Shadow

Cruiseschip Rotterdam: het nieuwste vlaggenschip van Holland America Line

Het cruiseschip Rotterdam 7 werd in november 2021 aan de vloot van Holland America Line toegevoegd. Decruisegids.nl stapte bij de cruiseterminal Rotterdam aan boord van cruiseschip Rotterdam en was aanwezig bij de ‘plaque en key-ceremonie’. Hoe ziet de Rotterdam er uit en wat zijn de verschillen met de Nieuw-Statendam en de Koningsdam, de zusterschepen van de Rotterdam?

Verschillen tussen de Rotterdam, de Nieuw-Statendam en de Koningsdam

Het cruiseschip Rotterdam tijdens haar eerste bezoek aan de cruiseterminal Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Het cruiseschip Rotterdam tijdens haar eerste bezoek aan de cruiseterminal Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Het cruiseschip Rotterdam, het zevende schip in de 150-jarige geschiedenis van de Holland America Line dat die naam draagt, is na de Koningsdam en de Nieuw-Statendam het derde schip in de Pinnacle-klasse. Wie al eens een cruise op de Nieuw-Statendam of de Koningsdam gemaakt heeft, zal zien dat er maar weinig verschillen tussen de Rotterdam, de Nieuw-Statendam en de Koningsdam zijn. De meeste verschillen zitten in het kleurgebruik. Op de Koningsdam is het kleurgebruik in bijvoorbeeld de plafondornamenten in de Main Dining Room wat meer rood en goud. Op de Rotterdam is dat blauw en goud.

Ook heeft de Rotterdam een Half Moon Bar gekregen in plaats van de wijnbar Blend. Deze nieuwe bar ligt schuin tegenover het Orange-Club restaurant dat ook een wat strakkere uitstraling heeft gekregen. Whiskeybar Notes is weer terug en ligt bij de Rolling Stone Rock Room.

Verder schreven we al eerder dat de reddingsboten op de Rotterdam iets naar binnen getrokken kunnen worden, waardoor het schip makkelijker door de oude sluizen bij het Panamakanaal kan varen. Tenslotte blijkt ook dat de kleuren van de suites, zoals de Neptune Suite, een stuk lichter zijn dan het paars op de Koningsdam.

Bekijk of schrijf een cruise-review over de nieuwe Rotterdam en bekijk ook de foto’s van de doop van de Rotterdam door Prinses Margriet.

Op 18 april 2023 viert Holland America Line haar 150ste verjaardag – waarmee het een van de langst opererende rederijen ter wereld is. Om deze mijlpaal te vieren, heeft de cruisemaatschappij speciale evenementen en activiteiten gepland, waaronder twee overtochten over de trans-Atlantische Oceaan. Sinds vorige week kan de overtocht van 4 april 2023 worden geboekt. Voor het vertrek van 15 oktober 2022 is nog beperkte plaats beschikbaar.

Een cruise met de Rotterdam kun je boeken bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, CruiseOnline, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel, TUI en Stip Reizen.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Kunstcollectie op het cruiseschip Rotterdam

Blikvanger van het drie dekken tellende Atrium op de Rotterdam is het kunstwerk De Harp. Dit is het grootste en duurste kunstwerk op de Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Blikvanger van het drie dekken tellende Atrium op de Rotterdam is het kunstwerk De Harp. Dit is het grootste en duurste kunstwerk op de Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

En verder is uiteraard de kunst op de Rotterdam anders dan op de beide andere schepen. De totale kunstcollectie aan boord van het cruiseschip Rotterdam is maar liefst 4,1 miljoen dollar waard. Die kunstcollectie is trouwens ook online te bekijken.

Tenslotte heeft ook het internetcenter een opfrisbeurt gekregen. Voorheen was dit ingericht als ruimte waar je tijdens je cruise digitale vaardigheden kon leren. Maar Holland America Line gaat er van uit dat iedereen nu al zo ‘internetsavy’ is, dat die ruimte best wat kleiner kan.

Verder ademt het cruiseschip Rotterdam dezelfde warme sfeer uit als de Nieuw Statendam en de Koningsdam. Dat voel je meteen als je binnenkomt op dek 2, het Plaza Deck. Als wij medio oktober 2021 aan boord komen heeft het cruiseschip Rotterdam al sinds de oplevering eind juli 2021 zonder cruisepassagiers rondgevaren.

