Shadow

Aantal Nederlandse cruisepassagiers blijft groeien

Uit het jaarlijkse onderzoek van Cruise Lines International Association (CLIA) blijkt dat 113.000 Nederlanders in 2018 een cruise boekten, een groei van 2.2%. Opmerkelijk is de groei van het aantal passagiers onder de 30 jaar.

De Seabourn Ovation in IJmuiden. © Nico van Dijk
De Seabourn Ovation in IJmuiden. © Nico van Dijk

De groei van het aantal kinderen onder de 13 dat een cruise maakte was het grootst: 21%. Het aantal tieners aan boord steeg met 13%. In totaal maakten 11.000 Nederlandse kinderen vorig jaar een cruise, in 2017 waren dat er 10.000. De al in 2017 gesignaleerde trend dat cruisen steeds populairder wordt onder millennials (20-39 jaar) zet zich in 2018 voort: in 2018 maakten 13.000 millennials een cruise, ongeveer 2000 meer dan het jaar ervoor.

Lees alles over cruisen met kinderen

‘Met 113.000 cruisereizigers noteren we een mooie toename ten opzichte van 2017,’ zegt Paul Nuyens, CLIA Manager voor Nederland, België en Frankrijk. ‘Uit de cijfers blijkt hoe een cruisevakantie aanslaat bij een steeds breder publiek, zoals ook families met kinderen en jongeren. Heel wat schepen zijn gebouwd met deze doelgroep voor ogen. Ondertussen is de gemiddelde leeftijd volgens de CLIA-statistieken gedaald tot 53 jaar,” benadrukt Paul Nuyens. ‘In 2018 was ruim 40% van alle Nederlandse cruisepassagiers jonger dan 40 jaar.’

Top 3 favoriete cruisebestemmingen van Nederlanders

1.  Centrale en Westelijke Middellandse Zee
2.  Caribisch gebied
3.  Noord-Europa

Enkele andere cruisecijfers voor Nederland:

  • De gemiddelde lengte van een cruise is negen dagen
  • Meer dan een kwart koos voor een cruise in het Middellandse Zeegebied
  • Na de Europese vaargebieden blijft het Caribische gebied verreweg de eerste keus voor een cruise verder weg: 23.000 mensen maakten een Caribische cruise
  • De Baltische staten waren ook in trek met een groei van 35%
  • Een recordaantal passagiers gingen naar de Canarische eilanden; een groei van 62%
  • Noord-Europa en de Canarische eilanden zijn het populairst in de leeftijdscategorie 50+.
  • Het Middellandse Zeegebied en het Caribisch gebied zijn populairder zijn bij een vaarpubliek onder de 50 jaar.

De wereldwijde cruisemarkt

Op wereldschaal blijft de cruisesector spectaculair groeien. Vorig jaar was er een groei van 7%, met maar liefst 28,5 miljoen passagiers wereldwijd. Cruisetoerisme mag dan slechts 2% van de totale toeristische industrie uitmaken, toch ziet men een snellere groei bij de cruises dan bij de andere vormen van toerisme. Volgens de laatste UNWTO World Tourism Barometer was er een stijging van 6% van de aankomst van internationale toeristen, voor een totaal van 1,4 miljard mensen, terwijl het aantal cruisereizigers groeide met 7%.

De eerste keer cruisen. Wat neem je mee?

De Europese cruisemarkt

Vorig jaar (2018) groeide het aantal passagiers van zeecruises met 3,3%, in vergelijking met 2017. In totaal waren er 7,17 miljoen Europese cruisegasten in 2018. Het populairste is het centrale en westelijke gedeelte van de Middellandse Zee (+1,2%, in totaal 2,27 miljoen passagiers). De Oostelijk Middellandse Zee is terug van weggeweest, met een stijging van 8,5% tot 746.000 passagiers.

Kleinere cruisebestemmingen als de Baltische Staten en de Canarische Eilanden groeiden eveneens, met respectievelijk 9% en 9,6%, samen goed voor 782.000 passagiers. Noord-Europa (exclusief Oostzee cruises) steeg met 4,8%, in totaal 1,43 miljoen passagiers.

Zin gekregen in een cruise?

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Zeetours, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Corendon, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel, Stip Reizen en Sunweb.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen, Zeetours en Cruise Travel.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Cruisewinkel.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.