Shadow

Cruisemaatschappijen passen Covid-19 eisen en coronaregels aan

Cruisemaatschappijen versoepelen langzamerhand de coronaregels en covid-protocollen. Coronatests zijn niet altijd meer nodig en ook de mondkapjes mogen af. Lees verder om welke coronaregels gelden bij de verschillende cruisemaatschappijen. Laatste update: 4 oktober 2022.

Coronaregels worden nog voortdurend gewijzigd. We doen ons best om dit overzicht van covid-procedures bij cruisemaatschappijen zo actueel mogelijk te houden. Maar check altijd de laatste informatie op de site van de cruisemaatschappij. Die informatie is leidend.

Wist je dat je via decruisegids.nl zonder extra kosten direct je cruise kunt boeken bij diverse grote aanbieders van cruisereizen? Kijk naar het aanbod.

Coronaregels Aida Cruises

Voor alle gasten vanaf 3 jaar: een negatief testbewijs nodig. Voor cruises tot en met 15 dagen: gasten vanaf 18 jaar mogen zonder vaccinaties mee
Voor cruises vanaf 16 dagen geldt dat gasten vanaf 18 jaar volledig gevaccineerd moeten zijn (3 vaccinaties of 2 na doormaken van Covid-19.
Azië cruises: geen vaccinatie nodig, wel een PCR test of genezingsverklaring
Lees alles na op de website van Aïda.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Corona eisen TUI Cruises

Sinds 14 september 2022 versoepelde ook TUI Cruises, met de welbekende Mein Schiff schepen in de vloot, de regels.
Voor alle gasten vanaf 4 jaar: twee negatieve testbewijzen nodig (eentje als zelftest, eentje met reiscertificaat)
Geen vaccinaties nodig voor: Noord-Europa/Groot-Brittannië, Oostzee, West-Europa, Canarische Eilanden, Middellandse Zee, Zuid-Europa.
Wel vaccinaties (2 of 1 bij genezing) nodig voor: Noord-Amerika, Midden-Amerika, Caribisch gebied, Azië, Midden-Oosten, Marokko, cruises met 4 of meer opeenvolgende zeedagen, Caribische reis vanaf Bremerhaven.
Lees na op de website.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Coronaregels Costa Cruises

Update: 19 september 2022. Cruisemaatschappij Costa Cruises versoepelt vanaf 8 oktober 2022 de coronaregels. Volledig gevaccineerde passagiers hoeven vanaf die datum op cruises naar bepaalde bestemmingen zich voor inscheping niet meer te laten testen op corona. De nieuwe maatregel geldt voor cruises in de Middellandse Zee, het Caraïbisch Gebied en de Verenigde Arabische Emiraten. Op cruises in de Middellandse Zee en in de Caraïben mogen ook ongevaccineerde passagiers aan boord komen, mits zij voor vertrek een negatieve antigeentest kunnen tonen. Alleen voor cruises naar Griekenland moeten alle passagiers, gevaccineerd, gedeeltelijk gevaccineerd of hersteld van corona, voor vertrek een negatieve antigeen-test ondergaan. Die test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen.

Cruise naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard in Flam. © Neil Morrell via Pixabay
Cruise naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard in Flam. © Neil Morrell via Pixabay

Covid-protocol Cunard Line

Cunard heeft op 12 augustus bijgewerkte Covid-19 protocollen en richtlijnen aangekondigd, met aangepaste vereisten voor het testen vóór de reis. Vanaf dinsdag 6 september 2022 zal zelftesten voorafgaand aan de reis veranderen van “verplicht” naar “ten zeerste aanbevolen” voor gevaccineerde gasten op de overgrote meerderheid van de reizen. Alleen gasten die op langere, meer complexe routes varen, zullen voor vertrek een antigeen- of PCR-test moeten ondergaan, hetzij onder toezicht, hetzij ter plaatse met daarbij een certificaat van geschiktheid om te reizen. Hieronder vallen een aantal afvaarten van 16 nachten of meer en andere specifieke reizen. Het vaccinatiebeleid voor Cunard gasten blijft hetzelfde.

Deze nieuwe richtlijnen gelden voor alle Cunard-routes vanuit Southampton, Engeland, en alle andere vertrekpunten, met uitzondering van landen waar de overheidsvoorschriften en -protocollen kunnen verschillen, waaronder Canada en Australië.

