Shadow

MSC Cruises ziet meer, nieuw én jonger publiek aan boord

MSC Cruises is 2023 voortvarend van start gegaan. Het gaat crescendo met de boekingen voor de zomer van 2023. Niet alleen mag MSC Cruises een stijgend aantal passagiers uit de Benelux-landen noteren, het publiek wordt steeds jonger doordat nu ook families het cruisen ontdekt hebben. “Cruises worden meer en meer een normale vakantie”, ziet Frank van den Steen, de nieuwe countrymanager voor de Benelux bij MSC Cruises.

De MSC Virtuosa maakt cruises in de Rode Zee © MSC
De MSC Virtuosa © MSC

Dat 2023 voor de hele cruisesector weer een financieel goed jaar zou worden, werd alom wel verwacht. Alle ‘future cruise credits’, de coronavouchers voor uitgestelde cruises, zijn eind 2022 vervallen en dat betekent dat geboekte cruisevakanties weer met ‘echt geld’ worden afgerekend. En nu in steeds meer landen en bij steeds meer cruisemaatschappijen coronabeperkingen geschrapt zijn, zit het aantal cruisereizigers weer in de lift.

“Bescheiden prijsverhogingen” schrikken cruisereiziger niet af

Ook bij MSC Cruises gaan de boekingen voor de zomer van 2023 als een speer. “We draaien op volle toeren”, zegt Van den Steen in een gesprek met Nederlandse en Vlaamse cruisejournalisten. “Het lijkt een uitzonderlijk jaar te worden.“ De wereldwijde inflatie lijkt de reislustige consument dus niet te deren als het om vakantie gaat. “We hebben een aantal bescheiden prijsstijgingen doorgevoerd, die lager zijn dan de inflatie. We zien dat de inflatie weinig impact heeft op de boekingen. Op de nieuwe cruiseschepen is de vraag altijd groot en daar konden we ons met de prijsverhogingen wat meer permitteren. Maar voor de kleinere schepen hebben we de prijzen nauwelijks verhoogd.”

Meer Nederlanders boeken bij MSC Cruises een cruisevakantie

De cruisemaatschappij boekt ook meer dan ooit cruisepassagiers uit de Benelux-landen. Het aantal boekingen uit Nederland, België en Luxemburg ligt nu op meer dan 2500 per week. Een deel van dat publiek gaat voor het eerst op cruise.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Veel nieuwe cruisepassagiers

Die groei van zowel het totale aantal passagiers als het aantal ‘first-timers’ heeft volgens Van den Steen verschillende oorzaken. “De hele cruisesector verandert. We zien dat reisbureaus die dat vroeger niet deden nu ook cruises verkopen. Cruises worden meer en meer een normale vakantie. Qua ‘value for money’ ontwikkelen we ons beter dan andere vakantietypes. In vergelijking met all inclusive vakanties rond de Middellandse Zee zie je dat een cruisevakantie verschillende formules combineert en dat het product heel sterk staat.” Vooral de cruises naar de Westelijke Middellandse Zee zijn populair bij gezinnen. De fjorden in Noorwegen en de bestemmingen in de Oostelijke Middellandse Zee zijn wat minder populair voor een familiecruise.

Noord-Europa cruises met de nieuwe MSC Euribia

Ook de vele vertrekken die MSC Cruises de afgelopen maanden aanbood vanuit Rotterdam en Zeebrugge dragen volgens de countrymanager bij aan de groei van het aantal Benelux-cruisers. De Northern Pearls-cruises, cruises van 7 nachten met de nieuwe MSC Virtuosa langs Europese steden met opstapplaatsen in Zeebrugge en Rotterdam, zijn erg populair. “Die formule is heel goed aangekomen.” Het cruiseschip is doorgaans voor tweederde tot driekwart volgeboekt. Gemiddeld stappen zo’n 200 Nederlanders per week in Rotterdam aan boord van de MSC Virtuosa voor een wintercruise langs steden in Noord-Europa.

Northern Pearls-cruises met de nieuwe MSC Euribia

Ook in de winter van 2023-2024 worden deze Noord-Europa-cruises aangeboden, maar dan met de splinternieuwe MSC Euribia. Dit cruiseschip komt als 22e MSC-schip op 10 juni 2023 in de vaart. De MSC Euribia gaat in de zomer tot oktober 2023 cruises vanuit Kiel naar de Noorse fjorden maken.

Wat volgens Van den Steen ook aan het succes bijdraagt, zijn de investeringen die MSC Cruises gedaan heeft in nieuwe cruiseschepen en verbeteringen in het aanbod aan eten en drinken en wifi aan boord. “Wifi aan boord is duidelijk verbeterd ten opzichte van enkele jaren geleden.”

Meer gezinnen boeken een cruisevakantie

Tegelijkertijd ziet MSC Cruises, dat van oudsher al op families was ingesteld, een groei van het aantal gezinnen dat een cruise boekt. Het zijn dus niet meer de stereotiepe senioren en gepensioneerden die een cruisevakantie boeken. De toename van het aantal cruisende gezinnen komt volgens Van den Steen deels doordat MSC Cruises zich samen met andere cruisemaatschappijen die zich op families richten, meer aan het publiek laat zien. Ook de nieuwe, grotere schepen, met meer entertainment en vermaak aan boord, trekken gezinnen aan.

MSC World Europa is gedoopt en is klaar voor de cruisereizigers ©MSC Cruises
MSC World Europa is gedoopt en is klaar voor de cruisereizigers ©MSC Cruises

Een van die nieuwe grotere schepen, waarmee MSC Cruises afgelopen najaar veel ‘buzz’ wist te creëren was de in november opgeleverde MSC World Europa. Waar rondom de oplevering van de MSC World Europa de nadruk in de promotiecampagnes lag op duurzaamheid, ligt in de nieuwe campagne voor de zomer van 2023 de focus op het thema ‘Discover the future of cruising’.

Cruises vanuit Turkije, New York  en Azië

MSC Splendida in Amsterdam
MSC Splendida in de cruisehaven van Amsterdam. © DeCruiseGids.nl / Nico van Dijk

Opvallend in het zomeraanbod van MSC Cruises is de terugkeer van cruises naar Turkije. MSC Cruises en andere cruiserederijen hebben dat land de afgelopen jaren enigszins gemeden. De MSC Splendida gaat in de zomer vanuit Istanbul 9-daagse cruises maken door de Oostelijke Middellandse Zee.

Een andere blikvanger zijn de cruises met de MSC Meraviglia vanuit New York naar de Bahama’s. Ook nieuw zijn de Azië-cruises met de MSC Bellissima vanuit Yokohama naar Japan en Zuid-Korea. Lees ook: De mooiste MSC Cruises in de zomer van 2023.

Fly & Cruise aanbiedingen

Tenslotte wil MSC Cruises weer inzetten op Fly & Cruise-aanbiedingen. Die zijn met name in de winter noodzakelijk om passagiers naar cruises in warme wateren zoals het Caraïbisch Gebied te lokken. In de zomer zijn ‘Fly and Cruise’-pakketten meer ‘nice to have’, aldus Van den Steen.

Wil jij je ervaringen met de cruises van MSC Cruises delen met andere cruiseliefhebbers? Schrijf dan een review over een van de MSC-cruiseschepen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.