Shadow

Cruisen na corona: Covid-maatregelen van de cruisemaatschappijen

Veel cruisemaatschappijen zijn weer begonnen met cruises. Vooral cruises rond de Middellandse Zee zijn populair, niet in de laatste plaats omdat veel landen nu het reisadvies ‘geel’ of zelfs ‘groen’ hebben gekregen. Maar er zijn wel maatregelen die genomen worden om de veiligheid en gezondheid van cruisereizigers en personeel zoveel mogelijk te garanderen. Is er nieuws dan wordt dit artikel weer aangepast.

Update 20 december: Vanwege de oprukkende omikron-variant van het coronavirus nemen diverse cruisemaatschappijen aanvullende maatregelen tegen corona. Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Line en Royal Caribbean voeren vanaf januari 2022 een verplichting in om in openbare binnenruimtes mondkapjes te dragen. Ook MSC Cruises heeft half november al een aantal maatregelen aangescherpt. Passagiers moesten al volledig gevaccineerd zijn, maar moeten nu ook voor inscheping een prc-test kunnen tonen.

Bij een aantal cruisemaatschappijen geldt dat alleen gevaccineerde gasten aan boord mogen. Ook worden de mensen op corona getest bij aankomst en vertrek. Het kan zijn dat het land van waaruit je cruise vertrekt geen negatieve PCR-test verplicht stelt, maar de cruisemaatschappij wel. Check dus altijd de website van de maatschappij.
Social distancing, ontsmetting van oppervlakken en ruime aanwezigheid van handgel en zeep zijn nog steeds aan de orde, net als het op bepaalde plekken dragen van een masker. Ook wordt voorlopig nog niet met volle capaciteit gevaren en ben je voor excursies aangewezen op het aanbod van de cruisemaatschappijen.

Holland America Line
De cruisemaatschappijen nemen maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen ©MvdW

Cruises vanuit en naar Amerika houden zich aan de richtlijnen van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM. Maatregelen die het CDC aanbeveelt zijn testen 1 tot 3 dagen voor het aan boord gaan en 3 tot 5 dagen na de reis. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn wordt daarnaast een quarantaineperiode van 7 dagen na terugkomst aanbevolen, ook na een negatieve testuitslag.

Voor terugkeer naar Nederland kijk je naar wat voor het land van waaruit je terugkeert de vereisten zijn.
Boekingen gaan al wel heel hard, zeker omdat er komende zomer bij de cruisemaatschappijen best weer wat cruises op stapel staan en ook het aanbod voor 2022 en 2023 al bekend is.

Lees hier de reisadviezen van de Nederlandse overheid

In het kort een aantal maatregelen per cruisemaatschappij

Holland America Line

Holland America Line is lid van de Cruise Lines International Association (CLIA). Als zodanig passen ze de verplichte kernelementen van de gezondheidsprotocollen zoals schoonmaakprotocollen, hygiëne aan boord, mondkapjes etc. Dit is aangevuld met eigen maatregelen zoals een verplichte vaccinatie.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

MSC Cruises

MSC Cruises vereist voor elke cruise een PCR-test, tenzij je een Engelstalig vaccinatiebewijs hebt waarin staat dat je volledig gevaccineerd bent. Aan boord zijn er nieuwe en uitgebreide reinigingsmethoden en is de reinigingsfrequentie verhoogd. Daarbij ligt de focus op drukbezochte, vaak aangeraakte gebieden. Er is 100% verse, externe lucht in de hutten en openbare ruimtes.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel, Sunweb, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk
De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk

Op zoek naar cruises met vertrek uit Nederland? Bekijk aanbiedingen van cruises met vertrek uit Amsterdam, Rotterdam of Ijmuiden.

Costa Cruises

Online inchecken, diagnostische Covid-test voor alle passagiers die aan boord willen gaan, minder passagiers aan boord en door de maatschappij georganiseerde excursies. Dit zijn nog maar een paar maatregelen dieCosta Cruises neemt om iedereen een onbezorgde cruise te kunnen bieden.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Captain Cruise, Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Aida Cruises

De gezondheid van de gasten en bemanning staat bij AIDA Cruises voorop. Daarom gelden aan boord van de schepen altijd hoge hygiëne- en veiligheidsnormen die verder gaan dan de wettelijke eisen. Zo is bijvoorbeeld een negatieve PCR-test nodig voor iedereen die aan boord stapt. Ook is er continue aanvoer van verse lucht in alle hutten en openbare ruimtes.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Disney Cruises

Alle gasten van 18 jaar en ouder moeten volledig gevaccineerd zijn om mee te kunnen cruisen op schepen van Disney Cruises. Gasten onder de 18 moeten zich al thuis laten testen op COVID-19. Onafhankelijk van vaccinatie is er een verplichte coronatest voor afvaart voor iedereen. De maatschappij zelf zet in op extra en grondige schoonmaak en aangescherpte gezondheidsprotocollen.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Cruise Travel, Zeetours, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Celebrity Cruises

Gasten vanaf 16 jaar moeten bij Celebrity Cruises volledig gevaccineerd zijn. Vanaf 1 augustus 2021 wordt die leeftijdsgrens verlaagd naar 12 jaar en ouder. Ook hier worden strikte reinigingsprotocollen in acht genomen net als andere maatregelen die het nieuwe Healthy Sail-adviespanel adviseert.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Sunweb.

Norwegian Cruise Line

Gasten vanaf 16 jaar moeten voor een cruise met Norwegian Cruise Line volledig gevaccineerd zijn. Vanaf 1 augustus 2021 wordt die leeftijdsgrens verlaagd naar 12 jaar en ouder. Verdere maatregelen zijn strikte reinigingsprotocollen, gezondheidschecks, verse lucht in openbare ruimtes en cabines en indien nodig, gratis PCR-tests als dat voor het aan land vereist is.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Mein Schiff van TUI Cruises

Voor alle cruises van Mein Schiff heb je in ieder geval twee negatieve COVID-19 testen nodig. Die zijn voor eigen rekening. Verder hanteert de maatschappij een 10-puntenplan om veilig te kunnen cruisen.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Royal Caribbean

Bij Royal Caribbean is vaccinatie verplicht. De maatschappij werkt samen met de gezondheidsautoriteiten van diverse landen en een eigen team van medische experts om de protocollen voor inschepen en cruisen aan te vullen en bij te werken.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Azamara Cruises

Azamara Cruises werkt samen met The Cruise Lines International Association nog aan de gezondheidsprotocollen.
Lees hier uitgebreider de huidige stand van zaken

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Princess Cruises

Ook Princess Cruises is de details van de procedures nog aan het uitwerken. De gezondheidsprotocollen en procedures staan in het Cruise Health program en worden geregeld aangepast als er nieuwe updates zijn.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij Captain Cruise, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees hier welke cruisemaatschappijen weer gaan varen en welke cruises zijn opgeschort.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.