Cruisen in Kroatië

Geplaatst door Redactie op 29 april 2013 om 13:57 in de categorie Vaargebieden, routes en thema's

Kroatie cruise

Met bijna 1200 eilanden is Kroatië een uitstekende bestemming om te eilandhoppen. Boek een mooie cruise in Kroatië aan boord van een motorzeilschip en cruise van eiland naar eiland.Kroatië leent zich uitstekend voor een vakantie eiland-hoppen. Met een kustlijn van ruim 1700 kilometer en 1185 eilanden heb je keuze genoeg. Slechts vijftig eilanden zijn bewoond, de rest is bezit van Moeder Natuur. De grotere, bewoonde eilanden zijn met lokale veerdiensten bereikbaar, al kun je lang niet altijd je auto meenemen. Maar waarom zou je ook? De meeste eilanden lenen zich prima voor tochten met de brommer of de fiets, die overal wel te huur zijn.

Cruisen in Kroatië

Maar je kunt het ook anders en veel relaxter doen en cruise- en fietstochten of cruise- en wandeltochten combineren. De cruises worden gemaakt met in klassieke stijl gebouwde motorzeilschepen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de boten in de eerste plaats motorschepen ijn en dat de zeilen doorgaans keurig gestreken blijven. Als de zeilen gehesen zijn, zijn het zonnedek en het voordek onbegaanbaar. Daarom worden er overdag vaak flinke stukken gevaren zodat het schip op tijd in een gezellige haven of een verlaten baai voor anker kan gaan.

Fietsen en wandelen tijdens cruisen in Kroatië

Zeilcruise KroatieDe meeste motorzeilschepen varen van eiland naar eiland, alwaar de passagiers op eigen gelegenheid kunnen rondkijken of op het strand kunnen gaan liggen, of door kunnen gaan met luieren, want dat is wat je het grootste deel van zo’n cruise doet. Maar in Centraal-Dalmatië worden ook gecombineerde cruise- en fietstochten aangeboden. Je kunt dan fietsen op de eilanden Brac (tegenover Split), Hvar, Vis, Korcula, Peljesac en Šolta. Als de zee te ruw is (men wil niet dat de passagiers tijdens de cruise groen en geel over de reling hangen), wordt het programma omgegooid en wordt Vis verruild voor Mljet, een eiland dat voor het grootste deel is uitgeroepen tot natuurpark. De fietstochten vinden plaats onder begeleiding van gidsen die ter plekke goed bekend zijn, je alle mooie plekjes laten zien, je helpen bij bandenpech en ander ongemak, maar ook niet te beroerd zijn om je een duwtje in de rug te geven als het bergop gaat.

Cruisen in Kroatië: de Kapiteinsroute

De cruiseschepen vertrekken uit Rijeka (Istrië), Zadar en Trogir (nabij Split). De dertig boten varen vijftien verschillende routes. Omdat er nogal wat cruise-gasten zijn die keer op keer terugkomen, hebben sommige schepen een zogeheten ‘kapiteinsroute’ opgesteld. De schipper vertelt dan bij de ontvangst aan boord waar de mooie plekjes te vinden zijn. Aan de hand van die informatie kunnen de gasten zelf een route uitstippelen. De motorzeilschepen kunnen door een groep afgehuurd worden, maar je kunt je ook individueel inschrijven voor een trip.

Cruisen op een rustige zee

De meeste eilanden in Kroatië liggen in een noord-zuid-richting en bieden daardoor bescherming tegen hoge golven die van de open zee komen, verteltIvo Vukovic, een van de schippers van de MS Sagena. Daardoor kun je in een hele beschutte omgeving varen: je hebt wel de wind, maar niet de bijbehorende golven, legt Ivo uit. Als bewijs daarvan wijst hij naar de rotskust van de eilanden die aan ons oog voorbij trekken. “Kijk, je ziet dat de voorste bomen en struiken al twee meter boven de waterlijn staan. Dat komt omdat de golven nooit hoger op de rotsen slaan.” Desondanks kunnen de bura, de noordoostenwind, en yugo, de oostelijke levantwind die vanaf het land komt, van tijd tot tijd stevig tussen de eilanden door blazen. Maar de bura is samen met de tramantana, de harde wind uit het noorden de voorbode van mooi weer, legt Ivo uit.

Cruisen in Kroatië op MS Sagena

Ivo is net als zijn broer Dennis schipper op het motorzeilschip Sagena. Samen bewijzen ze dat twee kapiteins op een schip heel goed kan functioneren. Papa Ante heeft hen het zeemansvak met de paplepel ingegoten en staat nu met een derde zoon aan het roer van het tweede schip van de familie Vukovic: de Macek. Dit comfortabele schip met luxe, ruime hutten, die onder meer zijn voorzien van eigen douches en toiletten, geldt als de derde-generatie schepen.
De Sagena is een in traditionele stijl gebouwde tweemaster die in 1991 van stapel liep. Het schip is 26 meter lang en is in 2007 geheel gerenoveer. Daardoor zijn er van de voorheen dertien hutten nog maar acht, zeer ruime hutten overgebleven die plaats bieden aan achttien personen. De hutten zijn alle voorzien van een douche en wastafel. Een airco houdt tijdens de warme zomer de temperatuur dragelijk, maar niemand zal je tegenhouden als je ‘s nachts aan dek onder de sterrenhemel wilt slapen.

Waardeer dit artikel

Delen

Comments are closed.