Shadow

Cruisemaatschappijen gooien coronaregels, covid-tests en vaccinatie-eisen overboord

Cruisemaatschappijen versoepelen de coronaregels en covid-protocollen. Steeds meer cruiserederijen schrappen covid-tests en vaccinatie-eisen. Alleen als lokale autoriteiten eisen stellen, worden nog coronaregels gehanteerd.

Laatst gewijzigd: 23 maart 2023

Bij de meeste cruisemaatschappijen geldt geen test- of vaccinatieplicht, behalve voor sommige bestemmingen

Coronaregels worden nog voortdurend gewijzigd. De hoofdregel bij de meeste cruisemaatschappijen is nu dat je een cruise kunt maken zonder dat je getest of gevaccineerd moet zijn. Alleen als lokale autoriteiten nog aanvullende test- of vaccinatie-eisen stellen, moet je daar uiteraard wel aan voldoen. Verder willen sommige cruisemaatschappijen voor bestemmingen als Australië, China en andere bestemmingen in Azië nog wel alleen met geteste en/of gevaccineerde passagiers varen. Ook voor een cruise door het Suez-kanaal en een transatlantische cruise gelden soms nog vaccinatie-regels. Om het voor passagiers duidelijk te maken wanneer ze wel of niet getest en gevaccineerd moeten zijn, hebben cruisemaatschappijen op hun site een overzicht gezet met aanvullende regels per bestemming. Die overzichten zijn de bronnen van dit artikel.

We doen ons best om dit overzicht van covid-procedures bij cruisemaatschappijen zo actueel mogelijk te houden. Maar check altijd de laatste informatie op de site van de cruisemaatschappij. Elke cruiserederij heeft wel een pagina met een ‘Health and Safety-protocol’ online staan. Die informatie is leidend.

Wist je dat je via decruisegids.nl zonder extra kosten direct je cruise kunt boeken bij diverse grote aanbieders van cruisereizen? Kijk naar het aanbod.

Coronaregels Aida Cruises

Aida Cruises hanteert sinds 13 januari 2023 verschillende regels voor tests en vaccinaties. Voor cruises met een reisduur onder de 16 dagen zijn geen coronatest of vaccinatiebewijs nodig. Voor transatlantische cruises geldt een uitzondering.

Voor cruises die langer dan 16 dagen duren moeten passagiers volledig gevaccineerd zijn, ook al ben je genezen van corona. Je moet dit aantonen met het EU-coronabewijs (QR-code). Bovendien moeten alle passagiers vanaf 5 jaar een negatieve antigeentest kunnen tonen. Die mag maximaal 48 uur voor vertrek worden afgenomen. Bekijk de actuele coronaregels bij AIDA Cruises.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

Corona-eisen TUI Cruises

Sinds februari 2023 hoef je voor een cruise op de Mein-Schiff-schepen van TUI Cruises geen test- of vaccinatiebewijs meer te laten zien. Uitzonderingen gelden slechts voor een handvol cruisebestemmingen.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Coronaregels Costa Cruises

Cruisemaatschappij Costa Cruises heeft ook afscheid genomen van vrijwel alle test- en vaccinatie vereisten. Passagiers hoeven ook geen speciale coronareisverzekering meer af te sluiten. Alleen voor een select aantal cruises en bestemmingen gelden nog vaccinatie- en testeisen. Het overzicht staat op de Engelstalige site van Costa Cruises.

Cruise naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard in Flam. © Neil Morrell via Pixabay
Cruise naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard in Flam. © Neil Morrell via Pixabay

Covid-protocol Cunard Line

Cunard hanteert op de Queen Mary 2 en de Queen Victoria vanaf 23 april 2023 geen test- of vaccinatieplicht meer. Op de Queen Elizabeth komen de test- en vaccinatieplicht op 8 juni 2023 te vervallen. Alleen als lokale overheden er om vragen, moeten passagiers nog een negatieve coronatest laten zien, voordat ze aan boord stappen. Bekijk de actuele coronaregels van Cunard Line.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Sunweb, CruiseOnline, Cruisewinkel, Zeetours, Cruise Travel en Captain Cruise.

Coronaprotocollen Carnival Cruise Line

Bij Carnival Cruise Line gelden voor de meeste cruises geen test- of vaccinatieverplichtingen meer.

