Shadow

Royal Caribbean Group verkoopt Azamara

Royal Caribbean Group verkoopt cruiserederij Azamara aan private-equity-bedrijf Sycamore Partners. Dat heeft Royal Caribbean Group zojuist bekend gemaakt. De drie cruiseschepen van Azamara, het merk en het intellectuele eigendom vaan voor 201 miljoen dollar van de hand. De deal wordt helemaal in geld uitgekeerd.

Laatst gewijzigd: 29 januari 2021:

Alle medewerkers van Azamara gaan ook over naar de nieuwe eigenaar. Carol Cabezas, de hudige ceo van Azamara, blijft de baas. En inmiddels is ook bekend geworden dat Orlando Ashford uitvoerend voorzitter wordt. Hij vertrok tijdens een grote reorganisatie in 2020 bij Holland America Line waar hij tot dan toe de hoogste baas was. Ashford is in de zomer al door investeringsmaatschappij Sycamore Partners binnengehaald als strategisch adviseur. Tegenover Seatrade Cruise News benadrukte Ashford dat hij niet van plan is om Azamara te ‘verhollandamerikalineseren’. Maar hij benadrukte wel dat Holland America Line net als Azamare een enorme focus heeft op de bestemmingen.

De verwachting is dat de deal eind van het eerste kwartaal 2021 afgerond is. Azamara voert cruises uit met drie wat kleinere, ongeveer 20 jaar oude schepen. De Azamara Journey, Azamara Quest en Azamara Pursuit, meten ongeveer 30.000 BRT en kunnen elk ongeveer 700 cruisepassagiers vervoeren.

Royal Caribbean Group verkoopt Azamara
Azamara Quest © AMCA

Royal Caribbean Group is nu nog eigenaar van Royal Caribbean, Silversea Cruises en Celebrity Cruises. Silversea werd in juli 2018 gedeeltelijk en in juli 2020 helemaal overgenomen door Royal Caribbean Group. Tussen Azamara enerzijds en Celebrity Cruises en Silversea Cruises anderzijds bestond enige overlap. Die is met de verkoop opgeheven.

Royal Caribbean Group had voor de overgebleven merken in totaal 12 nieuwe schepen besteld. Voor Azamara waren geen nieuwe cruiseschepen besteld, achteraf wellicht een veeg teken.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Nieuwe eigenaar Azamara

Het hoofdkantoor van de nieuwe eigenaar Sycamore staat in New York. De holding bevat een groot aantal bedrijven in de consumentenretail, waaronder bedrijven voor kleding, schoenen, distributie en de muzieksector. Maar er zit geen enkel bedrijf in het toerisme, de scheepvaart of de cruisebranche bij.

Pacific Princess naar Azamara

Update 26 januari 2021: De nieuwe eigenaar laat er geen gras over groeien. Minder dan een week na het bekendmaken van de verkoop van Azamara wordt bekend dat de nieuwe eigenaar een vierde schip heeft gekocht: De Pacific Princess wordt het vierde Azamara-schip en krijgt een nog onbekende nieuwe naam, aldus Latecruisenews.com. De voormalige Pacific Princess wordt helemaal gerenoveerd en zal onder een nieuwe naam in 2022 cruises in Europa gaan maken.

In hetzelfde interview met Seatrade liet Ashford doorschemeren dat het niet bij de aankoop van de Pacific Princess zal blijven. Hij is op zoek naar meer schepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.