Shadow

Cruise review Costa Smeralda van Costa Cruises

De Costa Smeralda is in 2019 opgeleverd en is het eerste cruiseschip van cruisemaatschappij Costa Cruises dat LNG als brandstof gebruikt. Hoe zijn de beoordelingen van de Costa Smeralda

Cruisemaatschappijen zijn druk bezig het impact op het milieu terug te dringen en het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) is daarin een belangrijke stap. Na de AIDAnova, een ander schip van de Costa Group, is de Costa Smeralda het tweede cruiseschip ter wereld dat deze brandstof gebruikt. Ook cruisemaatschappij MSC Cruises laat nieuwe cruiseschepen bouwen die worden aangedreven door LNG.

Costa Smeralda © Costa Cruises
Costa Smeralda © Costa Cruises

Dankzij het gebruik van LNG wordt de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof beperkt tot bijna nul en bovendien wordt de uitstoot van stikstofoxide en CO2 fors verminderd.

Feiten en cijfers over de Costa Smeralda

De Costa Smeralda is het eerste schip in de Costa XL-klasse. Het cruiseschip is vernoemd naar een toeristische regio op het Italiaanse eiland Sardinië. Het schip is gebaseerd op het ontwerp van de AIDAnova, het eerste cruiseschip ter wereld dat op LNG voer, maar heeft een ander interieur. Dat interieur is, net als eigenlijk bij de andere cruiseschepen van Costa Cruises, gebaseerd op de Italiaanse cultuur. De eerste cruise van de Costa Smeralda vertrok op 21 december2019 vanuit het Italiaanse Savona.

 • Lengte: 337 meter
 • Breedte: 42 meter
 • Volume 185.010 BRT
 • Aantal hutten en suites: 2612, waarvan 1550 balkonhutten
 • Maximum aantal passagiers: 6554
 • Aantal bemanningsleden: 1646
 • Aantal zwembaden en hottubs: 13
 • Aantal restaurants en snackbars: 11
 • Aantal bars en lounges: 19
 • Float out: maart 2019
 • Gedoopt: eind februari 2020 in Savona gedoopt door actrice Penelope Cruz
 • Gebouwd door: Meyer Turku in Finland

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

De Smeralda heeft een volume van 180.000 brutoregisterton. Dat is genoeg voor een plek in de top tien van grootste cruiseschepen ter wereld. De Costa Smeralda heeft inmiddels gezelschap gekregen van zusterschip de Costa Toscana. Dit nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises heeft 5 maart 2022 haar eerste cruise gemaakt. Bekijk cruise beoordelingen van de Costa Toscana.

Andere innovaties op de Costa Smeralda

Naast het gebruik van LNG heeft de Costa Smeralda nog meer milieuvriendelijke snufjes aan boord. Het schip voorziet in de dagelijkse waterbehoefte door zeewater rechtstreeks om te zetten in drinkwater. Het energieverbruik is teruggedrongen dankzij het gebruik van LED verlichting en terugwinning van warmte geproduceerd door de motoren. De bijzondere vorm van de romp is speciaal ontworpen om de wrijvingsweerstand aanzienlijk te verminderen. Verder beschikt de Costa Smeralda over energiezuinige liften, waarbij energie wordt teruggewonnen en hergebruikt in het elektrische systeem.

Ook het gebruik van wegwerpplastic wordt op de Costa Smeralda drastisch teruggedrongen. Het verminderen van het plasticgebruik is al ongeveer twintig jaar een centraal thema voor Costa Cruises. Plastic is vooral in de catering al vervangen door alternatieve materialen en het gebruik daalt nog verder. Zo loopt Costa Cruises vooruit op de doelstellingen van de Europese richtlijn die wegwerpplastic verbiedt vanaf 2021. Verder wordt afval volledig gescheiden ingezameld.

Innovatieve restaurants op de Costa Smeralda

Ook op de Costa Smeralda wordt veel aandacht besteed aan het thema voedsel. Dat gebeurt niet alleen met het 4GOOFOOD-programma voor minder voedselverspilling en de terugwinning van overschotten voor sociale doeleinden. Maar de Costa Smeralda beschikt ook over het innovatieve Restaurant LAB – Laboratorium voor Smaak, om de cruisepassagiers op een onderhoudende manier te betrekken bij de duurzaamheid van voedsel.

