Shadow

Cruisetips voor beginners en gevorderden

Cruisetips: heel handig want cruisen is weer helemaal in trek en kun je uit net zoveel aanbod kiezen als vóór corona. Voor veel mensen is cruisen de ideale manier van vakantievieren. Je pakt één keer je koffer en wordt elke dag, zonder dat je er iets voor hoeft te doen, op een andere locatie wakker. Waar moet je op letten als je gaat cruisen? We geven cruisetips die zowel voor beginners als gevorderden.

Royal Caribbean
Welke maatschappij je ook kiest, lees onze cruisetips ©Lovelights – Pixabay

Handig te weten/te regelen voor je vertrekt

1. Gezondheidsmaatregelen

Elke cruisemaatschappij heeft een protocol opgesteld voor de veiligheid aan boord als het gaat om virusuitbraken, waaronder ook het coronavirus. De verschillen tussen de maatschappijen zijn niet heel groot. Kijk hier voor de maatregelen van de diverse maatschappijen.

2. Waar ga je cruisen?

Er kan weer wereldwijd gevaren worden. Wil je dichter bij huis dan zijn cruises in de Middellandse Zee cruises en Scandinavische cruises een goede keus. Wil je verder weg? Dan kun je cruises vanuit Amerika boeken of kijk je bij het aanbod voor cruises voor het Caribisch Gebied en Midden-Amerika; Afrika cruises; Azië cruises; Cruises naar Zuid-Amerika; Antarctica-cruises; Pacifische cruises en Oceanië; Transatlantische cruises; Wereldcruises en Grand Voyages.

3. Welke cruisemaatschappij?

Wil je veel entertainment of juist niet. Wil je liever een wat informelere cruise of ga je voor formeel? Wil je een groot schip of juist wat kleiner en intiemer? Ouder of juist wat jonger publiek? Gericht op kinderen of meer op volwassenen? Ook hiervoor zijn deze cruisetips, want het antwoord op deze vragen is bepalend voor de maatschappij waar je je het beste thuis voelt. Informelere cruises zijn bijvoorbeeld Aida, Norwegian, MSC en Costa Cruises. Een formelere cruise maak je op Princess cruises en Holland America line. Kinderen neem je wel mee op de Costa Cruises, Carnival, MSC, Aida en Royal Caribbean cruises, maar er is voor hen minder te doen bij Seabourn, Holland America Line, Azamara en Silversea. Natuurlijk zijn dit suggesties, kijk dus vooral bij de verschillende maatschappijen naar wat ze op hun schepen te bieden hebben.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Corendon, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel, Stip Reizen en Sunweb.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

4. Papieren in orde?

Zorg dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is. Sommige landen hebben dit als eis. Onderzoek ook of je een visum nodig hebt en vraag dat op tijd aan.

5. Reserveringen en voedselallergieën

Veel mensen reserveren vooraf drankpakketten, diners in een van de specialiteitenrestaurants of excursies. Heb je de app van de maatschappij gedownload dan vind je vaak de bevestiging in de app, maar print voor de zekerheid de bevestiging van je reservering(en) uit!
Laat vooraf ook aan de cruisemaatschappij weten of je een allergie/dieetwens hebt. Vaak zijn er aan boord wel mogelijkheden, maar als je het bijtijds doorgeeft weet je zeker dat er met je dieet rekening wordt gehouden. Zelf heb ik de ervaring dat ik na de eerste dag in het buffetrestaurant niet eens meer hoefde te vragen om mijn dieet. Men wist het al! Toch is het wel handig om je dieet ook nog even te melden bij het bedienend personeel in de (specialiteiten)restaurants.

Lees meer over diëten aan boord van een cruiseschip.

6. Vertrek op tijd

Of je nu met de auto, het vliegtuig of de trein naar je ontschepingshaven gaat, zorg dat je dat allemaal goed gepland hebt. Neem de tijd en calculeer vertraging in zodat je echt ruimschoots op tijd bent om aan boord te gaan. Vaak is het prettig om er al een dag voor vertrek te zijn. Dat voorkomt heel veel stress. Reserveer een hotel en geniet van een relaxte incheckdag.

7. Wat neem je mee?

Zorg dat je in ieder geval nette (avond)kleding bij je hebt. Kijk bij de maatschappij waarmee je gaat cruisen of er speciale kledingeisen zijn. Je hebt verder niet echt veel extra’s nodig. Een badpak, vest, en lekkere trui zijn altijd goed. Ga je in de winter cruisen dan zul je uiteraard geschikte winterkleding mee moeten nemen voor als je van boord gaat. Wat je echt niet mee hoeft te nemen zijn handdoeken etc. Laat ook je föhn en je reisstrijkijzer maar thuis. Die zijn niet toegestaan.
Zorg er in ieder geval voor dat je alle benodigde papieren, medicijnen en andere noodzakelijke dingen in je handbagage hebt. Pak ook kleding in voor de eerste dag aan boord omdat je koffer niet altijd direct in, of bij, je hut gezet wordt. Lees hier meer cruisetips over wat je mee neemt aan boord.

