Shadow

Icon of the Seas: het nieuwe cruiseschip van Royal Caribbean International is het grootste cruiseschip ter wereld

De Icon of the Seas, het nieuwste cruiseschip voor Royal Caribbean International, is bijna klaar voor haar eerste reis vanuit Miami, nadat het in 2023 is opgeleverd. De Icon of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld. Het wordt het eerste LNG aangedreven cruiseschip van RCI. Voetballer Lionel Messi heeft de Icon of the Seas inmiddels gedoopt.

The Icon of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld. © Royal Caribbean International.
The Icon of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld. © Royal Caribbean International.

Laatst gewijzigd: 18 januari 2024

De Icon of the Sea vertrekt 3 februari 2024 voor haar eerste reis. Het schip van cruisemaatschappij Royal Caribbean International is met 248.655 brutoregisterton het grootste cruiseschip ter wereld. Die titel is nu nog in handen van de Wonder of the Seas, eveneens van Royal Caribbean International. Ter vergelijking: De Icon of the Seas is 5 keer groter dan de Titanic, dat bij de oplevering in 1911 het grootste cruiseschip ter wereld was.

Feiten en cijfers Icon of the Seas

 • Volume: 248.655 BRT
 • Lengte: 365 meter
 • Breedte: 57,8 meter
 • Aantal dekken: 20 waarvan 18 toegankelijk voor gasten
 • Aantal passagiers: 5610 bij tweepersoons bezetting. Maximale bezetting: 7600 passagiers.
 • Aantul hutten en suites: 2805 verdeeld over 28 huttypes
 • Aantal bemanningsleden: 2350
 • Aantal zwembaden: 7 plus 9 bubbelbaden
 • Aantal glijbanen 6
 • Aantal restaurants, eetgelegenheden en bars: 40.
 • Scheepswerf: Meyer Turku in Finland
 • Opgeleverd: 27 november 2023

Het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International is 365 meter lang. Ter vergelijking: de in 2021 opgeleverde Wonder of the Seas is 362,10 meter lang en meet 236.857 BRT. Aanvankelijk was gemeld dat de Icon of the Seas een volume van rond de 200.000 BRT zou krijgen, maar het wordt dus een maatje meer.

De Icon of the Seas is gebouwd op de Meyer Turku-werf in Finland en staat nu al bekend als het meest complexe industriële project dat ooit in Finland heeft plaatsgevonden. De Aquadome, de grote koepel van staal en glas voor op het bovendek is het grootste object van staal en glas dat ooit op een cruiseschip gehesen is. De bouw van de Icon of the Seas heeft 900 dagen geduurd, maar met de totale ontwikkeling is 7 jaar gemoeid.

Icon of the Seas tjokvol amusement en entertainment

The Icon of the Seas zit tsjokvol entertainment. © Royal Caribbean International.
The Icon of the Seas zit tsjokvol entertainment. © Royal Caribbean International.

Er zijn op de Icon of the Seas acht buurten, verspreid over de twintig dekken. Centraal is het ‘central park’ , een ruim binnenplein met plantsoenen en verticale tuinen. Wat er aan cruise-entertainment geboden wordt is onovertroffen. De Icon of the Seas zit werkelijk tjokvol amusement en entertainment en het schip moet ’the best of every vacation’ worden. Of het nou gaat om een strandvakantie, een vakantie in een vakantieresort of een pretpark: elk type vakantieganger zal op de Icon of the Seas zijn of haar ultieme vakantie beleven, belooft Royal Caribbean International.
In het kort: er zijn er elke avond originele producties in het Royal Theater en adembenemende ijsshows en watershows bij de grootste ijsbaan die er is: de Absolute ZeroSM.
Activiteiten in water? Ga dan naar de Category 6, het nieuwe waterpark met 6 waterglijbanen, waaronder Pressure Drop en de 14 meter hoge Frightening Bolt.
In de 40 restaurants ,cafés, bars en lounges vind je allerlei gerechten: van comfortfood uit de VS tot de Italiaanse keuken en nog veel meer.
Lees hieronder meer over het entertainment en de keukens van de Icon of the Seas.

Cruise aanbiedingen Icon of the Seas

Die belofte gaat er in elk geval bij veel cruisereizigers in, want bij het openen van de boekingen voor de Icon of the Seas, op 20 oktober 2022, beleefde Royal Caribbean direct het hoogste aantal boekingen op een enkele dag in haar 53-jarige geschiedenis. Na de oplevering voer de Icon of the Seas naar het Spaanse Cádiz waar de laatste details worden toegevoegd. Daarna maakt het schip een transatlantische oversteek naar PortMiami in Florida waar op 3 februari 2024 het inaugurele cruiseseizoen begint. In december 2023 begon op de Meyer Turku-werf de bouw van het zusterschip van de Icon of the Seas: de Star of the Seas. Dat schip wordt in de zomer van 2025 opgeleverd.

