Shadow

Dit zijn de mooiste cruises naar Turkije in 2021, 2022 en 2023

Bij een cruise naar Turkije denkt menigeen al snel aan de befaamde blue cruises van Corendon. Maar ook de grote cruisemaatschappijen bieden cruises naar Turkije aan. Wat zijn de cruisebestemmingen in Turkije en wat kun je daar doen?

Na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 leek Turkije even uit de gratie bij de cruisemaatschappijen. Maar tegenwoordig worden er weer mondjesmaat cruises naar Turkije aangeboden. Meestal zijn dat cruises in combinatie met een cruise naar Griekenland, Israël, Cyprus of een andere cruisebestemming in de Oostelijke Middellandse Zee zoals Kroatië, Montenegro of Egypte. Vooral een gecombineerde cruise Griekenland Turkije doet het bij veel cruiseliefhebbers goed. Dat zal er ook mee te maken hebben dat op beide bestemmingen frequente vluchten zijn.

Daarom wil je een cruise naar Turkije maken

Dat cruises naar Turkije populair zijn heeft natuurlijk alles te maken met het doorgaans aangename weer in de Oostelijke Middellandse Zee. Maar ook de rijke culturele historie van Turkije is een belangrijke reden waarom cruiseschepen in Turkije aanleggen. Zo kun je tijdens een cruise naar Kusadasi een excursie maken naar Ephese, een goed bewaard gebleven stad uit de Klassieke Oudheid. En tijdens een cruise naar Istanbul kun je onder meer de Hagia Sofia, de Grote Bazaar, het Topkapi Paleis van de sultans van het Ottomaanse rijk, de Blauwe Moskee en de Süleymaniye Moskee bezoeken.

De belangrijkste havens voor cruises naar Turkije

Turkije kent een lange kustlijn en veel havenstadjes, maar cruiseschepen kunnen daar lang niet altijd afmeren. De meeste cruises naar Turkije gaan daarom naar Istanbul, Kusadasi en in minder mate naar Izmir aan de westkust van Turkije en Antalya en Alanya aan de zuidkust. Azamara, de Mein-Schiff-schepen van TUI Cruises en de kleinere cruiseschepen van Crystal Cruises maken regelmatig cruises naar Antalya. Bekijk aanbiedingen van cruises naar Turkije bij Cruisereizen, Cruisewinkel en Stip Reizen.

Blue Cruises Turkije

Bij zogeheten Blue Cruises naar Turkije vaar je mee op een traditioneel zelschip en kun je zwemmen in afgelegen baaien © Danny Schreiner via Pixabay
Bij een Blue Cruise Turkije vaar je mee op een traditioneel zelschip en kun je zwemmen in afgelegen baaien © Danny Schreiner via Pixabay

Bodrum is daarentegen weer populair als bestemming voor een zogeheten blue cruise in Turkije. Bij zo’n blue cruise vaar je op een traditioneel Turks zeilschip, een gulet. De bemanning doet het werk, zodat de passagiers lekker kunnen genieten van zon, zee en de mooie Turkse kust. Zeilervaring is niet nodig. Ook bij blue cruises wordt nog wel eens een cruise Griekenland Turkije gemaakt. Bekijk aanbiedingen van blue cruises Turkije bij Corendon.

Cruises naar Turkije met Norwegian Cruise Line in 2021, 2022 en 2023

Norwegian Cruise Line maakt cruises naar Turkije met de Norwegian Epic, Norwegian Pearl, Norwegian Jade, de Norwegian Spirit en de Norwegian Star. De Norwegian Pearl maakt vanaf juli tot november 2021 8 daagse cruises Italië, Griekenland en Turkije. Ook de Norwegian Jade doet tijdens een 11-daagse Middellandse Zee cruise in november 2021 Kusadasi en Istanbul aan. Verder kun je nu al cruises boeken tot en met het voorjaar van 2023. Dat zijn cruises met de Norwegian Jade naar onder meer Griekenland, Istanbul, Kusadasi, Cyprus en Israël.

In veel gevallen gaat het dus om een Griekenland-Turkije cruise. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de 9-daagse cruise die in november 2021 vertrekt vanuit Athene, naar Istanbul en Kusadasi. Daarna vaart de Norwegian Epic door naar onder meer Santorini, Napels, Livorno (Florence en Pisa) en eindigt in Civitavecchia (Rome).

De Norwegian Jade maakt vanaf eind maart 2022 een 9-daagse cruise vanaf Civitavecchia via Sicilië, Malta, naar Santorini, Rhodos, Kusadasi, Istanbul en Mykonos om te eindigen in Athene.

Datzelfde schip maakt in april, mei en juni 2022 7-daagse cruises Griekenland en Turkije. De cruise gaat vanaf Athene naar Kusadasi, Istanbul, Volos, Mykonos, Rhodos en Santorini weer terug naar Athene.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Cruise naar Turkije met Holland America Line

Holland America Line biedt vanaf juli 2021 en vooral in 2022 heel veel cruises naar Turkije aan. Het gaat om cruises met de Westerdam, de Volendam en de Nieuw Statendam. In veel gevallen gaat het om cruises naar Turkije, Griekenland en Italië met vertrek of aankomst in Civitavecchia (Rome) of Venetië. Dit zijn echt cruises waarbij je veel hoogtepunten van de Klassieke Oudheid en de mediterrane keizerrijken kunt bekijken. De cruises duren 10 tot 24 nachten, maar ook de Grand World Voyage van de Zaandam in 2022 gaat onder meer naar Istanbul en Kusadasi.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

MSC Cruises naar Turkije

MSC Cruises voert al sinds de winter 2020-2021 cruises uit rondom Italië en Malta, maar geen cruises naar Turkije. Bij de herstart van de cruises ligt bij MSC de focus in het voorjaar 2021 meer op cruises naar de Westelijke Middellandse Zee. In de Oostelijke Middellandse Zee maakt MSC cruises naar Kroatië, Montenegro en de Griekse eilanden Mykonos en Santorini. Pas in oktober en november 2021 wil MSC met de MSC Poesia cruises naar Istanbul maken. In 2022 maakt MSC cruises naar Turkije met de MSC Orchestra. Ook die cruises staan gepland voor september, oktober en november. Bekijk of schrijf een beoordeling over de MSC Orchestra.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

Costa Cruises

Ook Costa Cruises is nog voorzichtig met het aanbieden van cruises naar Turkije. De Italiaanse rederij maakt in september en oktober 2021 en maart 2022 15-daagse cruises met de Costa Diadema naar onder meer Izmir en Istanbul.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Tijdens een cruise naar Istanbul moet je zeker een bezoek brengen aan de Blauwe Moskee in Istanbul © Nico van Dijk
Tijdens een cruise naar Istanbul moet je zeker een bezoek brengen aan de Blauwe Moskee in Istanbul © Nico van Dijk

Cruise naar Turkije met Princess Cruises

Princess Cruises heeft veel cruises naar Turkije in de aanbieding, maar die worden pas in 2022 gemaakt met de Regal Princess. Het gaat om cruises van 8 tot 22 dagen.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Met Aida Cruises naar Turkije

Het Duitse Aida Cruises had met de Aidamira al in april en mei 2021 cruises naar Turkije willen maken, maar die heeft de rederij geannuleerd. Wel staan er in oktober nog 15-daagse cruises met de Aidamira naar onder meer Griekenland, Istanbul, Cyprus en Israël gepland.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Cruises naar Istanbul

Tijdens een cruise naar Istanbul is de aankomst via de Bosporus een hele belevenis. In de verte doemen de minaretten van de moskeeën op en natuurlijk zie je ook de brug die Europa met Azië verbindt. In de cruisehaven van Istanbul kunnen diverse cruiseschepen tegelijk afmeren aan een lange pier die uitkomt bij de Galata-brug. Vanaf de cruiseterminal is het ongeveer 2,5 kilometer naar Sultanahmet, het voormalige Constantinopel, waar de meeste toeristische trekpleisters te vinden zijn.

Wat kun je doen tijdens cruises naar Kusadasi?

Kusadasi is een gezellige Turkse stad aan de Egeïsche Zee. Vanuit de cruisehaven loop je zo naar het centrum. Als er in de ochtend een paar cruiseschepen kort na elkaar aanleggen, kan het er behoorlijk druk zijn. De grootste attracties van Kusadasi bevinden zich echter buiten de stad. Vanuit Kusadasi is het een half uurtje rijden met een taxi naar de resten van de antieke stad Ephese. Dit is absoluut een excursie die je moet maken, maar die je ook op eigen houtje kunt doen. Als de vertrektijd van je cruiseschip het toelaat, kun je het beste ’s middags naar Ephese gaan. Dan is de grote massa toeristen weer vertrokken én heb je het mooiste licht om foto’s te maken.

Ultraluxe rederij Seabourn heeft hier ooit het antieke theater afgehuurd voor haar passagiers om hen daar aan prachtig gedekte tafels te ontvangen voor een diner in een unieke setting.

Vanuit de oude stad loop je zo door naar de Artemis-tempel. Dit was in de Klassieke Oudheid een van de zeven wereldwonderen, maar daar is nu bar weinig van over. Een uit losse blokken opgestapelde zuil is alles wat er nog rest. Maar ja, je kunt dan wel weer een wereldwonder van je bucketlijst afstrepen.

Schuin achter het voormalige tempelcomplex, liggen steeds een stukje hoger tegen de helling achtereenvolgens een christelijke basiliek van Johannes de Doper en de Ayasuluk Citadel die allebei uit de Byzantijnse tijd dateren. Die zijn beter bewaard gebleven en zeker een bezoek waard.  

Geen visum voor Turkije meer nodig

Turkije heeft per 2 maart 2020 de visumplicht voor Nederlanders afgeschaft. Ook reizigers uit België, Oostenrijk, Spanje, Polen en Groot Brittannië hebben dan niet langer een visum voor Turkije nodig. Bekijk meer praktische informatie op de site van het Turks Verkeersbureau.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.