Shadow

Cruisemaatschappijen: tot wanneer zijn de cruises opgeschort?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zoals een vaccinatieplicht en pcr-tests heeft de omikron-variant van het coronavirus voor besmettingen op een aantal cruiseschepen gezorgd. Dat betekent opnieuw dat er cruises geannuleerd en opgeschort worden. Dat treft momenteel met name cruises in het Caraïbisch Gebied. Veel cruises in Azië en Australië waren al geannuleerd, omdat de betreffende bestemmingen geen toeristen toelaten. Welke cruises zijn recent opgeschort? Laatste update: 18 januari 2022

Costa Fortuna © Costa Cruises
Costa Fortuna © Costa Cruises

De cruisemaatschappijen hanteren nog wel verschillende opschortingstermijnen voor 2022. Let op: Hoewel dit artikel met zorg is samengesteld, kunnen aan de genoemde data kunnen geen rechten ontleend worden. Annuleringen op de sites van de cruisemaatschappijen zelf zijn leidend.

Cruises in Amerika weer mogelijk

De Centers for Disease and Control, het Amerikaanse RIVM, het eerder uitgevaardigde cruiseverbod per 31 oktober 2021 opgeheven. Maar cruises mogen alleen uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Begin juli 2021 zijn de eerste cruises vanuit Amerika gemaakt, op voorwaarde dat 98 procent van de bemanning en 95 procent van de passagiers volledig gevaccineerd is.

Ook cruises naar Canada zijn weer mogelijk. De Canadese regering had bepaald dat cruiseschepen met meer dan honderd personen tot 1 november 2021 niet naar Canada mochten komen. Die datum is nu voorbij.

Toch zijn er bij overheden wereldwijd en bij cruisemaatschappijen grote zorgen over nieuwe uitbraken van het coronavirus. Met name de nieuwe omikron-variant zorgt voor veel onrust en onzekerheid. CDC heeft op 30 december de risicobeoordeling voor reizen per cruiseschip verhoogd van niveau 3 naar niveau 4, wat aangeeft dat het risico voor Covid-19 “zeer hoog” is. De Cruise Lines International Association (CLIA) zegt hierover: “De beslissing van de CDC om het risiconiveau voor cruises te verhogen is bijzonder verbijsterend aangezien de gevallen die op cruiseschepen worden vastgesteld steeds slechts een zeer kleine minderheid van de totale bevolking aan boord uitmaken. Veel minder dan aan land. En de meerderheid van die gevallen zijn asymptomatisch of mild van aard zijn en vormen weinig tot geen belasting voor de medische middelen aan boord of aan land.”

Aida Cruises

Update Cruises met de AIDAnova naar de Canarische Eilanden met vertrek 12 januari zijn geannuleerd. Ook cruises met de AIDAluna met vertrek op 15 en 23 januari 2022 zijn geannuleerd. Bekijk het actuele en volledige overzicht van geannuleerde cruises op de site van Aida.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Azamara Cruises

Update 12 oktober 2021: Azamara Quest en de Azamara Journey maken weer cruises, vooral cruise langs de Griekse eilanden. Sinds november maakt de Azamara Journey cruises rond de Canarische Eilanden maken. De eerste cruises met de Azamara Pursuit zijn opgeschort. De Azamara Pursuit maakt vanaf januari 2022 cruises vanuit Zuid-Afrika. Daar staat tegenover dat heel veel cruises van de Azamara Journey naar Azië en Australië tussen november 2021 en eind april 2022 zijn opgeschort. Ook drie cruises met de Azamara Quest in januari en februari 2022 in Zuid-Amerika en Antarctica zijn geannuleerd. Bekijk het overzicht van geannuleerde en opgeschorte cruises bij Azamara Cruises. Dat overzicht van opgeschorte cruises is leidend.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Carnival Cruises

