Shadow

Westerdam mag aanleggen in Cambodja

Er is eindelijk een oplossing voor de passagiers van de Westerdam van Holland America Line. Het cruiseschip met daarop onder meer 91 Nederlanders, mag aanleggen in Sihanoukville in Cambodja. Dit bericht wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 11 februari 2020.
Cruisemaatschappijen nemen op grote schaal maatregelen tegen het coronavirus. Cruises naar China en andere delen van Azië worden geschrapt en omgeleid. Bij het aan boord gaan wordt strenger gecontroleerd op gezondheidsrisico’s en de hygiëne aan boord wordt verscherpt. Sommige havens weigeren cruiseschepen de toegang als er vermoedens bestaan dat er zieke passagiers aan boord zijn. Inmiddels is op twee cruiseschepen het coronavirus vastgesteld.

Eindelijk oplossing voor passagiers Westerdam

Holland America Line Westerdam ©PR Aviareps
Holland America Line Westerdam ©PR Aviareps

Update 12 februari: Passagiers en bemanningsleden van de Westerdam van Holland America Line kunnen opgelucht ademhalen. Het schip heeft toestemming gekregen om aan te leggen in Cambodja. Daar zal het donderdagochtend 7 uur lokale tijd aanmeren. Daar blijft het schip enkele dagen liggen. Passagiers krijgen de gelegenheid om van boord te gaan, aldus een verklaring van HAL. De cruisereizigers mogen dan met chartervluchten naar Phnom Penh vliegen. Vanuit de Cambodjaanse hoofdstad zullen ze dan naar huis vliegen. Holland America Line betaalt alle kosten van de vluchten. Ook krijgen de passagiers hun geld van de huidige cruise terug en Ook krijgen ze een honderd procent krediet voor een toekomstige cruise. Niemand aan boord is voor zover bekend besmet met het coronavirus.

De cruise met de Westerdam die op 15 februari uit het Japanse Yokohama zou vertrekken, is geannuleerd. Holland America Line beraadt zich nog op de vraag wat er met de andere nog geplande Azië-cruises van de Westerdam gaat gebeuren.

Meer besmettingen met coronavirus op Dream Princess

Dat is helaas niet het geval op de Dream Princess. Dat schip van Princess Cruises ligt nu al een week voor anker in de baai van het Japanse Yokohama. Aan boord zijn nu 174 opvarenden bij wie het coronavirus is aangetroffen. Passagiers moeten zoveel mogelijk in hun hutten blijven.

Update 11 februari:

Passagiers van de Westerdam van Holland America Line mogen toch niet van boord in Thailand. Maandag werd bekend dat de Westerdam, die bezig is met een Azië-cruise, mocht aanleggen in het Thaise Laem Chabang. Daar konden de passagiers van boord en via Bangkok naar huis vliegen. De aankomst van de Westerdam was gepland op 13 februari, maar de Thaise minister van volksgezondheid zou een stokje voor de ontscheping hebben gestoken. Hij is bang voor verspreiding van het coronavirus, hoewel geen enkele passagier of bemanningslid symptomen van het virus vertoonde. Onduidelijk is nog wat Holland America Line nu met het schip van plan is. Omdat de Westerdam onder Nederlandse vlag vaart, zou ook de Nederlandse regering achter de schermen bij het zoeken naar een oplossing betrokken zijn.

Maandag 10 februari werd al bekend dat alle passagiers het geld dat ze betaalden voor de cruise volledig terug zouden krijgen. Ook krijgen ze een honderd procent krediet voor een toekomstige cruise.

Na de ontscheping van de passagiers zou de Westerdam weer vertrekken naar een nog onbekende bestemming. De volgende cruise, die voor 15 februari vanuit de Japanse haven Yokohama gepland stond, is geannuleerd. Er is nog niets bekend over de Azië-cruises die voor de periode daarna gepland stonden.

Cruiseschip World Dream in Hong Kong vrijgegeven

Update 11 februari: In Hong Kong is het cruiseschip World Dream weer vrijgegeven uit quarantaine. Eerder nog werd gevreesd dat dertig bemanningsleden het coronavirus onder de leden zouden hebben. Tests zijn echter negatief uitgevallen. Bemanningsleden en passagiers mochten zondagmiddag in Hongkong van boord. Dat leverde meteen een nieuw probleem op, want veel landen hebben hun grenzen gesloten voor mensen die de voorafgaande veertien dagen in Hong Kong zijn geweest. De World Dream wordt voor onbepaalde tijd uit de vaart genomen.

Cruisebranche neemt aanvullende maatregelen tegen verspreiding coronavirus

De cruisemaatschappijen verenigd in de koepelorganisatie CLIA hebben intussen aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  • Passagiers en bemanningsleden die 14 dagen voorafgaande aan hun inscheping in China, Hong Kong of Macau zijn geweest, mogen niet aan boord.
  • Heb je de afgelopen veertien dagen gezorgd of ben je in contact geweest is met iemand die met het virus besmet is, of van besmetting verdacht wordt? Dan mag je niet op een cruiseschip komen.
  • Iedereen die aan boord van een cruiseschip wil komen, kan vooraf gescreend worden op symptomen van het coronavirus.

