Shadow

Viking Cruises: Zeecruises, expeditiecruises en riviercruises

Viking Cruises is een bijzondere cruisemaatschappij. Waar de meeste cruisemaatschappijen zich focussen op alleen zeecruises, of riviercruises of expeditiecruises biedt Viking Cruises zowel zeecruises, als riviercruises als expeditiecruises. Het nieuwste cruiseschip van Viking Cruises is de Viking Polaris.

Viking Cruises is opgericht op 5 augustus 1997 en bestaat in 2022 dus precies 25 jaar. Dat werd gevierd in Amsterdam waar Viking Cruises tegelijkertijd haar nieuwste expeditie cruiseschepen doopte: De Viking Polaris en de Viking Octantis.

Viking Cruises viert 25ste verjaardag in Amsterdam

Voor Torstein Hagen, de oprichter en bestuursvoorzitter van Viking Cruises, bepaalt de bemanning van de 101 cruiseschepen voor het grootste deel het succes van Viking Cruises in de afgelopen 25 jaar. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Voor Torstein Hagen, de oprichter en bestuursvoorzitter van Viking Cruises, bepaalt de bemanning van de 101 cruiseschepen voor het grootste deel het succes van Viking Cruises in de afgelopen 25 jaar. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

De cruisemaatschappij is opgericht door de Noor Torstein Hagen, die nog steeds bestuursvoorzitter is en wiens familie een groot deel van het aandelenkapitaal in handen heeft. Hagen is een man die links gaat waar anderen rechts af slaan. Zijn motto: “Een leven zonder risico is het niet waard om geleefd te worden.” Daarom kocht Hagen in 1997 in Rusland tijdens de roebel-crisis voor 8 miljoen zijn eerste vier cruiseschepen. “In slechte tijden moet je investeren”, aldus Hagen tijdens een toespraak in Amsterdam ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van Viking Cruises. En met diezelfde instelling in het achterhoofd bestelde Hagen tijdens de coronapandemie in 2022 nog eens vier zeecruiseschepen.

Wat kenmerkt een cruise van Viking Cruises?

Viking Cruises vaart met kleinere cruiseschepen die er grotendeels hetzelfde uit zien. De zeeschepen zijn allemaal identiek, de riviercruiseschepen zien er hetzelfde uit en ook de twee expeditieschepen zijn nagenoeg exacte kopieën van elkaar. Sterker nog, als je van een riviercruiseschip overstapt op een zeecruiseschip – en bij Viking Cruises kun je zeecruises met riviercruises combineren – dan kom je aan boord van alle schepen dezelfde Scandinavische ‘look & feel’ tegen: van de kleurstelling en motieven in de tapijten en gordijnen, tot aan de inrichting van de hutten, suites en openbare ruimtes.

Het is elegant, maar niet overdadig. Aan ‘blingbling’ doen ze bij Viking Cruises niet. Alleen op de riviercruiseschepen in Egypte zijn de pilaren vervangen door zuilen in de typisch Egyptische stijl van de tempels van Karnak.

Vrijwel alles inclusief, inclusief duik met een onderzeeboot

De 'bubbels' van de gele onderzeeboot op de Viking Polaris zijn vernoemd naar de Beatles George en Ringo. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De ‘bubbels’ van de gele onderzeeboot op de Viking Polaris zijn vernoemd naar de Beatles George en Ringo. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Verder is bij de cruises van Viking Cruises vrijwel alles inbegrepen, ook een duiktocht met een onderzeeboot tijdens een van de expeditiecruises. Alleen voor de duurdere dranken kun je een apart drankenpakket kopen, dat je er eigenlijk altijd wel uit haalt.

Tijdens de maaltijden geldt in de restaurants een open zitting. Je kunt dus ontbijten, lunchen of dineren met wie je wilt. Alle tafels aan boord van de riviercruiseschepen voor 6, 8 of 10 personen zodat je snel nieuwe cruisereizigers leert kennen. Op de oceaanschepen beschikken de restaurants wel over tafels voor 2 of 4 personen.

Focus op de bestemmingen

De Viking Sky bij de Seven Sisters-watervallen in de Geirangerfjord in Noorwegen. © Viking Cruises.
De Viking Sky bij de Seven Sisters-watervallen in de Geirangerfjord in Noorwegen. © Viking Cruises.