Inchecken en aan boord

8. Tijd om in te checken

De incheckprocedures zijn bij een groot aantal maatschappijen aangepast door aan de gasten een tijdslot toe te wijzen voor het inchecken.

9. Profiteer van de extra’s

Veel cruisemaatschappijen bieden extra’s aan cruisereizigers. Dat kan zijn korting op drankenpakketten of gratis drankenpakketten, excursies etc. Kijk naar de aanbiedingen en profiteer er van!

10. Koop goedkoop aan boord

Veel cruiseschepen houden tijdens de reis een ‘uitverkoop’ of ‘sale’. Zo kun je aan de leukste tasjes komen of goedkoop een souvenir scoren. Zeker als het schip de volgende reis naar een ander gebied maakt zijn souvenirs van het huidige vaargebied extra aantrekkelijk geprijsd.

11. Regel je eigen excursie

Bij de cruisetips horen ook tips over excursies, want vaak zijn de excursies van de cruisemaatschappijen pittig geprijsd. Wanneer je vooraf informatie verzamelt over de havens waar het schip aanlegt –openbaar vervoer, bezienswaardigheden, afstand tot die bezienswaardigheden, is het in veel gevallen mogelijk op eigen houtje de stad of plaats ontdekken. Nog een belangrijke cruisetip: Let er wel op dat je weer op tijd aan boord terug bent! Het schip vertrekt echt zonder jou!

12. Opladen aan boord

Informeer vooraf of je een adapter mee moet nemen om je apparatuur als elektrische tandenborstel, telefoon, tablet en batterijen voor een fotocamera op te laden. Handig om mee te nemen: een (Nederlands) stekkerblok voor meerdere stekkers. Vaak is het aantal stopcontacten in een hut beperkt. Met een stekkerblok heb je in ieder geval maar een adapter nodig en kun je toch alles in één keer opladen.

13. Een keycoard met pashouder

Tijdens de cruise maak je aan boord gebruik van een ‘cruisecard’ die de vorm heeft van een creditcard. Met deze card open je de deur van je hut en worden aankopen en bestellingen geregistreerd. Soms verstrekken cruisemaatschappijen een keycoard met pashouder, maar neem er voor de zekerheid een mee van huis. Er zijn maatschappijen die polsbandjes gebruiken. Die werken hetzelfde als de cruisecards.

14. Een beetje misselijk?

Van zeeziekte heb je op een groot cruiseschip niet snel last. Gaat het toch mis? Neem van huis tabletten zoals Primatour en Suprimal tegen reis- en zeeziekte mee. Vaak zijn die ook te koop aan boord. Beetje wee gevoel in de maag? Eet een wit broodje en/of drink een glas cola.

15. De dagelijkse activiteiten

Elke middag/avond vind je je hut een programma met daarin de activiteiten voor de volgende dag. Ook staan in het programma welke haven wordt aangedaan, of en wat de aanbiedingen zijn voor die dag etc. Het is een dagelijkse agenda/krant waar je alle informatie kunt vinden die je voor die dag nodig hebt.

Wat je (bijna) altijd ook op je bed aantreft zijn handdoeken die kunstig gevouwen zijn in de vorm van dieren of bloemen. Dit is het werk van je hutsteward die er ook voor zorgt dat je hut elke dag schoongemaakt is, je bed is opgemaakt etc.

16. Let op de tijd

De tijd aan boord is de geldende tijd. Dus heb je bijvoorbeeld je horloge niet verzet bij het passeren van een tijdzone dan is dat helaas jouw probleem als je te laat bent voor een excursie of een tafelronde.

17. Fooien aan boord

Wat je aan tips en fooien moet uitgeven is per cruisemaatschappij verschillend. Soms is het inclusief, soms wordt er aan het eind van de cruise een bedrag per dag per persoon in rekening gebracht. Kijk dus bij het boeken wat daar over gemeld wordt. Lees ook: tips voor fooien

Tijd om te vertrekken

18. De cruise is voorbij

Net als bij het inschepen krijg je vooraf een tijd door om te ontschepen. Wanneer die tijd om welke reden dan ook niet schikt dan kun je dit melden bij de receptie.

19. Zet je bagage klaar

Leg de avond voor het ontschepen je kleding voor de vertrekdag klaar. Je bagage wordt namelijk de avond voor vertrek al opgehaald. Kijk ook in de kluis of er nog spullen inliggen! Dit wordt vaak vergeten.

20. Nog meer cruisetips:

Cruisetips met kinderen
Cruisetips voor kledingvoorschriften aan boord van een cruiseschip
De eerste en laatste dag op een cruiseschip

Zoek en boek hier de cruise die bij jou past in het aanbod van alle maatschappijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.