Dek 2: Het Plaza Deck op de Rotterdam

Het Franse specialiteitenrestaurant Rudi's Sel de Mer op de Rotterdam 7 © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Het Franse specialiteitenrestaurant Rudi’s Sel de Mer op de Rotterdam 7 © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Het Plaza Deck is een van de belangrijkste dekken van het cruiseschip Rotterdam. Passagiers vinden hier tal van faciliteiten zoals winkels, diverse bars, het Pinnacle Grill-restaurant (toeslag), het Franse specialiteitenrestaurant Rudi’s Sel de Mer (toeslag) met een enorme mural van Magnus Sodamin, en het vernieuwde Club Orang-restaurant. Hier hebben Club Orange-gasten hun eigen restaurant. Het menu is hetzelfde als in het hoofdrestaurant. Andere voordelen van Club Orange zijn dat je voorrang krijgt bij excursies en inchecken op het cruiseschip. Lees meer tips over het boeken van excursies tijdens een cruise.

Entertainment op het cruiseschip Rotterdam

Op de voorste helft van dek 2 speelt zich ’s avonds het entertainment af. Net als op de Nieuw-Statendam en de Koningsdam vind je hier de Music Walk. Dat is een serie podia waar verschillende soorten muziek gespeeld worden. Op de Lincoln Stage bijvoorbeeld worden klassieke concerten gegeven. Meer naar voren liggen de whisky-bar Notes, de Billboard Onboard en de Rolling Stone Rock Room. Helemaal voor op het schip ligt het twee dekken tellende World Stage, het grote theater met led-schermen die 270 graden om het publiek heen staan. Lees meer over het entertainment bij Holland America Line.

‘As you wish dining’ in the Dining Room

De Main Dining Room op de Rotterdam van Holland America Line © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De Main Dining Room op de Rotterdam van Holland America Line © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Vanaf het Grand Dutch Café loop je, als je naar achteren loopt, de Fotowinkel en de Dining Room. Die Dining Room beslaat 2 verdiepingen. Ontbijt, lunch en diner zijn bij de cruiseprijs inbegrepen en worden aan tafel geserveerd. Holland America Line biedt op de Rotterdam twee dineropties: keuze uit een vaste zitting om 18.00 en 20.00 uur of ‘as you wish dining’. Bij die tweede optie kun je dineren met wie je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt. ‘As you wish dining’ wordt steeds populairder, want het biedt meer vrijheid en flexibiliteit. ­­Bekijk de onderstaande fotogalerij van de Rotterdam Klik op de foto’s voor een vergroting.

Op dek 3, het Promenadedek, vind je onder meer het Grand Dutch Café, de kunstgalerij, winkels en het casino. Ook heb je hier een prachtig zicht op het drie dekken tellende atrium. Blikvanger is de Harp, een kunstwerk van 7,5 ton roestvrij staal dat de drie dekken van het atrium visueel verbindt. De Harp is met een prijskaartje van 620.000 dollar het grootste en duurste kunstwerk op het cruiseschip Rotterdam. Vooraan kom je uit bij de World Stage.

Hutten en suites op de Rotterdam

Dek 1 (Main Deck), Dek 4 (Beethoven Deck), Dek 5 (Gershwin Deck), Dek 6 (Mozart Deck), Dek 7 (Schubert Deck) en Dek 8 (Navigation Deck met de brug) op het cruiseschip Rotterdam zijn bezet met hutten en suites. Lees meer over de hutten en suites op de Rotterdam. Lees ook: Zo kies je een hut of suite op een cruiseschip.

Fitness, spa en zwembaden op het cruiseschip Rotterdam

Lido-pool en drie bubbelbaden op de Rotterdam. Bij slecht weer kan het dak dichtgeschoven worden. Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Lido-pool en drie bubbelbaden op de Rotterdam. Bij slecht weer kan het dak dichtgeschoven worden. Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Op Dek 9 vind je van voor naar achter de fitnessruimte, de Greenhouse Spa & Salon met daarachter een hydropool en de Lido-pool met een aantal bubbelbaden. Het dak van de Lidopool kan bij mooi weer open. Op het grote scherm achter het zwembad worden ’s avonds ‘Movies under the  Stars’ vertoond.

Achter de Lidopool, ongeveer midscheeps op de Rotterdam, liggen de Lido Bar, de Gelato-ijsbar en de Dive-in hamburgerbar. Tegenover de liften ligt het Canaletto-restaurant, het Italiaanse restaurant waar je tegen een toeslag kunt genieten van Italiaanse klassiekers.

