Shadow

Cruises van Norwegian Cruise Line: aanbod, formule, sfeer en schepen

Norwegian Cruise Line is een Amerikaanse cruisemaatschappij die als uitvinder geldt van het vrije-stijl cruisen: geen verplichte dresscode, geen verplichte dinertijden en geen verplichte dinerzittingen. Met moderne schepen en veel aandacht voor entertainment en gastronomie zal de losse, vrije stijl van Norwegian Cruise Line (NCL)  met name Nederlanders aanspreken, zegt Kevin Bubolz, vice-president en managing director Europe van NCL. Wat kun je verwachten van een cruise met Norwegian Cruise Line?

Op cruise met Norwegian Cruise Line, de uitvinders van het vrije stijl cruisen. Lekker borrelen bij een van de bars langs The Waterfront op the Norwegian Getaway © Norwegian Cruise Line
Op cruise met Norwegian Cruise Line, de uitvinders van het vrije stijl cruisen. Lekker borrelen bij een van de bars langs The Waterfront op the Norwegian Getaway © Norwegian Cruise Line

Door Nico van Dijk

In dit artikel lees je alles over:

Norwegian Cruise Line zet zich graag neer als een cruisemaatschappij die al meer dan vijftig jaar de cruisebranche opschudt met innovaties. Zo was Norwegian Cruise Line de eerste cruiserederij die de vaste dinertijden en vaste zittingen afschafte. Bij Norwegian kun je dineren wanneer je wilt en aan tafel gaan zitten waar en bij wie je maar wilt. De frisse en vrolijke kleuren waarmee de rompen van de cruiseschepen zijn beschilderd, stralen ook die vrijheid en blijheid uit.

De cruise formule van Norwegian Cruise Line: vrijheid aan boord

Kevin Bubolz, Vice President & Managing Director Europe van Norwegian Cruise Line © Norwegian Cruise Line
Kevin Bubolz, Vice President & Managing Director Europe van Norwegian Cruise Line
© Norwegian Cruise Line

Met zeventien moderne cruiseschepen en nog eens zes nieuwe cruiseschepen die tussen 2022 en 2027 in de vaart komen, is Norwegian bovendien een rederij met ambitie. Het nieuwste schip, de Norwegian Encore, is eind oktober 2019 in de vaart genomen. Aan boord spraken we Europees topman Kevin Bubolz. Hij denkt dat de filosofie en de schepen van Norwegian uitstekend passen bij de Nederlandse cruisereiziger.

“Bij ons draait alles om individualiteit en vrijheid. Cruisen had traditioneel allerlei beperkingen. Die hebben wij overboord gegooid. We hebben ons afgevraagd hoe we onze gasten individuele ervaringen en kwaliteit kunnen bieden. En daar moet je je schepen op afstemmen.”

“Je schip moet ruimte aan boord hebben om vrijheid te bieden, zoals verschillende soorten restaurants en entertainment. Een klassiek cruiseschip had één groot theater en één groot restaurant. Wij hebben hier een theater voor achthonderd passagiers, maar we hebben ook verschillende clubs. De een wil naar een show in het theater. De ander naar een optreden in een club. Die individualiteit en vrije keuze sluiten perfect aan bij de Nederlandse markt.”

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Bekijk ook de cruises die Norwegian Cruise Line voor 2021, 2022 en 2023 op het programma heeft.

Wat is inbegrepen bij cruises van Norwegian Cruise Line?

Een paar jaar geleden was Norwegian de eerste cruisemaatschappij die het premium all inclusive cruisen invoerde. Dat concept werd snel nagevolgd door andere cruisemaatschappijen. Maar inmiddels heeft NCL het all inclusive cruisen weer ingeperkt. In de praktijk bleek dat passagiers betaalden voor zaken die ze eigenlijk niet gebruikten.

