Shadow

Ultra luxe cruisen op de Seabourn Ovation

De Seabourn Ovation was begin juni 2018, minder dan een maand na de doop in de Maltezer hoofstad Valetta, voor het eerst in Nederland. De redactie van Decruisegids.nl greep de mogelijkheid met beide handen aan om het schip in de Felison Cruiseterminal in IJmuiden te bezoeken. Hoe zou het zijn om te cruisen op de Seabourn Ovation?

Door Nico van Dijk

De Seabourn Ovation in IJmuiden. © Nico van Dijk
De Seabourn Ovation in IJmuiden. © Nico van Dijk

De Seabourn Ovation is het zusterschip van de Seabourn Encore, die in januari 2017 in Singapore werd gedoopt. Beide schepen bieden plaats aan elk 600 cruisepassagiers en daarmee zijn ze een slag groter dan de andere drie Seabourn-schepen: de Odyssee (2009), de Sojourn (2010) en de Seabourn Quest (2011). Die zijn 198 meter en bieden plaats aan 458 cruisegangers.

Een ander verschil is dat de Ovation en de Encore uitsluitend suites hebben. Op de andere Seabourn-schepen bestaat 90 procent van de 229 tot 300 hutten uit een suite. Lees alles over het kiezen van hutten en suites op cruiseschepen.

Verder zijn de schepen qua inrichting nagenoeg identiek. Het aanbod is erg consistent: op alle schepen wordt dezelfde sublieme ervaring geboden. Wie dus eenmaal op een Seabourn-schip een cruise gemaakt heeft, zal zich direct thuis voelen op een van de andere schepen. En dat is ook precies de bedoeling. Seabourn wil je het ‘Home away from home’-gevoel geven, zoals Seabourn-topman Richard Meadows het uitdrukt. Je moet het gevoel krijgen dat schip en bemanning er exclusief voor jou zijn.

Thuisgevoel met persoonlijke bediening

Dat thuisgevoel moet je onder meer krijgen door de persoonlijke bediening. De verhouding bemanning-passagiers is bijna 1 op 1. Ook de ultraluxe-suites, ontworpen door Adam D. Tihany, met uitgekiende faciliteiten, privé-veranda en persoonlijke accenten zoals een zelf samen te stellen drankcollectie in de suitebar, of de mogelijkheid met andere passagiers te dineren in je suite, zorgen er voor dat je het op de Ovation meteen naar je zin hebt. Een dresscode is er niet echt. Nu hangt er aan exclusiviteit wel een prijskaartje, maar ook Seabourn heeft regelmatig aanbiedingen, waardoor je met forse korting een cruise kunt boeken, die dan ineens heel betaalbaar wordt.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Cruise Travel, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Varend zeven sterren hotel

Wintergarden suite op de Seabourn Ovation © Nico van Dijk
Wintergarden suite op de Seabourn Ovation © Nico van Dijk

En ondanks dat er op de Seabourn Ovation plaats is voor meer passagiers dan op bijvoorbeeld de Seabourn Quest, heeft ontwerper Tihany er voor gezorgd dat je toch het gevoel blijft houden van een groot, luxe jacht,of  een privé-club aan wal. Alle ruimtes hebben een intieme, warme sfeer. De Seabourn Ovation is een 7-sterren-hotel, maar dan één dat vaart. En omdat je thuis ook niet hoeft te betalen om een drankje te nemen of iets te eten, hoeft dat ook niet op de Seabourn-schepen. In principe kun je je portemonnee thuis laten, want alles is inclusief, op een aantal bijzondere excursies na. Ook fooien zijn inbegrepen. Lees meer over de filosofie van Seabourn Cruise Line.

Suites op de Seabourn Ovation

De Ovation en de Encore zijn de eerste all-suite-schepen van Seabourn. Passagiers kunnen kiezen uit:

 • Veranda Suites van ± 30 m2, met privéveranda tot ± 7 m2
 • Penthouse Suites van ± 42 m2, met privéveranda van ± 9 m2
 • Penthouse Spa Suites van ± 60 m2 tot ± 63 m2, met privéveranda tot ± 19 m2.
 • Owners Suites van ± 54 m2 tot ± 57 m2, met privéveranda van 13 m2 tot ± 83 m2
 • Signature Suites van ± 91 m2, met privéveranda van ± 89 m2
 • Wintergarden Suites van ± 93 m2, met privéveranda van ± 19 m2

De Wintergarden Suites zijn echt verbluffend. Ze bevinden zich op dek 8 en bestaan uit onder meer een luxe woonkamer, een grote veranda, een aparte, door ramen afgesloten veranda met bubbelbad en een masterbedroom met aparte badkamer met nog een bubbelbad. Wie wil, kan twee Wintergarden Suites combineren tot een Grand Wintergarden Suite.

