Shadow

Cruisen door het Panamakanaal: aanbiedingen en informatie

Altijd al eens willen cruisen door het Panamakanaal? Dan is dit misschien wel het juiste moment om te boeken, want in 2024 bestaat het Panamakanaal 110 jaar. In dit artikel zetten we tips en aanbiedingen voor cruises voor het Panamakanaal.

Ga in 2024-2025 cruisen door het Panamakanaal met Holland America Line. Hier de Nieuw Amsterdam in Gatun Lake dat onderdeel is van het Panamakanaal. © Holland America Line
Ga in 2024-2025 cruisen door het Panamakanaal met Holland America Line. Hier de Nieuw Amsterdam in Gatun Lake dat onderdeel is van het Panamakanaal. © Holland America Line

Caribische cruise door het Panamakanaal

Eeuwenlang hebben mensen gedroomd van een korte weg tussen de Atlantische en de Stille Oceaan in plaats van de lange, gevaarlijke route rond Zuid-Amerika. De droom werd pas in 1914 gerealiseerd met de officiële opening van het Panamakanaal. Het waren de Fransen die in 1873 als de waterweg door Midden-Amerika probeerden te bouwen. Die eerste poging mislukte en bij de werkzaamheden kwamen toen 22.000 arbeiders om het leven, vooral door gele koorts en malaria. Het waren de Amerikanen die het werk afmaakten nadat de Panamezen 1400 km² van hun grondgebied, aan weerzijden van de waterweg, ‘voor eeuwig’ overdroegen aan de VS. Inmiddels is het Panamakanaal, dat in 2024 dus 110 jaar bestaat, weer in Panamese handen.

Cruisen door het Panamakanaal

Cruisen door het Panamakanaal is zonder meer een unieke belevenis. Want alleen in het Panamakanaal kun je vanuit de ene oceaan, dwars door land naar de andere oceaan varen. Hoogtepunt van een ongeveer 8 tot 10 uur durende cruise door het Panamakanaal is de doorvaart onder de Americas Bridge, die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Maar ook de doorvaart door de verschillende sluizen en het tropische landschap vormen een unieke belevenis. Niet voor niets behoort het Panamakanaal tot de moderne wereldwonderen.

Veel cruises door het Panamakanaal gaan vanuit Florida via de Caraibische Zee naar Colón, aan de Atlantische Kust. Daar begint de doorvaart door het ongeveer 80 kilometer lange Panamakanaal dat in 2016 nog verbreed is. Via Panama City kom je uit in de Stille Oceaan.

Excursies rondom het Panamakanaal

Maar Colón en Panama City zijn niet de enige bezienswaardigheden aan het Panamakanaal. Ook Fuerte Amador (aan de Stille Oceaan), Cristobal bij Limon Bay aan de Caraibische kant van het kanaal, de San Blas-eilanden en Portobello worden tijdens excursies in Panama vaak bezocht. Fuerte Amador is een kunstmatig schiereiland en biedt een fraai uitzicht op Panama City. Op de San Blas-eilanden leven nog inheemse volken en vind je parelwitte stranden.

Christobal zelf is niet zo interessant, maar het is wel een goed beginpunt voor tal van excursies in Panama. Portobello is in 1502 door Columbus ontdekt en is eeuwenlang het vertrekpunt van de Spaanse zilvervloten geweest. Het stadje ligt op zo’n 45 kilometer ten noordwesten van Colón en telt veel ruïnes uit de Spaanse tijd.

Aanbiedingen cruises Panamakanaal

Wie wil cruisen door het Panamakanaal heeft veel keuze. Tal van cruiserederijen bieden cruises door het kanaal aan. Kijk voor aanbiedingen bij Sunweb, TUI (hotels en cruises in Panama), CruiseReizen, Cruiseonline, Cruisewinkel, Zeetours, Cruisetravel en Captain Cruise. Ook kun je bij diverse cruisemaatschappijen excursies naar het Panamakanaal boeken naar bijvoorbeeld de Gatun-sluizen. het Gatun-meer en natuurlijk naar Colón en Panama City. Ook tal van wereldcruises gaan door het Panama-Kanaal.

