Shadow

Op cruise met Costa Cruises: rederij, sfeer en schepen

Costa Cruises telde begin 2020 15 schepen die alle onder de Italiaanse vlag varen. Inmiddels telt de vloot van Costa Cruises nog maar 10 cruiseschepen. De vaargebieden zijn divers: van de Caraïben, tot de Middellandse Zee, Rode Zee, Noord-Europa, Zuid-Amerika, Indische Oceaan, Dubai, Azië en de Verenigde Arabische Emiraten aandoen. Ook is er elk jaar een wereldcruise.

Costa: aantrekkelijke cruises

Costa Smeralda © Costa Cruises
De nieuwe Costa Smeralda © Costa Cruises

Voor Costa Cruises is 2023 een belangrijk jaar. Op 31 maart 2023 is het namelijk exact 75 jaar geleden dat het eerste passagiersschip van Costa Cruises, de Anna C., de haven van Genua verliet om met 768 passagiers naar Buenos Aires te varen.

De cruisemaatschappij kan bogen op een aantal indrukwekkende cijfers: Met tien drie en vier-sterrenschepen in de vaart, 18.000 bemanningsleden die over negen wereldwijd verspreide opleidingscentra worden getraind en een snelgroeiende vloot van nieuwe, luxe schepen biedt Costa Cruises haar klanten een aantrekkelijk cruiseprogramma. Bekijk de nieuwe cruises van Costa Cruises.

Voor de coronapandemie had Costa Cruises nog 15 cruiseschepen. Maar daarvan zijn er een paar verkocht, terwijl enkele andere cruiseschepen nu onder de vlag van moederbedrijf Carnival varen.

De vloot van Costa Cruises bestaat nu nog uit de volgende schepen:

  • Costa Toscana
  • Costa Smeralda
  • Costa Firenze (wordt in 2024 Carnival Firenze)
  • Costa Deliziosa
  • Costa Diadema
  • Costa Fascinosa
  • Costa Favolosa
  • Costa Pacifica
  • Costa Fortuna
  • Costa Serena

De Serena vaart alleen met Chinese passagiers en is alleen via Chinese reisorganisaties te boeken.

Cruisen in Italiaanse stijl

Cruisen met Costa Cruises betekent betaalbaar cruisen op luxe schepen die een duidelijke Italiaanse signatuur hebben. Dat laatste merk je onder meer aan de inrichting van de schepen (Costa maakt uitsluitend gebruik van Italiaanse ontwerpers), aan de vele kunstwerken aan boord, maar ook aan de uitstekende keuken en de traditionele Italiaanse kwaliteitsmerken die je overal aan boord tegenkomt. De maatschappij scoort jaar na jaar hoog op klanttevredenheid.

Aanbiedingen Costa Cruises

Costa Cruises doet ruim 250 bestemmingen aan via ongeveer 150 uiteenlopende cruises. Passagiers kunnen tijdens de cruise uit ongeveer 2200 zeer uiteenlopende excursies. In Europa heeft Costa Cruises de grootste keuze aan bestemmingen, variërend van cruises naar de Middellandse Zee, de Adriatrische Zee, de Zwarte Zee, naar de Baltische staten, naar de Noorse fjorden en de Canarische Eilanden. Verder is Costa Cruises de eerste cruisemaatschappij die cruises aanbiedt vanuit Dubai. Andere bijzondere cruisebestemmingen van Costa Cruises zijn het Verre Oosten, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Ook kun je met Costa Cruises een wereldcruise maken.

Cruise boeken

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Costa Cruises met kinderen

Costa Cruises staat bekend staat als kindvriendelijke cruisemaatschappij. Kinderen kunnen het hele jaar door gratis meecruisen, mits ze bij de ouders in de hut slapen. Meer over cruisen met kinderen bij Costa Cruises.

