Shadow

Ultra luxe Seabourn cruises barstensvol verrassingen en unieke ervaringen

Het gebeurt niet vaak, ongeveer 1x per jaar, dat een cruiseschip van Seabourn Cruise Line de haven van Amsterdam aan doet. Meestal zijn de vier cruiseschepen te vinden op bijzondere bestemmingen, waar andere cruiseschepen door hun omvang niet kunnen komen. We stapten dan ook maar al te graag aan boord van de Seabourn Quest om alles te weten te komen over Seabourn cruises.

Seabourn cruises venture
© Seabourn

Door Nico van Dijk

Wie boeken een Seabourn cruise?

Seabourn werd in 1987 opgericht door een groep Noorse investeerders. Zij wilden passagiers van hun schepen het gevoel geven, dat ze niet op een luxe cruiseschip, maar op een ultraluxe jacht zitten. En behalve om ultraluxe moet een Seabourn cruise ook beleving, unieke ervaringen en een gevoel van vrijheid opleveren. Daarom is er ook geen dresscode aan boord, ook niet tijdens de diners. “De passagiers zijn vaak ondernemers, ceo’s, managers. Zij lopen door de week al in pak en willen dat in hun vrije tijd dus niet”, aldus Yvonne Netz, sales-representative van Seabourn.

Ook pensionado’s boeken graag een Seabourn cruise. Gezinnen met kinderen zie je eigenlijk nauwelijks op de Seabourn-schepen. Er zijn dan ook geen speciale faciliteiten voor kinderen. Als er al passagiers met kinderen aan boord komen, dan nemen die vaak hun eigen nanny mee, weet Netz. Ook zijn er veel terugkerende gasten.

De vloot van Seabourn Cruise Line

De vloot van ultra luxe cruiserederij Seabourn, net als onder meer Holland America Line en Costa Cruises onderdeel van de Carnival Corporation, bestaat uit vijf schepen: de Seabourn Quest uit 2011, de Odysee, de Sojourn en de Encore. In 2018 is t de vloot uitgebreid met de Seabourn Ovation. Jaarlijks maken ongeveer drieduizend Nederlanders en Belgen een cruise met Seabourn en dat aantal groeit snel.

Seabourn cruises boeken

Een Seabourn-cruise boeken? Regel er dan meteen een pre- of post-package van het Seabourn Journes-programma bij. Je kunt dan voor of na je Seabourn-cruise in bijzondere accommodaties verblijven, zodat je dat Seabourn-gevoel nog even kunt vasthouden. En Seabourn heeft ook weer een wereldcruise op het programma staan. Die is vanaf juli 2018 te boeken.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Seabourn Quest
Seabourn Quest

Juist om de passagiers het gevoel van ultraluxe, persoonlijke aandacht en unieke ervaringen te geven, zijn de schepen klein gehouden. De Seabourn Quest, de Seabourn Odyssee en de Seabourn Sojourn bieden elk plaats aan maximaal 458 passagiers. De Encore, die in december 2016 aan de vloot werd toegevoegd, kan 600 passagiers vervoeren. Ook de Ovation, die in 2018 in de vaart komt, biedt plaats aan 600 passagiers.

Bijna één bemanningslid per passagier

De verhouding bemanningsleden – opvarenden is bijna één op één. Daardoor bieden Seabourn cruises een. Passagiers worden aan het begin van een Seabourn-cruise in hun suite verwelkomd door een conciërge die de gereedstaande champagne voor je opent. Met hem of haar kun je ook bespreken wat voor dekbedden en kussens je op je bed wilt hebben. Maar je kunt ook vooraf de inhoud van de minibar met je butler bespreken.

De bemanning is afkomstig van over de hele wereld, maar de service-bemanning heeft vooral een Europese achtergrond. Sowieso hebben ze allemaal een uitstekende opleiding genoten aan de beste hotelopleidingen. Doordat de Seabourn-staf maar voor een paar gasten hoeft te zorgen, hebben ze alle tijd voor hun passagiers.

Je merkt dat gevoel van comfort en warmte al direct zodra je aan boord stapt. Waar het op grote cruiseschepen in de lobby een drukte van belang is van onder meer in- en uitcheckende passagiers, heerst er bij Seabourn een serene rust bij de ingang. Dat komt mede doordat de lobby met receptie niet bij de ingang, maar verderop op het schip in het Seabourn Square is gevestigd. Dit Square is echt een ontmoetingsruimte waar je ook kunt lezen in de bibliotheek of internetten.

Seabourn cruises naar bijzondere bestemmingen

Dankzij hun beperkte omvang kunnen de schepen tijdens een Seabourn cruise komen op plekken die voor grotere cruiseschepen onbereikbaar zijn. En dat biedt volop ruimte voor unieke ervaringen. Tijdens een Seabourn cruise naar Alaska bijvoorbeeld kunnen de schepen de Misty Fjord in varen. Ook zijn er veel overnights waardoor je echt de tijd hebt om een bestemming goed te bekijken. Populaire bestemmingen voor Seabourn-cruises zijn Alaska, Antarctica, de Chileense fjorden in combinatie met de Falkland Eilanden. Ook Noord-Europa wordt steeds belangrijker voor Seabourn cruises.

