Shadow

Cruisetips voor beginners en gevorderden

De cruisewereld is nogal veranderd sinds de uitbraak van corona. Maandenlang werd er niet gevaren en dobberden er veel cruiseschepen voor de kust, onder andere bij Scheveningen. In afwachting op betere tijden. Andere werden voortijdig afgedankt of verkocht. Langzamerhand zijn de eerste cruises echter weer opgestart. Maar niet zomaar.

Royal Caribbean
©Lovelights – Pixabay

Er zijn allerlei protocollen uitgewerkt en in het leven geroepen zijn om het cruisen zo veilig mogelijk te maken. Vooral ervaren cruisers zullen het verschil merken. Hoe dan ook, we geven wat tips waar zowel beginnend cruisers als de meer ervaren cruigegangers hun voordeel mee kunnen doen.

1.      De coronamaatregelen

Elke maatschappij die weer gaat cruisen heeft een protocol opgesteld voor de veiligheid aan boord als het gaat om virusuitbraken, en dan in het bijzonder het coronavirus. De verschillen tussen de maatschappijen zijn niet heel groot. Ontsmettingsmiddelen, temperatuur meten van bemanning en passagiers, aangepaste restaurantbezetting en het niet meer zelf opscheppen van een buffet zijn maar een paar van de aangescherpte protocollen aan boord. Ook de informatie die je normaal tijdens de verplichte ‘drill’ aan het begin van een cruise aan dek krijgt, gebeurt nu vanuit je eigen hut. Ook het entertainment is aangepast. Kijk hier voor de maatregelen van de diverse maatschappijen.

2.      Waar ga je cruisen

Omdat het aanbod nog beperkt is zal het vooral een keuze worden tussen cruises in de Middellandse Zee cruises en Scandinavische cruises. Op het moment dat de CDC (het Amerikaanse RIVM) besluit dat er weer vanuit de Amerikaanse havens gevaren mag worden én de reisbeperkingen worden opgeheven zal het aanbod weer toenemen.

Update 9 juni 2021: Cruises vanuit Amerika zijn weer mogelijk. De eerste cruisemaatschappijen bieden vanaf 3 juli 2021 weer cruises aan vanuit Amerikaanse cruisehavens.

3.      Welke cruisemaatschappij

Wil je veel entertainment of juist niet. Wil je liever een wat informelere cruise of ga je voor formeel? Wil je een groot schip of juist wat kleiner en intiemer? Ouder of juist wat jonger publiek? Gericht op kinderen of meer op volwassenen? Het antwoord op deze vragen is bepalend voor de maatschappij waar je je het beste thuis voelt. Informelere cruises zijn bijvoorbeeld Aida, Norwegian, MSC en Costa Cruises. Een formelere cruise maak je op Princess cruises en Holland America line. Kinderen neem je wel mee op de Costa Cruises, Carnival, MSC, Aida en Royal Caribbean cruises, maar er is voor hen minder te doen bij Seabourn, Holland America Line, Azamara en Silversea. Natuurlijk zijn dit suggesties, kijk dus vooral bij de verschillende maatschappijen naar wat ze op hun schepen te bieden hebben.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Sunweb.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

4.      Inchecken

De incheckprocedures zijn bij veel maatschappijen aangepast door aan de gasten een tijdslot toe te wijzen voor het inchecken. Zorg er in ieder geval voor dat je alle benodigde papieren en eventuele negatieve Covid-19 testen, medicijnen en andere noodzakelijke dingen in je handbagage hebt. Pak ook kleding in voor de eerste dag aan boord omdat je koffer niet altijd direct in, of bij, je hut gezet wordt. Lees hier meer tips over wat je mee neemt aan boord.

5.       Extra’s aan boord

Juist nu bieden veel cruisemaatschappijen extra’s aan cruisereizigers. Dat kan zijn korting op drankenpakketten of gratis drankenpakketten, excursies etc. Kijk naar de aanbiedingen en profiteer er van!

6.       Excursies

Normaliter hoef je niet deel te nemen aan de excursies die de maatschappij organiseert. In deze coronatijd zijn de regels voor het van- en weer aan boord komen aangescherpt, net als de mogelijkheden om bezienswaardigheden te bezoeken. Dat betekent dat je nu vaak wel verplicht bent om deel te nemen aan de door de maatschappij georganiseerde uitstapjes.

7.      Handig om te weten

  • De tijd aan boord is de geldende tijd. Dus heb je bijvoorbeeld je horloge niet verzet bij het passeren van een tijdzone dan is dat helaas jouw probleem als je te laat bent voor een excursie of een tafelronde.
  • Wat je aan tips en fooien moet uitgeven is per cruisemaatschappij verschillend. Soms is het inclusief, soms wordt er aan het eind van de cruise een bedrag per dag per persoon in rekening gebracht. Kijk dus bij het boeken wat daar over gemeld wordt.
  • Iets moois gezien in een van de winkels? Wacht dan tot de laatste dag met kopen. Vaak is er een grote uitverkoop die laatste dag of dagen.

Zoek en boek hier de cruise die bij jou past in het aanbod van alle maatschappijen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.