Shadow

MSC Meraviglia: cruisen met het Wow-effect

Cruiserederij MSC Cruises heeft met het in de vaart komen van de MSC Meraviglia in juni 2017 een nieuwe standaard in het middensegment van de cruisemarkt neergezet. Het is het grootste Europese cruiseschip van dit moment en het eerste schip van een hele nieuwe klasse. Hoe is het om een cruise op zo’n groot schip te maken? Decruisegids.nl stapte aan boord en zocht het uit.

MSC Meraviglia in Napels © Nico van Dijk
MSC Meraviglia in Napels © Nico van Dijk

MSC Crociere zoals de van oorsprong Italiaanse familierederij officieel heet, is in 2014 een 9 miljard euro kostend investeringsprogramma gestart.

De tot dan toe twaalf schepen tellende cruisevloot wordt uitgebreid tot 23 schepen in 2026. Nu is eigenaar Gianluigi Aponte bepaald niet armlastig. Zakenblad Forbes schat zijn persoonlijk vermogen op zo’n 9,2 miljard dollar, goed voor de 182ste plek op de miljardairslijst van het blad. Dat geld heeft hij aanvankelijk vooral verdiend met de oprichting van de Mediterranean Shipping Company. Aponte begon als kapitein op één schip en wist de vloot uit te breiden tot 480 vrachtschepen. Daarmee is het de op een na grootste rederij ter wereld. MSC Crociere is de cruiserederij binnen de holding.

Die nieuwe cruiseschepen van MSC Cruises vallen in drie nieuwe klassen:

 • -De Meraviglia-klasse, met vier-seizoenenschepen, die vooral op de Europese markt gericht zijn.
 • -De Seaside-klasse, die wat meer op de smaak van Amerikaanse cruisepassagiers is ingericht en vooral door de Caribische wateren gaat cruisen.
 • -De World-klasse. Deze nieuwe generatie mega cruiseschepen komt december 2022 in de vaart. Deze vier nieuwe schepen krijgen plaats voor 6850 passagiers. Het eerste schip in de MSC World-klasse gaat de MSC World Europa heten.

Meraviglia-klasse

De MSC Meraviglia is het eerste schip uit de gelijknamige klasse dat in juni 2017 door Sophia Loren, de vast doopvrouwe van MSC Cruises, in Le Havre gedoopt werd. Tot en met maart 2018 voer de Meraviglia elke tien dagen een rondje door de Westelijke Middellandse Zee. Van Barcelona, Marseille, Genua en Napels, de thuisbasis van de eigenaarsfamilie Aponte, via Messina en Valletta op Malta koerste de Meraviglia weer naar Barcelona. In april 2018 verhuisde het schip naar Hamburg van waaruit het tot en met eind september 2018 tweewekelijkse cruises verzorgde. Het tweede schip in de Meraviglia-klasse, de MSC Belissima, is in het voorjaar van 2019 in de vaart gekomen.

Heb jij een cruise op de MSC Meraviglia gemaakt? Dan zijn we benieuwd naar je ervaringen. Deel je mening en geef een cruise-review over de MSC Meraviglia.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

De MSC Meraviglia is bepaald geen kleintje zo blijkt uit onderstaande cijfers:

 • Lengte 315 meter
 • Breedte 43 meter
 • Hoogte: 65 meter
 • Tonnage: 167.600
 • Aantal hutten 2244 (Leestip: Zo kies je een hut of suite op een cruiseschip)
 • Maximaal aantal passagiers: 5724
 • Bemanningsleden: Maximaal 1536
 • Aantal dekken: 18, waarvan 15 boven de waterlijn. De onderste drie dekken zijn alleen voor de bemanning toegankelijk. Hier zijn onder meer een keuken en de wasserette gevestigd.

Stuk voor stuk indrukwekkende aantallen dus, maar toch heb je zelden het gevoel dat je tussen een gekmakende mensenmassa zit. Dat komt onder meer doordat de Meraviglia de meeste vierkante meters zwembad per passagier heeft. En overal zijn wel ruimtes te vinden waar je gewoon in alle rust je espresso, latte, witte wijn, cocktails of iets anders kunt drinken.

Met de MSC Meraviglia cruisen in alle seizoenen

De Meraviglia is gebouwd als vier-seizoenenschip en dat merk je aan alles. Er zijn genoeg buitenruimtes, zwembaden en ligstoelen voor de mooie dagen. Maar regent het de hele dag pijpenstelen of heb je geen zin in een excursie aan wal? Geeft niks. Je hebt je tijd aan boord hard nodig om ook binnen van alles te ontdekken. Denk aan overdekte zwembaden, een grote Aurea-spa, een winkelgalerij met een 80 meter lang plafond van LED-lampjes en heel veel entertainmentruimtes waarover later meer.