U kunt hieronder zelf een cruisereview schrijven. In het eerste blok ziet u hoe anderen dit cruiseschip beoordeeld hebben. Daaronder bij ‘Geef je beoordeling of reactie’ kunt u zelf een beoordeling geven door de balkjes te verslepen. Op die manier kunt u dit cruiseschip op diverse aspecten beoordelen. Een 0 is zeer slecht een 10 is uitmuntend. In het veld ‘Reageer’ kunt u een toelichting geven, bijvoorbeeld wanneer u met dit cruiseschip hebt gevaren, iets over de bestemming en wat u verder aan relevante informatie met andere cruiseliefhebbers wilt delen. Klik op de blauwe knop ‘Reactie plaatsen’ en uw beoordeling wordt naar de redactie gestuurd. In principe wordt elke beoordeling geplaatst. Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk beoordelingen van andere cruiseschepen.

6.1

Algemene indruk

5.5/10

Service

6.0/10

Kwaliteit hutten en suites

6.2/10

Kwaliteit en variatie eten

6.0/10

Entertainment

6.0/10

Aanbod voor kinderen en jongeren

4.0/10

Variatie en kwaliteit bestemmingen

8.0/10

Waar voor je geld?

7.0/10

Pluspunten

 • Groot nieuw cruiseschip
 • Veel aandacht voor het terugdringen van de milieubelasting

Minpunten

 • Voor liefhebbers van middelgrote cruiseschepen is de Costa Smeralda misschien een maatje te groot

3 Comments

 • Chantal Schuttevaer

  Algemene indruk

  10

  Service

  10

  Kwaliteit hutten en suites

  10

  Kwaliteit en variatie eten

  10

  Entertainment

  10

  Aanbod voor kinderen en jongeren

  10

  Variatie en kwaliteit bestemmingen

  10

  Waar voor je geld?

  10

  Onze eerste ervaring op een cruiseschip. Druk programma maar alles was fantastisch. Het personeel ontzettend vriendelijk. Alles was zo schoon. We waren geld verloren, onze eigen schuld. Maar de receptionist Giovanni heeft ons geweldig geholpen en ervoor gezorgd samen met de beveiliging dat ze het na 3 dagen weer bij ons gebracht hebben. Mooie shows , geweldige entertainment. Leuke disco avonden. Mooie plekken bezocht. We gaan zeker dit nog een keer overdoen!

 • Loek

  Algemene indruk

  1.5

  Service

  4.5

  Kwaliteit hutten en suites

  1.5

  Kwaliteit en variatie eten

  2

  Entertainment

  2

  Aanbod voor kinderen en jongeren

  1

  Variatie en kwaliteit bestemmingen

  8

  Waar voor je geld?

  6

  Vreselijk druk schip, teveel italianen met kinderen, alles is in het italiaans, ging ook veel fout, 3 x de dril moeten doen, bufetten simpel, restaurants snel overvol, personeel niet erg behulpzaam, moest overal om vragen, suiker op rantsoen, peper en zout niet op tafel te krijgen, lepeltjes waren zoek, bestek lag niet klaar, koffie staat niet naast de thee, kortom alles was rommelig geef mij maar MCS of AIDA

 • Erwin van der Staaij

  Algemene indruk

  5

  Service

  3.5

  Kwaliteit hutten en suites

  7

  Kwaliteit en variatie eten

  6

  Entertainment

  6

  Aanbod voor kinderen en jongeren

  1

  Variatie en kwaliteit bestemmingen

  6

  Waar voor je geld?

  5

  Our experiences on MSC were much better.
  We had an all included package but on the costa you have to pay extra for pizza’s, fries and icecream. In the morning we had fresh orange juice included but you could only get that in 1 restaurant 4 floors further.
  In the evening we had a terrible waiter (manuel) who was angry all the time and didn’t give the feeling he liked to help you.
  And all the communication in the theater / animation was in italian spanish and french.

  The only positive thing was bigger rooms (comparing with msc).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.