Shadow

TUI Cruises wordt minder Duits en meer internationaal

Het van oorsprong Duitse TUI Cruises slaat een steeds internationalere koers in. Ook wordt de TUI Mein Schiff-vloot uitgebreid met nieuwe schepen die niet meer de naam Mein Schiff krijgen. Daardoor wil TUI Cruises aantrekkelijker worden voor een breder publiek.

TUI Cruises is een Duitse cruisemaatschappij die in 2008 is opgericht. Het is een joint-venture tussen touroperator TUI AG en het Amerikaanse cruisebedrijf Royal Caribbean International. In 2009 werd het eerste cruiseschip overgenomen van Celebrity Cruises, een dochter van Royal Caribbean International, en omgedoopt tot Mein Schiff 1. Daarna volgde een tweede schip en pas in 2014 werd een eerste eigen cruiseschip ontworpen: de Mein Schiff 3. Vervolgens liet TUI Cruises de Mein Schiff, 4, 5 en 6 bouwen, die allemaal dezelfde bouwstijl en indeling hebben.

De oorspronkelijke Mein Schiff 1 werd in 2018 verkocht en vervangen door een geheel nieuw schip dat dezelfde naam kreeg. De Mein Schiff 2 werd in 2019 ongedoopt in Mein Schiff Herz en deed nog tot en met 2023 dienst in de Mein Schiff-vloot. De nieuwe Mein Schiff 2 is in 2019 gedoopt en is vrijwel identiek aan de Mein Schiff 1 en het nieuwe schip Mein Schiff 7.

Nieuwe cruiseschepen bij TUI Cruises

In de zomer van 2024 komt de Mein Schiff 7 in de vaart, maar dat wordt het laatste schip dat een nummer in de naam krijgt. In 2025 komt het eerste nieuwe cruiseschip van TUI Cruises in de vaart dat het begin is van een hele nieuwe klasse: de Mein Schiff Relax.

De vloot van TUI Cruises: De Mein Schiff-schepen

Mein Schiff
© Violetta-Pixabay

De vloot van TUI Cruises bestaat momenteel uit 6 cruiseschepen: de Mein Schiff 1 tot en met 6. In de zomer van 2024 komt daar dus de Mein Schiff 7 bij, gevolgd door het achtste schip, de Mein Schiff Relax in 2025.

Mein Schiff 1 uit 2018 en Mein Schiff 2 uit 2019 zijn bouwidentiek en bieden plaats aan 2894 passagiers. De cruiseschepen hebben 12 restaurants en 17 bars. Bekijk aanbiedingen voor cruises met de Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2.

Mein Schiff 3 (uit 2014) en Mein Schiff 4 (uit 2015) bieden plaats aan 2506 passagiers en hebben 9 restaurants en 15 bars aan boord. Bekijk aanbiedingen voor de Mein Schiff 3 en Mein Schiff 4.

Mein Schiff 5 (uit 2016) en Mein Schiff 6 (uit 2017) kunnen 2534 passagiers op een cruise meenemen en beschikken over 11 restaurants en 16 bars. Boek een cruise op de Mein Schiff 5 of Mein Schiff 6.

Alle cruiseschepen van TUI Cruises beschikken over een 25-meter zwembad. Op de Mein Schiff 3, 4 en 7 kun je daarnaast ook nog zwemmen in een kleiner overdekt zwembad. De schepen lijken ook sterk op elkaar, maar elk nieuw cruiseschip is net een beetje beter dan haar voorganger.

Wat biedt TUI Cruises?

De Mein Schiff 2 van TUI Cruises © TUI Group
De Mein Schiff 2 van TUI Cruises.© TUI Group

TUI Cruises is een premium cruisemaatschappij die een premium all inclusive arrangement aanbiedt. Dat betekent dat fooien, belastingen en de meeste drankjes bij de cruiseprijs zijn inbegrepen. Ook een klein internetpakket zit bij de prijs inbegrepen, maar daar moet je je niet al te veel van voorstellen. Uitstapjes aan land zijn niet inbegrepen. Excursies kun je zelf vooraf regelen of bij de cruisesmaatschappij. Daarnaast moet je voor sommige restaurants aan boord bijbetalen, waarover verderop in dit artikel meer.

De bestemmingen van TUI Cruises zijn redelijk klassiek: In de zomer maken de TUI-schepen cruises in de Oostzee en de Middellandse Zee. In de winter staan cruises naar de Canarische Eilanden op het programma.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Echt onderscheidend is TUI Cruises met de hoge ratio passagiers – bemanning. Op de cruiseschepen die zo’n 2500 – 2900 passagiers meenemen, vaart zo’n duizend man aan personeel. Dat betekent 1 bemanningslid op 2,5 passagier. Alleen bij de luxe en ultraluxe cruiserederijen als Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises en Seabourn Cruise Line kom je een nog hogere passagiers-bemannings-ratio tegen. Ook opvallend: Tachtig procent van de hutten en suites op de Mein-Schiff-schepen bestaat uit balkonhutten. Op de nieuwe Mein Schiff Relax heeft zelfs 85 procent van de hutten een balkon.

