Shadow

Welke cruises zijn geannuleerd?

Diverse cruisemaatschappijen hebben hun cruises naar Sint Petersburg en andere Russische steden geannuleerd. Ze kunnen de veiligheid van hun passagiers, bemanningsleden en schepen niet meer garanderen. In veel gevallen wordt uitgeweken naar een cruisebestemming in Estland, Zweden of Finland. Maar ook cruises in andere delen van de wereld worden geannuleerd. Een overzicht van bij ons bekende geannuleerde cruises

MSC Cruises, Princess Cruises, AIDA Cruises, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, SeaCloud en Fred Olsen Cruises kondigden de afgelopen aan cruises naar Sint Petersburg en andere Russische cruisebestemmingen voor onbepaalde tijd of direct al voor heel 2022 te annuleren. Passagiers die al geboekt hadden voor zo’n cruise, worden de komende tijd op de hoogte gesteld. Cruisemaatschappijen zijn nog druk bezig met het zoeken naar een alternatief voor de geschrapte cruises naar Rusland. Daarnaast speelt ook het coronavirus de cruisemaatschappijen nog steeds parten. Hieronder een overzicht van geannuleerde cruises.

Laatste update: 17 mei 2022

Costa Fortuna © Costa Cruises
Costa Fortuna © Costa Cruises

De cruisemaatschappijen hanteren nog wel verschillende opschortingstermijnen voor 2022. Let op: Hoewel dit artikel met zorg is samengesteld, kunnen aan de genoemde data kunnen geen rechten ontleend worden. Annuleringen op de sites van de cruisemaatschappijen zelf zijn leidend.

Cruises in Amerika weer mogelijk

De Centers for Disease and Control, het Amerikaanse RIVM, het eerder uitgevaardigde cruiseverbod per 31 oktober 2021 opgeheven. Maar cruises mogen alleen uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Begin juli 2021 zijn de eerste cruises vanuit Amerika gemaakt. Ook cruises naar Canada zijn weer mogelijk. En de Centers for Disease Control and Prevention, het Amerikaanse RIVM, heeft een eerdere waarschuwing voor een verhoogd coronarisico op cruiseschepen, weer ingetrokken. Toch hebben cruisemaatschappijen nog steeds te maken met geannuleerde cruises.

Aida Cruises

Update 5 maart 2022: AIDA Cruises heeft vanwege de oorlog in Oekraïne de Baltische cruises aangepast. AIDA vaart niet meer naar Sint Petersburg. In plaats daarvan leggen de cruiseschepen van AIDA Cruises aan in onder meer Riga, Kopenhagen, Oslo of het Zweedse Visby. De routewijzigingen hebben betrekking op cruises met de AIDAdiva, AIDAmar, AIDAnova en AIDAvita die tot en met half oktober 2022 gepland stonden. Bekijk het actuele en volledige overzicht van geannuleerde cruises op de site van Aida.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Azamara Cruises

Update 9 februari 2022: Azamara Quest en de Azamara Journey maken weer cruises, vooral cruise langs de Griekse eilanden. Cruises met de Azamara Journey zijn tot en met 19 mei 2022 geannuleerd. Bekijk het overzicht van geannuleerde en opgeschorte cruises bij Azamara Cruises. Dat overzicht van opgeschorte cruises is leidend.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Carnival Cruises

Update 3 mei 2022: Alle 23 cruiseschepen van Carnival Cruise Line zijn sinds begin mei 2022 weer in de vaart. Toch heeft ook Carnival Cruise Line een aantal cruises geannuleerd.

Alle cruises met de Carnival Sensation tot en met 30 september 2023 zijn geannuleerd. Carnival zou de Sensation willen verkopen. De cruises vanuit Mobile, Alabama die met de Carnival Sensation gepland stonden, worden overgenomen door de Carnival Extasy, maar ook dat schip gaat vanaf 10 oktober 2022 de vloot van Carnival verlaten. Beide schepen behoren tot de Fantasy-klasse die uit het begin van de jaren negentig dateren. Daarmee zijn het de oudste cruiseschepen van de Carnival-vloot.

