Shadow

Steeds meer cruises vanuit Nederland

Het aanbod aan cruises vanuit Nederland neemt hand over hand toe. Goed nieuws dus voor iedereen die een cruise met vertrek vanuit Amsterdam, Rotterdam of IJmuiden wil boeken.

Voordeel van cruises vanuit Nederland is dat je vanaf je cruiseschip kunt zwaaien naar de achterblijvers. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Voordeel van een cruise met vertrek uit Nederland is dat je vanaf je cruiseschip kunt zwaaien naar de achterblijvers. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Het aantal cruisevakanties wereldwijd groeit spectaculair. Ook het aantal cruises vanuit Nederland neemt toe. En de cruisehavens van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden profiteren daar volop van.

Meer cruises vanuit Rotterdam

In de Cruiseterminal in Rotterdam werden al de nodige cruiseschepen begroet en sindsdien is ook daar de cruisekalender behoorlijk gevuld. De Cruiseport of Rotterdam had in 2023 120 cruiseschepen van 20 verschillende rederijen. Zo zal de nieuwe MSC Euribia in de winter van 2023-2024 weer de populaire Northern Pearls-cruises met vertrek vanuit Rotterdam aanbieden.

Van november 2023 tot oktober 2024 kun je vanuit Rotterdam met MSC Euribia een Noordzeecruise van acht dagen boeken. De route: Rotterdam – Zeebrugge – Le Havre – Southampton – Hamburg – Rotterdam.

Vooral cruises naar de Middellandse Zee (34%) en Noord-West Europa (31%) zijn bij de Nederlandse cruisereizigers populair.

In april en mei 2024 kun je met de Nieuw Statensdam een cruise maken langs de Canarische Eilanden. De route: Rotterdam – Madeira – Tenerife – Las Palmas – Arrecife – Gibraltar – La Coruna – Rotterdam.

In mei 2024 vaart de Rotterdam een achtdaagse cruise vanuit Rotterdam. De route: Rotterdam – Eidfjord – Hardangerfjord – Molde – Geiranger – Geirangerfjord – Bergen – Rotterdam.

Dertien procent van de Nederlandse cruisepassagiers boekte een Caraibische cruise.

Groter aanbod aan cruises vanuit Nederland

Wie cruises vanuit Nederland wil maken, heeft keuze uit drie cruisehavens: De Zeecruiseport Amsterdam de Felison Cruiseterminal in Ijmuiden en de Cruiseterminal Rotterdam.

Bekijk aanbiedingen voor cruises vanuit Nederland bij onder meer CruiseOnline, Cruisereizen, Zeetours, Sunweb en Cruisewinkel. Ook bij Corendon kun je cruises met vertrek uit Amsterdam en Rotterdam boeken. Ook Cruisereizen biedt cruises met vertrek uit Amsterdam, Rotterdam of Ijmuiden aan.

De voordelen van een cruise vanuit Nederland

Bij een cruise vanuit Nederland kun je zwaaien naar de achterblijvers op de kade. Als de trossen los zijn gegooid, krijg je echt het gevoel dat je cruise gaat beginnen. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Bij een cruise vanuit Nederland begin je eerst met een vaartocht over het Noordzeekanaal in Amsterdam of de Nieuwe Waterweg in Rotterdam. Als de trossen los zijn gegooid, krijg je echt het gevoel dat je cruise gaat beginnen. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Wie een cruise vanuit Nederland geboekt heeft, profiteert van een aantal voordelen. Je hoeft geen transfervlucht te boeken, wat enorm in de kosten scheelt. Je kunt je laten wegbrengen en uitzwaaien door familieleden. Of je gaat met de trein naar Amsterdam Centraal Station waar je je cruiseschip al kunt zien liggen. In Rotterdam kun je vanaf het centraal station de metro naar de Wilhelminakade pakken. Daarvandaan is het nog maar een paar honderd meter lopen naar de cruiseterminal.

En je cruise begint meteen spectaculair met een ongeveer twee uur durende vaartocht over het Noordzeekanaal en door de sluizen bij Ijmuiden (bij cruises vanuit Amsterdam) of over de Nieuwe Waterweg vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam. Het voordeel van de cruiseterminal van Ijmuiden, de Felison Cruise Terminal, is dat je cruiseschip buiten de sluis ligt en dus direct het zeegat uit kan varen.