Ook heel fraai zijn de Signature suites, eveneens op dek 8. Vanuit die Signature Suites kijk je naar de boeg van het schip en de oneindige horizon.

In elke suite heb je je persoonlijke steward of stewardess, een twin- of queensize bed met keuze uit diverse soorten kussens, walk-in garderobekasten, in-suite bar, interactief entertainment, marmeren badkamer met badprodocuten van Molton Brown en een app met je favoriete kranten en tijdschriften.

Restaurants op de Seabourn Ovation

Hoofdrestaurant Seabourn Ovation © Nico van Dijk
Hoofdrestaurant Seabourn Ovation © Nico van Dijk

Ook in de restaurants aan boord van de Seabourn Ovation draait het om je thuis voelen, ultraluxe en persoonlijke service. Uiteraard kun je eten wanneer je wilt, waar je wilt en met wie je wilt. Ook dineren in je hut is zoals gezegd geen enkel probleem. De bediening is uitmuntend en neemt voor elke gast de tijd.

Aan boord van de Seabourn Ovation zijn vijf restaurants:
-het hoofdrestaurant, dat simpelweg The Restaurant heet, bevindt zich op dek 3. Door de roomwitte ‘boomstructuur’ waarmee het restaurant wordt ingedeeld, is een intieme sfeer ontstaat die in de verte doet denken aan het interieur van een luxe bedoeinentent uit films als ‘Lawrence of Arabia’.
-een sushi-restaurant op dek 8. Het sushi-restaurant is een noviteit op de Encore en de Ovation en niet aanwezig op de kleinere Seabourn-schepen
-The Grill by Thomas Keller op dek 8. Voor dit restaurant in art-deco-stijl moet je gezien de populariteit wel reserveren. Het is een klassiek Amerikaans restaurant waarbij de menu’s zijn samengesteld door Thomas Keller, de enige Amerikaanse chef met drie Michelin-sterren. De ingrediënten van de gerechten komen bij kleine, ambachtelijke producenten vandaan.
-het Colonnade-restaurant: het ontbijt- en lunchrestaurant op dek 9, waar je ook buiten kunt lunchen.
-The Patio: een open lucht restaurant op het pooldeck. Je kunt hier terecht voor de betere burgers en pizza’s, maar je kunt er ook dineren onder de sterren.

Lounges en bars op de Seabourn Ovation

Seabourn Ovation Atrium © Nico van Dijk
Seabourn Ovation Atrium © Nico van Dijk

Van ’s ochtends vroeg tot een uur of zes in de avond kun je heerlijk koffie drinken op het Seabourn Square op dek 7. Dit is een hele informele ruimte waar je je ook in een persoonlijke setting door de Seabourn-staf kunt bij laten praten over bijvoorbeeld de excursiemogelijkheden. Cruisegangers vinden hier ook de bibliotheek en een internetpunt. Echt een huiskamer, maar dan op zee.

Ook in de Patio Bar (dek 9), de Skybar (dek10), de Observation bar (dek 11) en in The Club en het Casino op dek vijf kun je onder het genot van een drankje genieten van het goede leven. En verder zijn er regelmatig feestjes en borrels her en der aan dek. De Seabourn-passagier wil tenslotte nieuwe ervaringen op doen en ‘socializen’.

Achteraan op dek zes tenslotte is de Grand Salon waar onder meer lezingen worden gegeven of shows worden opgevoerd. Voor het ontwikkelen van die shows werkt Seabourn samen met sir Tim Rice.

Ontspannen in de spa of The Retreat

Natuurlijk heeft de Seabourn Ovation de nodige innovatieve faciliteiten op het gebied van ontspanning en wellness. Op dek 11 bevindt zich de Spa met daarachter de fitness en een yogaruimte. Aan stuurboord tref je de schoonheidssalon met een barber-shop.

Een andere heerlijke ruimte is The Retreat op dek 12. Hier liggen rond een whirlpool twintig tweepersoons cabana’s, uitgerust met ligbedden, tv en kunst aan de muur. Je kunt ze per dag of dagdeel huren als je wat meer privacy wilt. Op een exclusief schip als de Seabourn Ovation heb je ruimtes met nog meer exclusiviteit.

De Seabourn Ovation in cijfers:

 • Bruto tonnage: 40.350
 • Lengte: 210 meter
 • Breedte: 28 meter
 • Aantal dekken: 13 (inclusief bemanningsverblijven)
 • Snelheid: 15 knopen.
 • Scheepsbouwer: Fincantieri-werf in Marghera, Italië..

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.