Verder krijgen passagiers ongeveer 40 vierkante meter plaats aan boord. Dat is volgens Ivar Mensink, senior international sales manager bij TUI Cruises, dubbel zoveel als bij veel concurrenten in dit segment.

TUI Cruises: minder Duits, meer internationaal

TUI Cruises heeft nu vooral een ‘Duits’ imago. “Duits wordt vaak gezien als truttig, ‘gründlich’ en degelijk”, zegt Mensink. “Die laatste twee zijn we wel, maar truttig zijn we niet.” De ‘Gründlichkeit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de hutten twee keer per dag worden schoongemaakt. Verder zijn de cruiseschepen schoon, modern ingericht zonder buitenissigheden en goed georganiseerd. Voorts is het Duits- en Engelstalige personeel goed opgeleid. Dat alles uit zich in een hoge klanttevredenheid.

Maar bij TUI Cruises gaat wel het een en ander veranderen. De hele cruisesmaatschappij wil tweetalig worden. Nu zijn de bemanningen nog tweetalig (Duits en Engels), maar zijn bijvoorbeeld de website, de menukaarten in de restaurants, lezingen over de bestemmingen en de dagprogramma’s alleen in het Duits. Ook die moeten tweetalig worden.

De premium all inclusive formule van TUI Cruises

De cruise formule ‘premium all inclusive’ die TUI Cruises haar gasten aanbiedt, suggereert dat je bij wijze van spreken je portemonnee thuis kunt laten. Dat zou in theorie kunnen, maar dan loop je wel de nodige extra’s mis.

Wat is inclusief bij TUI Cruises?

  • Bij de basisprijs zitten honderd merken alcoholische en niet-alcoholische drankjes inbegrepen.
  • Ook alle maaltijden in de buffetrestaurants en bedieningsrestaurant Atlantik zijn inbegrepen. Op elk cruiseschip is 24/7 een restaurant open.
  • Premium ijs van Bruno Gelato
  • Fooien zijn inbegrepen.
  • Ook de bagageservice is inbegrepen.
  • In elke hut staat een espressomachine waar je zelf koffie kunt zetten
  • Sport, fitness, spa en wellness. Alleen voor wellnessbehandelingen moet je bijbetalen.
  • Entertainment, musicalshows en lezingen over de bestemmingen.
  • Kidsclubs en kinderopvang.

Wanneer moet je bij TUI Cruises bijbetalen?

Bij TUI Cruises moet je voor een aantal zaken bijbetalen. Dat staat er dan altijd duidelijk bij. Dat is bijvoorbeeld het geval als je in het bedieningsrestaurant Atlantik kreeft bij je maaltijd wilt. Ook voor de smoothies in de wellness moet je de portemonnee trekken. Verder zijn maaltijden in de restaurants van Die Große Freiheit niet inbegrepen. Het gaat hierbij om het Surf & Turf steakhouse, Aziatisch restaurant Hanami, Oostenrijks restaurant Schmankerl en Italiaans specialiteitenrestaurant La Spezia niet inbegrepen. Reserveringen voor die specialiteiten restaurants kun je aan boord maken of je kunt het Gourmet-Plus-pakket bijboeken.

Open zitting en dinertijden bij TUI Cruises

Aan boord van de cruiseschepen van TUI Cruises worden geen vaste eettijden of tafelzittingen gehanteerd. Maar hou er wel rekening mee dat de meeste Duitsers rond 18.00 uur aan tafel gaan. Als het restaurant van jouw keuze op dat moment vol is, kun je met een (inclusief-)drankje naar een aanpalende bar gaan, waar je wordt opgehaald als er een tafel vrij is.

In de buffetrestaurants en het hoofdrestaurant zijn aparte menu’s voor kinderen. Ook met gasten met een voedselallergie of dieetwensen wordt rekening gehouden. Op alle cruiseschepen is een kok aan boord die speciale gerechten voor passagiers met een voedselallergie kan bereiden. Op je eerste dag aan boord kun je je wensen met deze kok bespreken.

Cruisen met kinderen bij TUI Cruises

Ook voor kinderen heeft TUI Cruises een uitgebreid aanbod aan kinderopvang, kidsclubs en teenclubs. In de teenclubs zijn playstations beschikbaar. Waterglijbanen zul je bij TUI Cruises niet vinden. Kinderopvang is gratis.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.