Door de verplaatsing van de Sensation van Jacksonville naar Mobile zijn een aantal cruises van de Carnival Sensation geannuleerd. Die cruises worden overgenomen door de Carnival Spirit. Dit cruiseschip vaart al tien jaar in Australië, maar wordt vanwege de onzekere ontwikkelingen rond corona in Australië naar Amerika gestuurd. Behalve cruises met de Carnival Spirit zijn ook Australië-cruises met de Carnival Splendor van 5 juni 2022 tot oktober 2023 geannuleerd.

Carnival heeft een tool op haar website geplaatst, waarmee je zelf de status van je cruise kunt checken.

Celebrity Cruises

Update 13 april 2022: Celebrity Cruises heeft een nieuwe annulering aangekondigd. Alle cruises in Azië die voor de winter van 2022 en 2023 met de Celebrity Solstice gepland stonden, zijn geannuleerd vanwege onzekerheid over de toegankelijkheid van bestemmingen. De cruises waren gepland van 16 september 2022 tot 21 april 2023.

De Europese cruises van de Celebrity Infinity, die van 15 april tot 28 november 2022 gepland stonden, waren al eerder geannuleerd. In plaats daarvan maakt de Celebrity Infinity cruises door het Caraïbisch Gebied. Cruises met de Celebrity Eclipse op 26 maart, en 2 t/m 16 april 2022 zijn geannuleerd.

Celebrity Cruises vaart in de zomer van 2022 met zes schepen in de Middellandse Zee, waaronder de nieuwe Celebrity Beyond en diens zusterschepen Celebrity Apex en Celebrity Edge. Verder maakt de rederij met drie schepen cruises in Alaska, drie cruiseschepen in de Galapagpos, twee schepen in de Caraïben en een cruiseschip in Canada.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Celestyal Cruises

Update 13 april 2022: Celestyal Cruises is weer met cruisen begonnen. De rederij zou een aantal 14-daagse cruises geannuleerd hebben tot oktober 2022. We konden daar echter geen bevestiging van krijgen, dus neem zelf even contact op met Celestyal of uw reisorganisatie als u zo’n cruise geboekt heeft.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Costa Cruises

Update: 24 januari 2022: Costa Cruises heeft in februari 2022 een plan opgesteld om in de zomer van 2022 alle cruiseschepen weer in de vaart te hebben.

De nieuwe Costa Toscana maakt sinds maart cruises door de Middellandse Zee. De Costa Favolosa start 28 april 2022 met cruises in de Middellandse Zee. De Costa Venezia maakt vanaf 1 mei 2022 7-daagse cruises naar Turkije en Griekenland vanuit Istanbul. Ook de Costa Smeralda gaat vanaf 7 mei cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee maken. En de Costa Pacifica start 4 juni vanuit Bari met cruises naar Griekenland en Malta.

Wel zijn er nog wat wijzigingen in het cruiseprogramma van Costa Cruises. De Costa Pacifica zou in april en mei 14-daagse cruises naar de Canarische Eilanden en de Azoren maken. Die worden nu gemaakt door de Costa Luminosa.

Lees ook alles over de veiligheids- en hygiëneprotocollen van Costa Cruises.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Captain Cruise, Cruisereizen.nl, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises

Update 9 februari 2022: Crystal Cruises annuleert alle zeecruises en expeditiecruises tot en met 29 april 2022. Riviercruises zijn tot en met mei 2022 geannuleerd. Het cruisebedrijf wil haar opties overwegen. Bekijk het overzicht van geannuleerde rivier cruises op de site van Crystal Cruises. Ook het call center heeft een pauze ingelast, staat op de website te lezen. Moederbedrijf Genting Hong Kong heeft inmiddels faillissement aangevraagd. Ook MV Werften, onderdeel van Genting Hong Kong, heeft uitstel van betaling aangevraagd. In februari hebben schuldeisers beslag gelegd op de Crystal Symphony en de Christal Serenity van Crystal Cruises. En Amerikaanse cruisesites melden dat Crystal Cruises ook al haar personeel zou willen ontslaan.