Free at Sea-concept

In plaats daarvan heeft Norwegian het Free at Sea-concept ingevoerd: Freestyle cruisen met veel flexibiliteit. Een cruise in een standaard hut bestaat nu uit volpension inclusief maaltijden in drie à la carte-restaurants met bediening of in het buffetrestaurant. Dat buffetrestaurant, The Local, is de klok rond open. Water, sappen, koffie en thee zijn ook inbegrepen. Verder geldt er geen dresscode: trek gewoon aan wat je aan wilt trekken.

Verder hanteert Norwegian Cruise Line het Freestyle dining: In de hoofdrestaurants en het 24-uurs restaurant kun je eten wanneer je wilt, met wie je wilt en waar je wilt. Dineren in de specialiteitenrestaurants kan tegen een toeslag en moet meestal gereserveerd worden.

"<yoastmark
Ook shows aan boord, zoals Kinky Boots, zijn inbegrepen bij Norwegian Cruise Line © Nico van Dijk

Ook shows van Broadway-kwaliteit zijn bij het basispakket van cruises met Norwegian Cruise Line inbegrepen. Aan wal betaal je al snel honderd dollar entree voor zo’n show. “Een cruiseschip is een drijvend resort. Onze concurrenten zijn dan ook niet andere cruisemaatschappijen, maar hotels aan land”, stelt Bubolz. “Van elke honderd vakantiegangers gaan er 98 op vakantie in een hotel en twee op cruise. Ik wil die andere 98 ook aan boord hebben. Wij willen onze gasten de wereld laten zien. Wat wij bieden, vind je nergens aan land.”

Basiscruise uitbreiden met Free at See-pakket

Dineren op z'n Amerikaans in het Q-restaurant op dek 6 van de Norwegian Encore. © Nico van Dijk
Dineren op z’n Amerikaans in het Q-restaurant op dek 6 van de Norwegian Encore. © Nico van Dijk

Het standaardpakket Free at See is uit te breiden met het Free at See-pakket. Voor 99 euro (bij een cruise van zeven tot negen nachten) kun je je cruise veraangenamen door een keuze te maken uit twee van de vijf aanvullende pakketten. Dat kan een drankenpakket zijn, maar ook een pakket waarbij je in een van de vele specialiteitenrestaurants kunt eten. En daarvan zijn er nogal wat aan boord van de Norwegian cruiseschepen, zoals Cagney’s Steakhouse, Teppanyaki, het Italiaanse specialiteitenrestaurant Onda by Scarpetta, Le Bistro, La Cucina, Margaritaville, Moderno Churrascaria, het Mexicaanse specialiteitenrestaurant Los Lobos en Q.

Maar je kunt ook kiezen voor een excursiepakket (50 dollar excursietegoed per haven) of een wifi-pakket voor als je tijdens je Norwegian-cruise veel online wilt zijn. Bij het vijfde pakket kun je familie en vrienden goedkoop laten cruisen. De derde en vierde passagier op geselecteerde cruises betalen dan alleen de belastingen, zoals havengeld en toeristenbelasting. Lees meer over de Free at See-pakketten op de site van Norwegian Cruise Line.

Drankenpakketten bij Norwegian Cruise Line

Bij het drankenpakket zitten alle drankjes, ook alcoholische drankjes, van maximaal vijftien dollar onbeperkt inbegrepen. Wijn per glas, bier, cocktails, het is voor de eerste en tweede passagier dan inbegrepen. “Dit is het beste drankenpakket in de cruisemarkt”, stelt Bubolz. “Je haalt het er vrijwel zeker uit. En met twee van die Free-at-See-pakketten heb je eigenlijk de belangrijkste zaken afgedekt.”

Single-cruises met Norwegian Cruise Line

Voor alleenreizende cruisepassagiers die een eenpersoonshut in de Studio’s hebben geboekt, gelden aangepaste tarieven voor Free at Sea-pakketten. De Studio’s is een apart gedeelte op de cruiseschepen van Norwegian Cruise Line waar hutten voor singles en een ontmoetingsruimte voor singles zijn.

