Shadow

Cruises naar de Noorse fjorden: Ontdek de mooiste cruises naar Noorwegen in 2021

Cruises naar de Noorse fjorden zijn mateloos populair. En dat is ook niet zo verwonderlijk. Ze zijn relatief dichtbij zodat je ook tijdens een cruise naar de Noorse fjorden van 7 dagen al veel kunt zien. Welke cruisemaatschappijen bieden cruises naar de Noorse fjorden aan? En wat zijn de populairste bestemmingen voor cruises naar de Noorse fjorden?

Maak een cruise in de meivakantie. Een cruise naar de Noorse fjorden bijvoorbeeld. © Enrique Lopez Garre via Pixabay
Maak een cruise in de meivakantie. Een cruise naar de Noorse fjorden bijvoorbeeld. © Enrique Lopez Garre via Pixabay

Met iedere meter die het cruiseschip aflegt tijdens een cruise naar de Noorse fjorden, ontvouwt zich de prachtige natuur van Noorwegen. In de kleurrijke steden en dorpen waar de cruiseschepen aanmeren kun je de leukste excursies maken. Noorwegen. Ontdek het zelf en stap aan boord van een van de cruiseschepen van cruiseaanbieders die Noorwegen op het programma hebben. Ga je voor de eerste keer cruisen? Dan zijn de Noorse fjorden een prima bestemming. En een Noorwegen-cruise van 7 of 8 dagen is ook leuk voor een cruise in de meivakantie.

Cruises naar de Noorse fjorden vanuit Amsterdam

Bij de cruisemaatschappijen kun je kiezen uit verschillende fjordenroutes. Sommige cruises naar de Noorse fjorden vertrekken vanuit Amsterdam. Vooral Holland America Line heeft regelmatig aanbiedingen voor cruises naar Noorwegen vanuit Amsterdam. In de afgelopen jaren waren bijvoorbeeld musicalcruises naar Noorwegen razend populair. Holland America Line heeft momenteel tal van acties zoals kortingen op excursies en uitgebreide drankenpakketten, dus zo’n fjordencruise is ook nog eens vriendelijk voor je budget.

De Nieuw Statendam van Holland America Line maakt van mei tot en met augustus diverse 8-daagse cruises naar de Noorse fjorden met vertrek en aankomst in Amsterdam. Daarnaast maakt de Nieuw Statendam in de zomer van 2021 ook nog langere cruises naar de Noordkaap en een cruise naar Noorwegen, IJsland en de Britse eilanden.

Bekijk aanbiedingen voor cruises naar de Noorse fjorden bij CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en Cruisewinkel. Ben je ANWB-lid? Kijk dan ook naar de fjordencruises die je via ANWB met voordeel kunt boeken.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Eerste cruises naar de Noorse fjorden met de Rotterdam

Ook het nieuwe HAL-schip Rotterdam zou in haar inaugurele seizoen cruises naar de Noorse fjorden maken vanuit Amsterdam. Het nieuwste schip in de Pinnacle-klasse zou in augustus en september 2021 8-daagse cruises naar de Noorse fjorden en diverse steden in Noorwegen maken. Zo’n 8-daagse cruise naar de Noorse fjorden is een prima manier om cruisen te ontdekken als je nog nooit een cruise gemaakt hebt. Maar vanwege de strenge inreisbeperkingen die Noorwegen hanteert, zijn deze Noorwegen-cruises met de Rotterdam geannuleerd. De Rotterdam maakt haar eerste cruises dit najaar in het Caraïbisch Gebied.

Cruisen naar de Noorse fjorden vanuit Rotterdam

Met Aida Cruises naar de Noorse fjorden, zoals hier met de Aidablu © Aida Cruises
Met Aida Cruises naar de Noorse fjorden, zoals hier met de Aidablu © Aida Cruises

Ook vanaf de Wilhelminapier, de cruisehaven van Rotterdam, vertrekken cruises naar de Noorse fjorden. Aida Cruises biedt in 2021 15-daagse cruises naar Noorse fjorden en steden aan met vertrek en aankomst in Rotterdam. De cruise wordt gemaakt met de Aidaprima.

De Volendam van Holland America Line maakt vanaf 1 mei 2022 een aantal langere cruises, variërend van 14 tot 35 dagen, naar de Oostzee, Noorwegen tot aan de Noordkaap en Spitsbergen, de Britse Eilanden en IJsland. Het zijn allemaal rondreizen met vertrek en aankomst in Rotterdam. Het schip vaart ook langs het Iberisch schiereiland naar de Middellandse Zee en zelfs verder naar Egypte en Israël. Bekijk of schrijf een cruise beoordeling over de Volendam.

Costa: Cruises vanuit IJmuiden naar de Noorse fjorden

Ook Costa Cruises biedt in 2021 cruises naar de Noorse fjorden aan vanuit IJmuiden. De Costa Favolosa maakt in juni 10-daagse cruises vanuit IJmuiden naar onder meer Bergen, Flam, Olden, Stavanger en Bremerhaven terug naar Amsterdam. En tussen juni en september 2021 maakt ook de Costa Diadema cruises naar Noorwegen. Het gaat om 8-daagse cruises met Kiel als begin- en eindpunt. De route langs de Noorse kust wisselt.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Cruises naar de Noorse fjorden met de Mein Schiff-schepen

TUI Cruises biedt vanuit Kiel en Bremerhaven in Noord-Duitsland cruises aan met de Mein Schiff 3 en Mein Schiff 1. De Mein Schiff 1 vaart in 12 dagen vanuit Kiel naar de fjorden, de Noordkaap en weer terug. Het identieke zusterschip Mein Schiff 3 cruiset in 15 dagen vanuit Bremerhaven naar de Noordkaap, Spitsbergen en terug. Bekijk TUI-cruises en andere cruises bij TUI naar Noorwegen.

