Shadow

Cruises naar de Noorse fjorden: Ontdek de mooiste cruises naar Noorwegen

Cruises naar de Noorse fjorden zijn mateloos populair. En dat is ook niet zo verwonderlijk. Ze zijn relatief dichtbij zodat je ook tijdens een cruise naar de Noorse fjorden van 7 dagen al veel kunt zien. Welke cruisemaatschappijen bieden cruises naar de Noorse fjorden aan? En wat zijn de populairste bestemmingen voor cruises naar de Noorse fjorden?

Maak een cruise in de meivakantie. Een cruise naar de Noorse fjorden bijvoorbeeld. © Enrique Lopez Garre via Pixabay
Maak een cruise in de meivakantie. Een cruise naar de Noorse fjorden bijvoorbeeld. © Enrique Lopez Garre via Pixabay

Met iedere meter die het cruiseschip aflegt tijdens een cruise naar de Noorse fjorden, ontvouwt zich de prachtige natuur van Noorwegen. In de kleurrijke steden en dorpen waar de cruiseschepen aanmeren kun je de leukste excursies maken. Noorwegen. Ontdek het zelf en stap aan boord van een van de cruiseschepen van cruiseaanbieders die Noorwegen op het programma hebben. Ga je voor de eerste keer cruisen? Dan zijn de Noorse fjorden een prima bestemming. En een Noorwegen-cruise van 7 of 8 dagen is ook leuk voor een cruise in de meivakantie.

Cruises naar de Noorse fjorden vanuit Amsterdam

Bij de cruisemaatschappijen kun je kiezen uit verschillende fjordenroutes. Sommige cruises naar de Noorse fjorden vertrekken vanuit Amsterdam. Zo waren voor de coronapandemie bijvoorbeeld de musicalcruises naar Noorwegen razend populair. Vanwege corona werd het inaugurele seizoen van het nieuwe HAL-schip Rotterdam geannuleerd.

Maar Holland America Line heeft regelmatig aanbiedingen voor cruises naar Noorwegen vanuit Amsterdam. Zo maakt het nieuwste cruiseschip van HAL, de Rotterdam, tussen 1 mei en 2 oktober vanuit Amsterdam cruises van 7 en 14 nachten naar Noorwegen. Prijzen starten vanaf € 1.049 per persoon voor een 7 nachten cruise naar de Noorse fjorden, op basis van een dubbele bezetting. Kijk vooral naar de aanbiedingen zoals kortingen op excursies en uitgebreide drankenpakketten, dus zo’n fjordencruise is ook nog eens vriendelijk voor je budget. Kijk hier voor meer informatie over cruises naar Noorwegen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises naar de Noorse fjorden bij CruiseReizen.nl, CruiseOnline, Sunweb, Captain Cruise, Stip Reizen, Corendon en Cruisewinkel. Ben je ANWB-lid? Kijk dan ook naar de fjordencruises die je via ANWB met voordeel kunt boeken.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

De Volendam biedt vanaf 1 mei langere cruises aan, variërend van 14 tot 35 dagen naar de Oostzee, naar Noorwegen tot aan Noordkaap en Spitsbergen, Britse Eilanden en IJsland, allemaal rondreizen vanuit Rotterdam. De Volendam vaart ook langs het Iberisch schiereiland naar de Middellandse Zee en omlaag naar Egypte en Israël. Schrijf of lees beoordelingen over de Volendam.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Cruisen naar de Noorse fjorden vanuit Rotterdam

Met Aida Cruises naar de Noorse fjorden, zoals hier met de Aidablu © Aida Cruises
Met Aida Cruises naar de Noorse fjorden, zoals hier met de Aidablu © Aida Cruises

Ook vanaf de Wilhelminapier, de cruisehaven van Rotterdam, vertrekken cruises naar de Noorse fjorden. De Volendam van Holland America Line maakt van 1 mei 202 2 oktober 2022 cruises vanuit Rotterdam naar de Noorse fjorden en Noorse steden. Het gaat om cruises 13, 14 en 21 nachten. Prijzen starten vanaf € 2.299 per persoon voor een 14 Nachten Ontdekkingscruise Noordelijke Hoofdsteden, op basis van een dubbele bezetting.