Bekijk cruise aanbiedingen voor de Icon of the Seas bij Captain Cruise, CruiseOnline, Zeetours, CruiseReizen.nl, Sunweb, Cruise Travel en Cruisewinkel.

Ultieme vakantiebeleving op de Icon of the Seas

Panorama Suite op de Icon of the Seas. © Royal Caribbean International
Panorama Suite op de Icon of the Seas. © Royal Caribbean International

Die ultieme vakantiebeleving moet gevormd worden deels door een aantal primeurs en deels bestaande attracties van Royal Caribbean die naar een hoger niveau getild zijn. Het hele schip is opgedeeld in acht werelden, of ‘neighbourhoods’ zoals ze op de Icon of the Seas heten. Daarvan zijn er 5 helemaal nieuw ontwikkeld: het Thrill Island waterpark, het Chill Island zwembadencomplex, de Surfside voor families met kleine kinderen, The Hideaway waar een strandgevoel heerst en waar je een infinitypool vindt. En ook de Aquadome is een heel nieuw concept.

Maar er zijn meer innovaties en records aan boord van de Icon of the Seas. Op het hoogste achterdek vind je bijvoorbeeld het grootste waterpark op zee, de Category 6. Dat waterpark bestaat uit zes glijbanen waaronder de Frightening Bolt, de grootste waterglijbaan op zee, en de Pressure Drop, de eerste vrije-val-glijbaan op een cruiseschip.

De spectaculaire Aquadome op de Icon of the Seas. © Royal Caribbean International
De spectaculaire Aquadome op de Icon of the Seas. © Royal Caribbean International

Ook de Aquadome, een grote koepel hoog op het voorschip, is een blikvanger. Overdag is hier een indoor waterval en kun je wat drinken. ’s Avonds verandert de Aquadome in een bruisend uitgaanscentrum met restaurants, bars, waterschows en het Aquatheater.

Hutten en suites op de Icon of the Seas

Een twee verdiepingen tellende Icon Loft op de Icon of the Seas © Royal Caribbean International
Een twee verdiepingen tellende Icon Loft op de Icon of the Seas © Royal Caribbean International

Andere werelden op het schip zijn de Surfside, waar de hutten en suites voor gezinnen zijn ondergebracht, the Hideway, het Chill Island en de Suite-wereld. De hutten en suites zijn afgestemd op gezinnen en vriendengroepen tot zes personen en meer. Passagiers hebben keuze uit meer hutten met zeezicht dan ooit. Maar de Icon heeft ook suites aan boord die twee en drie verdiepingen hoog zijn, waaronder suites met een interne glijbaan en een eigen bioscoop.

Een Surfside family suite op de Icon of the Seas. Via de hoge ramen heb je zicht op het grote binnenplein. © Royal Caribbean International
Een Surfside family suite op de Icon of the Seas. Via de hoge ramen heb je zicht op het grote binnenplein. © Royal Caribbean International

De kans dat we de Icon of the Seas binnen afzienbare tijd in een Nederlandse cruisehaven te zien krijgen, is klein. Het schip maakt in 2024, als het feitelijk begint met cruisen, eerst cruises van 7 nachten vanuit Miami naar de Oostelijke en Westelijke Caraïben. Elke cruise wordt ook aangelegd op CocoCay, het privé-eiland van Royal Caribbean. Andere bestemmingen zijn de Bahama’s en een mix van bestemmingen als Cozumel in Mexico, Philipsburg op Sint Maarten en Basseterre op St. Kitts.In 2025 staan cruises naar de Middellandse Zee gepland.

Restaurants op de Icon of the Seas: eerste food-hall van Royal Caribbean International

De Icon of the Seas krijgt 40 restaurants, bars en andere horecagelegenheden. Daaronder zijn ook een aantal nieuwe restaurants, zoals de Empire Supper Club, De AquaDome Market (de eerste ‘food hall’ op een cruiseschip van Royal Caribbean International) en sushi-restaurant Izumi in the Park. Dat is de afhaal-variant van restaurant Izumi. De Empire Supper Club bevindt zich nabij het Central Park-gedeelte op het schip. Dit restaurant straalt de sfeer van het oude New York uit. Alles draait hier om de Amerikaanse keuken.

In de AquaDome Market zijn vijf restaurants ondergebracht, variërend van pannenkoekenrestaurant Creme de la Crèpe, macaroni & cheese in Mac’s, tot seafood-restaurant Hooked Seafood, de sandwiches-bar Toast and Garden, en een Aziatisch restaurant GNGR.

In de Royal Promenade is een nieuw Pearl Café gevestigd. Voor drankjes en zoute hapjes kun je terecht in de Basecamp. Deze horecagelegenheid komt tussen Thrill Island, Chill Island en The Hideaway. Daar zit ook de Desserted, een milkshake-bar waar voor volwassenen ook alcohol geschonken wordt. In de Royal Promenade zijn in totaal 15 horecagelegenheden te vinden.

