Shadow

Cruise naar Malta: bonte mediterrane mix van culturen

Cruises naar Malta en de hoofdstad Valletta zijn populair. Vrijwel alle grote cruisemaatschappijen bieden cruises naar Malta aan, meestal als onderdeel van een cruise door de Westelijke Middellandse Zee. Wat maakt een cruise naar Malta en Valletta de moeite waard en wat kun je allemaal zien en doen tijdens een cruise naar Malta?

De Valletta Waterfront, de cruisehaven van Malta, verwelkomde in 2019 nog meer dan 900.000 cruisepassagiers. Die worden gelokt door de spectaculaire entree in de cruisehaven en de rijke cultuur en geschiedenis van Malta.

De haven van Valletta werd in het verleden zwaar bewaakt door diverse forten. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De haven van Valletta werd in het verleden zwaar bewaakt door diverse forten. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Van Norwegian Cruise Line, Princess Cruises, Holland America Line, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International, MSC Cruises, Costa Cruises tot en met luxe rederijen als Oceania Cruises, allemaal bieden ze cruises naar Valletta aan. Die zijn meestal onderdeel van een 7-daagse cruise door de Westelijke Middellandse Zee in combinatie met cruises naar Barcelona, Marseille, een of meer Italiaanse steden en wellicht een stop op Sicilië en in Palma de Mallorca.

Bekijk aanbiedingen voor cruises naar Malta bij Cruisewinkel, CaptainCruise, CruiseReizen en MSC Cruises.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Waarom zou je een cruise naar Malta maken?

Malta, strategisch gelegen op belangrijke handelsroutes tussen Europa en Afrika, is duizenden jaren lang bewoond geweest door verschillende culturen. Op buureiland Gozo, op 20 minuten varen van Malta, staat het oudste vrijstaande bouwwerk ter wereld, dat vermoedelijk zo’n 7000 jaar oud is. Later kwamen de Phoeniciërs, de Romeinen, de Moren, de Normandiërs, kruisridders uit Noord-Europa en de Britten, om maar een paar immigrantengolven te noemen.

Al die volken hebben hun sporen nagelaten, in de architectuur, de cultuur, de keuken en de taal en die combinatie maakt Malta echt tot een uniek eiland in de Middellandse Zee. Het Maltees is bijvoorbeeld een mix van Arabisch, met een vleugje Spaans, Frans, Italiaans en Engels. Voor Noord-Europeanen is er geen touw aan vast te knopen, maar iedereen op Malta spreekt Engels. Het verkeer rijdt links, een erfenis van de Britse koloniale tijd. Her en der vindt je nog de typische rode Britse telefooncellen, maar er hangen geen telefoontoestellen meer in.

Cruise naar Malta: spectaculaire entree in de haven van Valletta

Een cruise naar Malta is om diverse redenen bijzonder. Dat begint al bij het naderen van de haven van Valletta. Je ziet vanaf zee al vier grote forten liggen: Van rechts naar links Fort Manoel en het imposante Fort Sint Elmo bij de golfbreker. Aan de linkerkant ligt Fort Ricasoli en iets verder in de haven Fort Sant Anglu. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoge vestingwerken die tussen Fort Sint Elmo en de Valletta Cruise Port liggen.

Over die militaire geschiedenis van Malta komen we later nog te spreken, maar de spectaculaire entree in de cruisehaven alleen al maakt een cruise naar Valletta de moeite waard. De cruiseschepen leggen echt in het hartje van Valletta aan, bij de Valletta Waterfront, de cruiseterminal.

De cruiseterminal van Valletta

De Valletta Waterfront, de cruiseterminal van Valletta, bestaat uit restaurants en souvenirwinkels. Vanaf de Waterfront loop je in een minuut of tien naar het centrum van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De Valletta Waterfront, de cruiseterminal van Valletta, bestaat uit restaurants en souvenirwinkels. Vanaf de Waterfront loop je in een minuut of tien naar het centrum van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Bij de Valletta Waterfront kunnen vier cruiseschepen afmeren, hoewel er ook wel eens een bezoekend oorlogsschip aan de kade kan liggen. Een vijfde cruiseschip kan eventueel nog aan de overkant van de Valletta Waterfront afmeren. Je wordt dan met tenders naar Valletta gebracht.

De Valletta Waterfront was ooit de handelskade waar schepen hun lading losten. De verschillende kleuren van de deuren van de voormalige pakhuizen gaven aan welke soorten goederen binnen opgeslagen waren. Elk product had z’n eigen kleur. De voormalige pakhuizen zijn nu ingericht als restaurant of souvenirwinkel. In de smalle strook water tussen de cruisekade en de Valletta Waterfront ligt een jachthaven waar ook jetski’s verhuurd worden.