Activiteiten aan boord: Mandara Spa, Laser Tag, Galaxy Pavilion en kartbaan

Volop virtual reality-games in The Galaxy Pavilion © Nico van Dijk
Volop virtual reality-games in The Galaxy Pavilion © Nico van Dijk

Voor toegang tot de Mandara Spa (badkleding verplicht), spabehandelingen en gebruik van de kartbaan (met elektrische karts), de Laser Tag en de Galaxy Pavilion (waanzinnig leuke virtual reality games) moet je apart betalen. Je kunt hier wel kortingskaarten voor kopen.

Luxe cruisen in The Haven van Norwegian Cruise Line

Het zwembad van The Haven op de Norwegian Encore heeft een beweegbaar dak © Nico van Dijk
Het zwembad van The Haven op de Norwegian Encore heeft een beweegbaar dak © Nico van Dijk

Heb je geen zin om te kiezen tussen verschillende Free at Sea-pakketten? Boek dan een cruise in The Haven. Voor passagiers in The Haven zijn alle vijf Free at Sea-pakketten namelijk inbegrepen. The Haven is een luxe schip-in-een-schip-concept zoals MSC Cruises dat ook heeft. Het is een speciaal, alleen voor The-Haven-gasten toegankelijk gedeelte van het schip waar plaats is voor slechts 120 passagiers.

Zij verblijven in zestig uiteenlopende suites, en hebben de beschikking over onder meer een eigen binnenzwembad (waarvan het dak open kan), een eigen zonnedek met hottubs en een  eigen restaurant. Ook hebben ze een eigen lounge voor op het schip met hetzelfde uitzicht als de kapitein op de brug.

Via de eigen receptie kun je gebruik maken van de 24-uurs butlerservice. Dit is het echte luxe cruisen. The Heaven was misschien een betere naam geweest, maar dat zou waarschijnlijk Amerikaanse, christelijke passagiers tegen de borst stuiten.

Luxe suites in The Haven

The Haven ligt op de hoogste dekken en is echt een oase van rust. Je hebt hier onder meer familiesuites met twee badkamers. Een daarvan grenst aan de buitenzijde van het schip en heeft een bad en aparte douche met een raam dat van plafond tot de grond doorloopt. Het is heerlijk om bijvoorbeeld tijdens een zeedag op een Caraïbische Cruise hier te douchen, maar wellicht minder fijn als het schip aan de kade ligt met jouw suite naar de wal gekeerd.

Ook de Spa-suite met een eigen bubbelbad en de penthouse suites zijn schitterend. Maar de Owners Suite is met afstand de mooiste suite. Bekijk de 360-graden tour van de Owners Suite op de Norwegian Escape.

Wil je uitsluitend ultraluxe cruisen? Boek dan bij Regent Seven Seas Cruises. Die ultraluxe rederij maakt, net als Oceania Cruises, ook deel uit van de NCL-holding.

De schepen van Norwegian Cruise Line

De nieuwe Norwegian Encore, het laatste schip in de Breakaway-klasse © Norwegian Cruise Line
De nieuwe Norwegian Encore, het laatste schip in de Breakaway-klasse © Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line heeft momenteel zeventien schepen in de vaart. De schepen uit de Jewel-klasse tellen rond de 2000 passagiers. De cruiseschepen uit de Breakaway en Breakaway-Plus-klasse, waartoe de splinternieuwe Norwegian Encore behoort, kunnen vierduizend passagiers op cruisevakantie meenemen.

De zes schepen van de nieuwe Leonard-klasse, die tussen 2022 en 2027 in de vaart komen, zitten daar met 3000 passagiers mooi tussen. De eerste ontwerpen zijn intern al klaar, maar Bubolz en de top van Norwegian Cruise Line willen daar nog niets over prijs geven. Vooralsnog heeft Norwegian geen ambitie om megacruiseschepen met zesduizend passagiers te bouwen. “We willen een flexibele vloot hebben. Schepen met zesduizend passagiers kunnen maar in vijftien havens ter wereld terecht. Wij kunnen veel meer havens aan doen.” Bekijk alvast de cruises van Norwegian Cruise Line in 2023.