Ook nieuw is The Grove, een gezellig restaurant in mediterrane sfeer waar je buiten kunt eten. Daarom is het ook te vinden vlakbij het privé-zwembad en het bubbelbad van de Suite Neighborhood.

Surfside Bites in de Surfside Neighborhood op de Icon of the Seas © Royal Caribbean International.
Surfside Bites in de Surfside Neighborhood op de Icon of the Seas © Royal Caribbean International.

Natuurlijk krijgt ook de nieuwe Surfside Neighborhood, die speciaal bedoeld is voor jonge gezinnen, een Surfside Eatery. Dit is een buffetrestaurant voor ontbijt, lunch en diner. Bij Pier 7 kun je de hele dag brunchen. De kaart is gebaseerd op de Californische surf-scene.

het Park Café op de Icon of the Seas © Royal Caribbean International.
het Park Café op de Icon of the Seas © Royal Caribbean International.

Andere restaurants en horecagelegenheden op de Icon of the Seas zijn:

 • Giovanni’s Italian Kitchen & Wine Bar
 • El Loco Fresh (snelle Mexicaanse happen)
 • Central Park’s American Steakhouse
 • Chops Grille
 • Trellis Bar
 • Coastal Kitchen (uitgebreid naar twee dekken in het Suite-gedeelte van de Icon of the Seas)
 • Chef’s Table
 • Park Café in Central Park, waar ’s avonds tapas te krijgen is.
 • Ijsbar Sprinkles
 • Playmakers Sports Bar & Arcade
 • The Dining Room (restaurant verdeeld over drie verdiepingen)

Icon of the Seas in aanbouw

De Icon of the Seas werd gebouwd op de Finse scheepswerf van Meyer Turku. Het eerste staal voor de Icon of the Seas is op 14 juni 2021 gesneden. De kiellegging, een van de eerste officiële momenten tijdens de bouw van een nieuw cruiseschip, vond plaats op 5 april 2022. Onder de kiel zijn twee munten gelast, een van de scheepswerf en de andere namens de rederij. Die munten moeten geluk brengen tijdens de bouw van het schip. Later zijn ze weer verwijderd en aan de kapitein en bemanning gegeven. Lees meer over de nieuwste cruiseschepen die nu gebouwd worden.

De kiellegging van de Icon of the Seas op de Meyer Turku-scheepswerf in Finland © Royal Caribbean International
De kiellegging van de Icon of the Seas op de Meyer Turku-scheepswerf in Finland © Royal Caribbean International

Icon of the Seas, het eerste LNG-schip van Royal Caribbean International

De Icon of the Seas wordt het eerste van drie LNG-aangedreven cruiseschepen van de Icon-klasse, de nieuwe scheepsklasse van Royal Caribbean International. Die Icon-klasse gaat bestaan uit 3 nieuwe ‘revolutionaire’ schepen, belooft de rederij. Details worden later bekendgemaakt.

Update 12 april 2022: Inmiddels is Royal Caribbean ook begonnen met de bouw van de Utopia of the Seas. Dit is het zesde schip in de Oasis-klasse en wordt het eerste cruiseschip in die klasse dat LNG als brandstof gebruikt. De Utopia of the Seas komt in de lente van 2024 in de vaart.

Nieuwe klasse grote cruiseschepen

Het is voor het eerst sinds 2014 dat Royal Caribbean International een nieuwe klasse cruiseschepen introduceert. Royal Caribbean International staat bekend om haar kolossale cruiseschepen. De rederij domineert de top 15 grootste cruiseschepen ter wereld en ook de Icon of the Seas wordt weer een bakbeest dat een volume 250.000 BRT gaat meten. Aan boord is plaats voor ongeveer 5600 passagiers. Daarmee zou de Icon-klasse tussen de Quantum-klasse-schepen (die wat kleiner zijn) en de cruiseschepen uit de Oasis-klasse zitten. Die laatste zijn net wat groter.

Zoals gezegd maakt de Icon of the Seas in de herfst van 2023 haar eerste cruise. De beide zusterschepen, die nog geen naam hebben gekregen, worden in 2024 en 2026 opgeleverd.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

De nieuwe Icon-schepen moeten in ieder geval milieuvriendelijker worden dan de vorige generaties cruiseschepen. De Icon of the Seas krijgt onder meer een aansluiting voor walstroom. Daardoor hoeven in havens de motoren niet te draaien, wat scheelt in de uitstoot van schadelijke stoffen. Verder krijgt de Icon een systeem waarbij onder water miljoenen microscopische luchtbelletjes langs de romp worden geblazen. Daarmee wordt de weerstand van het water verminderd, waardoor het schip zuiniger kan varen. Bekijk de video van de kiellegging van de Icon of the Seas.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

1 Comment

 • Joemai

  Grotere schepen, echter kwaliteit is ondermaats. Lange rijen voor dinerrestaurants, meer dan 30 minuten wachttijd. Erg onbehaaglijk. Beschamend dat je voor eten in zulke lange rij moet staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.