Shadow

Hurtigruten schort cruises op om Covid-uitbraak

De Noorse rederij Hurtigruten heeft maandag besloten per direct alle cruises met de MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen en MS Spitsbergen op te schorten. Dat gebeurde nadat dit weekend op de Roald Amundsen 36 van de 158 bemanningsleden positief getest waren op het coronavirus. Ook vijf passagiers bleken het virus onder de leden te hebben.

Het Hurtigruten expeditieschip Roald Amundsen bij Spitsbergen. © Oscar Farrera/Hurtigruten
Het Hurtigruten expeditieschip Roald Amundsen bij Spitsbergen. © Oscar Farrera/Hurtigruten

Coronavirus bij bemanningsleden

Bij 4 bemanningsleden van de Roald Amundsen viel eind juli een Covid-test positief uit. Zij vertoonden volgens Hurtigruten ziekteverschijnselen die niets met het coronavirus te maken hadden. Toch werden ze routinematig op corona getest en positief bevonden. De vier bemanningsleden werden direct geïsoleerd en vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in het Noorse Tromsø.

Zaterdag 1 augustus werd de rest van de bemanningsleden getest op het coronavirus. Toen kwamen nog eens 32 gevallen boven water, hoewel de betreffende bemanningsleden geen ziekteverschijnselen vertoonden, benadrukt de rederij. Onduidelijk is hoe de bemanningsleden besmet zijn geraakt. Alle bemanningsleden worden dagelijks gemonitord. Crewleden van buiten Noorwegen zijn in quarantaine geweest voordat ze aan boord kwamen. En niet-Europese bemanningsleden moesten twee keer een negatieve coronatest overleggen voordat ze überhaupt uit hun land van herkomst mochten vertrekken.

Cruisepassagiers in thuisquarantaine

Naar aanleiding van het corona-uitbraak moeten alle 209 passagiers van de cruises plus 178 passagiers van de cruise van 24 juli in thuisquarantaine blijven.

De Roald Amundsen zou vrijdag naar Spitsbergen varen, maar die reis werd geannuleerd. Het schip ligt momenteel in het Noorse Tromsø. Alle passagiers zijn van boord. De Roald Amundsen zal op z’n vroegst in september weer uitvaren. De post- en transportdiensten van Hurtigruten langs de Noorse kust gaan wel door.

Eerste rederij met zeecruises

De MS Finmarken van Hurtigrutten was begin juni het eerste zeecruiseschip ter wereld dat weer met cruisen begon. Begin juli kondigde Hurtigruten nog aan dat het eind september 14 van de 16 schepen weer in de vaart wilde hebben.

‘Coronaregels niet nageleefd’

Update 4 augustus: Volgens Noorse media zou Hurtigruten haar eigen regels en die van de Noorse overheid niet hebben nageleefd. Zo had de deels Filippijnse bemanning voorafgaand aan de cruise in quarantaine gemoeten en ook voorafgaand aan de cruise in Noorwegen zelf getest moeten zijn. Dat zou niet gebeurd zijn. Ook zou de cruisemaatschappij te laat aan de bel hebben getrokken toen duidelijk was dat er zieke bemanningsleden aan boord waren. Uit uitgelekte emails zou bovendien blijken dat Hurtigruten in eerste instantie te laat gereageerd heeft en zelfs geprobeerd heeft om de zaak stil te houden. Hurtigruten-topman Daniel Skjeldam is daarvoor maandagmiddag diep door het stof gegaan en heeft in het openbaar excuses aangeboden.

Mis nooit meer een bericht en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Wil jij in de toekomst weer een Hurtigruten-cruise maken?

Een Hurtigruten-cruise boek je bij Dreamlines en BBI-Travel.

MSC Cruises zijn onder meer te boeken bij Dreamlines, CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Captain Cruise, Cruisetravel, Zeetours, TUI en Stip Reizen. Lees meer artikelen over MSC Cruises.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.