Het Canaletto-restaurant op het cruiseschip Rotterdam 7 © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Het Canaletto-restaurant op het cruiseschip Rotterdam 7 © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Achter de centrale liften ligt het grote Lido Market restaurant. Vanwege hygiënemaatregelen mag je in dit buffetrestaurants op cruiseschepen niet meer zelf je eten opscheppen, maar doet het personeel dat voor je. Maar bij Holland Amercia Line werd dat altijd al voor je gedaan. Lunches en diners in de Lido Market zijn bij de cruiseprijs inbegrepen.

Via de deuren achterin het Lido-restaurant kom je uit op het achterdek. Daar bevindt zich de openlucht Seaview-pool en de Seaview bar, de enige plek aan boord waar je nog mag roken.

Dek 10 Panoramadek: Pizza en Aziatische restaurants

Voor op dek 10, het Panoramadek waar je heerlijk een rondje over het cruiseschip kunt lopen, liggen de spa-suites. Achter de Lido-pool liggen de New York Deli & Pizza waar je lekkere pizza’s en andere snacks kunt bestellen. Achteraan op dek 10 liggen de Aziatische specialiteitenrestaurants Tamarind en de Nami-Sushi-bar.

Dek 11, het Sun-deck, wordt vooraan in beslag genomen door een aantal Verandah-suites, Verandah-staterooms, Oceanview-hutten en binnenhutten. Op de achterste helft ligt het sportdek met onder meer een joggingbaan, en helemaal achteraan kom je terecht op het zonnedek met de Sunbar.

Dek 12 Observation Deck

Op het Observation Deck van de Rotterdam hangen schilderijen van andere schepen van de HAL met de naam Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Op het Observation Deck van de Rotterdam hangen schilderijen van andere schepen van de HAL met de naam Rotterdam. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Alle nieuwe schepen van Holland America Line zijn uitgerust met het Observation Deck op dek 12. Hier heb je het Explorations Central Café en het Crow’s Nest. Bij Holland America Line staan altijd de bestemmingen centraal en dat zie je hier goed terug. Op grote schermen kun je hier meekijken op de brug, maar ook informatie vinden over de bestemmingen van het cruiseschip Rotterdam. Ook barst het hier van de scheepsmodellen en schilderijen van vorige cruiseschepen die de naam Rotterdam droegen. Je voelt hier gewoon de geschiedenis van de bijna 150-jarige Holland America Line.

The Retreat op de Rotterdam waar je tegen betaling privé-cabana's kunt huren. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
The Retreat op de Rotterdam waar je tegen betaling privé-cabana’s kunt huren. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Achter het Crow’s Nest ligt ook The Retreat, een relax-ruimte in de buitenlucht met privé-cabana’s die je tegen een toeslag kunt reserveren. Heerlijk als je tijdens een Caraïbische cruise even wat meer privacy wilt.

Speciale jubileumcruises

Op 18 april 2023 viert Holland America Line haar 150ste verjaardag – waarmee het een van de langst opererende rederijen ter wereld is. Om deze mijlpaal te vieren, heeft de cruisemaatschappij speciale evenementen en activiteiten gepland, waaronder twee overtochten over de trans-Atlantische Oceaan. Sinds vorige week kan de overtocht van 4 april 2023 worden geboekt. Voor het vertrek van 15 oktober 2022 is nog beperkte plaats beschikbaar. Boek deze speciale cruise bij een van onderstaande aanbieders.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Het cruiseschip Rotterdam VII werd in het voorjaar van 2022 in Rotterdam gedoopt door Prinses Margriet.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

2 Comments

 • relinde reitsma

  Hallo,

  Graag wil ik informatie of jullie cruiseschepen ook toegankelijk zijn voor elektrische rolstoelen. Zijn slaapkamers, badkamers, eetzalen allemaal bereikbaar voor mensen die volledig rolstoel afhankelijk zijn? Is er voldoende draairuimte voor een rolstoel?
  Hoe hoog zijn de bedden? ivm mogelijkheid goed in en uit bed te kunnen verplaatsten?

  Graag uw reactie

  • Dank voor uw reactie, maar die vraag kunt u beter aan Holland America Line zelf stellen. Rederijen kunnen u alles vertellen over prijzen en beschikbaarheid van rolstoel toegankelijke hutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.