Maar er zijn niet alleen maar praktische voordelen. Cruises vanuit Nederland maken doet ook mentaal iets met je. Als je langzaam bij de kade wegvaart en je het grootstedelijk gewoel van Amsterdam of Rotterdam aan je voorbij ziet trekken, doet dat echt iets met je. Je krijgt echt het gevoel ‘we vertrekken, het gaat beginnen’. Je ziet de achterblijvers zwaaien op de kade en je laat het gekrioel van de stad langzaam achter je. En als je cruiseschip dan langzaam de zee op vaart, is dat echt een magisch moment.

Vanaf het achterdek van een 18 of 19 dekken hoog cruiseschip zoals de MSC Euribia, heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam en het gekrioel van ponten, vrachtschepen en kleine bootjes op het IJ. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Vanaf het achterdek van een 18 of 19 dekken hoog cruiseschip zoals de MSC Euribia, heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam en het gekrioel van ponten, vrachtschepen en kleine bootjes op het IJ. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Cruises die in Nederland eindigen

Je kunt natuurlijk ook het omgekeerde boeken: niet een cruise vanuit Nederland, maar juist een cruise vanuit een ander land terug naar Nederland. In dat geval ervaar je de laatste kilometers van je cruise over het Noordzeekanaal of de Nieuwe Waterweg als een mooie afsluiting van je cruise. En vanaf de kade loop je zo met je bagage naar metro of tram, naar het station en door naar huis.

Cruises naar Nederland goed voor de economie

Al die cruises vanuit Nederland zijn ook goed nieuws voor de lokale economie van Amsterdam, Rotterdam en Ijmuiden. Een cruiseschip levert een havenstad gemiddeld tussen de 250.000 en zes ton euro per dag aan omzet op. Amsterdam zou volgens een groep ondernemersverenigingen jaarlijks 100 miljoen euro aan het cruisetoerisme verdienen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

1 Comment

  • William

    Op amsterdam.nl is er nog niets over te vinden, nee dit moet je via buitenlandse nieuwssites zoals de BBC te weten komen, triest toch weer.
    D66 doet nog steeds zijn best om de zee-cruise te weren in de hoofdstad, terwijl het een prachtgezicht is die schepen, voor de Amsterdammer die aan het IJ woont zeker en dat zijn er best veel tegenwoordig met alles wat er wordt gebouwd rondom het IJ én vanaf de schepen moet het ook een mooi gezicht zijn om zo de stad aan te doen. En ze hebben toch niet voor niets met vette letters de plaatsnaam op het Centraal Station gezet. Voor wie is dat dan, voor de toerist die de Adam-toren bezoekt? o nee, deze stad heeft een hekel aan de toeristen (althans het huidige bestuur, de Amsterdammer en de ondernemer vinden het prima, het hoort er nu eenmaal bij…, bij een wereldstadje), behalve als ze het goed uitkomt, met SAIL bijv. willen ze ze wel maar de gewone toerist motte ze niet

    D66 heeft duidelijk schijt aan de economie, vandaar natuurlijk dat de belastingen volgend jaar wederom omhoog gaan. (ze zeuren nu over de uitstoot die te vergelijken zou zijn met 30.000 vrachtwagens, nou die rijden elke dag wel in Amsterdam en al eens aan de duizenden vliegtuigen gedacht die dagelijks over ons stadje komen? en dan lopen ze te zeuren over de enkele schepen p/mnd die Amsterdam aan doen (die trouwens steeds schoner worden).
    Oja vergeet vooral niet de geplande aanbesteding van een 30-tal vuilniswagens op Diesel voor je denkbeeldige uitstootvrije stad.. en maar zeuren over de zee-cruise.. echt een stelletje zeuren zijn dit! Wees blij dat ze je willen bezoeken, dat is goed voor de schatkist, verpest dit nou niet! want zoiets duurt altijd even hè.. en dan opeens komen ze niet meer.. en dan zit je met ±160 miljoen minder elk jaar, wie moet dat dan weer ophoesten..? de burger wellicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.