De Norwegian-vloot bestaat uit de volgende schepen:

 • Norwegian Bliss (Breakaway-Plus-klasse)
 • Norwegian Breakaway (Breakaway-klasse)
 • Norwegian Dawn (Dawn-klasse)
 • Norwegian Encore (Breakaway-Plus-klasse)
 • Norwegian Epic (Epic-klasse)
 • Norwegian Escape (Breakaway-Plus-klasse)
 • Norwegian Gem (Jewel klasse)
 • Norwegian Getaway (Breakaway-klasse)
 • Norwegian Jade (Jewel-klasse)
 • Norwegian Jewel (Jewel-klasse)
 • Norwegian Joy (Breakaway-Plus-klasse)
 • Norwegian Pearl (Jewel-klasse)
 • Norwegian Sky (Sun-klasse)
 • Norwegian Spirit
 • Norwegian Star (Dawn-klasse)
 • Norwegian Sun (Sun-klasse)
 • en de Pride of America
 • Renovatie van Norwegian-schepen

Cruisebeoordelingen Norwegian Cruise Line

Op dit moment werken we hard aan het uitbreiden van het aantal cruise reviews van schepen van Norwegian Cruise Line. Bekijk of schrijf zelf een cruise beoordeling van de Norwegian Encore of de Norwegian Jade.

Renovatieprogramma Norwegian Edge

In het kader van het Norwegian Edge-programma voert Norwegian Cruise Line een groot renovatieprogramma uit voor de oudere schepen. Die worden weer helemaal up-to-date gebracht. Als eerste werden de Norwegian Gem, de Epic en de Escape in 2015 onder handen genomen. In 2016 was de Dawn aan de beurt. De Norwegian Pearl en de Jade zijn in 2017 geheel gerenoveerd. De Norwegian Sun, de Breakaway, de Jewel en de Norwegian Star zijn in 2018 al helemaal gerenoveerd.

De Norwegian Sky, de Getaway en Norwegian Joy zijn in 2019 onder handen genomen. De Norwegian Joy dateert uit 2017, maar is aanvankelijk ingezet op de Aziatische cruisemarkt. Daarom was de Joy aanvankelijk ingericht met een Aziatische stijl. Nu is het schip weer in lijn met de andere Norwegian-schepen. De Norwegian Spirit is begin 2020 aan de beurt voor een renovatie. Die kost 100 miljoen dollar. Lees of schrijf een beoordeling over de Norwegian Getaway.

De sfeer bij Norwegian Cruise Line

De sfeer aan boord van Norwegian Cruise Line is internationaal en niet zozeer Amerikaans. Volgens voormalig topman Andy Stuart, die 32 jaar bij het bedrijf werkte, is dat de verdienste van zijn opvolger Harry Sommer. “Harry is er in geslaagd Norwegian uit te bouwen van een hoofdzakelijk Amerikaans bedrijf naar een wereldwijde speler.”

Die internationale sfeer komt onder meer, doordat Norwegian cruises aanbiedt over de hele wereld aanbiedt. Verder zoekt de cruisemaatschappij havens uit die een goede internationale vliegverbinding hebben. Daarom biedt Norwegian cruises vanuit Amsterdam en niet vanuit Hamburg aan. Ook de bemanning komt uit alle windstreken.

Je merkt eigenlijk aan slechts drie dingen dat Norwegian een Amerikaanse cruisemaatschappij is. Prijzen zijn in US dollar, het casino is immens en de hutten tellen vooral Amerikaanse en maar weinig Europese stopcontacten. Neem dus een wereldstekker meer als je een cruise met Norwegian Cruise Line geboekt hebt.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.