Kijk voor de beste cruiseaanbiedingen bij onder meer TUICruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Cunard Cruises

Update 28 oktober 2021: Cunard Line schrapt de wereldcruises van 2022 met de Queen Mary 2 en Queen Victoria. Cruises met de Queen Elizabeth zijn succesvol gestart. De Queen Victoria gaat pas weer in april 2022 cruisen.

Alle geplande cruises met de Queen Elizabeth tussen 20 februari en 17 mei 2022 worden geannuleerd. Daaronder zijn ook Japan-cruises. In plaats daarvan maakt de Queen Elizabeth cruises vanuit Southampton. Op het programma staan cruises naar het noorderlicht, de Canarische Eilanden en de Westelijke Middellandse Zee. Daarna maakt het cruiseschip een transatlantische oversteek om via het Panamakanaal naar Vancouver in Canada te varen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Disney Cruise Line

Update 9 februari 2022: De inaugurele cruise van de nieuwe Disney Wish is uitgesteld naar 14 juli 2022 Het nieuwste cruiseschip van Disney Cruise Line is niet op tijd klaar. Bekijk alle geannuleerde cruises op de site van Disney Cruise Line.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Annuleringen Fred Olsen cruises

Update 1 maart 2022: De Britse cruiserederij Fred Olsen schrapt cruises naar Sint Petersburg. In plaats daarvan stuurt Fred Olsen het cruiseschip Balmoral naar Stockholm en Visby in Zweden. De eerste Rusland-cruise stond gepland voor mei 2022. Verder heeft Fred Olsen cruises met de Braemer uitgesteld tot het begin 2023. Cruises met de Balmoral zijn tot mei 2022 geannuleerd. Fred Olsen maakt vooral cruises naar Noorwegen en de Noorse fjorden.

Hapag-Lloyd cruises

Update 12 oktober 2021: Hapag Lloyd Cruises vaart momenteel met vijf cruiseschepen. Het gaat om de ms Europa, de ms Europa 2, de Hanseatic Nature, de Hanseatic Inspiration en de Hanseatic Spirit.

Geannuleerde cruises Holland America Line

Laatst gewijzigd: 13 mei 2022: Holland America Line heeft bijna alle cruiseschepen weer in de vaart. Alleen cruises met de Volendam zijn tot en met 14 september 2022 geannuleerd. Het schip is aan de gemeente Rotterdam verhuurd voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Die opvang zou eerst tot en met juli duren, maar is nu verlengd tot en met 14 september 2022.

Holland America heeft Sint Petersburg als aanloophaven geannuleerd vanwege de Russische inval in Oekraïne. De annulering betreft 5 Oostzee cruises. In plaats van naar Sint Petersburg wordt nu gestopt in Riga, Klaipeda in Litouwen en op het Zweedse eiland Visby. Verder wordt er een overnight stop ingepland in Stockholm. Op een zesde cruise, waarbij Vladivostok, in het oosten van Rusland, aangedaan zou worden, wordt die stad overgeslagen.

Cruises met de Westerdam zijn uitgesteld tot 12 juni 2022. De Westerdam gaat dan cruisen in Alaska. Lees hier meer over geannuleerde cruises van Holland America Line en het omboekings- en terugbetalingsbeleid.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Hurtigruten

Update 12 oktober 2021: De expeditieschepen MS Roald Amundsen en MS Fram maken vanaf november en december 2021 weer cruises naar Antarctica vanaf Punta Arenas in Chili. Cruises naar de Zuidpool met de MS Fridtjof Nansen zijn geannuleerd. De MS Fridtjof Nansen maakt vanuit Hamburg cruises naar Noorwegen. En nu de Noorse regering de coronarestricties grotendeels heeft opgeheven kan de Norwegian Coastal Express van Hurtigruten weer volledig hervat worden. Hurtigruten vaart met zeven cruiseschepen annex postboten langs de Noorse fjorden.

MSC Cruises

Update 1 maart 2022: Vanwege de Russische inval in Oekraïne heeft MSC cruises alle aanlopen naar Sint Petersburg opgeschort van eind mei tot en met oktober 2022. Het gaat om cruises naar de Oostzee met de MSC Preziosa, MSC Grandiosa, MSC Poesia en MSC Virtuosa. MSC Cruises overlegt met de havenautoriteiten in Stockholm, Helsinki en Tallinn over alternatieve aanlopen. Meer details worden met klanten gecommuniceerd.

