Shadow

Kijkje achter de schermen op de MSC Meraviglia: de was doen voor 7200 mensen

Als cruisepassagier heb je er geen idee van welke wereld er schuil gaat achter die deuren met stickers ‘crew only’. En welke cruiseganger vraagt zich af hoe je elke dag kookt en de was doet voor 5700 passagiers plus zo’n 1500 bemanningsleden? De redactie van Decruisegids.nl stapte aan boord van de gloednieuwe MSC Meraviglia en nam een kijkje achter de schermen.

Wasserij op de MSC Meraviglia © Nico van Dijk
Wasserij op de MSC Meraviglia © Nico van Dijk

Tekst en foto’s: Nico van Dijk

Achter die lichtgrijze deuren met het opschrift ‘crew only’ lijkt het wel of je op een andere planeet belandt. Hier geen zachte tapijten, sfeerverlichting en kunst aan de muur, maar koud, wit of grijs geschilderd staal. Logisch ook, want dit zijn werkruimtes waar met allerhande karren wordt rondgereden. Hier, op de onderste vier dekken van de achttien dekken tellende zeegigant, zijn de hutten van de bemanning, inclusief eigen eetruimtes, waar zich tijdens hun maandenlang durende reizen een leven afspeelt waar je als passagier geen zicht op hebt.

In een half uurtje wassen voor 7200 man

Kleine wasjes, grote wasjes, allemaal gaan ze in de twee grote wasmachines. © Nico van Dijk
Kleine wasjes, grote wasjes, allemaal gaan ze in de twee grote wasmachines. © Nico van Dijk

Op dek drie, net onder de waterlijn van de MSC Meraviglia, bevindt zich de wasserij waar voor zowel 5700 passagiers als ongeveer 1500 bemanningsleden de kleding, het beddengoed, de handdoeken, badjassen, servetten en al het andere textiel aan boord gewassen wordt. En voor een schip met zoveel opvarenden is die ruimte verrassend klein.

Een groot deel van de wasserij wordt ingenomen door twee, tien meter lange centrale wasmachines. Ze bestaan uit tien geschakelde units waarin de was volledig automatisch van de ene naar de andere unit overgebracht en ondertussen gewassen wordt. Hier werken 27 mensen in twee shifts van 12 uur om ervoor te zorgen dat alle was weer schoon en gestreken de deur uit gaat. En dan hebben we het wel over 10.000 kilo was in 24 uur, vertelt chef wasserij, de Indonesiër Monery.

Display wasmachines op de MSC Meraviglia. © Nico van Dijk
Display wasmachines op de MSC Meraviglia. © Nico van Dijk

Een verdieping lager, op dek twee, dat niet voor ons toegankelijk is, zorgen strijkmachines er voor dat de lakens automatisch gestreken en gevouwen wordt. Monery’s mensen strijken en vouwen met de hand en persmachines vooral shirts, overhemden en andere kleding. Speciale etiketten met daarop het hutnummer van de passagier moeten er voor zorgen dat de was weer op de juiste plek afgeleverd wordt. De hele was is in een half uurtje gewassen, gedroogd en gestreken”, aldus Monery.

Zelf een blik achter de schermen werpen tijdens een MSC-cruise kan tijdens de ‘Big Reveal-tours’ die op verschillende MSC-schepen wordt aangeboden.

Lees ook: Koken voor 7200 man op de MSC Meraviglia of lees meer artikelen over de MSC Meraviglia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.