En dat de Meraviglia een MSC schip is, zie je direct aan de Mediterrane elementen die her en der opduiken. Direct na binnenkomst op dek vijf kom je niet, zoals bij sommige andere cruiseschepen, terecht in een te kleine ontvangstruimte, maar in de imposante Galleria Meraviglia.

Deze ‘galleria’ bestaat uit een bijna negentig meter lange en twee dekken hoge winkelstraat met onder andere een chocolaterie van Jean Philippe, een Eatalian Italiaans restaurant, een koffiebar, een juwelier en diverse winkels. Op de tweede verdieping van de Galleria kun je terecht in een Teppanyaki-restaurant, een shushibar, een Engelse pub en aan de overkant van de galerij in het American Steakhouse The Butcher’s Cut en een aanpalende champagnebar. Op deze verdieping ligt ook een conferentieruimte met televisiefaciliteiten.

Al zin gekregen in een cruisevakantie op de MSC Meraviglia? 

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Dino’s en vuurwerk op het LED-plafond

LED-plafond van de Galleria Meraviglia © Nico van Dijk
LED-plafond van de Galleria Meraviglia © Nico van Dijk

De Galleria voelt echt als een warm bad en je bent eigenlijk direct vergeten dat je op een schip rondloopt. Het plafond van de Galleria bestaat uit een tachtig meter lange koepel van LED-verlichting, waarop onder meer dino-films, een kathedraal en om middernacht vuurwerk vertoond worden. Het is het grootste LED-scherm op zee en echt een entree met een Wow-effect.

De trap af als een filmdiva

Datzelfde Wow-gevoel beleef je ook als je vanuit de Galleria doorloopt naar het drie dekken hoge atrium. Dit is in zekere zin het kloppend hart van het schip met de receptie, een bagageberging, een excursiebureau en natuurlijk weer een bar. Blikvanger zijn hier de wenteltrappen waarvan de treden met Swarovski-kristallen zijn ingelegd. Het is een en al blingbling. Die showtrappen nodigen echt uit om als een filmster naar beneden schrijden.

Overal is de persoonlijke hand van Rafaela Aponte te herkennen, de ruim 70-jarige echtgenote van MSC-grondlegger Gianluigi Aponte. Geen enkel detail ontsnapt aan haar kritische oog.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de MSC Yacht Club, een exclusief gedeelte dat als het ware een schip binnen het schip is. Je komt hier alleen binnen als je gast bent van de Yacht Club, tenzij je natuurlijk gastheer Lorenzo goed kent. Alhoewel, die is al weer overgeplaatst naar de de in aanbouw zijnde MSC Seaside om daar de Yacht Club in te richten.

Zonnedek met bar in de Yacht Club op de MSC Meraviglia © Nico van Dijk
Zonnedek met bar in de Yacht Club op de MSC Meraviglia © Nico van Dijk

Gasten van de Yacht Club hebben op het voorste deel van het schip hun eigen bars, een 130 plaatsen tellend privé-restaurant met vrije zitting en een zelf te bepalen dinertijd, een zwembad op dek 19 en wellnessfaciliteiten. In de bar en de Yacht-Club-receptie lopen butlers in livrei rond en er heerst een serene rust. Het is, zoals een collega het ooit formuleerde, heel erg mooi, maar je hebt toch het idee dat alle ‘fun’ zich aan de andere kant van de deur afspeelt.

Yacht Club Restaurant aan boord van de MSC Meraviglia © Nico van Dijk
Yacht Club Restaurant aan boord van de MSC Meraviglia © Nico van Dijk

Kids- en funzone op dek 18

En ‘fun’ is er genoeg aan boord van de MSC Meraviglia. Op dek 18 bijvoorbeeld is een hele kids- en funzone ingericht, met onder de meer de kinderopvang. Je kunt je kind onderbrengen in de babyclub (0-2 jaar) of de miniclub (3-6 jaar). Kinderen van 7-11, 12-14 en 15-17 jaar hebben hun eigen ruimtes met een op hun leeftijd afgestemd spel- en activiteitenaanbod. Voor tieners is er onder meer een bioscoop, een gameroom, een theater en een disco. De opvang is meertalig, maar niet in het Nederlands.

