Shadow

CDC heft cruiseverbod Amerika op: cruises uit Amerika in fasen weer toegestaan

Een dag voor het verstrijken van de deadline hebben de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, het verbod op cruises uit Amerika opgeheven. Maar dat betekent niet dat de cruisemaatschappijen nu en masse cruises mogen uitvoeren. In een reactie op het besluit hebben veel cruisemaatschappijen hun cruises vanuit Amerika tot en met 31 december 2020 opgeschort. Lees hier welke cruises uitgesteld en geannuleerd zijn.

Diamond Princess tijdens een van de Japan cruises bij Kagoshima © Princess Cruises
De Diamond Princess, hier bij Kagoshima, was een van de cruiseschepen die te maken kreeg met coronabesmettingen aan boord. © Princess Cruises

Het CDC heeft een stappenplan opgesteld om cruises vanuit Amerika weer mogelijk te maken. Dat is 30 oktober bekendgemaakt. In de eerste fase moeten bemanningen getest worden. Ook moet bekeken worden of er aanvullende gezondheidsmaatregelen voor bemanningen moeten komen. Verder moet er voldoende testcapaciteit komen om passagiers te kunnen testen. Passagiers moeten zowel vooraf, als bij inscheping, maar ook bij ontscheping getest worden. Die coronatest bij het van boord gaan kwam voor de cruisemaatschappijen als een verrassing. Zo’n test zou het inschepen en ontschepen op een wisseldag ernstig kunnen vertragen.

Oefencruises met vrijwilligers

Pas als de bemanning aan alle eisen voldoet, kan de volgende fase beginnen. Die bestaat uit het simuleren van cruises met vrijwilligers aan boord om te kijken of de cruisemaatschappijen in staat zijn om de risico’s op een corona-uitbraak te beperken. Cruiseschepen die aan alle eisen voldoen, worden gecertificeerd.

Zo’n oefencruise moet dertig dagen van tevoren aangevraagd worden bij de CDC. Dat betekent in de praktijk dat er in 2020 geen Amerikaanse cruises gemaakt kunnen worden.

Alleen cruises van maximaal 7 dagen

Daarna breekt een fase aan waarin cruises worden aangeboden, waar de Covid-risico’s voor reizigers, bemanningen en de Amerikaanse samenleving minimaal zijn. Die cruises mogen niet langer dan 7 dagen duren, zo staat in het document. En dit pakket voorschriften geldt tot november 2021, tenzij het CDC tussentijds anders beslist. Dat zou betekenen dat wereldcruises de Verenigde Staten moeten overslaan. Maar ook voor Alaska-cruises heeft dit ingrijpende gevolgen. Dat komt mede doordat de Canadese regering besloten heeft dat cruiseschepen vanaf 100 opvarenden tot en met 28 februari 2021 niet in Canadese wateren mogen varen.

Nog geen harde startdatum voor cruises uit Amerika

Afhankelijk van de actuele ontwikkelingen rond de openbare gezondheid en de mate waarin cruisemaatschappijen in staat zijn de risico’s te minimaliseren kunnen in elke fase veranderingen worden doorgevoerd. Zo wil de CDC de handen vrij houden om aanvullende eisen te stellen als de situatie daarom vraagt. Een harde datum waarop de eerste cruiseschepen weer met passagiers vanuit de VS kunnen vertrekken, is er dus nog niet.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention is een gefaseerde hervatting van cruises uit Amerika noodzakelijk, omdat het coronavirus wereldwijd nog steeds om zich heen grijpt. De organisatie wijst er op dat ook in Europa, waar al cruises met gereduceerde passagiersaantallen gemaakt worden, toch weer coronabesmettingen op cruiseschepen plaats hebben gevonden. Zo ontstond in oktober op een schip van Costa Cruises, dat in z’n geheel door een Franse organisatie was gecharterd, een beperkte uitbraak van het coronavirus.

Opzetten testcapaciteit

Het CDC gaat nu laboratorium-team opzetten dat informatie moet geven en moet toezien op het opzetten van de testcapaciteit. Ook komt er een systeem met kleurcodes die aangeven hoe ver een cruiseschip al is bij het nemen van coronamaatregelen. Ook treft het CDC voorbereidingen om de verspreiding van corona onder cruisepassagiers te monitoren.

Reactie Cruise Lines International Association

De Cruise Lines International Association, de internationale koepel van cruiserederijen en aanverwante bedrijven, heeft in een reactie laten weten dat het graag met het CDC wil samenwerken en dat het de eisen van de CDC zal bestuderen. CLIA heeft eerder in oktober al eigen aanbevelingen opgesteld en verwacht die terug te vinden in het 40 pagina’s tellende document van de CDC.

DE CDC vaardigde op 14 maart per direct een verbod uit voor cruises vanuit Amerika voor cruiseschepen met meer dan 250 personen aan boord. Dat verbod gold in eerste instantie tot 31 juli, maar werd daarna uiteindelijk verlengd tot 31 oktober. Er waren in dit voorjaar 99 uitbraken op 123 cruiseschepen. Omdat er na het verbod bijna geen cruiseschepen meer voeren, zijn er sindsdien slechts een handvol corona-besmettingen op cruiseschepen geconstateerd.

De afgelopen dagen werd er volop gespeculeerd of de no-sail-order opgeheven zou worden. Amerikaanse cruisemarkt is de grootste cruisemarkt ter wereld. Het vrijgeven van Amerikaanse cruises komt aan het begin van het winterseizoen. Daarin worden gewoonlijk veel cruises in het Caraïbisch Gebied gemaakt. Die beginnen vaak in havens in Florida.

Veel cruises geannuleerd tot en met 31 december

Update 3 november 2020: Voor veel cruiserederijen is het besluit van de CDC reden geweest om al hun Amerikaanse cruises voor de rest van 2020 te annuleren. Lees hier welke cruises uitgesteld en geannuleerd zijn.

Mis nooit meer een bericht en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.