Update 8 oktober 2021: Carnival Cruise Line heeft al weer een flink aantal cruiseschepen in de vaart gebracht, maar moet helaas ook nog een aantal cruises annuleren. Cruises met de Carnival Ecstasy vanuit Jacksonville, cruises met de Carnival Paradise vanuit Tampa, en cruises met de Carnival Sensation vanuit Mobile zijn tot en met februari 2022 opgeschort. Ook cruises met de Carnival Splendor vanuit Sydney, Australië is geannuleerd tot 7 februari 2022. Een cruise met de Carnival Spirit vanuit Brisbane, Australië is geannuleerd tot 20 februari 2022. Carnival heeft een tool op haar website geplaatst, waarmee je zelf de status van je cruise kunt checken.

Celebrity Cruises

Update 9 juni 2021: Celebrity Cruises heeft sinds 8 april geen nieuwe annuleringen meer aangekondigd. Cruises met schepen die een thuishaven buiten de VS hebben gekregen, gaan wél door. Het gaat om:

 • Celebrity Millennium begon 5 juni 2021 cruises vanaf St. Maarten; Maakt sinds 23 juli cruises naar Alaska vanuit Seattle.
 • Celebrity Apex maakt vanaf 19 juni cruises vanuit Athene naar de Griekse eilanden;
 • Celebrity Silhouette maakt vanaf 3 juli cruises vanuit Southampton, maar alleen met Britse passagiers.
 • Celebrity Equinox maakt sinds 5 juli cruises vanuit Fort Lauderdale, Florida.

De transatlantische cruises van de Celebrity Edge en de Celebrity Constellation, die tussen mei en oktober 2021 gepland stonden, zijn geannuleerd.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Celestyal Cruises

Update 12 oktober 2021: Celestyal Cruises heeft alle cruises geannuleerd tot 14 maart 2022. Dan begint Celestyal weer met korte cruises in de Oostelijke Middellandse Zee. Het gaat om cruises naar Turkije en Griekenland.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Costa Cruises

Update: 12 oktober 2021: Costa Cruises is op 1 mei begonnen met cruises met de Costa Smeralda. Costa Cruises heeft inmiddels weer aardig wat cruiseschepen in de vaart. De Costa Firenze, het nieuwste schip van Costa Cruises dat sinds 4 juli 2021 in de vaart is, maakt tot en met eind november 2021 cruises in de Middellandse Zee. In de winter maakt de Costa Firenze cruises vanuit Dubai naar Oman en Qatar. Vanaf april 2022 gaat de Costa Firenze cruises maken in Italië, Frankrijk en Spanje.

De Costa Toscana, een LNG aangedreven cruiseschip, komt in december 2021 in de vaart en maakt in 2022 7-daagse cruises in de Westelijke Middellandse Zee.

De Costa Smeralda neemt in de winter van 2021 – 2022 cruises van de Costa Toscana in Zuid-Amerika over en maakt daarna cruises van Italië naar Frankrijk en Spanje. De Costa Diadema maakt sinds eind september cruises in de Middellandse Zee en vertrekt in december naar het Caraïbisch gebied.

De Costa Favolosa maakt ook sinds eind september weer cruises en gaat in de winter cruisen in Zuid-Amerika.
Cruises met de Costa Deliziosa gaat tot 8 januari 2022 cruises maken in de Oostelijke Middellandse Zee en begint aansluitend aan een wereldcruise.

De Costa Luminosa maakt nu cruises in de Middellandse Zee en zal 14 daagse cruises naar de Canarische Eilanden of Israël maken.

Lees ook alles over de veiligheids- en hygiëneprotocollen van Costa Cruises.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises

Update 12 oktober 2021: Crystal Cruises schrapt een aantal riviercruises in het najaar en de winter van 2021. Bekijk het overzicht van geannuleerde rivier cruises op de site van Crystal Cruises. Een deel van de zeecruises gaat wel door. Maar cruises met de Crystal Endeavour zijn tot en met eind oktober 2021 geannuleerd. Alle cruises met de Chrystal Symphony die tot maart 2022 gepland stonden, zijn geschrapt. Bekijk hier alle annuleringen van Crystal Cruises.

