Shadow

Diëten en cruisemaatschappijen: wat is er mogelijk?

Uitgebreide buffetten, specialiteitenrestaurants, snackbars en café’s… je vindt het allemaal aan boord van cruiseschepen. Maar wat als je een glutenvrij en/of lactosevrij dieet hebt?  Of vegetarisch of veganistisch wilt eten? Goed nieuws: ook dat is mogelijk aan boord van cruiseschepen. Veel maatschappijen stellen het wel op prijs als je vooraf melding maakt van je dieet(wensen) zodat ze daar rekening mee kunnen houden. We geven een overzicht van de diëten en dieetmogelijkheden per cruisemaatschappij.

Chef's Garden Kitchen. Verser dan dit wordt het niet. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Chef’s Garden Kitchen op MSC Europe. Verser dan dit wordt het niet. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Carnival Cruise Line

Carnival Cruise Line introduceerde recent in de hele vloot het Menu Mate™ voedsel-ingrediëntenprogramma om gasten met diëten efficiënter dan ooit tegemoet te komen. Door het makkelijk te gebruiken programma op touch-screen tabletten bij restaurants etc kunnen zowel gasten als personeel direct zien welke beschikbare opties er zijn. Dit betekent dat er minder tijd hoeft te worden besteedt aan het uitzoeken van de mogelijkheden en navraag over de ingrediënten.
Het personeel vraagt de gasten naar voedselallergieën en voert eventuele beperkingen in het programma in. De software zal dan alle beschikbare opties sorteren en weergeven welke items allergeenvriendelijk zijn, welke opties kunnen worden aangepast om allergenen uit te sluiten en welke selecties moeten worden vermeden. Indien gewenst kunnen gasten ook zelf de Menu Mate tablet bij de Lido-buffetten gebruiken om hun eigen allergie/dieetinformatie in te voeren en vervolgens te bestellen uit de opties die aan hun behoeften voldoen. Door de invoering van dit programma is het ook niet langer nodig dat gasten Carnival voorafgaand aan hun cruise op de hoogte stellen van diëten en voedselallergieën.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

Costa Cruises

Bij Costa Cruises zijn er aan boord mogelijkheden voor diëten bij het hoofdrestaurant, maar is het gemakkelijker om rekening te houden met speciale diëten als dit wordt aangevraagd tijdens de reservering van de cruise.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

MSC Cruises

MSC Cruises houdt rekening met gezondheidsbehoeften en diëten van de gasten en heeft een speciaal formulier dat je volledig kunt invullen op het moment dat je je cruise reserveert. Op alle schepen van MSC Cruises zijn opties voor veganistische, glutenvrije en lactosevrije gerechten in het Antipasti Restaurant. MSC Cruises heeft veel (verse) glutenvrije mogelijkheden aan boord van de schepen MSC World Europe, MSC Preziosa, MSC Divina, MSC Splendida, MSC Fantasia, MSC Magnifica, MSC Musica, MSC Orchestra en MSC Poesia. Op de andere schepen van MSC Cruises vind je een selectie van voorverpakte glutenvrije producten. In de allergiegids kun je zien welke ingrediënten er in het voedsel zitten. Zodra je aan boord stapt breng je de receptie en/of de Maître d’Hôtel op de hoogte van je dieet.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Norwegian Cruise Line

Deze cruisemaatschappij is een uitstekende optie voor wie zich aan strikte dieetbeperkingen moet houden, want ze bieden meer dan 150 glutenvrije items in hun hoofdrestauratie op elk schip. Ook zijn er veel mogelijkheden voor vegetarische diëten, zoals op de Norwegian Sky. Daarnaast zijn er plantaardig menu’s die volledig vrij zijn van dierlijke producten zoals eieren en melk.

Bekijk aanbiedingen voor cruises naar de Noorse fjorden bij CruiseReizen.nl, CruiseOnline, Sunweb, Captain Cruise, Stip Reizen, Corendon en Cruisewinkel. Ben je ANWB-lid? Kijk dan ook naar de fjordencruises die je via ANWB met voordeel kunt boeken.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Een gezonde salade
Een gezonde salade. ©SteveNP – Pixabay

Diëten bij Celebrity Cruises

Deze cruisemaatschappij besteedt erg veel aandacht aan alle soorten dieetbeperkingen. Veel verschillende voedingsmiddelen op de kaart zijn gemarkeerd met symbolen die aangeven of ze zuivel, tarwe, soja, zeevruchten of noten bevatten. Voor glutenvrije diëten wordt aangeraden om dit vooraf te onderzoeken en met de ober te bespreken. Celebrity Cruise Line heeft veel veganistische gerechten op het menu staan en biedt ook lactosevrije maaltijden aan in hun restaurants via Celebrity’s Dairy-Free programma! Daarnaast zijn aanpassingen in de menu’s altijd mogelijk.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Corendon, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel, Stip Reizen en Sunweb.

