Shadow

Verlenging verbod op cruises in Amerika

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten hebben op 11 mei het verbod op het maken van cruises verlengd tot 24 juli. Dit omdat, volgens de CDC  (de Amerikaanse RIVM) er genoeg redenen zijn om aan te nemen dat mensen op cruiseschepen COVID-19 heel snel kunnen introduceren, overbrengen en verspreiden.

Cruises met de Pacific Princess © DecruiseGids.nl/Nico van Dijk
Pacific Princess © DecruiseGids.nl/Nico van Dijk

Cruisemaatschappijen kondigen al volop plannen aan om hun cruises te hervatten. Maar cruisen vanuit Amerika zit er voorlopig nog niet in. De Centers for Disease Control and Prevention liggen dwars. De CDC-experts zijn bang dat er via cruiseschepen opnieuw uitbraken van het coronavirus ontstaan.

“We hebben de afgelopen vier maanden veel geleerd over dit virus en de pandemie, over de unieke aspecten en enkele van de situaties die zeer grote uitbraken kunnen veroorzaken,” zegt Dr. Martin Cetron, CDC-directeur voor wereldwijde migratie en quarantaine in een gesprek met CNN. Hij besprak hoe de uitbraken van het coronavirus op de Diamond Princess en de Grand Princess het CDC hielpen te begrijpen hoe sluipend het virus zich kan verspreiden in een omgeving zoals dat van een cruiseschip. Maar dus ook wat er nodig is om weer veilig te kunnen varen.

Waarom extra risico?

Er zijn een aantal redenen waarom cruiseschepen extra risico’s met zich meebrengen. Een belangrijke is de gemiddelde leeftijd van de cruisereizigers. Een ander belangrijk gegeven is dat mensen a-symptomatisch kunnen zijn, maar wel het virus verspreiden. Koorts en hoesten zijn niet altijd een maatstaf dat iemand besmet is. Zo bleek dat meer dan de helft van de geteste passagiers en de bemanning van de Diamond Princess het virus te hebben, maar geen symptomen te vertonen. Het is juist daardoor dat zo’n explosieve uitbraak kan ontstaan, aldus Dr. Cetron.

Bemanning van een cruiseschip

Hoewel de bemanning van het schip over het algemeen een jongere, gezondere populatie is, zijn ze ook gevoelig voor besmetting met het virus vanwege de gezamenlijke leefactiviteiten op een schip gedurende enkele weken. Ze delen woonruimte en kunnen geen sociale afstand houden. Dat leide tot de uitbraak op de Grand Princess, dat voor de kust van Californië in quarantaine werd geplaatst. Omdat de bemanning niet van boord gaat kunnen ze op een volgende vaart de nieuwe passagiers besmetten.

‘No Sail Order’

Tijdens het vaarverbod moeten rederijen maatregelen nemen om infecties op hun schepen in de toekomst te voorkomen, op te sporen, te bestrijden en zo veel mogelijk in te dammen. Daarbij moeten ze rekening houden met de unieke situatie van de cruiseschepen.  “Er kunnen nog meer maatregelen komen als dit virus blijft circuleren voordat we een vaccin hebben. We moeten nadenken over hoe we al onze omgevingen kunnen veranderen om veiligere ruimtes te creëren” aldus Martin Cetron.

Voorlopig duurt de ‘No Sail Order’ in ieder geval tot 24 juli, met mogelijkheid tot verlenging als dat noodzakelijk blijkt. Er is geen advies uitgebracht over de tijd wanneer de cruisemaatschappijen hun cruisereizen voor passagiers weer kunnen hervatten.

Meer cruisenieuws

Welke cruisemaatschappijen gaan weer cruisen?

Cruisemaatschappijen: tot wanneer zijn de cruises opgeschort?

Reisadviezen landen

Boek alvast je cruise

Wil je alvast een cruise boeken voor als alle vaarbeperkingen weer zijn opgeheven? Kijk dan naar het aanbod van onder meer Captain Cruise, CruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Op de hoogte blijven van het laatste cruisenieuws: meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.