Cruisemaatschappij Viking Cruises heeft vrijdag 30 september 2022 in de cruiseterminal van Amsterdam niet 1, maar 2 expeditieschepen tegelijkertijd gedoopt. De champagneflessen sloegen stuk tegen de Viking Polaris en de Viking Octantis. Opvallend detail: beide expeditieschepen lagen zo’n 6000 kilometer uit elkaar. En in een moeite door vierde Viking Cruises in Amsterdam ook haar 25ste verjaardag.
- Expeditiecruiseschepen Viking Polaris en Viking Octantis
- Doop Viking Octantis
- Doop Viking Polaris
- Cruisen op de Viking Polaris
- Zachte aardetinten en Scandinavische patronen
- Expeditiecruises met de Viking Polaris
- Wetenschappelijk onderzoek op Viking-schepen
- Voorlichting en educatie
- Onderzoek in het Science Lab
- Gele onderzeeboten
- Restaurants op de Viking Polaris
- Nordic Spa
- Hutten en suites op de Viking Polaris
- Meer nieuwe cruiseschepen van Viking Cruises

Het was in meerdere opzichten een bijzondere vrijdag voor Viking Cruises. Niet alleen werden twee cruiseschepen tegelijkertijd gedoopt, dat heeft Viking Cruises wel vaker gedaan, maar het was ook voor het eerst dat er een riviercruiseschip, een zeecruiseschip en een expeditieschip van Viking Cruises tegelijkertijd bij elkaar in één haven lagen. Daardoor konden passagiers van de Viking Mani, met als kapitein de Nederlandse Amber de Nooyer, overstappen op de Viking Mars om hun reis als zeecruise te vervolgen. Viking Cruises is in Europa de enige cruisemaatschappij die deze combinatie van zeecruises en riviercruises aanbiedt. Vergelijk de expeditiecruises van Viking Cruises met een Hurtigruten cruise.
Expeditiecruiseschepen Viking Polaris en Viking Octantis

Sinds december 2021 beschikt Viking Cruises ook over expeditie cruiseschepen: de zusterschepen Viking Octantis en de Viking Polaris, die net een paar dagen voor de doop was overgedragen door de Noorse Vard-scheepswerf van scheepsbouwconglomeraat Fincantieri. Na een toespraak van Torstein Hagen, de oprichter en nog steeds CEO van Viking Cruises, in The Aula, het auditorium op het achterdek van de Polaris, verplaatste het gezelschap zich naar het voordek.
Doop Viking Octantis

Daar werd, omgeven door Noorse tradities en het zingen van de volksliederen van achtereenvolgens Noorwegen, de Verenigde Staten en Nederland, eerst de Viking Octantis gedoopt. Dat gebeurde door Liv Arnesen, de eerste vrouw die solo op ski’s de Zuidpool bereikte. Omdat de Viking Octantis, vernoemd naar de zuiderster, zo’n 9 uur vliegen verderop een cruise over de Grote Meren op de grens van de VS en Canada maakte, en Arnesen op het voordek van de Polaris in Amsterdam stond, gebeurde de doop via een videoverbinding.

“Het is inderdaad wel vreemd om een schip te dopen dat 6000 kilometer verderop ligt”, erkende Arnesen na afloop tegenover Decruisegids.nl. Arnesen zal van tijd tot tijd deel uitmaken van het Viking Expedition Team dat meevaart op de cruises naar Antarctica.
Doop Viking Polaris

Daarna was het de beurt aan Ann Bancroft om de Viking Polaris, vernoemd naar de noordster, te dopen. Bancroft was de eerste vrouw die solo de Noordpool bereikte. Ze doopte de Viking Polaris door met een ferme klap met een Noorse schep, naar eigen zeggen een onmisbaar item voor elke poolreiziger, het lint door te hakken waarmee een fles Noorse aquavit tegen de romp kapot sloeg.
Cruisen op de Viking Polaris
De Viking Polaris heeft 189 hutten, 5 suites, 4 balkonhutten en 1 penthouse-suite. De Viking Polaris kan 378 passagiers en 256 bemanningsleden mee op expeditiecruise nemen. Volgens Torstein Hagen, oprichter en nog steeds CEO van Viking Cruises, biedt de Viking Polaris ’twee keer meer ruimte per gast dan de conccurentie’. “Viking Polaris biedt de optimale mix van omvang en snelheid.”
Het interieur van het expeditieschip Viking Polaris komt uit de koker van Richard Riveire van Rottet Studio. Reviere is de huisarchitect van Viking Cruises en had voordat hij door de rederij werd ingehuurd nog nooit een cruise gemaakt. Sindsdien heeft hij de interieurs van alle 101 (!) cruiseschepen van Viking Cruises mogen ontwerpen. Het was voor het eerst dat cruiseschepen uit alle drie de Viking-klassen op een plek bij elkaar waren. “Ik zie hier op 100 meter de laatste tien jaar van mijn werkzame leven”, verwees Riveire naar de drie Viking-schepen die bij elkaar in de Amsterdamse cruisehaven lagen.
Zachte aardetinten en Scandinavische patronen
Riveire kiest steevast voor een ontwerp met zachte, lichte aardetinten en Scandinavische symbolen en prints, die op alle schepen terugkeren. Daardoor herken je het meteen als een Viking-cruiseschip en voel je je direct thuis, aldus de architect.
Expeditiecruises met de Viking Polaris

