Shadow

Excursies boeken bij een cruise: zelf excursies boeken of via de cruisemaatschappij?

Cruisemaatschappijen bieden vaak excursies bij een cruise aan. Dat is handig, maar niet altijd de goedkoopste mogelijkheid om excursies tijdens een cruise te maken. Zelf vooraf excursies boeken via internet kan ook. Wat zijn de voor- en nadelen van zelf excursies bij een cruise boeken?

3 voordelen van een excursie boeken via de cruisemaatschappij

Een excursie door de woestijn van bijvoorbeeld Oman of Jordanië kun je waarschijnlijk beter regelen via de cruisemaatschappij. © xisdom / Pixabay
Een excursie door de woestijn van bijvoorbeeld Oman of Jordanië kun je waarschijnlijk beter regelen via de cruisemaatschappij. © xisdom / Pixabay

Excursies tijdens een cruise boeken via de cruisemaatschappij heeft ontegenzeggelijk voordelen. Excursies voorafgaand aan je cruise boeken geeft je de zekerheid dat je weet waar je aan toe bent en wat je excursies kosten. Je wordt door de cruisemaatschappij volledig ontzorgd: alles is geregeld en je hoeft alleen maar op tijd klaar te staan voor je excursie.

Dat geldt ook als je nog last minute een excursie tijdens je cruise aan boord boekt. Al loop je dan wel het risico dat de excursies volgeboekt zijn.

Excursiepakket bijboeken

Bij sommige cruisemaatschappijen is het ook mogelijk een compleet excursiepakket bij te boeken. En bij ultraluxe cruises zijn excursies vaak al bij de cruiseprijs inbegrepen. Zoek en boek een cruise die bij je past.

Een excursie boeken via de cruisemaatschappij heeft nog en belangrijk voordeel. Als bijvoorbeeld de excursiebus te laat terug is, blijft het cruiseschip wachten. Maar dat gebeurt dus alleen bij een excursie die via de cruisemaatschappij geboekt is. Heb je zelf ter plaatse een excursie geboekt en raakt je chauffeur de weg kwijt, dan wacht je cruiseschip niet.

Dure en massale excursies via de cruisemaatschappij

In een stad als Athene kun je prima zelf een excursie tijdens een cruise boeken. © Rosalie Luiten / Decruisegids.nl
In een stad als Athene kun je prima zelf een excursie tijdens een cruise boeken. © Rosalie Luiten / Decruisegids.nl

Nadelen van een excursie boeken via de cruisemaatschappij zijn er ook. Dergelijke excursies kunnen nogal eens massaal zijn, zeker als je een cruise met een groot cruiseschip maakt. Ook kun je niet lastminute besluiten om iets anders te gaan doen, waardoor de spontaniteit verdwijnt. Daarnaast is het lastig om excursies die je via de cruisemaatschappij boekt te vergelijken met de prijzen en inhoud van losse excursies die je ter plekke regelt.

Misschien sluit de aangeboden excursie niet helemaal aan bij jouw interesses of is het uitstapje duurder dan wanneer je zelf geboekt zou hebben. Of zoals een van de volgers van Decruisegids.nl schreef: “Het grootste nadeel van scheepsexcursies vind ik dat je weinig tijd hebt om iets te bekijken, maar nog erger zijn de lange plaspauzes en het verplichte gesponsorde winkel bezoek.”

Voordelen van zelf vooraf excursies boeken voor een cruise

Zelf tickets voor een hop-on-hop-off bus, een stadstour of een kanotochten met een gids boeken of een fiets huren is vaak goedkoper. En dat soort tickets, excursies en arrangementen kun je al heel voordelig vooraf online boeken, bijvoorbeeld via sites als Getyourguide.

Voordeel is dat je gewoon in het Nederlands kunt boeken en niet met lokale sjacheraars hoeft te onderhandelen, die wellicht meer beloven dat ze kunnen waarmaken. Je weet bovendien vooraf wat je uitstapje gaat kosten.