Kijk voor de beste cruiseaanbiedingen bij onder meer TUICruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Cunard Cruises

Update 28 oktober 2021: Cunard Line schrapt de wereldcruises van 2022 met de Queen Mary 2 en Queen Victoria. Cruises met de Queen Elizabeth zijn succesvol gestart. Cruises met de Queen Mary 2 zijn opgeschort tot en met 10 december 2021. Op 13 december, twee dagen eerder dan gepland, begint de Queen Mary 2 aan een Transatlantische cruise. Het schip komt op 20 december 2021 aan in New York en begint 22 december aan een cruise naar de Caraïben. De Queen Victoria gaat pas weer in april 2022 cruisen.

Alle geplande cruises met de Queen Elizabeth tussen 20 februari en 17 mei 2022 worden geannuleerd. Daaronder zijn ook Japan-cruises. In plaats daarvan maakt de Queen Elizabeth cruises vanuit Southampton. Op het programma staan cruises naar het noorderlicht, de Canarische Eilanden en de Westelijke Middellandse Zee. Daarna maakt het cruiseschip een transatlantische oversteek om via het Panamakanaal naar Vancouver in Canada te varen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Disney Cruise Line

Update 12 oktober 2021: Cruises met de Disney Wonder zijn uitgesteld tot 19 november 2021. Het schip begint dan met cruises naar de Westelijke Caraïben vanuit Galveston, Texas. Cruises met de Disney Dream, Disney Fantasy, Disney Wonder vanuit San Diego zijn weer begonnen. De Disney Magic begint 28 oktober 2021 met cruises vanuit Miami. Bekijk alle geannuleerde cruises op de site van Disney Cruise Line.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Annuleringen Fred Olsen cruises

Updae 12 oktober 2021: De Britse cruiserederij Fred Olsen sinds de zomer geen nieuwe annuleringen meer gepubliceerd. Cruises met de Balmoral gaan tot en met eind november 2021 niet door. Cruises met de Braemer zijn zelfs uitgesteld tot het voorjaar van 2022. Fred Olsen maakt vooral cruises naar Noorwegen en de Noorse fjorden.

Hapag-Lloyd cruises

Update 12 oktober 2021: Hapag Lloyd Cruises vaart momenteel met vijf cruiseschepen. Het gaat om de ms Europa, de ms Europa 2, de Hanseatic Nature, de Hanseatic Inspiration en de Hanseatic Spirit.

Geannuleerde cruises Holland America Line

Update 10 januari 2022: Cruises met de Noordam die in maart en april 2022 gepland stonden zijn uitgesteld tot maart en april 2023. De cruise met de Noordam van en naar Yokohama met vertrek in maart 2022 en de cruises van de Noordam vanaf Yokohama naar Vancouver in april 2022 worden in 2023 uitgevoerd door de Westerdam.

Cruises op de Volendam en de Zaandam zijn tot en met mei 2022 geannuleerd. Cruises met de Oosterdam zijn uitgesteld tot 1 mei 2022. Dan begint de Oosterdam met cruises in de Middellandse Zee. Cruises met de Westerdam zijn uitgesteld tot 8 mei. De Westerdam gaat dan cruisen in Alaska. Lees hier meer over geannuleerde cruises van Holland America Line en het omboekings- en terugbetalingsbeleid.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Hurtigruten

Update 12 oktober 2021: De expeditieschepen MS Roald Amundsen en MS Fram maken vanaf november en december 2021 weer cruises naar Antarctica vanaf Punta Arenas in Chili. Cruises naar de Zuidpool met de MS Fridtjof Nansen zijn geannuleerd. De MS Fridtjof Nansen maakt vanuit Hamburg cruises naar Noorwegen. En nu de Noorse regering de coronarestricties grotendeels heeft opgeheven kan de Norwegian Coastal Express van Hurtigruten weer volledig hervat worden. Hurtigruten vaart met zeven cruiseschepen annex postboten langs de Noorse fjorden.