MSC Cruises heeft inmiddels weer 11 cruiseschepen in de vaart. Kijk hier voor het vaarschema dat wordt hervat.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Norwegian Cruise Line

Update 9 mei 2022: Alle 17 cruiseschepen van Norwegian Cruise Line zijn sinds 9 mei 2022 weer in de vaart. Vanwege de Russische inval in Oekraïne heeft de Norwegian Getaway heeft het Baltische cruiseseizoen geannuleerd van 14 juni tot en met 9 oktober. Als gevolg van herindeling zijn ook de extra Norwegian Getaway reizen van 18 oktober tot en met 27 november geannuleerd. De eerste cruise van de nieuwe Norwegian Prima is verschoven van 17 augustus naar 3 september 2022. Door problemen met het aanleveren van materialen is de bouw van de Norwegian Prima vertraagd.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Oceania Cruises

Update 1 maart 2022: Oceania Cruises heeft alle Rusland-cruises voor 2022 geannuleerd. Verder heeft Oceania Cruises al weer aardig wat cruiseschepen in de vaart. De Nautica hervat cruises op 1 april 2022 in de Middellandse Zee.

Bekijk en boek cruises van Oceania Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en CaptainCruise.

Princess Cruises: geannuleerde cruises en annuleringsbeleid

Update 19 april 2022: Cruises met de Sapphire Princess vanuit Los Angeles langs de Mexicaanse Rivièra zijn geannuleerd. Het gaat om 11 cruises. De Sapphire princess zou nu vanaf 24 september 2022 weer gaan cruisen.

Update 16 maart 2022: Als gevolg van een herstart van de cruises in Australië zijn een aantal routes met Diamond Princess, en Royal Princess geannuleerd. De routes gaan naar Japan, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee, evenals twee Ruby Princess Panama Kanaal afvaarten in februari 2023. Ook geannuleerd van februari 2023 tot en met mei 2023 zijn selecte reizen op Majestic Princess in Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee.

De Enchanted Princess zal dit seizoen niet varen in de Baltische Zee. Het Baltische cruiseseizoen is geannuleerd.

Update 9 februari 2022: Net als veel andere cruiserederijen heeft Princess Cruises haar Oostzee cruises aangepast en Sint Petersburg als bestemming geschrapt. In plaats van naar Sint Petersburg varen de Princess-schepen naar Stockholm (met een overnight-stay) Visby op het Zweedse eiland Gotland en het Poolse Gdansk. Het gaat in totaal om 24 cruises die veranderd worden.

Cruises met de Island Princess zijn tot en met het voorjaar van 2022 geannuleerd. De Island Princess begint met een Caraïbische cruise, voordat het op 27 april 2022 begint aan een cruise door het Panama-Kanaal. Overige geannuleerde cruises van Princess Cruises:

  • Cruises met de Sapphire Princess in Azië en Australië zijn tot en met 29 oktober 2022 geannuleerd
  • Japan-cruises met de Diamond Princess zijn tot en met 9 juni 2022 geannuleerd
  • Cruises met de Royal Princess vanuit Vancouver zijn tot en met 25 april 2022 geannuleerd
  • Bepaalde cruises met de Regal Princess tot en met juli 2022 zijn geannuleerd.

Dit zijn maar enkele geannuleerde cruises van Princess Cruises. Lees hier welke Princess-cruises nog meer geschrapt zijn.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

P&O Cruises Australia

P&O Cruises Australia heeft alle cruises tot en 23 april 2022 geannuleerd.

Regent Seven Seas Cruises

Update 1 maart 2022: Net als diverse andere cruisemaatschappijen annuleert Regent Seven Seas Cruises alle cruises naar Rusland voor de rest van 2022.

