Shadow

Holland America Line positief over boekingen 2022

Waarschijnlijk werd geen enkele toeristische sector zo zwaar getroffen door de coronapandemie als de cruisesector. “Onze schepen liggen al stil sinds half maar vorig jaar en zullen tot half mei voorlopig niet varen”, zegt Nico Bleichrodt, Vice President International Sales van Holland America Line. En ondanks het recent afgekondigde verbod van de Canadese regering om tot en met eind februari 2022 geen cruiseschepen toe te laten tot Canadese wateren, is Bleichrodt positief gestemd. “Onze loyale cruisereizigers staan te popelen om weer aan boord te gaan.”

Cruisen op de Nieuw Statendam van Holland America Line © Nico van Dijk Nico van Dijk
Cruisen op de Nieuw Statendam van Holland America Line © Nico van Dijk Nico van Dijk

De schepen van de Holland America Line liggen op het moment van schrijven volgens Cruisemapper op drie plaatsen in de wereld voor anker. Er liggen 5 schepen voor kust van Mexico en de Nieuw Statendam ligt bij de Bahama’s. Dat schip zal de komende zomer cruises vanuit Nederland gaan maken. De Volendam, Eurodam, Oosterdam en Zaandam liggen beschut voor de Engelse zuidkust.

Wanneer krijgen cruisemaatschappijen groen licht?

Alle cruiseschepen liggen te wachten totdat ze weer mogen cruisen. Wanneer dat is, hangt voor een belangrijk deel af van de Centers for Disease Control and Prevention, het Amerikaanse RIVM. Dit instituut heeft een waslijst aan strenge eisen opgesteld waaraan cruiseschepen moeten voldoen voordat ze weer cruises mogen maken. Bleichrodt: “Veel schepen zijn verplaatst naar Amerikaanse wateren om daar klaargemaakt te worden om te voldoen aan de CDC-standaarden. Dat zijn zware protocollen waar veel tijd mee gemoeid is.”

Dat laatste weet ook Werner Timmers, die onlangs benoemd werd tot kapitein van het nieuwe cruiseschip Rotterdam. Een van de eerste fasen in het eisenprogramma van de CDC is dat een cruiseschip minimaal 28 dagen in quarantaine moet hebben gelegen zonder dat er coronabesmettingen zijn geweest. In dat geval mag de bemanning van boord en meevliegen op gewone lijnvluchten. “Momenteel is er nog geen enkel cruiseschip dat verder is”, weet Timmers.

Hierna volgt een periode met proefvaarten, waarbij de cruiserederijen en bemanningen de CDC-inspecteurs moeten overtuigen van hun veiligheidsprotocollen.

‘Behoorlijk wat boekingen voor 2022’

En hoewel het in 2021 voor alle cruisemaatschappijen nog een jaar van veel aanpassen aan snel veranderende omstandigheden zal worden, ziet Bleichrodt ook ‘behoorlijk wat boekingen in de boeken staan voor 2022’. “Er is een positieve boekingstrend voor 2021 en 2022. Veel consumenten kijken vooruit naar 2022.” Eerder al liet Michelle Sutter, senior directeur verkoop bij Holland America Line, zich al in soortgelijke bewoordingen uit over 2022 en 2023. Vooral de cruises naar Alaska en Europa-cruises doen het volgens Sutter goed.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Europese cruises in 2022

Holland America Line laat in 2022 vijf schepen Europese cruises maken. Het gaat om de Rotterdam, de Nieuw-Statendam, de Westerdam, de Volendam en de Zaandam. Bij de cruises van Holland America Line heeft altijd veel nadruk gelegen op de bestemmingen en dat is in 2022 niet anders. Er zijn bij de Europese cruises 8 vertreksteden, 14 overnachtingshavens en op 15 bestemmingen staat er een avondverblijf tot 22.00 uur op het programma. “Wij blijven de traditie van cruises zoals vroeger belangrijk vinden, waarbij de bestemming centraal staat”, aldus Bleichrodt.

Voorlopige streep door Alaska-cruises

Het recente besluit van de Canadese overheid om tot en met 28 februari 2022 geen cruiseschepen met meer dan honderd opvarenden toe te laten, heeft echter wel invloed op de populaire Alaska-cruises van Holland America Line. De cruisemaatschappij had dit jaar zes schepen in willen zetten op Alaska-cruises. “Ja, dat besluit heeft wel wat impact”, erkent ook Bleichrodt. Maar hoe groot die invloed is, wordt nu bekeken. “We evalueren de situatie, ook wat betreft onze operatie in Seattle. Vanuit de hele cruisebranche wordt er naar gekeken. We voeren ook overleg met de Amerikaanse autoriteiten om te kijken wat er mogelijk is. Natuurlijk is het jammer. Maar de Canadese overheid bekijkt de situatie van week tot week. De ban kan er ook weer vanaf.”

Update 25 mei 2021: Door een wetswijziging van de Amerikaanse overheid kunnen cruiseschepen deze zomer toch cruises naar Alaska gemaakt worden. Bekijk meer informatie over Alaska op de site van het verkeersbureau van Alaska.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Lees ook: Wanneer gaan cruisemaatschappijen weer cruisen?

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.