De luxueuze cruiseschepen van Cunard zijn de Queen Mary 2, Queen Victoria en Queen Elizabeth. Alle drie de Queens staan bekend om hun onberispelijke White Star Service, gastronomisch eten en entertainment van wereldklasse.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Coronaprotocollen Carnival Cruise Line

Vanaf 6 september gelden de volgende vaccinatie en testrichtlijnen voor cruises met schepen van de Carnival Cruise Line, waaronder de nieuwe Mardi Gras:

Gevaccineerde gasten
Geen testen meer voor gevaccineerde gasten op afvaarten van minder dan 16 nachten. Testen is alleen nog vereist voor cruises naar Canada, Bermuda, Griekenland en Australië (volgens lokale richtlijnen), en op reizen van 16 nachten of langer.
Gevaccineerde gasten moeten bewijs blijven leveren van hun vaccinatiestatus voorafgaand aan inscheping.

Niet gevaccineerde gasten
Niet gevaccineerde gasten hoeven alleen nog een negatief testresultaat te laten zien bij inscheping en hoeven geen vrijstelling van vaccinatie aan te vragen, behalve voor cruises in Australië of op reizen van 16 nachten of langer.
Ongevaccineerde gasten of gasten die geen bewijs van vaccinatie kunneno verleggen, moeten de resultaten van een negatieve PCR- of antigeentest kunnen overleggen die binnen drie dagen na inscheping is afgenomen.

Gasten jonger dan vijf jaar zijn vrijgesteld van vaccinatie- en testvereisten vanuit de Verenigde Staten en jonger dan 12 jaar vanuit Australië.
Voor reizen van 16 nachten en langer blijven vaccinatie- en testvereisten gelden die specifiek zijn voor de reisroute.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Coronaregels Holland America Line

Holland America Line werkt haar “Travel Well” COVID-19 protocollen en procedures bij, inclusief vereisten voor vaccinaties en pre-cruise testen. Deze veranderingen zijn van kracht voor cruises die vertrekken op of na 6 september 2022.

Voor de meeste reizen tot 15 nachten hoeven gevaccineerde gasten niet meer te testen voordat ze gaan cruisen. Ongevaccineerde gasten zijn welkom als ze een negatieve medische test of zelftest hebben die is uitgevoerd binnen drie dagen na inscheping.
De nieuwe protocollen zijn niet van toepassing op routes naar landen waar de lokale regelgeving kan verschillen, waaronder Canada, Australië en Griekenland.

Langere cruises of bijzondere routes

Voor cruises van 16 nachten of langer (plus volledige Panama Kanaal doorreis, trans-oceaan en aangewezen afgelegen reizen, leeftijd 5 en ouder) geldt dat:

  • Alle gasten een COVID-19 test moeten ondergaan onder medisch toezicht met een schriftelijk negatief resultaat. De test moet binnen drie dagen voor inscheping worden gedaan.
  • Gasten gevaccineerd moeten zijn of een vrijstelling daarvoor moeten aanvragen.
    Gasten op langere reizen krijgen aanvullende informatie over protocollen op basis van de bezochte havens.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Royal Caribbean International en Celebrity Cruises

Vanaf 5 september schrappen zowel Royal Caribbean International en Celebrity Cruises hun inentingsvereisten voor cruises die vertrekken vanuit bepaalde thuishavens in de V.S. en Europa. Dit geldt voor de afvaarten vanuit Los Angeles, Galveston, New Orleans en alle Europese thuishavens.

Ongevaccineerde gasten zijn welkom zolang zij voldoen aan de testvereisten. Bovendien kunnen alleen gasten met een geldige vaccinatiekaart van boord gaan in Grand Cayman. Gasten die niet “up to date” zijn met hun vaccinatie volgens de EMA-normen zullen een COVID-19 test aan boord moeten doen om uit te kunnen stappen in Griekenland of Spanje, aldus het bedrijf.
Voor alle andere thuishavens blijven de vaccinatievereisten van kracht.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise en Sunweb.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Sunweb en Captain Cruise.

Coronaregels Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas

Ook Norwegian Cruise Line Holding versoepelde de regels. Zo zijn vanaf 12 augustus de vaccinatievereisten op cruises vanuit de VS vervallen, evenals de aan de cruise gerelateerde testprotocollen voor gevaccineerde gasten. Voor Norwegian Cruise Line Holding geldt dus niet langer een verplichte vaccinatie op al haar schepen, waaronder die van Norwegian, Oceania Cruises en Regent Seven Seas.

