Shadow

Succesvolle zeetesten voor Costa Smeralda

Costa Smeralda © Costa Cruises
Costa Smeralda © Costa Cruises

Met ongeveer een maand vertraging heeft de Costa Smeralda haar zeetesten met succes afgerond. Het nieuwe vlaggenschip van cruisemaatschappij Costa Cruises is het eerste Costa-schip dat LNG als brandstof gebruikt.

Cruisemaatschappijen zijn druk bezig het impact op het milieu terug te dringen en het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) is daarin een belangrijke stap. Na de AIDAnova, een ander schip van de Costa Group, is de Costa Smeralda het tweede cruiseschip ter wereld dat deze brandstof gebruikt. Ook cruisemaatschappij MSC Cruises laat nieuwe cruiseschepen bouwen die worden aangedreven door LNG.

Dankzij het gebruik van LNG wordt de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof beperkt tot bijna nul en bovendien wordt de uitstoot van stikstofoxide en CO2 fors verminderd. Tijdens de proefvaarten op zee, die op zaterdag 16 november van start gingen, is een reeks testen uitgevoerd om de goede werking van de apparatuur en motoren met LNG-aandrijving te controleren. Het schip is momenteel weer terug op de Meyer scheepswerf in het Finse Turku. Daar wordt de laatste hand aan het interieur gelegd. Op 21 december vertrekt de eerste cruise van de Costa Smeralda vanuit het Italiaanse Savona.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Andere innovaties op de Costa Smeralda

Naast het gebruik van LNG heeft de Costa Smeralda nog meer milieuvriendelijke snufjes aan boord. Het schip voorziet in de dagelijkse waterbehoefte door zeewater rechtstreeks om te zetten in drinkwater. Het energieverbruik is teruggedrongen dankzij het gebruik van LED verlichting en terugwinning van warmte geproduceerd door de motoren. De bijzondere vorm van de romp is speciaal ontworpen om de wrijvingsweerstand aanzienlijk te verminderen. Verder beschikt de Costa Smeralda over energiezuinige liften, waarbij energie wordt teruggewonnen en hergebruikt in het elektrische systeem.

Ook het gebruik van wegwerpplastic wordt op de Costa Smeralda drastisch teruggedrongen. Het verminderen van het plasticgebruik is al ongeveer twintig jaar een centraal thema voor Costa Cruises. Plastic is vooral in de catering al vervangen door alternatieve materialen en het gebruik daalt nog verder. Zo loopt Costa Cruises vooruit op de doelstellingen van de Europese richtlijn die wegwerpplastic verbiedt vanaf 2021. Verder wordt afval volledig gescheiden ingezameld.

Ook op het nieuwe vlaggenschip wordt veel aandacht besteed aan het thema voedsel. Dat gebeurt niet alleen met het 4GOOFOOD-programma voor minder voedselverspilling en de terugwinning van overschotten voor sociale doeleinden. Maar de Costa Smeralda beschikt ook over nnovatieve Restaurant LAB – Laboratorium voor Smaak, om de cruisepassagiers op een onderhoudende manier te betrekken bij de duurzaamheid van voedsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.