Panamakanaal cruises van Holland America Line

Holland America Line laat in 2024 en 2025 vier cruiseschepen cruisen door het Panamakanaal. In september en oktober varen de schepen vanaf de westkust van Canada en de Verenigde Staten via Mexico door het Panama-Kanaal, het Caraïbisch gebied naar Fort Lauderdale in Florida. In het voorjaar varen ze de route in omgekeerde volgorde.

Met Holland America Line kun je in september en oktober cruisen door het Panamakanaal met de Nieuw Amsterdam. Het cruiseschip vertrekt uit Vancouver, Canada en vaart via het Panamakanaal naar Fort Lauderdale. Het is ook mogelijk in te schepen in Seattle en San Diego. In april 2025 maakt de Nieuw Amsterdam een soortgelijke cruise vanuit Fort Lauderdale terug naar Vancouver. Deze cruise kun je als 28-daagse, 24-daagse of 14-daagse cruise boeken.

In oktober 2024 begint de Eurodam een 20-daagse cruise door het Panamakanaal vanuit Vancouver naar Fort Lauderdale. Je kunt deze cruise ook beginnen in Seattle en San Diego. In maart 2025 maakt de Eurodam cruises vanuit Fort Lauderdale via het Caraïbisch Gebied, door het Panama-kanaal terug naar San Diego, Seattle en Vancouver.

De Zaandam begint 18 december 2024 vanuit San Diego met een bijzondere cruise naar Hawaï, het Panamakanaal en Fort Lauderdale. Deze cruise duurt 31 dagen, tenzij je het deel naar Hawaï overslaat, dan duurt de cruise door het Panamakanaal van San Diego naar Fort Lauderdale 15 dagen. In maart 2025 maakt de Zaandam deze cruise in omgekeerde richting, terug naar San Diego.

De nieuwe Rotterdam maakt in februari en maart 2025 diverse Sun Farer-cruises vanuit Fort Lauderdale, Aruba, Cartagena, Cristobal, Colón, Costa Rica en Montego Bay naar Fort Lauderdale. Tijdens deze cruise maakt de Rotterdam wel een cruise over het Gatunmeer en een gedeelte van het Panamakanaal, maar vaar je niet door het hele kanaal. Je kunt deze cruise voor 12 of 21 dagen boeken.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Cruises van Norwegian Cruise Line door het Panamakanaal

Cruisen door het Panamakanaal met de Norwegian Jewel. © Norwegian Cruise Line
Cruisen door het Panamakanaal met de Norwegian Jewel © Norwegian Cruise Line

Cruisen door het Panamakanaal kan ook met Norwegian Cruise Line. Net als Holland America Line maakt Norwegian Cruise Line in het najaar van 2024 en het vroege voorjaar van 2025 met diverse cruiseschepen vanaf de westkust van de VS cruises door het Panamakanaal naar Miami. Cruisen door het Panamakanaal met Norwegian Cruise Line kan onder meer met de Norwegian Encore, Norwegian Bliss en de Norwegian Joy.

De Norwegian Gem maakt in de de winter van 2024-2025 diverse 12-daagse retourcruises vanuit Miami, waarbij ook het Panamakanaal wordt aangedaan. Onderweg bezoekt het schip ook Puerto Limon in Costa Rica, Ochos Rios, George Town, Cozumel en Great Stirrup Cay.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Cruisen door het Panamakanaal bij andere cruiserederijen

Maar ook met andere cruisemaatschappijen kun je cruisen door het Panamakanaal. De Celebrity Beyond maakt tussen januari en april 2025 12-daagse retourcruises van en naar Fort Lauderdale, waarbij ook een cruise door een deel van het Panama-kanaal gemaakt wordt. En wie luxe wil cruisen door het Panamakanaal kan in januari en februari 2025 een 17-daagse cruise met de nieuwe Seven Seas Grandeur door het Panamakanaal boeken.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.