Met AIDA Cruises naar Noorwegen

Ook het Duitse Aida Cruises maakt in 2022 diverse cruises vanuit Rotterdam naar Noorwegen. Bekijk bij het aanbod van Aida Cruises voor een cruise naar wens.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nlTUICaptain Cruise en Cruisewinkel.

Costa: Cruises vanuit IJmuiden naar de Noorse fjorden

Ook Costa Cruises maakt weer cruises naar de Noorse fjorden vanuit IJmuiden. Een van de routes is bijvoorbeeld een cruise naar onder meer Bergen, Flam, Olden, Stavanger en Bremerhaven terug naar Amsterdam. De Costa Diadema vaart cruises naar Noorwegen. Het gaat om 8-daagse cruises met Kiel als begin- en eindpunt. De route langs de Noorse kust wisselt.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Met MSC Cruises naar de Noorse fjorden

In juni 2023 neemt MSC Cruises de MSC Euribia in gebruik. Dat is het vijfde cruiseschip in de Meraviglia-klasse. De MSC Euribia maakt in haar inaugurele seizoen vanuit het Duitse Kiel cruises naar de Noorse fjorden. Het gaat om cruises van 7 nachten met bezoeken aan Hellesylt, de Geirangerfjord, Alesund en Flam.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Cruises naar de Noorse fjorden met de Mein Schiff-schepen

TUI Cruises biedt vanuit Kiel en Bremerhaven in Noord-Duitsland cruises aan met de Mein Schiff 3 en Mein Schiff 1. De Mein Schiff 1 vaart in 12 dagen vanuit Kiel naar de fjorden, de Noordkaap en weer terug. Het identieke zusterschip Mein Schiff 3 cruiset in 15 dagen vanuit Bremerhaven naar de Noordkaap, Spitsbergen en terug. Bekijk TUI-cruises en andere cruises bij TUI naar Noorwegen.

Maar zij zijn niet de enige cruisemaatschappijen die cruises naar Noorwegen aanbieden. Kijk ook eens naar cruises naar de Noorse fjorden met Azamara, Regent Seven Seas Cruises, Silversea, Oceania Cruises, en MSC Cruises.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Met Norwegian Cruise Line naar Noorwegen

Norwegian Cruise Line, een Amerikaanse rederij die is opgericht door een Noor, laat zich ook niet onbetuigd met aanbiedingen van cruises naar Noorwegen. Norwegian Cruise Line heeft vooral aanbiedingen waarbij Noorse cruises gecombineerd worden met cruises naar IJsland en de Britse Eilanden. Het gaat om cruises van tien tot veertien dagen.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Met de postboot cruisen door de Noorse fjorden

Een hele bijzondere manier om een cruise door de Noorse fjorden te maken, is met een postboot. Die schepen onderhielden vroeger en nog steeds een postdienst tussen de verschillende dorpen die anders veelal onbereikbaar waren. Tegenwoordig nemen sommige van die postboten ook cruisepassagiers mee. Twee bekende cruisemaatschappijen die Noorwegen-cruises met een postboot aanbieden zijn Hurtigruten en Havila. Zij varen met kleinere cruiseschepen. Dit is een zeer authentieke manier van cruisen. Lees meer over Hurtigruten cruises.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, Nordic, BBI Travel en Cruisewinkel.

Cruisen naar de Noorse fjorden in elk jaargetijde

Wat kun je nog meer zeggen over het Noorse fjordenlandschap dan ‘wow? In ieder geval ook dat het in elk seizoen iets te bieden heeft. Van berglandschappen bekroond met sneeuwbedekte toppen in de winter, tot frisgroene dalen in de lente waarin de zo bekende rode huisjes fraai afsteken tegen het jonge groen.

