Shadow

Tips voor fooien aan boord van een cruiseschip

mWie gaat cruisen krijgt bijna onvermijdelijk te maken met het fenomeen ‘fooien’. Het fooiengeld wordt berekend per persoon per dag en het bedrag wordt verdeeld onder al het personeel aan boord. Welk systeem gehanteerd wordt hangt af van de rederij. 

Het gemiddelde bedrag aan fooien dat je per dag per persoon kwijt bent schommelt tussen de 10 en 12 dollar (ongeveer 7 of 8 euro). Eigenlijk is het min of meer verplicht om deel te nemen aan het fooienstelsel. Een groot deel van het salaris van het personeel wordt betaald van de tips en fooien van de passagiers.  Je kunt minder fooi geven als je heel erg ontevreden bent over de verleende service. Hiervoor moet je contact opnemen met de receptie aan boord van het cruiseschip.

De fooien- en tipsystemen aan boord van cruiseschepen

  1. In de prijs van de cruise zijn tips en fooien inbegrepen.
  2. De cruiseprijs is exclusief tips en fooien. Je betaalt het fooiengeld, dat door de maatschappij berekend wordt, vooraf. In ruil daarvoor krijg je een voucher zodat het bedrag niet achteraf nogmaals in rekening gebracht wordt. Wanneer je vooraf betaald  hebt krijg je bij het inchecken aan boord speciale cheques met daarop de bedragen en enveloppen om de cheques in te doen. Aan het eind van de cruise geef je de envelop aan je vaste ober in het a la carte restaurant, je cabinsteward/kamermeisje etc.
  3. De cruiseprijs is exclusief tips en fooien en je betaalt het fooiengeld dat door de maatschappij berekend wordt aan boord. Vaak wordt dit via je boordcreditcard/scheepsrekening verrekend.

Vastgelegd bedrag of vrije tip

Ook weer afhankelijk van de cruisemaatschappij is het bedrag van de tips en fooien vooraf vastgelegd. Royal Caribbean hanteert een vrij fooiensysteem waarbij je zelf bepaalt welk bedrag je geeft aan bijvoorbeeld je vaste ober, de cabin steward/het kamermeisje etc. Om het wat eenvoudiger te maken krijg je hiervoor richtlijnen van Royal Caribbean.

Let op: vaak worden ook drankjes aan de bar opgehoogd met een ‘gratuity’, of wel servicetoeslag die varieert van 7 tot 18 procent. Dit staat los van het fooien- en tipsysteem en je komt er helaas niet onderuit!