Vooraf excursies voor een cruise boeken heeft nog een leuk voordeel: je hebt nog meer voorpret! Aan vooraf zelf uitstapjes voor een cruise boeken zit wel een risico. Als het schip om wat voor reden dan ook koers moet zetten naar een andere bestemming, blijf jij met je geboekte excursies zitten. Kijk daarom of er een annuleringsregeling geldt, of dat je via een creditcard betaalt. Dan kun je mogelijk makkelijker last minute een excursie annuleren.

Excursies in Barcelona

Daarnaast is het op veel cruisebestemmingen ook heel leuk om op eigen houtje er op uit te gaan. In steden als Barcelona, Genua, het Noorse Alesund, Valletta op Malta of op Sint Maarten loop je zo van de cruiseterminal het stadscentrum in. In Barcelona loop je in hooguit een kwartiertje van de cruiseterminal naar de Ramblas. En omdat Barcelona een uitstekend metronetwerk heeft, kun je je snel door de stad verplaatsen. Metrostation Drassanes (de groene lijn) ligt bij het Columbusplein aan de voet van de Ramblas. Bekijk excursietips in Barcelona.

Op excursie in Athene

Ook met de metro in Athene kun je je snel en comfortabel naar de belangrijkste attracties verplaatsen. Stap in Piraeus vlakbij de cruiseterminal op de groene lijn (Metro 1) en je kunt via de overstapstations Monastiraki (lichtblauwe lijn/M3 die doorgaat naar het vliegveld) en Syntagma (rode lijn/M2) naar de Akropolis. Bij de entree voor de Akropolis kun je een combiticket kopen waarmee je de Akropolis op kunt, maar ook onder meer naar de Oude Agora, de Bibliotheek van Hadrianus en de School van Aristoteles.

Zo’n combiticket voor 7 attracties kost 30 euro (prijspeil zomer 2022) en het wordt nog rennen om alles op 1 dag te zien. Voor het archeologisch museum aan de voet van de Akropolis moet je een apart ticket kopen. Boek zelf excursies in Athene. Lees ook alles over cruises naar de Griekse eilanden.

Zelf excursies boeken in Genua

In het Italiaanse Genua loop je zo van de kade de stad in. Met een kwartiertje sta je voor de San Lorenzo-kathedraal, een van de beroemdste gebouwen van Genus. In het havengebied vind je ook het Aquarium, het grootste aquarium van Italië. Bekijk attracties en excursies in Genua.

Excursies maken in Valletta

Valletta op Malta kun je prima op eigen houtje ontdekken. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Valletta op Malta kun je prima op eigen houtje ontdekken. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Ook Valletta, de hoofdstad van Malta, kun je prima op eigen houtje ontdekken. Afhankelijk of je cruiseschip vooraan of achteraan in de cruiseterminal ligt, sta je in vijf tot tien minuten bij de lift naar Upper Barrakka. Die lift kost 1 euro en brengt je direct naar het hoogste punt van de stad. Je loopt in een paar minuten langs het door Renzo Piano ontworpen parlementsgebouw naar Republic Street, de brede hoofdstraat van Valletta.

Hier zijn tal van winkels, het archeologisch museum (waar je ook tickets voor een tour door het ondergrondse gangenstelsel van Valletta kunt kopen), de schitterende St. John’s co-cathedral, koffiehuis Cordina en het Grand Master Palace dat aan het St George’s Square ligt. Dat paleis van de grootmeester van de ridders van Malta wordt al jarenlang gerestaureerd, had in 2022 open moeten gaan en herbergt onder meer een schitterende wapencollectie van de Maltezer kruisridders.

Vanuit de cruiseterminal in Valletta, de Valletta Waterfront, wandel je in vijf tot tien minuten naar het centrum van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Vanuit de cruiseterminal in Valletta, de Valletta Waterfront, wandel je in vijf tot tien minuten naar het centrum van Valletta. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Vind je het in het centrum van Valletta iets te druk? Pak dan een ‘dghajsa’. Deze Venetiaans aandoende gondels liggen tegenover de Lower-Barrakka-lift en brengen je voor 2 euro naar de 3 Cities aan de overkant. Die drie steden zijn Birgu, singlia en Costicua. Ze lopen naadloos in elkaar over. De overtocht duurt een paar minuten en de bootjes varen elke 5 minuten.

