Shadow

Holland America Line verkoopt Amsterdam, Maasdam, Rotterdam en Veendam

Een dreun voor vaste passagiers van de Holland America Line. De Amsterdam, de Rotterdam, de Maasdam en de Veendam worden per direct verkocht. De Maasdam en de Veendam gaan in augustus 2020 al naar de nieuwe eigenaar. De Amsterdam en de Rotterdam zijn gekocht door de Noorse maatschappij Bonheur die ze in het najaar inzet voor Fred. Olsen Cruises. De Maasdam en de Veendam gaan naar Seajets, een exploitant van 21 veerboten in Griekenland.

Holland America Line Europese cruises © HAL
De Amsterdam van Holland America Line © HAL

Verkoop schepen Holland America Line

De verkoop van een aantal schepen van Holland America Line is onderdeel van een serie kostenbesparingen bij moedermaatschappij Carinival Corporation. Dat is behalve van Holland America Line ook eigenaar van onder meer Costa Cruises, Aida Cruises, ultraluxerederij Seabourn, P&O Australia, P&O Cruises, Cunard Line en Carnival. Sinds het uitbreken van de coronacrisis lijdt de maatschappij elk kwartaal miljarden verlies. Dat leidde tot een grootscheepse reorganisatie waarbij onder meer de topmannen van Holland America Line en Seabourn de laan uit vlogen. Sinds een week heeft Holland America Line weer een nieuwe topman in de persoon van Gus Anthorcha.

Fred. Olsen Cruises betaalde een kleine 33 miljoen euro voor de Rotterdam (1997) en de Amsterdam (2000) die overigens onder andere namen verder gaan: als MS Bolette en MS Borealis. De Britse rederij wil met de schepen haar vloot moderniseren en doet zelf ook afstand van twee schepen.

Update 28 augustus: Holland America Line wilde aanvankelijk niet zeggen welke maatschappij de Maasdam en de Veendam gekocht had. Nu blijkt dat volgens Seatrade Cruise News het bedrijf Seajets te zijn. Seajets is eigenaar van 21 hogesnelheids veerboten in Griekenland te zijn. Het bedrijf kocht in juli al de Oceana van rederij P&O Cruises. En naar eind augustus bekend geworden is, dus ook de Veendam en de Maasdam van Holland America Line. De Veendam is inmiddels herdoopt in Aegean Majesty.

Reorganisatie bij moederbedrijf Carnival Corporation

Behalve naar reorganisaties in de bedrijfsstructuur heeft Carnival ook gekeken naar een herstructurering van de vloot van de diverse cruisemaatschappijen. Naar verluidt negen schepen zouden nog dit fiscale boekjaar verkocht worden. Eerder al werd bekend dat de Costa Victoria verkocht is. Dit 25 jaar jonge schip wordt naar verluidt gesloopt. Ook de Oceana van P&O Cruises wordt naar verluidt verkocht.

Grand Voyages omgeboekt naar de Zaandam

En nu is dus de verkoop van vier schepen van Holland America Line aangekondigd. De schepen zijn in paren verkocht aan twee verschillende kopers. Wie dat zijn, is niet bekend gemaakt. Update 17 augustus: Inmiddels is duidelijk dat de Amsterdam en de Rotterdam zijn verkocht aan de Britse cruiserederij Fred Olsen. De Veendam ligt sinds 10 augustus onder de naam Aegean Majesty in het Griekse Katakolon, weet de site Vesselfinder, en zou daar een veerdienst gaan onderhouden met Piraeus. De Maasdam ligt op het moment van schrijven voor de kust van het Cypriotische Limassol. Dit schip heeft nog geen andere naam gekregen.

Omgeboekte cruises

Passagiers die al een cruise met een van de schepen hadden geboekt, worden in overleg omgeboekt naar andere Holland America Line-schepen. De Grand World Voyage van de Amsterdam in 2021 wordt uitgesteld naar 2022. Deze wereldcruise wordt met de Zaandam gemaakt. Ook de Grand Africa Cruise die voor oktober 2021 met de Rotterdam gepland stond, wordt nu met de Zaandam gemaakt.

De volgende Holland America Line cruises worden geannuleerd

  • Canada / New England en Grand Voyages op Amsterdam;
  • Routes Mexico, Zuid-Pacific, Australië en Azië op Maasdam;
  • Caribisch gebied, Europa, Panamakanaal, Zuid-Amerika en Hawaii afvaarten op Rotterdam;
  • Caribische en Europese routes op Veendam.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, Corendon, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Holland America Line met 11 schepen verder

Na de verkoop houdt Holland America Line nog tien schepen over. Nummer 11, de Ryndam, is bijna afgebouwd en gaat vanaf eind juni 2021 varen onder de naam Rotterdam.

De Maasdam werd in 1993 aan de vloot van Holland America Line toegevoegd als de tweede van vier S-Klasse schepen. Met 1.258 passagiers is het het vierde schip van Holland America Line dat de naam Maasdam draagt. Recentelijk heeft het 55.575 ton wegende schip lange reizen in de Stille Zuidzee en Alaska gemaakt. Veendam, het laatste S-Klasse schip, werd opgeleverd in 1996. Het is het vierde Holland America Line schip met de naam Veendam. Het 57.092 ton zware schip biedt ruimte aan 1.350 passagiers.

Het eerste schip in de R-klasse, Rotterdam, 61.849 ton, werd in 1997 geïntroduceerd. Met 1.404 passagiers is het het zesde schip van Holland America Line dat de naam Rotterdam draagt. De verkoop van de Rotterdam doet vooral bij inwoners van de gelijknamige stad, waar ooit het hoofdkantoor van Holland America Line zat, extra pijn.

De Amsterdam trad in 2000 toe tot de vloot als de laatste van vier R-Klasse schepen. Met 1.380 passagiers is het het derde schip van Holland America Line dat de naam Amsterdam draagt. Onlangs heeft het schip dat 62.735 ton weegt de Grand World Voyage van de cruiselijn uitgevoerd.

In 2019 verkocht Holland America Line de Prinsendam. Ook dat was een wat kleiner schip dat erg geliefd was bij de passagiers. Dit schip werd verkocht aan de Duitse cruiserederij Phoenix Reisen.

Hal verkoopt 4 kleinere schepen

De vier schepen die nu verkocht worden, zijn wat kleiner en volgens sommige passagiers ook wat verouderd. Andere passagiers vonden het juist wel aantrekkelijk dat deze schepen niet zo groot waren. Ter vergelijking: de Nieuw-Statendam, het nieuwste schip van Holland America Line, biedt plaats aan 2106 passagiers.

Ook Costa-schepen in de verkoop

Behalve bij Holland America Line gaan ook bij andere dochtermaatschappijen van Carnival Corporation schepen in de verkoop. Het Italiaanse Ship2Shore meldt dat de Costa neoRomantica ook verkocht wordt. Dit schip zou verkocht zijn aan de Grieks-Cypriotische cruisemaatschappij Celestyal Cruises. Deze cruiserederij vaart nu nog met de Celestyal Crystal uit 1980 en de Celestyal Olympia uit 1982. Eerder kondigde Celestyal Cruises aan vanwege de coronacrisis haar cruises op te schorten tot het voorjaar van 2021.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Volgens de Maritime Executive.com heeft de Carnival Corporation al harde overeenkomsten om vijf schepen te verkopen en zijn er vergevorderde plannen voor nog eens drie schepen. De bedoeling is om deze schepen binnen drie maanden aan de nieuwe eigenaren over te dragen. Met eerdere verkopen zal Carnival in 2020 13 schepen minder hebben dan in het begin van 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.