MSC Cruises

Update 12 oktober 2021: MSC Cruises heeft inmiddels weer 11 cruiseschepen in de vaart. Kijk hier voor het vaarschema dat wordt hervat.Cruises met de MSC Lirica zijn tot 14 maart 2022 geannuleerd.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

Norwegian Cruise Line

Update 10 januari 2022: Vanwege de uitbraak van de nieuwe omikron-variant van het coronavirus heeft Norwegian Cruise Line 5 cruises naar Zuid-Afrika geannuleerd. De cruises zouden tussen 5 december 2021 en 26 januari 2022 met de Norwegian Jade gemaakt worden. Alle cruises met de Norwegian Jade zijn tot en met 3 maart 2022 geannuleerd.

 • Norwegian Pearl cruises tot en met 14 januari 2022 geannuleerd
 • Norwegian Sky cruises geannuleerd tot en met 25 februari 2022.
 • Pride of America cruises zijn geannuleerd tot en met 26 februari.
 • Norwegian Jade cruises zijn geannuleerd tot en met 3 maart 2022.
 • Norwegian Star cruises zijn geannuleerd tot en met 19 maart 2022.
 • Norwegian Sun cruises zijn opgeschort tot en met 19 april 2022.
 • Norwegian Spirit cruises zijn geannuleerd tot en met 23 april 2022.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Oceania Cruises

Update 12 oktober 2021: De Marina was eind augustus het eerste schip van Oceania Cruises dat met cruises begon. De Riviera begint 18 oktober 2021 met een cruise door de Griekse wateren. Cruises met de Insignia vanuit Miami zijn uitgesteld tot 21 december. Cruises met de Sirena zijn opgeschort tot 21 januari 2022 als het schip begint met Caraïbische cruises. De Regatta maakt 5 februari 2022 de eerste cruise vanuit Polynesië. En de Nautica hervat cruises op 1 april 2022 in de Middellandse Zee.

Princess Cruises: geannuleerde cruises en annuleringsbeleid

Update 6 oktober 2021: Alle cruises naar Australië en Nieuw Zeeland zijn opgeschort tot 27 januari 2022. Dit vanwege de onzekere situatie voor wat cruisen in die regio betreft. Daardoor zijn de cruises met Coral Princess zijn geannuleerd tot 17 januari 2022 en de cruises met Royal Princess en de Sapphire Princess tot maart 2022.

Cruises met de Island Princess zijn tot en met het voorjaar van 2022 geannuleerd. De Island Princess begint met een Caraïbische cruise, voordat het op 27 april 2022 begint aan een cruise door het Panama-Kanaal. De Diamond Princess begint in het voorjaar van 2022 weer met cruises naar Japan. Dit zijn maar enkele geannuleerde cruises van Princess Cruises. Lees hier welke Princess-cruises nog meer geschrapt zijn.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

P&O Cruises Australia

P&O Cruises Australia heeft alle cruises tot en 23 april 2022 geannuleerd.

Regent Seven Seas Cruises

Update 10 januari 2022: Regent Seven Seas Cruises heeft in juli een herstart van de cruises aangekondigd volgens onderstaand schema: De Seven Seas Navigator maakt vanaf 9 maart 2022 diverse retourcruises vanaf Miami en Barbados. Cruises met de Seven Seas Voyager worden vanaf 26 maart 2022 hervat met onder meer 2 cruises in de Middellandse Zee. De Seven Seas Splendor, Mariner en Explorer maken al wel weer cruises.