De Valletta Waterfront, de cruiseterminal van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De Valletta Waterfront, de cruiseterminal van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Vanaf de cruiseterminal van Valletta loop je, afhankelijk van de ligging van je cruiseschip, in vijf tot tien minuten naar het stadscentrum. Onderweg passeer je een halte van de hop-on-hop-off-bus en wat koetsen die op klanten staan de wachten. Vlak na de cruiseterminal ligt de Lower Barrakka waar ook een aantal tuinen liggen. Hier kun je de trap nemen naar de Upper Barrakka, de fortificaties van Valletta. Voor 1 euro kun je ook de lift nemen.

Je komt dan meteen uit bij het bovenste deel van Valletta. Laat eerst vanaf het bolwerk de haven van Valletta even goed op je inwerken. Aan de overkant, op het rechter schiereiland, ligt Cospicua. Recht tegenover je zie je op het schiereiland van Birgu, het imposante fort Sant Anglu liggen. Daarnaast ligt Singlia, de derde stad. Omdat deze drie steden zo met elkaar vergroeid zijn, zelfs de locals weten vaak niet precies waar de ene stad ophoudt en de andere begint, wordt dit trio ook wel de ‘3 Cities’ genoemd.

Met een dghajsa kun je je voor een paar euro naar de 3 Cities aan de overkant van Valletta laten varen. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Met een dghajsa kun je je voor een paar euro naar de 3 Cities aan de overkant van Valletta laten varen. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Aan de voet van de Lower Barrakka liggen gondels te dobberen, de Dghajsa’s. Die brengen je voor 2 euro per persoon van Valletta naar de 3 Cities of andersom. Ze varen elke vijf minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten. In de 3 Cities is het wat rustiger dan in Valletta zelf.

Op eigen houtje Valletta ontdekken

Maar voordat je zo’n gondel neemt, kun je beter eerst even Valletta zelf verkennen. Natuurlijk kun je aan boord van je cruiseschip een excursie boeken en achter een gids door Valletta aanhobbelen, maar de Maltese hoofdstad is nou typisch een stad die je prima op eigen houtje kunt ontdekken. De belangrijkste bezienswaardigheden die je tijdens een cruise naar Valletta in elk geval gezien moet hebben, liggen op een paar honderd meter langs Republic Street, de hoofdstraat van Valletta.

Republic Street is de gezellige hoofdstraat van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Republic Street is de gezellige hoofdstraat van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Verdwalen kan bijna niet, want de straten van Valletta zijn aangelegd volgens een schaakbordpatroon. Daardoor kan de zeewind ook lekker voor een verkoelend briesje in de straten van Valletta zorgen. Geen zin om te lopen? Huur een elektrische step die overal staan. Maar pas wel op, want de straten kunnen behoorlijk steil aflopen.

Cultuur snuiven tijdens een cruise naar Malta

Vanaf de Upper Barrakka steek je een plein over met aan je rechterhand de ambtswoning van de premier van Malta. Aan de overkant van het plein ligt het door Renzo Piano ontworpen parlementsgebouw. Sla rechtsaf Republic Street in, de hoofdstraat van Valletta. Hier zijn tal van grote winkels, wat fastfoodrestaurants, maar ook het Nationaal Archeologisch Museum en de St. James Co-Kathedraal gevestigd. In het Archeologisch Museum kun je niet alleen archeologische vondsten van duizenden jaren oud zien, maar ook tickets kopen voor de Valletta Underground Tour, het ondergrondse gangenstelsel van Valletta.

Ondergrondse gangen in Valletta

Tijdens een cruise naar Malta kun je prima op eigen gelegenheid de straten van Valletta ontdekken. Dat kan te voet of met een elektrische step. Pas wel op, want sommige straten zijn behoorlijk steil. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Tijdens een cruise naar Malta kun je prima op eigen gelegenheid de straten van Valletta ontdekken. Dat kan te voet of met een elektrische step. Pas wel op, want sommige straten zijn behoorlijk steil. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Dat gangenstelsel is ooit aangelegd door de kruisridders die hier in de Middeleeuwen een laatste bastion hadden tegen de oprukkende moslims. Die kruisridders van de Johannieter orde zijn ook verantwoordelijk voor de bouw van de vele vestingwerken op Malta. Omdat het eiland van nature weinig zoet water had, lieten de kruisridders ondergrondse waterbergingen aanleggen.

In de Tweede Wereldoorlog, toen het strategisch gelegen Malta een belangrijke Britse oorlogshaven had en Valletta daarom zwaar door de Duitsers werd gebombardeerd, werden de oude waterbergingen verder uitgehakt tot een kilometers lang gangenstelsel. Aan weerszijden van de gangen werden kamers uitgehouwen waar de destijds grote gezinnen voor de bommenregens konden schuilen. Sommige families hebben geprobeerd er zowaar nog iets gezelligs van te maken door de vloer te betegelen.