Expedities en ‘ventures’

Bij veel bestemmingen kan een grote achterklep op het schip open, zodat de passagiers vanaf dit watersportdek in kano’s, zeilboten, zodiacs of op jetski’s kunnen stappen. Die kayaks en zodiacs worden ook gebruikt voor de zogeheten Ventures. Dat zijn bijzondere excursies (niet bij de prijs inbegrepen) die verzorgd worden door expeditie-specialisten aan boord.

Zo kun je bijvoorbeeld in kleine groepen kayakken op de Amazone-rivier, langs ijsbergen in Antarctica of in de Noorse fjorden. Je bent helemaal weg van het schip, zit middenin de natuur en doet unieke ervaringen op. Vooraf geven biologen, zoölogen of andere deskundigen lezingen aan boord. “De ervaring aan boord moet net zo uniek zijn als die op de bestemming”, aldus Netz.

De suites op de Seabourn-schepen

De Seabourn-schepen hebben tussen de 229 en 300 suites. Alle suites hebben zeezicht. Het formaat van die suites varieert van 28 tot 85 vierkante meter op de Quest, Sojourn en Odyssee tot zelfs 110 vierkante meter op de Encore en de Ovation. Zelfs een Veranda-suite van 28 vierkante meter heeft een walk-in-closet. Een Wintergarden-suite van 85 vierkante meter heeft een extra bubbelbad op de veranda waardoor je heerlijk vanuit je bad over de oceaan kunt kijken.

Ook heel aantrekkelijk zijn de Signature Suites op het achterdek. Die zijn met 80 vierkante meter plus een veranda van 46 vierkante meter niet alleen groot en luxe, maar bieden ook allerlei extra’s. Zo krijg je bijvoorbeeld een uitnodiging voor een bezoek aan de brug. Bovendien kun je in die suites een feest voor maximaal vijftig gasten geven. Je hebt een eigen bar met eigen barman.

Seabourn Cruises Signature Suite
Seabourn Cruise Signature Suite.Het slaapgedeelte is af te sluiten.

Restaurants bij Seabourn-cruises

De Seabourn Quest telt vier restaurants: het hoofdrestaurant, het Colonnade-restaurant, het Patio-restaurant bij het zwembad en The Grill by Thomas Keller. The Grill is gebaseerd op een steakhouse uit de negentiende eeuw. Alle chefs in dit restaurant zijn getraind door Thomas Keller, de enige chef in de Verenigde Staten die tegelijkertijd twee restaurants met elk drie Michelin-sterren bezit. The Grill is het enige restaurant waarvoor je moet reserveren, maar iedereen komt tijdens een Seabourn cruise minstens één keer aan de beurt, verzekert cruise-director Jim Cannon tijdens een rondleiding. Ook de Encore en de Odyssee hebben een Grill by Thomas Keller-restaurant.

The Grill by Thomas Keller op de Seabourn Ovation © Nico van Dijk
The Grill by Thomas Keller op de Seabourn Ovation © Nico van Dijk

Het Colonnade-restaurant is een wat meer casual restaurant waar je zowel binnen als buiten kunt lunchen en dineren. Alle restaurants, op The Grill na, hebben een open zitting. Geen zin om met anderen te dineren? Dan kies je toch gewoon voor een diner in je eigen suite. Je maaltijd wordt per gang geserveerd, dus je eten blijft warm en je hebt alle tijd om van al dat heerlijks te genieten. Je kunt ook nieuwe vrienden die je aan boord gemaakt hebt, in je hut uitnodigen voor een in-suite-diner.

Ook wordt er op de bestemming op bijzondere locaties aan wal gedineerd. In het Turkse Kusadassi bijvoorbeeld werd een excursie naar de Romeinse ruïnestad Efeze gemaakt. Tot verrassing van de passagiers stonden in het middelste deel van de opgraving schitterend gedekte tafels klaar voor een diner.

Entertainment bij Seabourn

Seabourn werkt bij het ontwikkelen van haar concepten uitsluitend samen met toppers in hun vakgebied. Wellness-programma’s worden ontwikkeld in samenwerking met dr. Andrew Weil, voor diners is samengewerkt met Thomas Keller en voor het entertainment heeft Seabourn een samenwerking afgesloten met musical-schrijver en songwriter sir Tim Rice. Elke avond wordt in de Show Lounge een show opgevoerd. En in The Club met daarnaast het casino kun je je de hele nacht amuseren.

All inclusive cruises van Seabourn

Seabourn cruises zijn altijd all inclusive cruises, tot en met de kaviaar aan toe. Fooien op Seabourn cruises? Daar doen ze niet aan. Fooien zijn bij de cruiseprijs inbegrepen en het personeel rekent er ook niet op dat je een fooi geeft. Alleen voor de wellness moet apart betaald worden, tenzij je een wellness-cruise geboekt hebt. Op de Seabourn Ovation en Seabourn Encore heb je op het bovenste dek The Retreat. Hier kun je tegen betaling een van de twintig luxe cabanna’s rond een whirlpool reserveren. Ook de Ventures zijn niet bij de cruiseprijs inbegrepen.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.