Eten en drinken bij Costa Cruises

Costa Cruises Boticelli restaurant

Aan het eten en drinken aan boord van de Costa cruiseschepen kun je duidelijk de Italiaanse invloeden merken. Niet dat er alleen maar Italiaanse gerechten op het menu staan, integendeel, de keuken is internationaal. Maar gastronomie is voor het cruisebedrijf altijd heel belangrijk geweest. Maaltijden zijn aan boord van de Costa-schepen inbegrepen. Maar omdat veel cruisegangers vooraf willen weten waar ze aan toe zijn, biedt Costa Cruises de mogelijkheid om drankpakketten te kopen. Er zijn verschillende pakketten te koop. De goedkoopste is € 20 per dag. Voor kinderen zijn aparte drankkaarten te koop met aangepaste tarieven.

Entertainment bij Costa Cruises

Costa NeoRomantica cabaret

Tijdens cruises met Costa Cruises hoef je je geen seconde te vervelen. Voor kinderen is er entertainment in de vorm van kinderclubs (inbegrepen) met op hun leeftijd afgestemde activiteiten. Alle schepen hebben een of meer zwembaden en bubbelbaden. Op het achterdek van de Costa neoRomantica bijvoorbeeld is een heerlijke loungebar met bubbelbad. Dit gedeelte van het schip is alleen toegankelijk voor 18+. Op steeds meer schepen zijn zwembaden met een uitschuifbaar glazen dak aanwezig, zodat passagiers ook in de koelere maanden kunnen zwemmen. Fitness en wellness zijn eveneens belangrijke ingrediënten van een Costa-cruise. Steeds meer schepen worden uitgerust met de Samsara Spa, een waanzinnig heerlijke wellness waar je compleet kunt ontspannen. Verder kun je naar het theater, het casino, lekker belastingvrij winkelen de disco of naar een van de diverse bars en restaurants. En ligt je cruiseschip weer aan wal in een leuke stad of bij een leuk eiland, dan kun je leuke excursies maken.

Schepen van Costa Cruises

De nieuwste en grootste Costa-schepen ooit zijn de Costa Smeralda en zusterschip de Costa Toscana die in 2021 is opgeleverd. De Costa Smeralda is sinds december 2019 in de vaart. Beide schepen bieden plaats aan 6600 passagiers. De schepen varen ook nog eens een duurzamer.

Andere schepen van Costa Cruises zijn de Costa Venezia; Costa Favolosa; Costa Fascinosa; Costa Mediterranea; Costa Fortuna; Costa Deliziosa; Costa Pacifica; Costa Luminosa; Costa Magica; Costa Atlantica; Costa Victoria; Costa Serena; Costa Diadema.

Over Costa Cruises

Costa Cruises kan bogen op een lange geschiedenis. Het Italiaanse Costa Cruises werd in 1854 opgericht als vrachtbootmaatschappij, maar richtte zich sinds 1947 ook op passagiersvervoer. In rustige tijden werden die passagiersschepen ingezet voor pleziercruises. Die markt bleek zo lucratief dat Costa in 1959 als eerste bedrijf ter wereld een schip liet bouwen dat puur voor cruises werd ingericht. Negen jaar later was Costa Cruises de eerste cruisemaatschappij die via de formule ‘fly &cruise’ cruises in het Caribisch gebied aanbood.

Sinds 1997 is Costa Cruises onderdeel van Carnival Corporation en maakte daarna een onstuimige groei door. Eerst werd de Duitse cruisemaatschappij Aida overgenomen en sinds 2006 breide Costa Cruises uit naar China. In 2007 werd de Spaanse cruisemaatschappij Iberocruceros aan de Costa-groep toegevoegd. In diezelfde periode werd ook een omvangrijk programma gelanceerd waarbij nieuwe cruiseschepen werden gebouwd en bestaande cruiseschepen werden gemoderniseerd. De Costa Romantica bijvoorbeeld werd in 2012 na een volledige renovatie opnieuw in de vaart genomen onder de naam Costa neoRomantica. Het schip kreeg onder meer een schitterend wellness-centrum (de Samsara Spa), hutten met balkons aan de zijkant en meer luxe suites. In datzelfde jaar kwam de maatschappij negatief in het nieuws door het kapseizen van de Costa Concordia, maar die klap is Costa helemaal te boven.

Lees meer over het kiezen van suites en hutten op cruiseschepen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *