Shadow

Venetië weert cruiseschepen uit centrum

Vanaf het dek van je cruiseschip een foto maken van het San Marco-plein in Venetië is niet meer mogelijk. Venetië weert cruiseschepen uit het centrum. De Giudecca, een van de belangrijkste waterwegen van de stad, die vlak langs het San Marco-plein met het Dogen-paleis loopt, zou voor cruiseschepen verboden worden.

Maiden Voyage van de Koningsdam
De Koningsdam van Holland America Line op haar ‘maiden voyage’ bij Venetië © Holland America Line

Nieuwe cruiseterminal in Venetië?

Het besluit is afkomstig van de Italiaanse regering. Doel is om het cutlurele erfgoed van Venetië te beschermen. Cruiseschepen moeten nu tijdelijk aanleggen bij de industriehaven van Venetië, meldt Het Parool. Naar een definitieve ligplaats voor de cruiseschepen in Venetië wordt nog gezocht. Er wordt al jaren gesproken over de bouw van een nieuwe cruiseterminal buiten de lagune.

Botsingen met cruiseschepen

Het stadsbestuur van Venetië had de afgelopen jaren zelf ook al geprobeerd cruiseschepen uit Venetië te weren. Dat gebeurde onder andere na een aantal botsingen waarbij cruiseschepen betrokken waren. Ook milieubeschermers drongen er al lange tijd op aan om cruiseschepen te weren, om zo het onderwaterleven te beschermen. Bovendien zou de golfslag van de grote cruiseschepen leiden tot bodemerosie waardoor de funderingen van de beroemde, oude stadspaleizen aangetast zouden worden.

Volgens de BBC verdienen ongeveer 6000 Venetianen hun brood in de cruisebranche. Een deel van hen ging in oktober 2020 de straat op om een lange-termijn visie van de Italiaanse overheid op de cruisebranche te eisen.
Venetië is een populaire vertrek- en aankomsthaven voor cruises door de Oostelijke Middellandse Zee. Veel cruises naar Griekenland, Turkije, Kroatië en Montenegro beginnen of eindigen in Venetië.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.