Shadow

Reorganisatie Pullmantur Cruises aangevraagd bij faillissementsrechter

Het doek lijkt te vallen voor de Spaanse cruisemaatschappij Pullmantur Cruceros. De eigenaren van de Pullmantur, Royal Caribbean Group en Cruises Investment, hebben bij de Spaanse rechter een zogeheten reorganisatie onder de Spaanse faillissementsregels aangevraagd.

De Sovereign van Pullmantur Cruceros © Bernhard Post / Pixabay
De Sovereign van Pullmantur Cruceros © Bernhard Post / Pixabay

Pullmantur Cruceros is een joint venture van Cruises Investment Holding en Royal Caribbean Group Limited (RCL). Die laatste is ook eigenaar van cruisemaatschappij Royal Caribbean International en Celebrity Cruises. Cruises Investment Holding is voor 51 procent eigenaar van de joint venture Pullmantur, RCL bezit de rest van de aandelen. In een persverklaring stelt RCL dat beide eigenaren ‘een reorganisatie van hun joint venture in Pullmantur Cruceros hebben aangevraagd op grond van de Spaanse faillissements-wetten.’ Deze stap zou volgens de directie van Pullmantur nodig zijn vanwege de ongekende impact van het coronavirus. ‘Ondanks de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt om een ommekeer te bereiken in 2019 en de enorme betrokkenheid en inspanningen van het toegewijde personeel is de tegenwind van de pandemie te sterk voor Pullmantur om deze te overwinnen zonder een reorganisatie”, aldus de raad van bestuur.

Pullmantur beschikt over drie schepen: de Monarch (het grootste schip), de Sovereign en de Horizon. Onlangs maakte Pullmantur bekend haar cruises op te schorten tot 15 november. Passagiers die al bij Pullmantur geboekt hebben, kunnen hun cruise laten omboeken naar een van de andere cruisemaatschapijen van Royal Caribbean.

Personeel en bemanningen zijn inmiddels geïnformeerd, maar op de Spaanstalige site van Pullmantur Cruceros kun je nog gewoon cruisevakanties boeken. De drie schepen hebben momenteel een minimale bezetting.

Cruiseschepen Pullmantur naar Royal Caribbean

Update 29 juni 2020: De Spaanse site El Confidencial meldt dat de drie schepen van Pullmantur terug gaan naar Royal Caribbean, inclusief de bemanningen. Wat Royal Caribbean met de Horizon, Sovereign en de Monarch gaat doen, is nog niet bekend.

Update 28 juli 2020: Inmiddels is bekend geworden dat de Sovereign en de Monarch naar Turkse sloopwerven zijn gebracht.

Zustermerken van Pullmantur

Royal Caribbean Group is eigenaar van zes merken: Royal Caribbean Cruises, Celebrity Cruises, Azamara Cruises, het ultraluxe merk Silversea Cruises, TUI Cruises en Pullmantur Cruceros. Pullmantur is marktleider in Spanje en maakt ook veel cruises in Latijns-Amerika.

Cruisemaatschappijen leden het tweede kwartaal van 2020 miljardenverliezen door de gevolgen van het coronavirus. Bij de veelal Amerikaanse moederbedrijven van wereldwijd opererende cruiserederijen, ging het mes in de uitgaven. Bij onder meer Carnival Corporation, het moederbedrijf van onder meer Holland America Line en Princess Cruises, werd massaal personeel ontslagen. Ook Orlando Ashford, de topman van Holland America Line, en Rick Meadows, de hoogste baas van ultraluxe rederij Seabourn, ruimden eind mei hun bureau leeg. Opvolgers zijn nog niet benoemd.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.