Shadow

Berging Costa Concordia begonnen

costa-concordiaBergers zijn vandaag voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio begonnen met het rechtopzetten van het wrak van de Costa Concordia. De hele operatie is via een live-video te volgen bij Reuters.

Het cruiseschip zonk op 13 januari 2012 doordat de kapitein het schip te dicht langs de kust liet varen. Bij de ramp verloren 32 passagiers het leven. Een bemanningslid en een passagier worden nog vermist.

Het rechtopzetten van het 114.500 ton wegende schip is de duurste en ingewikkeldste bergingsoperatie ooit. De begingskosten bedragen nu al 600 miljoen euro. De totale schade komt waarschijnlijk uit op 1,1 miljard dollar.

Rondom het 300 meter lange schip zijn 56 stalen kabels getrokken. Die moeten het schip in een hoek van 65 graden trekken. Daarna kan het steunen op zes speciaal gebouwde onderwaterplatforms. Aan de zijkant van het schip zijn elf grote tanks gelast. Die moeten zorgen voor extra drijfvermogen en voorkomen dat het schip in stukken breekt. Als het schip eenmaal op de platforms staat, kan het worden gestabiliseerd. Dat werk zal nog maanden duren. Daarna wordt het schip drijvend gemaakt en kan het worden weggesleept, maar dat zal vermoedelijk pas volgend voorjaar gebeuren.

Het is voor het eerst dat een schip op deze manier geborgen wordt. De hele berging duurt tien tot twaalf uur. Slecht weer zorgde ’s ochtends nog voor drie uur uitstel.

foto: screenshot Reuters

Delen