Je dieet bij Royal Caribbean

De maatschappij staat bekend om haar innovatieve culinaire keuzes en heeft een fantastische selectie van veganistische gerechten en glutenvrije opties op al hun schepen. De Anthem of the Seas, Quantum of the Seas en Oasis of the Seas hebben de meeste veganistische opties.
Op alle schepen vind je ook vegetarische menu’s en menu’s met zuivelvrije producten. Je kunt zo zelf bepalen wat je het liefst hebt. Ook de specialiteitenrestaurants hebben glutenvrije maaltijden en vegetarische opties. Welke ingrediënten er in de gerechten zitten kun je zien aan de allergievermeldingen op de menukaarten/op informatiebordjes bij de gerechten.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Diëten bij Holland America Line

Ook de Holland America Line is helemaal ingespeeld op mensen met diëten. Er zijn verschillende glutenvrije, veganistische en vegetarische opties. Voor mensen met coeliakie of een tarweallergie biedt de cruisemaatschappij gerechten aan die gemaakt zijn zonder meel of meelbevattende ingrediënten.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Dieetwensen bij Aida Cruises

Ben je op zoek naar een cruisemaatschappij met een breed scala aan vegetarische, veganistische of glutenvrije menu’s dan zit je goed bij Aida Cruises. De maatschappij heeft zelfs een eigen bakkerij en banketbakkerij met gebak en desserts die passen bij diverse dieetbeperkingen. Ook het menu biedt voor ieder wat wils voor mensen met speciale dieetwensen zoals lactose-intolerantie, tarwe-allergie en coeliakie. In de allergenengids kun je zien welk voedsel het meest geschikt is.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

Diëten bij Disney Cruise Line

De Disney Cruise Line biedt speciale menu’s voor degenen die behoefte hebben aan caloriearme maaltijden (inclusief diabetische diëten), vegetarische diëten (zonder vlees maar met veel zuivelvervangers), en glutenvrije gerechten. De menu’s worden steeds verder uitgebreid, dus er komen nog meer opties in de toekomst.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Zeetours, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Zelf eten meenemen

Je kunt soms zelf de voor je dieet benodigde ingrediënten of maaltijden (gesealed) meenemen aan boord. Breng het bedienend personeel hiervan meteen na de inscheping op de hoogte zodat er afspraken kunnen worden gemaakt voor de bereiding van de maaltijden. Dit omdat er speciale keukens zijn, en keukenpersoneel dat speciaal is getraind voor de bereiding van dieetmaaltijden. Niet iedere maatschappij staat daarom het meebrengen van eten of ingrediënten toe. Overleg dit dan ook met de cruisemaatschappij.

Het verschil tussen glutenvrij en coeliakie

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten als tarwe, spelt, rogge en gerst. Deze gluten noemen we gliadines. Tarwe is relatief goedkoop en wordt daarom wordt vaak verwerkt in voedingsmiddelen als opvulling. Daarom kunnen er gluten zitten in bijvoorbeeld chips, sauzen, soep etc. Gluten uit rijst en mais zijn van een andere samenstelling en heten glutenines. Door de andere samenstelling van deze eiwitten kunnen mensen met coeliakie bijvoorbeeld wel aardappelen, havermout, quinoa, boekweit, rijst en mais eten. Tenzij ze ‘besmet’ zijn met tarwegluten, wat bij havermout vaak voorkomt.

In de volksmond wordt vaak gesproken over glutenallergie, maar er is sprake van twee groepen mensen:

  • Er zijn mensen die glutenvrij moeten eten omdat ze coeliakie hebben, dit is een chronische auto-immuunziekte en deze groep is intolerant voor gluten.
  • Er zijn er mensen die zich beter voelen als ze glutenvrij eten. Deze groep is glutensensitief.

Misverstanden over coeliaki en glutensensiviteit

Iemand met coeliakie kan geen enkele ‘kruisbesmetting’ met gluten verdragen. Dat geeft nog wel eens misverstanden. Mensen denken bijvoorbeeld dat je glutenvrij brood kunt roosteren in een broodrooster waar ook glutenhoudend brood in wordt geroosterd. Of dat je een broodplank of oven kunt delen, of een mes gebruiken waarmee net ‘normaal’ brood is gesneden. Dit kan niet voor mensen met coeliakie.
Voor mensen met glutensensiviteit is dit wat minder strikt.

Veel mogelijk bij de cruisemaatschappijen

Iedere cruisemaatschappij heeft dus mogelijkheden voor diëten. De een wat uitgebreider dan de ander.
Heel belangrijk voor gasten met een pinda/noten allergie is in ieder geval dat ze vooraf de cruisemaatschappij op de hoogte stellen, hun eigen dokter om advies vragen en een EpiPen meenemen.

Cruisetips

Of je nu een beginnend of al een meer ervaren cruisereiziger bent, onze cruisetips komen altijd van pas.

Bekijk cruise aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, TUI, Stip Reizen en Captain Cruise.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.