Royal Caribbean International

Update 10 januari 2022: Royal Caribbean International heeft de cruises van vier schepen geannuleerd. Het gaat om:

 • Vision of the Seas: Dit schip begint weer met cruisen op 7 maart 2022
 • Serenade of the Seas: alle cruises tot 5 maart zijn uitgesteld. Daarna gaat het schip tot 26 april 2022 in droogdok.
 • Jewel of the Seas: cruises tot 20 februari 2022 zijn geannuleerd .
 • Symphony of the Seas: cruises tot en met 28 januari 2022 zijn geannuleerd. 

Royal Caribbean International heeft een handig overzicht op haar site over annulering en herstart van cruises.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Seabourn Cruises

Update 12 oktober 2021: Seabourn Cruises heeft sinds september 2021 geen nieuwe annuleringen meer aangekondigd.

 • De Seabourn Sojourn vaart niet tot 11 januari 2022. Dan begint het schip in Los Angeles aan de wereldcruise;
 • Seabourn Quest: Cruises naar Canada en New England tussen 22 juli en 6 november worden opgeschort. De Seabourn Quest gaat pas op 10 mei 2022 weer cruisen in de Middellandse Zee; Cruises met de Seabourn Quest naar Antarctica en Zuid-Amerika in 2021-2022 zijn geannuleerd.
 • Seabourn Encore: Alle cruises worden geannuleerd tot en met 17 april 2022. Dan begint de Encore met cruises uit Athene.
 • Seabourn Ovation: Alle cruises met vertrek tot en met 2 juli 2021 zijn geannuleerd.

Passagiers die al een Seabourn-cruise geboekt hadden, krijgen een refund in de vorm van een toekomstig cruise-tegoed of kunnen hun geld volledig terugkrijgen. Bekijk actuele annuleringen van Seabourn cruises.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

SeaDream Yacht Club

Sinds juni maakt SeaDream weer cruises naar de Noorse fjorden.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Sea Cloud Cruises

De 2 windjammers van Sea Cloud Cruises hebben hun zeilcruises in de Middellandse Zee er weer op zitten. Ook het nieuwste zeilschip, de Sea Cloud Spirit, is in de vaart.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Silversea Cruises

Update 10 januari 2022: Silversea Cruises, onderdeel van Royal Caribbean Group, heeft het grootste deel van de vlooot weer in de vaart. Sinds november 2021 zijn geen annuleringen meer gecommuniceerd. De Silver Moon, Silver Origin, Silver Muse, Silver Shadow, Silver Cloud, Silver Explorer, Silver Whisper en Silver Spirit maken al weer cruises. Cruises met de Silver Dawn zijn uitgesteld tot 18 maart 2022. En cruises met de Silver Wind beginnen pas 28 mei 2022. Bekijk het overzicht van herstart van cruises bij Silversea.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Star Clippers

Update 12 oktober 2021: De Royal Clipper maakt sinds september weer cruises. Cruises met de Star Clipper door Zuidoost-Azië zijn uitgesteld tot 20 april 2022.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Captain Cruise en Cruisewinkel.

TUI Cruises

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022: TUI Cruises maakt weer cruises, vrijwel als vanouds. De Mein Schiff 2, 3 en 4 maken weer cruises zoals die al lang geleden in de gidsen werden aangekondigd. De Mein Schiff 6 blijft tot medio januari 2022 aan de kade. De focus bij de cruises van de Mein Schiff 3 en 4 ligt op de Canarische Eilanden en Madeira, aangezien cruisen naar Marokko en Senegal nog niet mogelijk is. Het cruiseprogramma voor de Mein Schiff 1 is aangepast. In plaats van cruises naar Midden-Amerika, waar nog niet alle havens open zijn, maakt de Mein Schiff 1 cruises naar het Caraïbisch Gebied. De Mein Schiff 6 vaart naar Dubai en Abu Dhabi. De Mein Schiff 2 vaart langs Caraïbische eilanden.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Windstar Cruises

Update 12 oktober 2021: Windstar Cruises is in september met vijf van de zes jachten gaan cruisen. Alleen cruises met de Star Pride zijn opgeschort tot april 2022.

Lees hier meer maatregelen van cruisemaatschappijen

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.