Shadow

CDC heft cruiseverbod Amerika vanaf medio juli op: cruises uit Amerika in fasen weer toegestaan

Goed nieuws voor cruisepassagiers. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, heeft het verbod op cruises uit Amerika opgeheven. Vanaf medio juli 2021 mogen cruisemaatschappijen weer cruises vanuit Amerika uitvoeren als 95 procent van de passagiers en 98 procent van de bemanning gevaccineerd is. Lees hier welke cruises uitgesteld en geannuleerd zijn.

Diamond Princess tijdens een van de Japan cruises bij Kagoshima © Princess Cruises
De Diamond Princess, hier bij Kagoshima, was een van de cruiseschepen die te maken kreeg met coronabesmettingen aan boord. © Princess Cruises

Het CDC had al eerder een stappenplan opgesteld om cruises vanuit Amerika weer mogelijk te maken. Dat is 30 oktober bekendgemaakt. In de eerste fase moesten bemanningen getest worden. Ook moet bekeken worden of er aanvullende gezondheidsmaatregelen voor bemanningen moeten komen. Verder moet er voldoende testcapaciteit komen om passagiers te kunnen testen. Passagiers moeten zowel vooraf, als bij inscheping, maar ook bij ontscheping getest worden. Die coronatest bij het van boord gaan kwam voor de cruisemaatschappijen als een verrassing. Zo’n test zou het inschepen en ontschepen op een wisseldag ernstig kunnen vertragen.

Oefencruises met vrijwilligers

Pas als de bemanning aan alle eisen voldoet, kon de volgende fase beginnen. Die bestaat uit het simuleren van cruises met vrijwilligers aan boord om te kijken of de cruisemaatschappijen in staat zijn om de risico’s op een corona-uitbraak te beperken. Cruiseschepen die aan alle eisen voldoen, worden gecertificeerd.

Zo’n oefencruise moet dertig dagen van tevoren aangevraagd worden bij de CDC. Dat betekent in de praktijk dat er in 2020 geen Amerikaanse cruises gemaakt kunnen worden. Volgens het jongste besluit van de CDC van begin mei kan deze fase worden overgeslagen als 95 procent van de passagiers en 98 procent van de bemanningsleden volledig gevaccineerd is. Update 27 mei: Het CDC heeft bepaald dat als 95 procent van de passagiers gevaccineerd is, er geen mondkapjes aan boord gedragen hoeven te worden.

Alleen cruises van maximaal 7 dagen

Maar nog steeds geldt de maatregel uit het oorspronkelijke plan dat cruises uit Amerika niet langer dan 7 dagen mogen duren. En dit pakket voorschriften geldt tot november 2021, tenzij het CDC tussentijds anders beslist. Dat zou betekenen dat wereldcruises de Verenigde Staten moeten overslaan. Maar ook voor Alaska-cruises heeft dit ingrijpende gevolgen. Dat komt mede doordat de Canadese regering besloten heeft dat cruiseschepen vanaf 100 opvarenden tot en met 28 februari 2022 niet in Canadese wateren mogen varen.

Oplossing voor cruises naar Alaska

In de tweede helft van mei 2021 is ook een oplossing gevonden voor cruises naar Alaska vanuit de rest van Amerika. Normaal gesproken moeten cruiseschepen met een buitenlandse registratie, en dat zijn de meeste cruiseschepen, eerst een tussenstop maken in Canada. Maar Canada ontzegt grote cruiseschepen tot en met eind februari 2022 de toegang tot Canadese havens. Door een wetswijziging die in mei 2021 door het Congres werd aangenomen, is die tussenstop nu niet meer nodig. Daardoor kunnen cruiseschepen rechtstreeks vanuit Seattle naar Alaska en terug varen. Wel geldt nog steeds de eis dat een cruise vanuit Amerika maximaal 7 dagen mag duren.

Cruiseverbod Amerika

DE CDC vaardigde op 14 maart 2020 per direct een verbod uit voor cruises vanuit Amerika voor cruiseschepen met meer dan 250 personen aan boord. Dat verbod gold in eerste instantie tot 31 juli, maar werd daarna uiteindelijk verlengd tot 31 oktober. Er waren in dat voorjaar 99 uitbraken op 123 cruiseschepen.

De Amerikaanse cruisemarkt is de grootste cruisemarkt ter wereld. Het vrijgeven van Amerikaanse cruises heeft dus een enorme impact. Cruisemaatschappijen hebben positief gereageerd op het jongste besluit van de CDC.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.