Cruises naar de Noorse fjorden, maar welke dan?

De meer dan duizend eeuwenoude fjorden van Noorwegen zijn altijd spectaculair. In de loop der tijd trokken gletsjers zich terug waardoor er diepe valleien achterbleven die zich met zeewater vulden. Sommige fjorden zijn kilometers lang en twee fjorden staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco: het Geirangerfjord en het Nærøyfjord. Andere bekende fjorden zijn Lysefjorden, Sognefjord en Hardangerfjord.

Cruise naar de Geirangerfjord

Dit bekendste, en volgens velen mooiste, fjord van Noorwegen is zo’n 14 kilometer lang en bijna een halve kilometer diep. Het water wordt omlijst door steile rotsen die op sommige plekken zelfs anderhalve kilometer hoog zijn. Tijdens de fjordencruise door de Gierangerfjord vaar je van het begin van de fjord tot aan het stadje Geiranger. Onderweg passeer je kletterende watervallen, bossen en gletsjermeren. In Geiranger kun je wandelen, fietsen en in de winter zelfs skiën.

De Sognefjord: langste en diepste fjord ter wereld

Dit fjord in het zuiden van Noorwegen is met 205 kilometer het langste fjord ter wereld. Ook is het met ruim 1,3 kilometer het diepste fjord. Onderweg bepalen ruige kliffen van meer dan 1,7 kilometer en wondermooie watervallen het betoverende beeld en kom je onderweg langs dorpen met prachtige architectuur.

Met de Flåm-trein naar Myrdal

Cruises naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard in Flam. © Neil Morrell via Pixabay
Cruises naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard Line in Flam. © Neil Morrell via Pixabay

Het eindpunt van dit fjord is het station van Flåm. Cruiseschepen leggen doorgaans pal naast het station van Flam aan. Van hieruit kun je een boemeltrein nemen naar het op 900 meter hoog gelegen Myrdal. Het treinspoor staat ook wel bekend als een van de steilste treinsporen in de wereld en dat alleen al is de moeite waard! Onderweg tijdens de 15 kilometer lange rit stopt de trein ook bij de Kjosfossen-waterval.

Prijzen van de Flam-trein naar Myrdal (Kjosfossen Stasjon) variëren. We kwamen in juni 2022 prijzen tegen van 120 dollar voor een retourtje geboekt via Holland America Line, maar online kwamen we ook prijzen van 32 euro voor een zelfgeboekte enkele reis tegen. Zelf boeken bij de Noorse spoorwegen kost je rond de 450 kronen (zo’n 44 euro) voor een enkele reis.

Is het weer goed dan kun je eenmaal boven een fiets huren om weer af te dalen naar Flåm. Zorg wel dat je warme kleren meeneemt, want in Flam kan het al lente zijn, terwijl het in Myrdal nog volop winter is. Op internetfora woeden heftige debatten over de vraag of je een excursie via je cruisemaatschappij moet boeken voor de Flam-trein of dat je zelf kaartjes moet kopen. Dat laatste is beslist goedkoper en kan gewoon online. Maar als er 2 cruiseschepen in de fjord liggen, kan het zo druk zijn dat je niet mee kunt als je ter plekke zelf nog kaartjes moet kopen.

De Nærøyfjord

Dit fjord is een zijtak van het Sognefjord en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als de staafkerk van Urnes, een dorp waar je onderweg langs vaart.

Cruise naar de Trondheimsfjord

Minder bekend, maar zeker de moeite waard is het Trondheimsfjord waarmee je langs de Vikingroute vaart van en naar Trondheim. Het fjord is het hele jaar ijsvrij. Als gevolg daarvan is er heel veel koraal en zitten de rivieren vol met zalm. Op het eiland Ytterøya aan het eind van het fjord vind je grafheuvels uit de steentijd.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.