Shadow

Cruisevakantie populairder bij dertigers

Opnieuw hebben meer Nederlanders een cruisevakantie geboekt. Uit cijfers van de Cruise Lines International (CLIA), de branche-associatie voor cruiserederijen, blijkt dat in de eerste helft van 2018 5 procent meer Nederlanders op cruisevakantie gingen. Opvallend is dat de groei onder dertigers het grootst is. Het aantal dertigers dat een cruisevakantie boekte, steeg met 18 procent.

Steeds meer Nederlandse dertigers en veertigers boeken een cruise © Costa Cruises
Steeds meer Nederlandse dertigers en veertigers boeken een cruise © Costa Cruises

In heel 2017 scheepten 110.000 Nederlanders zich in voor een cruise, een record, een een stijging van zes procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Die groei heeft zich dus in de eerste helft van 2018 voortgezet.

Jonger publiek boekt cruisevakantie

De grootste groei, 18 procent, wordt genoteerd onder cruisepassagiers van 30 – 39 jaar. Deze groep cruisegangers wordt op de voet gevolgd door veertigers (16%) en twintigers (15%). Het aantal Nederlandse cruisepassagiers onder de 60 jaar is nu bijna even groot als het aantal cruisepassagiers van 60 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd is nu 55. In landen als Duitsland en vooral Engeland is cruisen een gewone vakantie voor alle leeftijdsgroepen.

Cruisemaatschappijen werken al geruime tijd aan een ‘verjonging’ van het cruisepubliek. Holland America Line is recent een campagne gestart om potentiële cruisegangers er toe te bewegen nu al een cruisevakantie te boeken en niet te wachten tot hun pensioen.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, Corendon, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Uit de halfjaar cijfers van CLIA blijkt ook dat Caribische cruises het sterkst in populariteit groeiden, vooral bij dertigers en veertigers. Cruises naar Noord-Europa blijven onverminderd populair, mede dankzij de mogelijkheid in Amsterdam of Rotterdam in te schepen. Deze bestemmingen naar het noorden en vooral de Baltische staten zijn het populairst in de leeftijdscategorie 60+. Gemiddeld gaan Nederlanders 9,3 dagen op cruisevakantie.
Cruisepassagiers onder de 50 jaar kiezen het meest voor een 8-daagse cruise.

Met de Nederlandse afdeling van CLIA gaat het intussen minder goed. CLIA Nederland valt heeft sinds begin 2018 een Franse manager die verantwoordelijk is voor Frankrijk, België en Nederland. De website van CLIA Nederland linkt door die van CLIA UK en Ierland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.