Shadow

Hurtigruten cruise: Op authentieke zeereis langs de Noorse kust

Tijdens een Hurtigruten cruise kun je op een hele bijzondere, authentieke manier de prachtige kustlijn van Noorwegen ontdekken. Hurtigruten cruises zijn echt ‘once in a lifetime’-ervaringen die niet met een gewone cruise naar de Noorse fjorden te vergelijken is.

Wat is een Hurtigruten cruise?

Verken de Noorse kustlijn met een Hurtigruten postboot © Nordic
Verken de Noorse kustlijn met een Hurtigruten postboot © Nordic

Hurtigruten is een rederij die al sinds 1893 het noorden en zuiden van Noorwegen aan elkaar verbindt. Oorspronkelijk zorgden de schepen voor een vlotte levering van post en goederen maar vandaag de dag laten deze reizigers de prachtige kustlijn van Noorwegen ontdekken. Wie eenmaal een Hurtigruten cruise gemaakt heeft, zal die reis nooit meer vergeten. Reisorganisatie Nordic neemt je als internationaal vertegenwoordiger mee op deze unieke zeereis. Het mooiste zeetraject langs ongerepte natuur.

Hurtigruten cruise: de mooiste zeereis ter wereld

Kleurrijke houten huisjes in Tromsø, de grootste havenstad van Noord-Noorwegen  © Nordic
Kleurrijke houten huisjes in Tromsø, de grootste havenstad van Noord-Noorwegen © Nordic

Het traject van een Hurtigruten cruise wordt ook wel ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd. Niet verwonderlijk gezien de natuurpracht die je tegenkomt: diepblauwe fjorden, idyllische eilanden, charmante vissersdorpjes en besneeuwde bergen. De natuur toont een afwisseling van het groene zuiden naar de meer noordelijk gelegen arctische regionen met de typische flora.

Daarnaast maak je op een Hurtigruten cruise heel wat tussenstops in Noorse havenstadjes waar grote cruiseschepen niet kunnen komen. Je hebt hier alle tijd om kennis te maken met architectuur uit de middeleeuwen, de gotiek en art nouveau. Kortom: een onderdompeling in de Noorse natuur en cultuur!

De klassieke Hurtigruten reis langs de Noorse kust

Een klassieke Hurtigruten reis van 12 dagen brengt je met de Hurtigruten postboot van het zuiden van Noorwegen (Bergen) helemaal naar het noorden (Kirkenes) en terug. De Hurtigruten reis richting het noorden is verschillend van de zuidwaartse route, met verschillende haventussenstops en talloze excursiemogelijkheden. Dat maakt van iedere Hurtigruten cruise een unieke beleving. Lees meer over de klassieke Hurtigruten zeereizen.

Expeditie cruise Hurtigruten

Naast de klassieke formule kan je ook kiezen voor een expeditiecruise. Op deze reizen worden er minder havenstops gemaakt maar de stops zijn in bepaalde havens langer in vergelijking met de klassieke route. Hierdoor is er meer aandacht voor ontdekking aan land en natuurbeleving.

Tijdens een expeditiecruise van Hurtigruten kun je de mooiste plekken van Noorwegen ontdekken © Nordic
Tijdens een expeditiecruise van Hurtigruten kun je de mooiste plekken van Noorwegen ontdekken © Nordic

Het expeditieteam aan boord van zo’n speciale expeditiecruise van Hurtigruten bestaat uit wetenschappers die zorgen voor diepgaande lezingen om zo een totaalervaring te creëren: een ongeëvenaarde exploratie van de Noorse kust. Lees meer over de expeditiereizen met Hurtigruten.

Meevaren op een Hurtigruten cruise

Een cruise van Hurtigruten is heel anders dan wanneer je een cruise naar Noorwegen met een gewone cruisemaatschappij maakt. Allereerst zijn de schepen van Hurtigruten een stuk kleiner. Deelnemers aan een Hurtigruten cruise zitten niet te wachten op waterglijbanen, galadiners, entertainment en shows aan boord, en die zijn er dus ook niet. In plaats daarvan is de sfeer aan boord van een Hurtigrutenschip is erg gemoedelijk. Je kan rekenen op heerlijke maaltijden die zorgvuldig worden bereid met verse ingrediënten en lokale producten.

Het Hurtigruten schip Spitsbergen in de Romsdalfjord. © Dieter / Pixabay
Het Hurtigruten schip Spitsbergen in de Romsdalfjord. © Dieter / Pixabay

Overdag verblijf je op de panoramadekken of ga je van boord om deel te nemen aan een van de talrijke excursies aan land. Een stadswandeling, een busrit naar de fjorden of een bezoek aan de eilandengroep Lofoten of de Noordkaap. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist zijn er nog heel wat aanvullende excursies, voor ieder wat wils! Overnachten doe je in een comfortabele kajuit in een type naar keuze.

De beste reistijd voor een Hurtigruten cruise

Tijdens een Hurtigruten reis kun je op de panoramadekken genieten van prachtig uitzicht op de Noorse kust. © Nordic
Tijdens een Hurtigruten reis kun je op de panoramadekken genieten van prachtig uitzicht op de Noorse kust. © Nordic

De Hurtigruten postboten en expeditieschepen varen in principe het hele jaar door. De vier seizoenen geven Noorwegen een unieke sfeer die zich vertaalt in prachtige natuurverschijnselen. Tussen november en maart geniet je volop van de winter en spot je het magische noorderlicht. In de loop van de maand april komt de lente stilletjes piepen, herleeft de natuur en zijn de midzomernachten in aantocht. De dagen worden langer en het wordt niet meer helemaal donker in het noorden. Vanaf eind augustus zijn de nachten terug lang genoeg om het noorderlicht te spotten. In september en oktober kleurt de herfst het landschap dan weer in prachtige rode, gele en bruine kleurtinten.

Jouw Hurtigruten reis op maat met Nordic

Kies de reisperiode, het gewenste traject en excursies naar jouw voorkeur bij een individuele Hurtigruten reis of ga mee op groepsreis onder begeleiding van een Nederlandstalige reisbegeleider.

Nordic, dé Scandinaviëspecialist, is een Vlaamse touroperator die sinds 2021 ook actief is op de Nederlandse markt. Als internationaal vertegenwoordiger van Hurtigruten bezorgen ze jou een persoonlijk reisvoorstel waarbij je mag rekenen op heel wat vakkennis en een grote portie enthousiasme. Ontdek de zeereizen met Hurtigruten en maak vrijblijvend een afspraak, online of op kantoor in Nieuwegein.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.