Shadow

Holland America’s Zaandam is aangemeerd in Port Everglades

De Zaandam en de Rotterdam, twee cruiseschepen van Holland America Line, hebben toestemming gekregen om aan te leggen in Port Everglades, Florida. Daarmee is voor de gezonde passagiers voorlopig een einde gekomen aan een onzekere zeereis. Later meer.

Cruiseschip Zaandam van Holland America Line © HAL
Cruiseschip Zaandam van Holland America Line © HAL

Laatst gewijzigd: 30 maart 2020. Het HAL-schip Zaandam was bezig met een Zuid-Amerika-cruise. Vorige week werd bekend dat op de Zaandam 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen vertoonden. Daarvan zijn inmiddels acht opvarenden positief op COVID-19 en vier oudere passagiers zijn overleden. Daarop weigerden de Panamese autoriteiten om het schip door het Panamakanaal richting Fort Lauderdale te varen. De Zaandam lag toen voor anker ten zuidwesten van Panama-Stad. Holland America Line stuurde de Rotterdam om hulp te bieden. Op de Rotterdam waren geen passagiers, alleen ruim 600 bemanningsleden. De Rotterdam ging in de buurt van de Zaandam voor anker en bracht hulpgoederen en medisch personeel aan boord van het getroffen schip. Tevens werden gezonde passagiers van de Zaandam overgebracht naar de Rotterdam waar ze in quarantaine gingen.

Na een aanvankelijke weigering gingen de Panamese autoriteiten alsnog akkoord met een doorvaart van beide schepen door het Panamakanaal. Maar nu liggen de Amerikaanse autoriteiten in Florida dwars. Ze willen eerst dat Holland America Line met een plan komt om passagiers aan wal te brengen zonder risico op besmetting van anderen. Pas dan mogen de cruiseschepen Amerikaanse wateren binnenvaren. CNN citeert een Amerikaanse senator die wil dat alle passagiers van de Zaandam direct 14 dagen in quarantaine gaan. Ook gouverneur Ron DeSantis wil de schepen niet in de havens van Florida ontvangen. De Canadese premier Trudeau had 28 maart aangegeven dat hij de Canadese opvarenden van de Zaandam naar huis wilde halen.

‘Test voor diepste menselijke waarden’

Holland America Line-topman Orlando Ashford zei in een verklaring dat de crisis rond de twee schepen een test is ‘voor de diepste menselijke waarden’. Hij wees er op dat er in totaal nog zo’n 9000 cruisepassagiers op een tiental cruiseschepen op de wereldzeeën rondvaren die niet of met grote moeite een haven kunnen vinden om aan te leggen. Ashford stelde dat overheden deze passagiers aan hun lot overlaten en dat er sprake was van een ‘not-my-problem-syndroom’.

Lees hier het eerdere nieuws over MS Zaandam.

Op de hoogte blijven van al het cruisenieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.