In de kinderopvang werkt MSC samen met gerenommeerde merken als Lego en Chicco. Kinderopvang reserveren kan al voor vertrek online, maar ook nog aan boord van de MSC Meraviglia. Overigens zijn er ook in de restaurants speciale kids-corners. De kinderopvang en de jongerenclubs zijn elke dag geopend van 9.00 tot 23.00 uur. En dankzij de MSC App met geolocatie weet je altijd waar je kinderen uithangen.

Ook in de Kids Clubs werkt MSC Cruises samen met gerenommeerde merken als Lego en Chicco © Nico van Dijk
Ook in de Kids Clubs werkt MSC Cruises samen met gerenommeerde merken als Lego en Chicco © Nico van Dijk

Achter de Kidsclubs zitten een twee verdiepingen hoge indoor-sporthal en de Attic Club, waar onder meer dansles wordt gegeven, en de Horizon-bar. Die kijkt uit op dekstoelen die op het achterdek in theateropstelling staan opgesteld rond de Horizon-pool, een soort pierenbad bij de scheepsvlag.

Racen, vliegen, hardlopen en fitness

Eén dek lager, op dek zestien (dek 17 bestaat niet, want 17 is volgens Italiaans bijgeloof een ongeluksgetal), vind je de video arcade, een sportbar en twee F1-simulatoren. Daarmee kun je je even Max Verstappen wanen (ervaringstip: let op de scherpe S-bocht direct na de start). Ook de Flight Simulator en de 4D-bioscoop zijn echte aanraders om even lekker uit je dak te gaan. Dat laatste kan trouwens ook in de Gym die midscheeps op dek 16 zit. Of door een paar rondjes rond het schip te rennen op de Power Track. Kijk wel uit voor flanerende wandelaars en zonnebaders.

Aquapark en klimpark

De Himalayn Bridge met op de achtergrond de haven van Barcelona. © Nico van Dijk
De Himalayn Bridge met op de achtergrond de haven van Barcelona. © Nico van Dijk

Hou je meer van nat entertainment, dan zit je ook goed op de MSC Meraviglia. Op het achterdek van 19 vind je het Polar Aquapark: een serie waterglijbanen waar je lekker op banden doorheen kunt razen. Hoog en droog daarentegen blijf je op de Himalyan Bridge, een klimpark waar je, veilig gezekerd, hoog boven het achterdek en over het aquapark kunt klimmen.

Wellness op de Meraviglia: sauna’s, massage en botoxen

Een 25 meter lang openluchtzwembad, de Atmosphere Pool, vind je midscheeps op dek 15. Daar is ook een groot podium met megascherm waar de hele dag door activiteiten worden aangeboden, zoals aerobics en dansles. Als je even doorloopt, kom je in de Bamboo Pool & Bar waar je een overdekt zwembad aantreft. En streef je naar een cruise met totale ontspanning? Dan kun je naar de Aurea Spa op dek 7. Je kunt hier de sauna bezoeken (uitsluitend met badkleding), naar de schoonheidssalon of een heerlijke massage of schoonheidsbehandeling ondergaan. In de Aurea Spa loopt ook een arts rond die bijvoorbeeld Botox-behandelingen kan geven. Tijdens Europese cruises heeft hij het niet zo druk, maar op Braziliaanse cruises draait zijn praktijk overuren.

Avond entertainment

Ook ’s avonds is er meer dan genoeg vermaak aan boord. Als je gedineerd hebt in een van de twaalf restaurants aan boord, kun je genieten van een show in het Broadway-theater in het voorschip. Of genieten van een show van Cirque du Soleil at Sea in de Carousel Lounge, achteraan op dek 7. MSC heeft daarvoor een samenwerking opgezet met Cirque du Soleil dat twee spectaculaire shows speciaal voor MSC Cruises ontworpen heeft. Eventueel kun je zo’n showbezoek vooraf combineren met een diner.

Showcooking in het Teppanyaki-restaurant.

Daarna heb je verschillende opties om de avond op een leuke manier af te sluiten. Je kunt nog een afzakkertje nemen in een van de twintig bars en lounges. Of je kunt naar het casino gaan, de enige openbare ruimte aan boord waar gerookt mag worden. Maar je kunt natuurlijk ook een wandeling maken over het promenadedek en de frisse zeelucht opsnuiven. En wie weet is er nog een leuk feestje bij het zwembad.

Lees alle reportages en artikelen over MSC Cruises.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.