Shadow

Primeur voor cruisesector: MSC Euribia maakt eerste cruise met netto nul uitstoot van broeikasgassen

Op 3 juni 2023 maakt de MSC Euribia, haar eerste cruise. Het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises vaart dan van de scheepswerf in het Franse St. Nazaire via Amsterdam naar Kopenhagen. Daar is de MSC Euribia op 8 juni gedoopt door Sophia Loren. En het bijzondere is dat de eerste cruise van de MSC Euribia gemaakt wordt met netto nul uitstoot van broeikasgassen.

Eerste cruise MSC Euribia op bio-LNG

De MSC Euribia van MSC Cruises © MSC Cruises
De MSC Euribia van MSC Cruises © MSC Cruises

Cruisemaatschappijen werken hard aan het vergroenen van hun schepen en MSC Cruises behoort daarin tot de koplopers. Het nieuwste cruiseschip MSC Euribia, dat 2 juni wordt opgeleverd, vormt de volgende stap in naar ‘groene cruises’. De MSC Euribia vaart op vloeibaar aardgas als brandstof. Deze LNG is momenteel de schoonste scheepsbrandstof die verkrijgbaar is. Maar MSC Cruises is er in geslaagd om voor de eerste cruise 400 ton bio-LNG te kopen. Daardoor kan de MSC Euribia volgens MSC Cruises haar eerste cruise maken met netto nul uitstoot van broeikasgassen.

Signaal aan sector, overheden en producenten

Naar eigen zeggen is MSC Cruises de eerste zeecruiserederij die bio-LNG koopt. Met de aankoop wil MSC volgens Pierfrancesco Vago, Executive Chairman van de cruisedivisie van MSC Group, een duidelijk signaal afgeven. “Gezien het absolute belang van alternatieve brandstoffen voor onze industrie en ook voor andere sectoren in de samenleving om tot CO2-reductie te komen, moeten we allemaal samenwerken om de beschikbaarheid ervan op schaal te vergroten. Onze aankoop van bio-LNG is een duidelijk en betekenisvol signaal aan de markt dat er bij cruisemaatschappijen en de maritieme industrieën vraag is naar nieuwe en schonere brandstoffen, maar we hebben overheden, producenten en eindgebruikers nodig om samen te werken en de beschikbaarheid van deze broodnodige en nieuwe energiebronnen op te schalen.”

Cruisen op biogas

De MSC Euribia © MSC Cruises
De MSC Euribia © MSC Cruises

Het bio-LNG is afkomstig van het Scandinavische energiebedrijf Gasum. Dit bedrijf verwerkt afbreekbare afvalresten in Scandinavië en is producent van biogas. De hele levering van het bio-LNG voldoet aan de richtlijn van de Europese Unie inzake hernieuwbare energie, beter bekend als RED II. Elke afzonderlijke partij van het totale bio-LNG dat wordt geproduceerd is gecertificeerd door de International Sustainability & Carbon Certification.

De MSC Euribia is het vijfde schip in de Meraviglia-klasse en vertrekt 3 juni vanaf de scheepswerf in St. Nazaire. Het schip ligt 6 juni bij de Passenger Terminal aan de Piet Heijnkade in Amsterdam. Op 7 juni komt het schip aan in Kopenhagen waar het op 8 juni gedoopt wordt. Decruisegids.nl was aan boord en deed verslag doen van de doop van de MSC Euribia. Lees ook alles over de hutten en suites op de MSC Euribia.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Eerste groene cruise

Michele Francioni, Senior Vice President MSC Cruises, ziet de eerste ‘groene’ cruise van de MSC Euribia als een eerste, maar belangrijke stap. “Wij zetten ons in voor deze overgang en stellen alles in het werk om deze overgang te vergemakkelijken. Dat kan niet zonder dat alternatieve brandstoffen zoals bio-LNG, e-LNG, groene waterstof of groene methanol op grote schaal beschikbaar komen om de visie van netto nul varen volledig te realiseren.” Tijdens die eerste cruise zijn dan ook specialisten van MSC Cruises, scheepsbouwer Chantiers de L’Atlantique en motorenfabrikant Wärtsillä aan boord om het hele proces te monitoren.

De MSC Euribia, vernoemd naar een Griekse godin van de zee, heeft als eerste MSC-schip een gekleurde rompbeschildering gekregen. Daarop staan behalve het motto “Save the seas’ ook allerlei zeedieren afgebeeld.

Cruises voor de MSC Euribia kun je boeken bij MSC Cruises in Nederland en MSC Cruises België, Sunweb, Cruisereizen, Zeetours, Cruisewinkel, Stip Reizen, Cruisetravel en CruiseOnline.

Netto nul uitstoot in 2050

De MSC Euribia is het 22ste cruiseschip in de vloot van MSC Cruises. Ook de andere nieuwe cruiseschepen van MSC Cruises die de afgelopen jaren in de vaart zijn genomen, zoals de MSC World Europa, zijn zo gebouwd dat ze met verschillende soorten brandstoffen overweg kunnen. Diverse schepen varen al op fossiele LNG. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent ten opzichte van conventionele scheepsbrandstoffen. Ook stoten de cruiseschepen bijna geen zwaveloxide uit. De uitstoot van stikstofoxiden is met 85 procent verminderd. MSC Cruises wil in 2050 voor al haar cruise activiteiten netto nul uitstoot realiseren. Dat geldt niet alleen voor de cruiseschepen zelf, maar ook voor bijvoorbeeld excursies aan wal.

Tegenover die groene ambitie staat dan wel dat MSC Cruises recent haar sponsorschap met de organisatie van de niet zo heel schone Formule-1 heeft uitgebreid. Zo kun je met MSC Cruises naar de Formule-1 in Abu Dhabi en andere races.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.