Voor cruises korter dan 15 nachten hoef je niet meer getest of gevaccineerd te zijn, al worden tests en vaccinaties uiteraard wel aangemoedigd. Voor cruises langer dan 15 nachten kan wel om een vaccinatiebewijs (inclusief booster) gevraagd worden. Ook kan om een negatieve coronatest gevraagd worden. Voor een aantal cruises met de Carnival Spirit in april en september en de Carnival Luminosa in september 2023 kunnen andere regels gelden. Ook voor sommige bestemmingen gelden afwijkende regels. Bekijk daarom het overzicht van coronaregels op de site van Carnival Cruise Line.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

Coronaregels Holland America Line

Holland America Line heeft op haar site een Health Protocol’s Tool gezet waarmee je per bestemming kunt zien welke test- en vaccinatieregels er gelden. Je moet daarvoor je boekings- of reisnummer bij de hand hebben. Aan boord van de schepen van Holland America Line geldt geen mondkapjesplicht meer.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Royal Caribbean International en Celebrity Cruises

Sinds 5 september 2022 hebben zowel Royal Caribbean International als Celebrity Cruises hun inentingsvereisten en testverplichtingen voor de meeste cruises opgeheven. Op de site van Royal Caribbean International staat een lijst met bestemmingen waarvoor je nog wel gevaccineerd of getest moet zijn.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Bij Celebrity Cruises zijn sinds 31 januari 2023 alle test- en vaccinatieverplichtingen geschrapt, met uitzondering van een aantal met name genoemde bestemmingen. Die staan in een overzicht op de site van Celebrity Cruises. Passagiers krijgen ook voor vertrek een email met informatie over eventuele test- en vaccinatie-eisen.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Corendon, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel, Stip Reizen en Sunweb.

Coronaregels Norwegian Cruise Line

Ook Norwegian Cruise Line Holding, de moedermaatschappij van Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas, versoepelde de regels al eerder.Maar de regels verschillen nog wel per cruisemaatschappij.

Specifiek voor Norwegian Cruise Line geldt dat deze cruisemaatschappij sinds 4 oktober 2022 wereldwijd alle coronaregels schrapt. Er worden geen tests of vaccinaties meer gevraagd. Ook het dragen van mondkapjes hoeft niet meer. Wel kunnen er specifieke lokale regels gelden. Op de site van Norwegian Cruise Line staat een overzicht van aanvullende coronaregels die per bestemming kunnen gelden.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Corona eisen Oceania Cruises

Bij Oceania Cruises hoeven gevaccineerde passagiers van 12 jaar en ouder geen testbewijs te laten zien. Kinderen onder de 12 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn en hoeven ook geen testbewijs te laten zien. Ongevaccineerde passagiers van 12 jaar en ouder moeten bij het aan boord gaan wel een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud laten zien. Bekijk de actuele coronaregels bij Oceania Cruises.

Bekijk en boek cruises van Oceania Cruises bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, CruiseOnline, Cruise Travel en CaptainCruise.

Geen test- of vaccinatieplicht bij Regent Seven Seas Cruises

Ook Regent Seven Seas Cruises hanteert als uitgangspunt dat aan boord geen test- of vaccinatieplicht geldt, tenzij lokale overheden aanvullende eisen stellen. Regent stelt passagiers er ruim van te voren van op de hoogte als er aanvullende coronaregels gelden. Bekijk de coronaregels bij Regent Seven Seas Cruises.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Seabourn Cruise Line

Seabourn Cruise Line heeft een tool online gezet waarmee elke passagier een op maat gemaakt overzicht van coronaregels krijgt. Je moet daarvoor inloggen met je naam en boekingsnummer of reisnummer. Mondkapjes aan boord zijn niet meer verplicht, maar worden nog wel aangeraden.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Coronaregels MSC Cruises

Ook MSC cruises heeft voor de meeste cruises de coronaregels afgeschaft. Omdat MSC Cruises wereldwijd actief is en in sommige bestemmingen nog wel coronaregels van kracht zijn, heeft MSC een handig overzicht met coronaregels per bestemming gemaakt.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Covid-regels Princess Cruises

Bij Princess Cruises hoef je niet meer gevaccineerd te zijn of een coronatest te laten zien. Alle gasten zijn welkom. Alleen voor bestemmingen waar de lokale autoriteiten test- of vaccinatie-eisen stellen, moet je nog een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Coronaregels bij Hurtigruten

Ook de Noorse rederij Hurtigruten versoepelt de coronaregels. Sinds 1 oktober 2022 is testen voordat je aan boord van een Hurtigruten cruise gaat, niet meer nodig, uitgezonderd expeditiecruises naar Antarctica. Ook mondkapjes zijn aan boord niet meer verplicht. Verder hangen de coronaregels van Hurtigruten af van waar je vandaan komt. De rederij heeft daarom een vraag-en-antwoord-tool op haar site gezet, die uitsluitsel moet geven over de coronaregels die voor jou van toepassing zijn.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, Nordic, BBI Travel en Cruisewinkel.

Coronaregels Viking Cruises

Bij Viking Cruises ben je als passagier nog steeds wel verplicht om je voor vertrek te laten vaccineren. Coronatests zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden. Bekijk de corona-eisen bij Viking Cruises.

Let op: coronaregels veranderen snel. Informatie op de sites van uw cruisereisbureau of cruisemaatschappij is leidend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.