Bij Viking Cruises ligt de focus op de bestemming. Als passagier doe je tijdens een cruise unieke en verrijkende ervaringen op. De sfeer aan boord het beste te omschrijven als rustig en kalm. Dat komt mede doordat Viking Cruises geen kinderen onder de 18 jaar meeneemt en er zijn geen casino’s aan boord.

Ook het sterke familiegevoel dat onder de bemanning leeft, draagt bij aan de sfeer. Zo’n 81 procent van de bemanningsleden komt terug als z’n eerste contract voorbij is. Goede deals sluiten op het juiste moment zijn belangrijk, maar de voornaamste reden van het succes van de cruisemaatschappij zijn de bemanningen, benadrukt Hagen.  

Onderscheidingen voor Viking Cruises

Doelgroep van Viking Cruises zijn vooral reislustige, nieuwsgierige cruiseliefhebbers die belangstelling hebben voor geschiedenis, cultuur, wetenschap in gastronomie. En dat Viking Cruises er tussen het enorme aanbod van cruises in slaagt om een bijzonder product neer te zetten, blijkt wel uit de vele onderscheidingen die de cruiserederij heeft gekregen.

Zo heeft Condé Nast Traveller Viking Cruises in 2022 uitgeroepen tot beste riviercruisemaatschappij en beste cruisemaatschappij voor zeecruises. Ook bij de verkiezing van de Travel + Leisure’s 2022 ‘World’s Best’ Awards eindigde Viking Cruises bij zowel de zeecruises als de riviercruises op de eerste plaats.

Riviercruises van Viking Cruises

Met de zelf ontworpen Viking Longships, herkenbaar aan de brede boeg, maakt Viking Cruises riviercruises over onder meer de Rijn, zoals hier bij het Duitse Boppard. © Viking Cruises.
Met de zelf ontworpen Viking Longships, herkenbaar aan de brede boeg, maakt Viking Cruises riviercruises over onder meer de Rijn, zoals hier bij het Duitse Boppard. © Viking Cruises.

De vloot van Viking Cruises bestaat in totaal uit een indrukwekkende 101 cruiseschepen. Op rivieren in Europa, Egypte en Azië varen inmiddels 80 riviercruiseschepen van Viking Cruises rond. Daarmee heeft de Noorse rederij naar eigen zeggen de grootste vloot aan riviercruiseschepen. Sinds 2016 varen er ook cruiseschepen van Viking op Chinese rivieren rond.

De riviercruiseschepen zijn zogeheten Longships die de cruisemaatschappij tussen 2008 – 2010 zelf ontworpen heeft. De Longships zijn in 2012 in de vaart gekomen en zijn drie dekken hoog. Doordat ze een vrij stompe boeg hebben, kunnen ze 190 passagiers mee op riviercruise nemen, terwijl concurrenten maximaal zo’n 160 passagiers aan boord hebben. Dat scheelt in de exploitatie. Die 190 passagiers worden verzorgd door 51 bemanningsleden.

Cruises op de Nijl

Nieuwste aanwinst is de Viking Osiris, een riviercruiseschip dat Nijlcruises maakt. De Viking Osiris is in augustus 2022 in Egypte gedoopt door de achtste Graaf van Carnarvon, George Herbert. Hij is een verre nazaat van de Graaf Carnarvon die destijds de expeditie financierde waarbij het graf van farao Toetanchamon werd ontdekt. De riviercruises worden gemaakt in Europa, de Verenigde Staten, Egypte en Azië. In de Verenigde Staten biedt Viking Cruises riviercruises op de Mississippi aan met een gecharterd riviercruiseschip. Verder heeft de rederij nog drie riviercruiseschepen in aanbouw.

Van de Noord-Amerikanen die in Europa een riviercruise boeken, kiest 50 procent voor Viking Cruises.

Zeecruises van Viking Cruises

Viking Cruises heeft momenteel 7 oceaanschepen in de vaart, maar daar komen er in rap tempo meer bij. Hier twee Viking-schepen op zeecruise bij Valletta op Malta. © Viking Cruises.
Viking Cruises heeft momenteel 7 oceaanschepen in de vaart, maar daar komen er in rap tempo meer bij. Hier twee Viking-schepen op zeecruise bij Valletta op Malta. © Viking Cruises.