En als we inderdaad van riviercruiseschip Viking Mani overstappen op zeecruiseschip Viking Mars en even later op expeditieschip Viking Polaris aan boord komen, zien we precies wat hij bedoelt. Op de Viking Polaris kom je binnen in de Studio waar zich onder meer de Expedition Central bevindt. Hier kunnen passagiers via grote, interactieve beeldschermen en kaarten allerlei informatie over de bestemming van hun expeditieschip krijgen. Elk expeditiecruiseschip heeft altijd drie expeditiemedewerkers aan boord, vertelt Mark Jansen, een Duitser die zelf expeditieleider is. Verder kun je op alle schermen in de hutten en in sommige openbare ruimtes van de Viking Polaris hetzelfde zien wat de bemanning op de brug ziet.
Wetenschappelijk onderzoek op Viking-schepen
Onder het motto ‘nu we er toch zijn’ doet de bemanning van de Viking Octantis en Viking Polaris ook wetenschappelijk onderzoek. Daarbij wordt samengewerkt met verschillende wetenschappelijk instituten. Zo brengen de expeditieschepen met camera’s de zeebodem rond Antarctica in beeld. Daarbij werden 2 nieuwe vissoorten ontdekt. Ook wordt de hoeveelheid microplastics in het zeewater. Daarnaast werkt Viking Cruises samen met de Amerikaanse weerdienst NOA. Beide expeditiecruiseschepen hebben een Polar-Class-6 kwalificatie, waardoor ze probleemloos in de poolstreken kunnen varen.
Voorlichting en educatie

Verder wordt tijdens de cruises van de Viking Polaris en Viking Octantis veel aandacht besteed aan educatie en voorlichting. Dat gebeurt onder meer via lezingen, presentaties en films in The Aula, een groot scheepsbreed auditorium op het achterdek.
Tegen de wanden van The Aula kunnen technici schermen op en neerlaten die gedecoreerd zijn met kunstwerken van Edward Munck, de befaamde Noorse kunstschilder. Die kunstwerken zijn een kopie van het auditorium van de Universiteit van Oslo waar voorheen de Nobelprijzen voor de Vrede werden uitgereikt. Viking Cruises is sponsor van The Munch Foundation.

Buiten op het achterdek, achter The Aula, en net boven zeeniveau bevindt zich de Finse Terrace. Op dit terras staan verwarmde banken rondom haarden waar je van weergaloze uitzichten kunt genieten. The Finse Terrace is vernoemd naar het Finse Plateau in Noorwegen.
Onderzoek in het Science Lab
Een andere locatie aan boord van de Viking Polaris waar alles om wetenschap draait is het Science Lab. Dit bevindt zich naast de Hangar. Hier kunnen passagiers en wetenschappers onderzoek doen. Ook hebben de Viking Polaris en Viking Octantis een bibliotheek aan boord. Die is onderdeel van de Living Room, een ruimte waar je ramen van de vloer tot het plafond hebt.
Gele onderzeeboten
The Hangar is de hangar aan boord van de Viking Polaris waar kayaks en 27 zodiacs zijn opgeslagen. Dat zijn rubberboten van het type dat ook door verschillende marinierskorpsen wereldwijd gebruikt worden. Daarmee kunnen per zodiac 10 passagiers aan wal gebracht worden.
Wie niet graag in zo’n zodiac stapt, kan aan wal gaan in een 12 persoons ‘special operations boot’ die ook door het Noorse leger gebruikt wordt. Die boot kan via een neergelaten klep in het achterschip van de Viking Polaris over speciale rollen naar buiten en ook weer naar binnen varen. De boot kan 40 knopen en heeft geveerde stoelen.

Maar wat ons betreft de echte blikvanger in de hangar is de gele onderzeeboot waar maximaal zes passagiers in vervoerd worden. De passagiers zitten op volledig draaibare fauteuils, verdeeld over twee grote bubbels die, het is tenslotte een ‘yellow submarine’ naar Beatles-leden George en Ringo zijn vernoemd. De ‘bubbels’ van de Viking Octantis heten Paul en George.
De onderzeeboten kunnen afdalen tot 300 meter diepte. Alle activiteiten bij Viking Cruise, dus ook duiktochten met de onderzeeboten, zijn inbegrepen bij de cruiseprijs.
Restaurants op de Viking Polaris
De Viking Polaris heeft verschillende restaurants aan boord. Naast het hoofdrestaurant, heb je World Café, Mamsen (waar Scandinavische gerechten geserveerd worden) en het Italiaanse restaurant Manfredi’s.
Nordic Spa

En voor de ultieme ontspanning hebben de Viking Polaris en de Viking Octantis de Nordic Spa. Vanuit het warme zwembad kun je buiten de ijsschotsen voorbij zien dobberen. Ook vind je hier diverse sauna’s, een sneeuwgrot en kun je overdekt, maar toch buiten zwemmen.
Hutten en suites op de Viking Polaris

De Viking Polaris telt 189 hutten. Die zijn voorzien van een zogeheten Nordic balkon. Aangezien je in de poolstreken geen balkon nodig hebt, is het balkon inpandig gemaakt. Je hebt keuze uit zes typen hutte
Daarnaast hebben de Viking Polaris en de Viking Octantis Nordic Junior Suites en de grote Explorer Suites. Die lijken op de gelijknamige suites op de oceaanschepen van Viking Cruises.
Meer nieuwe cruiseschepen van Viking Cruises
De totale vloot van Viking Cruises telt nu 101 cruiseschepen. Maar er komen nog meer nieuwe cruiseschepen aan. Tussen 2026 en 2028 worden vier oceaanschepen, en drie rivierschepen opgeleverd. Verder staan er nog twee opties voor zeecruiseschepen open.
Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.