Shadow

Prinses Margriet wordt doopvrouw nieuwe Rotterdam van Holland America Line

Prinses Margriet zal in het voorjaar van 20222 de nieuwe Rotterdam van Holland America Line dopen in Rotterdam. Dat heeft president Gus Antorcha vrijdag 15 oktober bekend gemaakt tijdens de zogeheten ‘plaque and key’-ceremonie aan boord van de Rotterdam in de Rotterdamse haven.

De Rotterdam, het zevende schip in de 149-jarige geschiedenis van de Holland America Line met die naam, kwam donderdag 14 oktober voor het eerst aan in de gelijknamige stad. Daarvoor was het al voor een technische stop in IJmuiden geweest. als een cruiseschip voor het eerst een haven bezoekt is het gebruikelijk om een zogeheten ‘plaque and key’- ceremonie te houden. Daarbij krijgt de kapitein van het cruiseschip, in het geval van de Rotterdam is dat Werner Timmers, symbolisch de sleutels van de stad en ontvangt een vertegenwoordiger van het stadsbestuur of het havenbedrijf een plaquette van het cruiseschip.

Plaque and key-ceremonie in het World Stage-theater van de Rotterdam. Van links naar rechts de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, HAL-president Gus Antorcha met de symbolische sleutel van de stad, harbour master De Vries en kapitein Werner Timmers. ©  Decruisegids.nl/Nico van Dijk
Plaque and key-ceremonie in het World Stage-theater van de Rotterdam. Van links naar rechts de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, HAL-president Gus Antorcha met de symbolische sleutel van de stad, harbour master De Vries en kapitein Werner Timmers. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk

De band van Holland America Line met het Koninklijk Huis gaat bijna een eeuw terug, toen Prins Hendrik in 1929 de Statendam III te water liet. Sindsdien hebben leden van de Nederlandse Koninklijke familie door de jaren heen nog eens 11 schepen van Holland America Line te water gelaten of gedoopt.

Bekijk de foto’s van de doop van de Rotterdam door Prinses Margriet.

Koningin Maxima was in 2016 doopvrouw van de Koningsdam, het eerste schip van Holland America Line van de Pinnacle klasse, waartoe ook de Nieuw-Statendam en de nieuwe Rotterdam horen. Lange tijd werd er op gespeculeerd dat kroonprinses Amalia wellicht in de voetsporen van haar moeder zou treden, maar het is dus prinses Margriet geworden. Prinses Margriet heeft overigens ruime ervaring met het dopen van HAL-schepen. Zij wierp champagneflessen stuk tegen de Prinsendam (1972), de Nieuw Amsterdam II (1983), de Rotterdam VI (1997) en de Oosterdam (2003) doopte.

Ceremonie met extra lading

De aankondiging van topman Antorcha kwam over de doop van de Rotterdam kwam aan het eind van de plaque and key-ceremonie. Normaal gesproken is dat niet meer dan een aardig fotomoment waarbij de glazen worden geheven en cadeaus worden uitgewisseld, maar deze ‘plaque and key’-ceremonie had een extra lading. Dat kwam niet alleen omdat het hier een nieuw cruiseschip betrof dat ook nog eens Rotterdam als thuishaven heeft.

De ceremonie vond namelijk plaats op de dag af 149 jaar nadat de allereerste Rotterdam met emigranten aan boord uitvoer naar New York. Die eerste Rotterdam was ook het eerste schip van de toen net opgerichte Holland America Line. En de verkoop van de Rotterdam-6 in 2020 heeft Holland America Line dus weer een nieuw schip met de naam Rotterdam met als thuishaven Rotterdam.

Speciale, emotionele dag

Bovendien begint de reiswereld na de coronapandemie steeds verder open te gaan. Holland America Line heeft eind dit jaar ongeveer tweederde van al haar schepen weer in de vaart en verwacht komend voorjaar weer volledig operationeel te zijn met alle cruiseschepen. Alle reden dus voor de top van Holland America Line om naar Nederland te vliegen. “Het is vandaag een speciale dag”, zei Gus Antorcha, de topman van Holland America Line. “Eindelijk kan ik hier staan om met u de komst van de Rotterdam te vieren. Eindelijk heb ik de bemanning gesproken en het nieuwe schip gezien. Het was tamelijk emotioneel.”

Verbondenheid tussen Rotterdam en Holland America Line

De Rotterdam 7 kwam donderdag 14 oktober 2021 aan in thuishaven Rotterdam en vormde daar een ware attractie. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk
De Rotterdam 7 kwam donderdag 14 oktober 2021 aan in thuishaven Rotterdam en vormde daar een ware attractie. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk

Diverse sprekers stonden uitvoerig stil bij de geschiedenis van de Holland America Line en de verbondenheid tussen de stad en het bedrijf. “De Rotterdam is voor de allereerste keer thuis in Rotterdam. Holland America Line is het hart van de schiedenis van Rotterdam en het huidige Rotterdam”, sprak Mai Elmar, Executive Director van Cruise Port Rotterdam. Als ‘madrina’ van het nieuwe cruiseschip rotterdam heeft zij tijdens de bouw de geluksmunt onder de voormast geplaatst. Op verzoek van de Cruise Port Rotterdam had het Rotterdams Philharmonisch Orkest een speciaal muziekstuk gecomponeerd. En spoken word artiest Derk Otten droeg het gedicht ‘Lukcy number 7’ voor. Ook op de Rotterdam 7 zijn tal van verwijzingen via schilderijen en scheepsmodellen naar de vorige Rotterdam-schepen. Museumschip ss Rotterdam, nummer 5, ligt bovendien op een flinke steenworp afstand van de cruiseterminal aan de Wilhelminakade.

‘Up to number 8’

Burgemeester Aboutaleb sorteerde al voor op de Rotterdam nummer 8. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk
Burgemeester Aboutaleb sorteerde al voor op de Rotterdam nummer 8. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb herinnerde de aanwezigen er aan dat 7 in het westen een geluksgetal is, maar in China is dat nummer 8. “So up to number eight”, grapte de burgervader die onlangs werd uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wereld en in zijn stad burgers van 176 nationaliteiten telt. “De geschiedenis laat zien dat u in staat bent geweest te overleven.” Aboutaleb benadrukte ook ded vriendschap tussen zijn stad en de Holland America Line. “Mensen verdwijnen maar vriendschap blijft altijd bestaan.”

Antorcha blikte ook terug op het recente verleden maar wilde vooral naar de toekomst kijken. “We hebben een heldere toekomst en Rotterdam speelt daarin een grote rol. Rotterdam zit diep in ons DNA en onze geschiedenis. Maar hoe mooi het schip ook is, het zijn de mensen die een schip tot leven brengen.”

HAL-president Gus Antorcha bood burgemeester Abouteleb een speciaal bord van de Rotterdam aan. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk
HAL-president Gus Antorcha bood burgemeester Abouteleb een speciaal bord van de Rotterdam aan. © Decruisegids.nl/Nico van Dijk

Eerste cruise Rotterdam met passagiers

De Rotterdam is eind juli 2021 opgeleverd en heeft sindsdien nog niet met passagiers gevaren. Het schip is ‘s middags om 17.00 uur vertrokken voor een tweedaagse cruise naar Amsterdam. Van daar maakt het schip een transatlantische cruise naar Fort Lauderdale, Florida. Komende winter maakt de Rotterdam cruises door de Caraïben. Bekijk ook de hutten en suites op de Rotterdam VII.

Op 15 oktober 2022 zal de Rotterdam exact 150 jaar na de eerste oversteek van de eerste Rotterdam nogmaals een transatlantische cruise naar New York maken.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.