Shadow

Dit zijn de mooiste cruises naar Turkije in 2023

Bij een cruise naar Turkije denkt menigeen al snel aan de befaamde blue cruises van Corendon. Maar ook de grote cruisemaatschappijen bieden cruises naar Turkije aan. Wat zijn de cruisebestemmingen in Turkije en wat kun je daar doen?

Laatst gewijzigd: 19 juni 2023

Na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 leek Turkije even uit de gratie bij de cruisemaatschappijen. Maar tegenwoordig worden er weer mondjesmaat cruises naar Turkije aangeboden. Meestal zijn dat cruises in combinatie met een cruise naar Griekenland, Israël, Cyprus of een andere cruisebestemming in de Oostelijke Middellandse Zee zoals Kroatië, Montenegro of Egypte. Vooral een gecombineerde cruise Griekenland Turkije doet het bij veel cruiseliefhebbers goed. Dat zal er ook mee te maken hebben dat op beide bestemmingen frequente vluchten zijn.

Daarom wil je een cruise naar Turkije maken

Dat cruises naar Turkije populair zijn heeft natuurlijk alles te maken met het doorgaans aangename weer in de Oostelijke Middellandse Zee. Maar ook de rijke culturele historie van Turkije is een belangrijke reden waarom cruiseschepen in Turkije aanleggen. Zo kun je tijdens een cruise naar Kusadasi een excursie maken naar Ephese, een goed bewaard gebleven stad uit de Klassieke Oudheid. En tijdens een cruise naar Istanbul kun je onder meer de Hagia Sofia, de Grote Bazaar, het Topkapi Paleis van de sultans van het Ottomaanse rijk, de Blauwe Moskee en de Süleymaniye Moskee bezoeken. Lees onze tips over het boeken van excursies voor je cruise naar Turkije.

De belangrijkste havens voor cruises naar Turkije

Turkije kent een lange kustlijn en veel havenstadjes, maar cruiseschepen kunnen daar lang niet altijd afmeren. De meeste cruises naar Turkije gaan daarom naar Istanbul, Kusadasi en in minder mate naar Izmir aan de westkust van Turkije en Antalya en Alanya aan de zuidkust. Azamara, de Mein-Schiff-schepen van TUI Cruises en de kleinere cruiseschepen van Crystal Cruises maken regelmatig cruises naar Antalya. Bekijk aanbiedingen van cruises naar Turkije bij Cruisereizen, CruiseOnline, Cruisewinkel, Sunweb en Stip Reizen.

Blue Cruises Turkije

Bij zogeheten Blue Cruises naar Turkije vaar je mee op een traditioneel zelschip en kun je zwemmen in afgelegen baaien © Danny Schreiner via Pixabay
Bij een Blue Cruise Turkije vaar je mee op een traditioneel zelschip en kun je zwemmen in afgelegen baaien © Danny Schreiner via Pixabay

Bodrum is daarentegen weer populair als bestemming voor een zogeheten blue cruise in Turkije. Bij zo’n blue cruise vaar je op een traditioneel Turks zeilschip, een gulet. De bemanning doet het werk, zodat de passagiers lekker kunnen genieten van zon, zee en de mooie Turkse kust. Zeilervaring is niet nodig. Ook bij blue cruises wordt nog wel eens een cruise Griekenland Turkije gemaakt. Bekijk aanbiedingen van blue cruises Turkije bij Corendon.

Cruises naar Turkije met Norwegian Cruise Line 2023 en 2024

Norwegian Cruise Line heeft voor september tot en met oktober 2023 en mei, juli, augustus en oktober cruises naar Turkije met de nieuwe Norwegian Viva. Dit schip maakt dan cruises langs Athene, de Griekse eilanden, legt aan in Kusadasi en doet ook Split en Venetië en Triest in Italië aan.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Cruise naar Turkije met Holland America Line

Holland America Line biedt in 2023 heel veel cruises naar Turkije aan. Het gaat om cruises met de Oosterdam en de Nieuw Statendam (cruisereview). In veel gevallen gaat het om cruises naar Turkije, Griekenland en Italië met vertrek of aankomst in Civitavecchia (Rome) of Venetië. Dit zijn echt cruises waarbij je veel hoogtepunten van de Klassieke Oudheid en de mediterrane keizerrijken kunt bekijken. De cruises duren 12 tot 28 nachten. Ook de World Voyage van de Zuiderdam doet in 2024 Turkije aan.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

MSC Cruises naar Turkije

MSC Cruises maakt tot en met oktober 2023 cruises naar Turkije met de MSC Splendida. Het gaat om cruises van Italië, Corfu, Griekenland en Turkije (Istanbul). Van september tot en met november 2023 maakt de MSC Poesia cruises naar Italië, Griekenland en Turkije. Bekijk cruises naar Turkije bij MSC Cruises.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Costa Cruises

De in 2019 gebouwde Costa Venezia maakt in 2022 en 2023 cruises naar Turkije, Griekenland, Cyprus, Israël en Egypte. © Costa Cruises
De in 2019 gebouwde Costa Venezia maakt in 2022 en 2023 cruises naar Turkije, Griekenland, Cyprus, Israël en Egypte. © Costa Cruises

Ook Costa Cruises is maakt weer cruises naar Turkije. Vanaf september 2023 heeft Costa Cruises een aantal cruises van 7 en 15 nachten naar Turkije gepland. De cruise van 7 nachten gaat van Savona in Italië naar Istanbul. De andere cruises zijn een combinatie van cruises door de Oostelijke en Westelijke Middellandse Zee.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Tijdens een cruise naar Istanbul moet je zeker een bezoek brengen aan de Blauwe Moskee in Istanbul © Nico van Dijk
Tijdens een cruise naar Istanbul moet je zeker een bezoek brengen aan de Blauwe Moskee in Istanbul © Nico van Dijk

Cruise naar Turkije met Princess Cruises

Princess Cruises heeft veel cruises naar Turkije in de aanbieding voor september en oktober 2023 en voor 2024 en 2025. Het gaat in veel gevallen om combinaties met cruises naar Griekenland en de Adriatische Zee. Met name de nieuwe Sun Princess maakt in 2024 en 2025 vanaf het voorjaar tot in de herfst cruises naar Turkije.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Met Aida Cruises naar Turkije

Het Duitse Aida Cruises heeft voor zover we konden nagaan geen cruises naar Turkije gepland in 2023.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

Cruises naar Istanbul

Tijdens een cruise naar Istanbul is de aankomst via de Bosporus een hele belevenis. In de verte doemen de minaretten van de moskeeën op en natuurlijk zie je ook de brug die Europa met Azië verbindt. In de cruisehaven van Istanbul kunnen diverse cruiseschepen tegelijk afmeren aan een lange pier die uitkomt bij de Galata-brug. Vanaf de cruiseterminal is het ongeveer 2,5 kilometer naar Sultanahmet, het voormalige Constantinopel, waar de meeste toeristische trekpleisters te vinden zijn.

Wat kun je doen tijdens cruises naar Kusadasi?

Kusadasi is een gezellige Turkse stad aan de Egeïsche Zee. Vanuit de cruisehaven loop je zo naar het centrum. Als er in de ochtend een paar cruiseschepen kort na elkaar aanleggen, kan het er behoorlijk druk zijn. De grootste attracties van Kusadasi bevinden zich echter buiten de stad. Vanuit Kusadasi is het een half uurtje rijden met een taxi naar de resten van de antieke stad Ephese. Dit is absoluut een excursie die je moet maken, maar die je ook op eigen houtje kunt doen. Als de vertrektijd van je cruiseschip het toelaat, kun je het beste ’s middags naar Ephese gaan. Dan is de grote massa toeristen weer vertrokken én heb je het mooiste licht om foto’s te maken.

Ultraluxe rederij Seabourn heeft hier ooit het antieke theater afgehuurd voor haar passagiers om hen daar aan prachtig gedekte tafels te ontvangen voor een diner in een unieke setting.

Vanuit de oude stad loop je zo door naar de Artemis-tempel. Dit was in de Klassieke Oudheid een van de zeven wereldwonderen, maar daar is nu bar weinig van over. Een uit losse blokken opgestapelde zuil is alles wat er nog rest. Maar ja, je kunt dan wel weer een wereldwonder van je bucketlijst afstrepen.

Schuin achter het voormalige tempelcomplex, liggen steeds een stukje hoger tegen de helling achtereenvolgens een christelijke basiliek van Johannes de Doper en de Ayasuluk Citadel die allebei uit de Byzantijnse tijd dateren. Die zijn beter bewaard gebleven en zeker een bezoek waard.  

Geen visum voor Turkije meer nodig

Turkije heeft per 2 maart 2020 de visumplicht voor Nederlanders afgeschaft. Ook reizigers uit België, Oostenrijk, Spanje, Polen en Groot Brittannië hebben dan niet langer een visum voor Turkije nodig. Bekijk meer praktische informatie op de site van het Turks Verkeersbureau.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.