Norwegian Cruise Line annuleert Azië-cruises met Norwegian Spirit

Verder is bekend gewonden dat cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line al haar Azië-cruises tot 7 december 2020 heeft geannuleerd. De 24-daagse cruise die op 22 maart 2020 zou vertrekken uit Kaapstad sluit de reis niet af in Singapore. De route is gewijzigd naar een 27-daagse cruise die nu in de Griekse haven Piraeus bij Athene eindigt. Passagiers die ondanks de gewijzigde route toch willen meevaren, krijgen 50 procent van de oorspronkelijke cruiseprijs teruggestort. Wie voor 14 februari annuleert, krijgt de hele cruiseprijs terug.

Ook de overige Azië-cruises van de Norwegian Spirit tot en met 7 december zijn geannuleerd. Cruisepassagiers die al geboekt hadden, krijgen hun geld terug, plus een cruisecredit van tien procent voor toekomstige cruises.

Diamond Princess tijdens een van de Japan cruises bij Kagoshima © Princess Cruises
Diamond Princess bij Kagoshima © Princess Cruises

Coronavirus gevonden op cruiseschepen

Update 7 februari: Volgens de New Yorkse nieuwszender WABC-TV is de Anthem of the Seas van rederij Royal Carribean in de haven van New York aangekomen met aan boord ruim 24 mogelijk besmette passagiers. Het zou gaan om Chinese opvarenden die de afgelopen dagen allen ‘griepachtige’ symptomen vertoonden. Of het om het coronavirus gaat, is nog niet bekend. Zij worden in afzondering gehouden en getest. Afhankelijk van de uitslag wordt het schip in quarantaine gesteld.

Update 7 februari: De Japanse regering verbiedt Holland America Line’s Westerdam om Japanse havens aan te doen. Het schip is niet in quarantaine en er zijn geen bekende gevallen van coronavirus aan boord,” zei HAL in een verklaring. Westerdam is op een 14-daagse cruise vanuit Hongkong naar Taiwan en Japan.  HAL werkt aan een alternatief plan. De cruise die op 15 februari zou vertrekken in dit gebied is geschrapt.

Update donderdag 6 februari: Japan is wil passagiers aan boord van Holland America Line Westerdam dat uit Hongkong komt, de toegang tot het land ontzeggen omdat er mogelijk een persoon besmet is met het coronavirus. Premier Shinzo Abe zegt de passagiers de toegang tot Japan te kunnen weigeren op basis van de Japanse wet op de immigratiecontrole.

Coronavirus aan boord van Diamond Princess

Het cruiseschip dat bij de Japanse stad Yokohama voor anker ligt heeft vijf Nederlanders aan boord in plaats van drie, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten. Het schip, de Diamond Princess, ligt sinds begin van deze week voor anker en de ruim 3.700 mensen aan boord zijn in quarantaine. Dat betekent dat ze in hun hutten moeten blijven en deze slechts in uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden mogen verlaten. Volgens de laatste berichten zijn 135 personen besmet met het coronavirus. Er zijn geen aanwijzingen dat de Nederlanders besmet zijn. De besmette patiënten zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

Update 5 februari 2020: Tijdens een controle op de Diamond Princess zijn negen passagiers en 1 bemanningslid positief getest op het coronovirus. Het gaat om drie Hongkongse passagiers, een Amerikaan, een Filipijns bemanningslid, twee Australiërs en drie Japanners, meldt cruisemaatschappij Princess Cruises in een verklaring. De besmettingen werden ontdekt in de Japanse havenstad Yokohama waar het schip dinsdag 4 februari voor anker ging in de baai. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er ook drie Nederlandse cruisepassagiers aan boord van de Diamond Princess. De Telegraaf, die spreekt van het ‘coronaschip’ citeert het Nederlandse stel. Volgens hen zou de paniek aan boord toenemen, nu bekend is geworden dat de opvarenden veertien dagen op het cruiseschip moeten verblijven.

Aanleiding voor het grootschalige medisch onderzoek was het bericht dat een passagier op een vorige cruise van het schip later het coronavirus bleek te hebben. Aan boord had hij nog geen ziekteverschijnselen en ook zijn meereizende familieleden mankeren niets.

De tien besmette personen zijn van boord gehaald en worden in Japanse ziekenhuizen behandeld. De Diamond Princess moet nu veertien dagen in quarantaine blijven in de baai van Yokohama. Het schip zal nog wel even uitvaren om ballastwater in te nemen en om drinkwater te produceren. Daarna keert het terug om bevoorraad te worden. Aan boord zijn 2666 passagiers en 1045 bemanningsleden. Passagiers mogen gratis internetten en telefoneren om contact te houden met het thuisfront. De eerstvolgende twee cruises met de Diamond Princess zijn geannuleerd.