Daarnaast telt de vloot van Viking Cruises zeven identieke, luxe cruiseschepen waarmee zeecruises gemaakt worden. Het eerste oceaanschip dateert uit 2015. Daarnaast zijn vier zeeschepen in aanbouw, is er een contract gesloten voor nog twee zeecruiseschepen en is er een optie op nog 2 schepen. De Viking Neptune komt in november 2022 in de vaart, gevolgd door de Viking Saturn in april 2023. De andere nieuwe cruiseschepen hebben nog geen naam gekregen.

Onbekend is nog op welke brandstof schepen gaan varen die tussen 2026 en 2028 in de vaart komen. Hagen denkt zelf aan brandstofcellen die op vloeibare waterstof werken. Het schip dat als bouwnaam Ocean XI heeft gekregen, zou dan het eerste Viking-schip zijn dat op die brandstof vaart.

Hoge passagiers-bemanning ratio

De bestaande cruiseschepen van Viking Cruises bieden plaats aan 930 passagiers en ongeveer 440 bemanningsleden. Daarmee komt de ratio passagiers versus bemanningsleden aardig in de buurt van die van ultraluxe cruiserederijen als Seabourn Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises en Oceania Cruises.

Door hun relatief geringe omvang kunnen zij in havens komen waar grote cruiseschepen niet kunnen afmeren. Omdat Viking Cruises zoveel nadruk legt op ontdekken, cultuur en natuur gaat slechts 38 procent van de cruises naar bestemmingen in de Middellandse Zee. Bij andere cruisemaatschappijen is dat percentage vele malen hoger. Daarentegen boekt 23 procent van de Viking-passagiers een cruise naar Noord-Europa. Slechts 8 procent maakt een Caraïbische cruise met Viking.

De passagiers bij Viking Cruises zijn vooral Britten en Amerikanen. Naar eigen zeggen heeft Viking Cruises 24 procent van de markt voor luxe cruises in Noord Amerika in handen. Silversea Cruises (15 procent), Regent Seven Seas Cruises (13 procent) en Seabourn Cruise Line (10%) volgen op gepaste afstand. Nederlanders zie je niet of nauwelijks aan boord van cruiseschepen van Viking Cruises. Wellicht komt dat omdat de cruises van deze rederij voor zover wij weten niet door Nederlandse cruisereisbureaus worden aangeboden. Wij kwamen ze online in elk geval niet tegen.

Zeecruises combineren met riviercruises

En als je zowel riviercruiseschepen en zeeschepen hebt, dan is het logisch om ook combinaties van rivier- en zeecruises aan te bieden. Zo kun je bij Viking Cruises onder meer een cruise over de Rijn combineren met een cruise naar de Noorse fjorden. Of een cruise vanuit Noorwegen naar Hongarije: Van Bergen naar Budapest.

Expeditiecruises van Viking Cruises

De Viking Octantis bij Antarctica. Via een rollenbank aan de achterzijde van het schip kunnen zodiacs en meer comfortabele 'special operations'-boten makkelijk te water gelaten worden. © Viking Cruises.
De Viking Octantis bij Antarctica. Via een rollenbank aan de achterzijde van het schip kunnen zodiacs en meer comfortabele ‘special operations’-boten makkelijk te water gelaten worden. © Viking Cruises.

Relatief nieuw zijn de expeditiecruises van Viking Cruises. De Noorse cruisemaatschappij heeft momenteel twee expeditieschepen in de vloot: de Viking Octantis en de Viking Polaris. De Viking Polaris is in 2022 opgeleverd en werd 30 september 2022 gedoopt in Amsterdam. De expeditieschepen van Viking Cruises zijn 332 meter lang en bieden plaats aan 378 passagiers en 256 bemanningsleden. Omdat je in de koude klimaten waar de expeditieschepen meestal varen geen balkon bij je hut nodig hebt, is deze ruimte bij de hut getrokken in de vorm van een ‘Nordic Balcony’. Lees meer over de expeditiecruiseschepen van Viking.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.