Shadow

Steeds meer cruises vanuit Nederland

Goed nieuws voor iedereen die wil cruisen vanuit Nederland. Het aanbod aan cruises met vertrek vanuit Amsterdam, Ijmuiden of Rotterdam neemt jaar op jaar toe. Voor 2014 zijn al meer dan 230 cruises met vertrek vanuit Nederland gepland.

Cruiseterminal Amsterdam

Dat blijkt uit cijfers van CLIA Nederland, de koepelorganisatie van cruisemaatschappijen in Nederland. De cruisemaatschappijen spelen daarmee in op het groeiend aantal Nederlanders dat een cruise maakt. Boekten in 2009 nog 67.300 Nederlanders een cruise, in 2012 waren dat er al 110.000 blijkt uit cijfers van datzelfde CLIA Nederland. Voor 2013, 2014 en 2015 rekent de branche eveneens op groeicijfers. CLIA-oorzitter Nico Bleichrodt hoopt in 2015 op 160.000 Nederlandse cruisepassagiers. Vooral cruises naar de Middellandse Zee (34%) en Noord-West Europa (31%) zijn bij de Nederlandse cruisegangers populair. Dertien procent van de Nederlandse cruisepassagiers boekt een Caraibische cruise.

Groter aanbod aan cruises vanuit Nederland

Die Nederlandse cruiseganger kan steeds vaker vanuit Nederland op cruise gaan. Nederland heeft drie cruisehavens: De Passenger Terminal Amsterdam, de Felison Cruiseterminal in Ijmuiden en de Cruiseterminal Rotterdam. In 2013 vertrekken vanuit Amsterdam 144 cruiseschepen en vanuit Ijmuiden 43 schepen. Bekijk aanbiedingen voor cruises die Amsterdam aandoen. In 2014 vertrekken minimaal 195 cruiseschepen uit Amsterdam en Ijmuiden en dat aantal kan nog groeien. In 2014 staan vanuit Rotterdam dertig cruises gepland en voor 2015 hebben al 47 cruiseschepen een plek in de cruiseterminal aan de Wilhelminakade gereserveerd. Bekijk aanbiedingen voor cruises vanuit Rotterdam.

Cruises die in Nederland eindigen

Bleichrodt is niet verbaasd over de groeiende belangstelling voor cruises in Nederland. “Cruisevakanties zijn qua prijs- en kwaliteitsverhouding zeer interessant en je kunt vanuit Nederland vertrekken.” Overigens zijn er ook steeds meer cruises die niet vanuit Nederland vertrekken, maar daar wel eindigen. U reist dan eerst naar uw vertrekhaven elders en eindigt uw cruise in Nederland.

Op zoek naar cruises met vertrek uit Nederland? Bekijk aanbiedingen van cruises met vertrek uit Amsterdam, Rotterdam of Ijmuiden.

De voordelen van een cruise vanuit Nederland

Wie een cruise vanuit Nederland geboekt heeft, profiteert van een aantal voordelen. Je hoeft geen transfervlucht te boeken, wat enorm in de kosten scheelt. Je kunt je laten wegbrengen en uitzwaaien door familieleden. En je cruise begint meteen spectaculair met een vaart over het Noordzeekanaal en door de sluizen bij Ijmuiden (bij cruises vanuit Amsterdam) of over de Nieuwe Waterweg vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam. Het voordeel van de cruiseterminal van Ijmuiden, de Felison Cruise Terminal, is dat het zes vaaruren plus bijkomende kosten scheelt ten opzichte van de Passenger Terminal in Amsterdam.

Meer cruises vanuit Nederland in 2014

Cruisemaatschappijen hebben nu al aangekondigd dat in 2014 maar liefst 230 cruises vanuit Nederland gaan vertrekken. Dat zijn er 195 vanuit Amsterdam en Ijmuiden en dertig vanuit Rotterdam.  Holland America Line biedt bijvoorbeeld in zeven cruises vanuit IJmuiden met de Prinsendam en veertien cruises vanuit Rotterdam met de ms Rotterdam aan. Onder de cruiseschepen die vanuit Rotterdam vertrekken is ook de Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld. En de Duitse rederij Aida heeft al aangekondigd dat haar nieuwe cruiseschip Aida Prima in 2015 diverse cruises vanuit Rotterdam zal maken. In de Maasstad worden nu al voor 2016 zestig tot zeventig cruiseschepen verwacht. Al die cruises vanuit Nederland zijn ook goed nieuws voor de lokale economie van Amsterdam, Rotterdam en Ijmuiden. Een cruiseschip levert een havenstad gemiddeld tussen de 250.000 en zes ton euro per dag aan omzet op.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.