Shadow

Koken als een Masterchef op een MSC-cruise met MSC Masterchef at Sea

Zelf in de pannen en potten roeren tijdens een cruise en je een masterchef voelen? Het kan dankzij Masterchef at Sea, een samenwerking die cruiserederij MSC heeft gesloten met Masterchef. Maar hoe gaat er nou aan toe bij Masterchef at Sea? MSC Cruises organiseerde een Masterchef at Sea-clinic aan boord van de MSC Magnifica samen met Robert Kranenborg. Decruisegids.nl was er bij.

Topkok Robert Kranenborg en de latere winnares Jody Mijts tijdens MSC Masterchef at Sea © Nico van Dijk
Topkok Robert Kranenborg en de latere winnares Jody Mijts tijdens MSC Masterchef at Sea © Nico van Dijk

Cruiserederijen zoeken de laatste jaren samenwerking op met bekende merken. Daardoor kunnen ze de activiteiten of de uitstraling van de merken aan boord van hun cruiseschepen brengen. MSC Cruises heeft bijvoorbeeld partnerschappen met Masterchef, Lego en Cirque du Soleil. In dat laatste geval verzorgt Cirque du Soleil aan boord van onder meer de MSC Meraviglia speciale shows. Die worden ook exclusief voor MSC gemaakt.

Ook met Masterchef heeft MSC Cruises zo’n partnerschap. Aan boord van de MSC Magnifica mochten drie foodbloggers onder toeziend ook van meervoudig sterrenchef en tv-kok Robert Kranenborg hun kookkunsten laten zien tijdens een Masterchef-challenge. De dames kregen de opdracht in tien minuten een een sandwicht te maken met de ingrediënten uit de krat op de desk. “Ga eerst vijftien seconden scannen wat er in de krat zit en ga dan pas je gerecht maken”, instrueert Kranenborg. “Jullie moeten alle ingrediënten gebruiken.”

Kijkje in de keuken van de masterchef zelf

Terwijl de dames aan de slag gaan, geeft Kranenborg een kijkje in de keuken van zijn eigen restaurants. Goede ingrediënten inkopen, proeven en het personeel instrueren zijn cruciaal om een succesvol restaurant te runnen, aldus de meesterchef. “Het is ontzettend belangrijk om vanaf het begin meteen alles te proeven. Je wilt niet weten hoeveel ongelukken er in de keuken gebeuren met twee potjes met witte korrels die naast elkaar staan. Het ene is zout, het andere is suiker. Zout, anijs, citroen en peper zijn allemaal ingrediënten die de smaak een boost geven. En je moet het zelf lekker vinden. Ik zal nooit een gerecht op de kaart zetten dat ik zelf niet lekker vindt”, doceert de chef.

Het leukste van Masterchef at Sea

Ondertussen checkt hij regelmatig bij de kandidaten of het allemaal lukt, of ze nog ingrediënten missen en of ze uitkomen met de tijd. “De indeling van je tijd is ontzettend belangrijk. Je kunt niet zeggen: hier heb je een kratje tomaten, ga maar snijden.” “Het leukste aan Masterchef is de passie waarmee mensen koken met ingrediënten die ze nu pas zien. Door ervaring weet je precies hoeveel ingrediënten je nodig hebt en hoef je niet meer op de klok te kijken.”

Na tien minuten moeten de deelneemsters alles uit hun handen laten vallen en is het tijd om de gerechten te laten keuren. Dat gebeurt door drie koks van de MSC Magnifica, die alle drie wel een of andere prestigieuze prijs hebben gewonnen. Opvallend is dat ze de broodgerechten alleen op uiterlijk en structuur beoordelen, maar er niet van proeven. En dat was nou precies waar Kranenborg de hele tijd op hamerde.

Pasta maken voor Italianen

Robert Kranenborg deelde zijn keukengeheimen tijdens een demonstratie van MSC Masterchef at Sea © Nico van Dijk
Robert Kranenborg deelde zijn keukengeheimen tijdens een demonstratie van MSC Masterchef at Sea © Nico van Dijk

De tweede opdracht voor de kandidaten is het voorbereiden van een pasta. Wegens tijdgebrek kan die niet gekookt worden, maar het gaat om de voorbereidingen. En pasta op een Italiaans cruiseschip is heilig. Giuseppe Ferraro, Napolitaan en junior food and beverage-manager op de MSC Meraviglia, vertelde ons ooit de volgende anekdote: “Zeg tegen een Italiaanse cruisepassagier dat midden op zee de motoren van het cruiseschip zijn uitgevallen, en hij zal vragen of er nog pasta aan boord is. Als dat zo is, is er geen probleem. Maar vertel hem dat de pasta op is, en er breekt acuut paniek uit.” Tricky gerecht dus, een pastagerecht voorbereiden voor een jury waar minstens een Italiaanse kok in zit.

Kranenborg gaat ondertussen door met zijn college. “Je moet oppassen met gerechten die à la minute op tafel moeten. Zorg er bijvoorbeeld met het kerstdiner voor dat je een gerecht kiest, dat je al eerder hebt gemaakt. Het is heel belangrijk om je voorbereidingen gedaan te hebben, zodat je zelf ook ontspannen aan tafel kunt zitten”, antwoordt hij op vragen vanuit de zaal.

Inspiratie uit de seizoenen

Waar haalt de ‘masterchef’ eigenlijk zelf zijn inspiratie vandaan? “Ik word geïnspireerd door de seizoenen. Ik denk zelfs in vijf tot zes seizoenen. In augustus ben ik al met wild bezig. Ik ben ook gek op asperges en champignons.” Ook adviseert hij zijn toehoorders om alle technieken uit de kast te halen die ze beheersen. “Kijk dan naar de groente, zodat je een mooie balans van smaken krijgt. De verbindende factor, en dat is het moeilijkste, is de saus. Die maak ik als het gerecht voor ongeveer tachtig procent klaar is.” En ook de keuze van de wijnen is zeer belangrijk, benadrukt Kranenborg. “De samenwerking met de sommelier vind ik het leukst. Het moet wel spannend en verrassend zijn.”

De gerechten van kandidaat Jody Mijts vielen uiteindelijk bij de jury het meest in de smaak. Zij kreeg onder meer een Masterchef-pannenset.

Lees ook: Culinary Arts Kitchen op de Regent Seven Seas Explorer: als koken verheven wordt tot kunst

Bekijk de video van deze bijzondere MSC Masterchef at Sea of lees meer artikelen over MSC Cruises.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.