Sinds de zomer van 2022 vaart er bovendien een veerboot rechtstreeks van Valletta naar het naburige eiland Gozo. Die ferry moet je wel vooraf reserveren. Boek zelf vooraf excursies in Valletta.

Waar boeken ervaren cruisesreizigers hun excursies voor een cruise?

We polsten ervaren cruisereizigers naar de manier waarop zij excursies voor een cruise boeken en kregen waardevolle tips. Rode draad in vrijwel alle opmerkingen en suggesties: excursies zelf boeken is veel goedkoper dan via de cruisemaatschappijen. Excursies via de cruisemaatschappij boeken is echt ‘absurd’ duur, was een veelgehoorde klacht.

Een tweede veelgehoorde tip: als een excursiebestemming ver weg ligt, boek je het uitstapje via de cruisemaatschappij. Dan weet je zeker dat het schip blijft wachten totdat alle passagiers weer terug zijn. Ja, je kunt vanaf de cruiseterminal in Civitavecchia, de cruisehaven van Rome, met het openbaar vervoer in 2 uur op het Forum Romanum staan, maar de vraag is of je dat moet willen.

Toch zijn er ook genoeg cruisereigers die ook een wat verder weg gelegen uitstapje zelf organiseren.

Uitstapjes maken met een lokale taxichauffeur

Andere cruisereizigers adviseren om ter plekke zelf ’s ochtends al dan niet met een lokale taxichauffeur op pad te gaan en ’s middags het strand op te zoeken. Als je dan de ophaaltijd goed afspreekt, kan er niet veel meer fout gaan. Zorg wel altijd dat je dichtbij een strandtent zit, zodat je in geval van nood ander vervoer kunt regelen als de chauffeur onverhoopt toch niet komt opdagen. En plan altijd je aankomsttijd bij het cruiseschip voor de zekerheid een uur eerder dan de officiële vertrektijd van het schip.

Excursie boeken bij het lokale toeristenbureau

Ook het lokale verkeersbureau kan uitkomst bieden, tipt een lezer. “In onder andere Noorwegen kun je ook vaak ter plaatse bij de toeristen informatie nog een excursie of bustransfer boeken naar bezienswaardigheden in de buurt. De excursies die wij via lokale autoriteiten hebben geboekt, waren in de meeste gevallen uitgebreider en voordeliger dan de excursies die de cruiserederijen aanbieden, het loont zeker de moeite om dit vooraf uit te zoeken.”

Maar dan loop je wel het risico dat tickets voor populaire attracties in het hoogseizoen uitverkocht kunnen zijn. In het Noorse Flam is een treinrit met de Flamtrein echt een ‘must do’. Op het treinstation staat een bord met het aantal nog beschikbare tickets. De tickets kosten 65 euro voor een retour, maar bij de cruisemaatschappijen ben je daar vaak een veelvoud aan kwijt. Soms kun je ter plekke nog boeken, maar het is misschien handiger om vooraf via de Engelstalige site van de Noorse spoorwegen te boeken. Lees meer over cruises naar de Noorse fjorden.

Excursies in een grote stad

Ligt je cruiseschip in een grote stad? Neem dan de plaatselijke hop-on-hop-off-bus. Ook een treinrit buiten de stad kan leuk zijn.

Een laatste waardevolle tip: neem altijd je creditcard, je paspoort en eventueel medicijnen mee. Als er toch iets fout gaat tijdens de door jou zelf geboekte excursie en je bent te laat weer in de cruiseterminal, kun je altijd nog het vliegtuig naar huis of naar de volgende cruisebestemming pakken.

Meer tips over het maken van excursies tijdens een cruise? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan ook onder dit artikel.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.