Specifiek voor Norwegian Cruise Line geldt dat deze cruisemaatschappij sinds 4 oktober 2022 wereldwijd alle coronaregels schrapt. Er worden geen tests of vaccinaties meer gevraagd. Ook het dragen van mondkapjes hoeft niet meer. Wel kunnen er specifieke lokale regels gelden, zoals reizen van en naar Griekenland en Bermuda.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Seabourn Cruise Line

Seabourn Cruise Line werkt haar COVID-19 gastprotocollen en -procedures bij. Deze veranderingen zijn van kracht worden voor cruises die vertrekken op of na 6 september 2022.

Voor de meeste reizen tot 15 nachten hoeven gevaccineerde gasten niet meer te testen voordat ze gaan cruisen. Ongevaccineerde gasten zijn welkom als ze een negatieve medische test of zelftest kunnen overleggen die is uitgevoerd binnen drie dagen na inscheping.
De nieuwe protocollen zijn niet van toepassing op routes naar landen waar de lokale regelgeving kan verschillen, waaronder Canada, Australië en Griekenland.

Langere cruises of bijzondere routes

Voor cruises van 16 nachten of langer (plus volledige Panama Kanaal doorreis, trans-oceaan en aangewezen afgelegen reizen, leeftijd 5 en ouder) geldt dat:

  • Alle gasten een COVID-19 test moeten ondergaan onder medisch toezicht met een schriftelijk negatief resultaat. De test moet binnen drie dagen na inscheping worden gedaan.
  • Gasten gevaccineerd moeten zijn of een vrijstelling daarvoor moeten aanvragen bij Seabourn.
    Gasten op langere reizen krijgen aanvullende informatie over protocollen op basis van de bezochte havens.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel of Captain Cruise.

Bekijk en boek cruises van Oceania Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en CaptainCruise.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Coronaregels MSC Cruises

Voor korte cruises van vijf nachten of minder vanuit Amerikaanse havens heeft MSC cruises de testverplichting binnen drie dagen na inscheping laten vervallen. Het gaat om twee schepen die nu vanuit Florida varen: de MSC Seashore in Miami en de MSC Divina in Port Canaveral. Kinderen van twee jaar en ouder die niet gevaccineerd zijn voor COVID-19 moeten een bewijs overleggen van een negatieve COVID-19 test die binnen drie dagen voor inscheping is uitgevoerd. Volledig gevaccineerde passagiers die zes nachten of langer vanuit Amerikaanse havens varen een bewijs moeten kunnen voorleggen van een negatieve COVID-19 test die binnen drie dagen voor inscheping is uitgevoerd.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Sunweb, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Covid-regels Princess Cruises

Vanaf 6 september gelden voor cruises met Princess Cruises bijgewerkte COVID-19 protocollen en richtlijnen. De vaccinvereiste voor de meeste reizen van minder dan 16 dagen vervalt en de vereisten voor het testen vóór de reis worden aangepast om het minder ingewikkeld te maken.

Gevaccineerde gasten
De testplicht vervalt voor gevaccineerde gasten die een reis van minder dan 16 dagen maken. Ze hoeven ze alleen nog maar een bewijs van vaccinatie te uploaden terwijl ze OceanReady krijgen. De testplicht blijft voor volledige Panama kanaal cruises, trans-oceaan reizen en andere speciale routes.

Ongevaccineerde gasten
Voor routes van minder dan 16 dagen geldt dat de reiziger die niet is gevaccineerd of geen bewijs van vaccinatie kan overleggen, zich binnen drie dagen voor vertrek moeten laten testen en een bewijs van een negatieve test uploaden voor het aan boord gaan.  

Deze nieuwe richtlijnen gelden voor routes vanuit alle vertrekhavens, behalve daar waar de overheidsvoorschriften en protocollen kunnen verschillen zoals Canada, Griekenland en Australië.

Voor alle cruisemaatschappijen geldt dat de bijgewerkte richtlijnen onderhevig zijn aan de lokale regelgeving van de van toepassing zijnde thuishavens en bestemmingen.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Coronaregels bij Hurtigruten

Ook de Noorse rederij Hurtigruten versoepelt de coronaregels. Sinds 1 oktober 2022 is testen voordat je aan boord van een Hurtigruten cruise gaat, niet meer nodig, uitgezonderd expeditiecruises naar Antarctica. Ook mondkapjes zijn aan boord niet meer verplicht. Hurtigruten eist nog wel dat alle passagiers vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd zijn.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, Nordic, BBI Travel en Cruisewinkel.

Let op: coronaregels veranderen snel. Informatie op de sites van uw cruisereisbureau of cruisemaatschappij is leidend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.