Maar zij zijn niet de enige cruisemaatschappijen die cruises naar Noorwegen aanbieden. In de zomer van 2021 kun je cruises naar de Noorse fjorden maken met Azamara, Regent Seven Seas Cruises, Silversea, Oceania Cruises, en MSC Cruises. Die laatste cruiserederij stuurt eind april 2021 de MSC Preziosa op een fjordencruise vanuit Hamburg (11 nachten) en in mei vanuit Kiel naar de Noordkaap (21 nachten).

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

Met Norwegian Cruise Line naar Noorwegen

Norwegian Cruise Line, een Amerikaanse rederij die is opgericht door een Noor, laat zich ook niet onbetuigd met aanbiedingen van cruises naar Noorwegen in de zomer van 2021. Norwegian Cruise Line heeft vooral aanbiedingen waarbij Noorse cruises gecombineerd worden met cruises naar IJsland en de Britse Eilanden. Het gaat om cruises van tien tot veertien dagen.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Met de postboot cruisen door de Noorse fjorden

Een hele bijzondere manier om een cruise door de Noorse fjorden te maken, is met een postboot. Die schepen onderhielden vroeger en nog steeds een postdienst tussen de verschillende dorpen die anders veelal onbereikbaar waren. Tegenwoordig nemen sommige van die postboten ook cruisepassagiers mee. Twee bekende cruisemaatschappijen die Noorwegen-cruises met een postboot aanbieden zijn Hurtigruten en Havila. Zij varen met kleinere cruiseschepen. Dit is een zeer authentieke manier van cruisen. Cruises met Hurtigruten kun je boeken bij BBI-Travel.

Cruisen naar de Noorse fjorden in elk jaargetijde

Wat kun je nog meer zeggen over het Noorse fjordenlandschap dan ‘wow? In ieder geval ook dat het in elk seizoen iets te bieden heeft. Van berglandschappen bekroond met sneeuwbedekte toppen in de winter, tot frisgroene dalen in de lente waarin de zo bekende rode huisjes fraai afsteken tegen het jonge groen.

Cruises naar de Noorse fjorden, maar welke dan?

De meer dan duizend eeuwenoude fjorden van Noorwegen zijn altijd spectaculair. In de loop der tijd trokken gletsjers zich terug waardoor er diepe valleien achterbleven die zich met zeewater vulden. Sommige fjorden zijn kilometers lang en twee fjorden staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco: het Geirangerfjord en het Nærøyfjord. Andere bekende fjorden zijn Lysefjorden, Sognefjord en Hardangerfjord.

Cruise naar de Geirangerfjord

Dit bekendste, en volgens velen mooiste, fjord van Noorwegen is zo’n 14 kilometer lang en bijna een halve kilometer diep. Het water wordt omlijst door steile rotsen die op sommige plekken zelfs anderhalve kilometer hoog zijn. Tijdens de fjordencruise door de Gierangerfjord vaar je van het begin van de fjord tot aan het stadje Geiranger. Onderweg passeer je kletterende watervallen, bossen en gletsjermeren. In Geiranger kun je wandelen, fietsen en in de winter zelfs skiën.

De Sognefjord: langste en diepste fjord ter wereld

Dit fjord in het zuiden van Noorwegen is met 205 kilometer het langste fjord ter wereld. Ook is het met ruim 1,3 kilometer het diepste fjord. Onderweg bepalen ruige kliffen van meer dan 1,7 kilometer en wondermooie watervallen het betoverende beeld en kom je onderweg langs dorpen met prachtige architectuur.

Met de Flåm-trein naar Myrdal

Cruises naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard in Flam. © Neil Morrell via Pixabay
Cruises naar de Noorse fjorden: de Queen Mary 2 van Cunard Line in Flam. © Neil Morrell via Pixabay

Het eindpunt van dit fjord is het station van Flåm. Van hieruit kun je een boemeltrein nemen naar het op 900 meter hoog gelegen Myrdal. Het treinspoor staat ook wel bekend als een van de steilste treinsporen in de wereld en dat alleen al is de moeite waard! Onderweg stopt de trein ook bij de Kjosfossen-waterval.

Is het weer goed dan kun je eenmaal boven een fiets huren om weer af te dalen naar Flåm. Zorg wel dat je warme kleren meeneemt, want in Flam kan het al lente zijn, terwijl het in Myrdal nog volop winter is. Op internetfora woeden heftige debatten over de vraag of je een excursie via je cruisemaatschappij moet boeken voor de Flam-trein of dat je zelf kaartjes moet kopen. Dat laatste is beslist goedkoper en kan gewoon online. Maar als er 2 cruiseschepen in de fjord liggen, kan het zo druk zijn dat je niet mee kunt als je ter plekke zelf nog kaartjes moet kopen.

De Nærøyfjord

Dit fjord is een zijtak van het Sognefjord en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als de staafkerk van Urnes, een dorp waar je onderweg langs vaart.

Cruise naar de Trondheimsfjord

Minder bekend, maar zeker de moeite waard is het Trondheimsfjord waarmee je langs de Vikingroute vaart van en naar Trondheim. Het fjord is het hele jaar ijsvrij. Als gevolg daarvan is er heel veel koraal en zitten de rivieren vol met zalm. Op het eiland Ytterøya aan het eind van het fjord vind je grafheuvels uit de steentijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.