Loos alarm om coronavirus op cruiseschepen

Eind januari ontstond grote onrust toen het vermoeden bestond dat twee passagiers aan boord van het cruiseschip Costa Smeralda besmet waren met het coronavirus. Niemand van de 6000 passagiers mocht aanvankelijk van boord. Na een paar dagen bleek het loos alarm. De twee passagiers hadden de gewone griep. Daarna konden ruim 1100 passagiers alsnog van boord. De Nederlandse regering heeft inmiddels reizen naar China ontraden. Bekijk hier of er voor jouw cruisebestemming een negatief reisadvies geldt.

Intussen heeft Costa Cruises maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus aan boord van haar schepen te voorkomen. Sinds 31 januari mogen passagiers en bemanningsleden die de voorgaande 14 dagen in China zijn geweest, niet meer aan boord van de Costa-schepen komen. Volgens de huidige inzichten heeft het coronavirus een incubatietijd van veertien dagen. De centrale medische dienst van Costa Cruises houdt medische teams aan boord van de schepen doorlopend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de verspreiding van het virus. Eerder al werden passagiers en bemanning onderworpen aan een gezondheidsscreening en moest iedereen een medische verklaring invullen.

MSC Cruises neemt maatregelen tegen coronovirus

Ook MSC Cruises heeft ruim een week geleden al maatregelen genomen om te voorkomen dat passagiers besmet raken met het coronavirus. Passagiers moeten voordat ze aan boord gaan een vragenlijst invullen. Iedereen die in de voorgaande dertig dagen in China is geweest, wordt geweigerd. Daarmee is MSC Cruises strenger dan branche-organisatie Cruise Lines International Association. CLIA, de koepel van bedrijven die actief zijn in de cruisebranche, adviseert passagiers en bemanningsleden te weigeren die de afgelopen veertien dagen via China gereisd zijn.

Ook cruisepassagiers die een hogere lichaamstemperatuur dan 38 graden hebben, hoesten, griepverschijnselen vertonen of ademhalingsklachten hebben, mogen niet aan boord.

Passagiers die al aan boord zijn en griepverschijnselen vertonen, worden geïsoleerd in hun hut, aldus MSC Cruises in een persverklaring. Dat geldt ook voor eventuele medepassagiers en familieleden die in dezelfde hut verblijven, maar ook voor bemanningsleden die deze passagiers bediend hebben.

Daarnaast heeft MSC Cruises drie korte cruises vanuit Shanghai geschrapt. En de Grand Voyage van MSC wordt verplaatst van Shanghai naar Singapore.

Maatregelen Holland America Line tegen coronavirus

Holland America Line heeft eveneens de maatregelen aangescherpt. Passagiers die meevoeren op de Azië-cruise van de Westerdam mochten zaterdag 1 februari nog wel van en aan boord in Hong Kong. Maar de volgende ontscheping, die op 15 februari gepland stond in Shanghai, vindt nu plaats in de Japanse havenstad Yokohama. Alle geplande aankomsten van de Westerdam in China zijn tot 28 maart geschrapt. De ‘turnarounds’ zullen plaatsvinden in Yokohama in plaats van Shanghai en Hong Kong. Na 28 maart waren sowieso al geen aankomsten in China meer gepland. De cruisemaatschappij heeft op haar website nog geen updates geplaatst over de ontwikkelingen rond de Westerdam.

Westerdam geweigerd op de Filipijnen

Intussen ontstond afgelopen weekend voor de passagiers op de Westerdam een nieuw probleem, meldt ABC News Australia. Na zes uur in de haven van Hong Kong vertrok het schip met bestemming Filipijnen. Maar de Filipijnse president Duterte heeft zondag een verbod afgekondigd waardoor niemand uit China, Hong Kong en Macau nog het land in mocht. Dat gebeurde nadat in de Filipijnen het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus buiten China te betreuren viel. Het is nog onduidelijk waar de Westerdam nu naartoe gaat. Woensdag 5 februari moet het schip aankomen in Kaohsiung op Taiwan. Op het blog van Holland America Line kun je lezen wat je moet doen als je een van de Azië-cruises met de Westerdam geboekt hebt.

Ook andere havens weigeren cruiseschepen. De Aidaperla werd de toegang geweigerd in de havens van St. Lucia en Dominica, twee havens in het Caraïbisch Gebied. Dat gebeurde nadat bleek dat enkele passagiers klachten aan de luchtwegen hadden. Er zijn geen sporen gevonden van het coronavirus.

Royal Caribbean schrapt cruises

Royal Caribbean liet eind januari al weten dat het drie cruises met de Spectrum of the Seas zou schrappen. De Spectrum heeft momenteel China als thuishaven.

Kijk hier naar de reisadviezen van de overheid.

Westerdam mag aanleggen in Cambodja
5 (100%) 2 vote[s]

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.