Voor wie liever bovengronds blijft, en voor mensen die claustrofobisch zijn aangelegd is dat wel aan te raden, heeft Valletta meer dan genoeg in huis. Neem bijvoorbeeld de St. James Co-Kathedraal, die ook aan Republic Street ligt, pal naast de uitgang van de ondergrondse gangen. Deze bij-kathedraal is helemaal van vloer tot plafond rijk gedecoreerd. Bezoekers worden groepsgewijs toegelaten om de drukte te spreiden.

Waar ooit de kruisridders door de straten van Valletta liepen, struinen nu toeristen langs leuke restaurants. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Waar ooit de kruisridders door de straten van Valletta liepen, struinen nu toeristen langs leuke restaurants. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Verderop in Republic Street zit aan je linkerhand Caffe Cordina, het oudste koffiehuis van de stad dat uit 1837 dateert. Op het plein tegenover het café kun je heerlijk in de schaduw zitten en van koffie en taartjes genieten. Overigens is de koffie op het terras van de buren ook prima te doen, maar daar is het een stuk rustiger.

Kruisridders op Malta

Als je nog een klein stukje doorloopt, kom je op het St. George’s Plein. Hier ligt het Grand Master’s Palace, het paleis van de grootmeester van de Maltezer ridders. Binnen bevindt zich onder meer een prachtige wapenverzameling, maar helaas, wegens een uitgelopen restauratie, die toch echt in 2022 gereed moet zijn, is het paleis tijdens ons bezoek gesloten.

Niet getreurd, want ook buiten de paleismuren struikel je, soms letterlijk, over de nalatenschap van de kruisridders. Deze ridders woonden destijds in zogeheten ‘auberges’, stadspaleizen die per nationaliteit georganiseerd waren. De gevels van die palazzo’s zijn nog schitterend bewaard gebleven. En omdat lopen met een zware wapenrusting op de soms steile straatjes van Valletta niet zo handig is, zie je op sommige straten in het hoger gelegen deel van Valletta nog trappen met hele platte, lange treden. Die ontbreken in het lagere deel van Valletta, waar het gewone volk woonde.

Excursietips voor een cruise naar Malta

Ben je foodie? Boek dan een culinaire streetfood-wandeling en maak kennis met de Maltezer keuken. Die is deels gebaseerd op de Arabische keuken, maar wat minder kruidig. Proef zeker even de Maltese ricotta pastizzi. Ook kun je met de hop-on hop-off bus naar het noorden of zuiden van Malta reizen. Daar kun je traditionele, maar wel toeristische vissersdorpjes bij Marsaxlokk bekijken of naar het strand gaan. Hou je van mediterrane kerken? Dan zit je op Malta helemaal goed, want het eiland telt er zo’n 350. Best veel voor een eiland ter grootte van Texel.

Cruise naar Malta met een overnight stay

Blijft je cruiseschip een nachtje in de haven van Valletta liggen? Dan kun je ’s avonds heerlijk borrelen of uit eten gaan in de straten rondom het paleis van de Grootmeester, bijvoorbeeld in de rooftopbar die aan de overkant zit, of in een van de gezellige wijnbars.

De beste tijd voor een cruise naar Malta

De beste tijd voor een cruise naar Valletta is misschien wel het voor- en najaar. Tot in november kan het op Malta nog lekker weer zijn. Zelfs in december kun je op Malta vaak nog in je T-shirt rondlopen. In de zomer kan het behoorlijk warm worden. Even zin om te zwemmen? Laat je dan met een Bolt, een lokale Über, voor een habbekrats naar een van de stranden rondom Valletta brengen.

Werelderfgoed of Britse ’tea’ in Mdina

De vesting van Mdina staat op de Unesco Werelderfgoedlijst © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De vesting van Mdina staat op de Unesco Werelderfgoedlijst © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Je kunt ook met een taxi of een Bolt (eerst even de Bolt-app downloaden), naar Mdina rijden. Dat ligt op zo’n tien kilometer van Valletta en was de oorspronkelijke burcht waar de kruisridders zich in eerste instantie vestigden. Mdina staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is een heerlijk doolhof van straatjes, waar het een stuk rustiger is dan in Valletta. Neem even de tijd voor een koffietje, een likeur of een Britse ‘tea’ bij Don Mesquita, Coogi’s of de Fontanella Tea Garden (met rooftop terras).

Sinds de zomer van 2022 kun je ook vanaf Valletta de ferry naar Gozo pakken. Die moet je wel tevoren reserveren. Ook een boottocht naar Comino, dat tussen Gozo en Malta in ligt, is leuk om te doen. Lees meer over boottochten naar Gozo en Comino. Maar hou wel de vertrektijden van je cruiseschip in de gaten.

Alle informatie over vakanties op Malta vind je op de site van Visit Malta. Op de site van de Valletta Waterfront kun je meer lezen over vervoer op Malta.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.