Regent Seven Seas Cruises heeft in juli 2021 een herstart van de cruises aangekondigd volgens onderstaand schema: De Seven Seas Navigator maakt vanaf 9 maart 2022 diverse retourcruises vanaf Miami en Barbados. Cruises met de Seven Seas Voyager worden vanaf 26 maart 2022 hervat met onder meer 2 cruises in de Middellandse Zee. De Seven Seas Splendor, Mariner en Explorer maken al wel weer cruises. Maar de cruise van de Seven Seas Mariner met vertrek op 28 februari 2022 vanuit Zuid-Afrika is geannuleerd. De Seven Seas Navigator vaart niet tot 9 maart 2022 en cruises met de Seven Seas Voyager zijn tot en met 26 maart 2022 geschrapt en ook de wereldcruise is aangepast.

Royal Caribbean International

Update 13 april 2022: Serenade of the Seas ligt tot 26 april 2022 in droogdok. Royal Caribbean International heeft een handig overzicht op haar site over annulering en herstart van cruises.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Seabourn Cruises

Update 7 maart 2022: Seabourn Cruise Line heeft sinds september 2021 geen nieuwe annuleringen meer aangekondigd. Wel worden cruises naar de Baltische Staten aangepast.

  • De Seabourn Sojourn is weer in de vaart
  • Seabourn Quest gaat pas op 10 mei 2022 weer cruisen in de Middellandse Zee; Cruises met de Seabourn Quest naar Antarctica en Zuid-Amerika in 2021-2022 zijn geannuleerd.
  • Seabourn Encore: Alle cruises worden geannuleerd tot en met 17 april 2022. Dan begint de Encore met cruises uit Athene.
  • Seabourn Ovation: Van zes cruises naar de Oostzee in 2022 worden de routes aangepast. Sint Petersburg wordt als aanloophaven geschrapt. In plaats daarvan worden stops opgenomen in onder meer Amsterdam en Noorwegen.
  • De inaugurele cruise van de nieuwe Seabourn Venture wordt voor de tweede keer uitgesteld. Door problemen op de scheepswerf moet de inaugurele cruise van april naar juli 2022 verschoven worden.

Passagiers die al een Seabourn-cruise geboekt hadden, krijgen een refund in de vorm van een toekomstig cruise-tegoed of kunnen hun geld volledig terugkrijgen. Bekijk actuele annuleringen van Seabourn cruises.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

SeaDream Yacht Club

Sinds juni maakt SeaDream weer cruises naar de Noorse fjorden.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Sea Cloud Cruises

De 2 windjammers van Sea Cloud Cruises hebben hun eerste zeilcruises in de Middellandse Zee er weer op zitten. Ook het nieuwste zeilschip, de Sea Cloud Spirit, is in de vaart. Maar vanwege de oorlog in Oekraïne heeft Sea Cloud Cruises besloten de vier cruises naar Sint Petersburg in juni en juli 2022 te annuleren. Het nieuwe driemast zeilschip Sea Cloud Spirit zou deze zomer vier keer naar de voormalige tsarenstad cruisen. Het is nog niet bekend welk alternatief de passagiers krijgen aangeboden.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Silversea Cruises

Update 10 januari 2022: Silversea Cruises, onderdeel van Royal Caribbean Group, heeft het grootste deel van de vlooot weer in de vaart. Sinds november 2021 zijn geen annuleringen meer gecommuniceerd. De Silver Moon, Silver Origin, Silver Muse, Silver Shadow, Silver Cloud, Silver Explorer, Silver Whisper en Silver Spirit maken al weer cruises. En cruises met de Silver Wind beginnen pas 28 mei 2022. Bekijk het overzicht van herstart van cruises bij Silversea.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Star Clippers

Update 16 mei 2022: De drie zeilschepen van Star Clippers varen weer.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Captain Cruise en Cruisewinkel.

TUI Cruises

Laatst bijgewerkt: 7 mei 2022: Voor zover we kunnen nagaan maakt TUI Cruises weer cruises met alle Mein Schiff-cruiseschepen.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Windstar Cruises

Update 12 oktober 2021: Windstar Cruises is in september met vijf van de zes jachten gaan cruisen. Alleen cruises met de Star Pride zijn opgeschort tot april 2022.

Lees hier meer maatregelen van cruisemaatschappijen

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.