Shadow

Wat zijn de cruisetrends voor 2020 volgens CLIA?

Bij de cruisetrends die Cruise Lines International Association (CLIA) voor het jaar 2020 signaleert in het nieuwste Cruise Industry Outlook rapport ligt de focus  vooral op ecologische duurzaamheid, responsible tourism en de opkomst van de plasticwerende passagier.

De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk
De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk

Een cruisevakantie blijft populair. Volgens de laatst bekende cijfers boekten in 2018 113.000 Nederlanders en ruim 7 miljoen Europeanen een cruise. Wereldwijd komt het aantal cruisepassagiers naar verwachting in 2020 uit op 32 miljoen. De groeiende vraag naar cruisevakanties en de bijbehorende milieu-impact plus de impact op de bestemmingen waar cruiseschepen aanmeren, vertalen zich in een aantal trends voor het nieuwe jaar.

Cruisetrends 2020

1. Ecologische duurzaamheid

De ontwikkeling van nieuwe, duurzame technologieën en het gebruik van schonere brandstoffen is topprioriteit in de cruise-industrie om de milieu-impact te verkleinen. Zo zal in 2020 44 procent van de nieuwe schepen op Liquified Natural Gas (LNG) varen en wordt 68 procent van de schepen gefilterd met Exhaust Gas Cleaning Systems (ECGS), ook wel bekend als scrubbers. De nieuw te bouwen schepen die niet varen op LNG, krijgen ook dit ECGS-systeem. Tot slot beschikken alle nieuw gebouwde schepen over Advanced Wastewater Treatment Systems om afvalwater te zuiveren en wordt 88 procent van de nieuwe schepen uitgerust met walstroom.

2. Responsible tourism en samenwerken met cruisebestemmingen

Met de groei van het aantal cruisepassagiers, neemt ook de verantwoordelijkheid voor cruisemaatschappijen toe om respectvol om te gaan met de cruisebestemmingen en met steden en lokale regeringen samen te werken. Aandachtspunt is onder andere een divers excursieaanbod waarvan ook de lokale markt profiteert. Lees hier hoe Amsterdam omgaat met het aanmeren van cruiseschepen.

3. Cruise en citytrip ineen

Een cruise laat zich goed combineren met een citytrip voor of na de cruisevakantie. Zeker 65 procent van de ondervraagde reizigers brengt een paar extra dagen door bij de opstaphaven of aanmeerlocatie. Lees meer over cruisen en citytrips op Reisprofs.

Ontspannen in een van de hottubs op de hoogste dekken van de Norwegian Encore © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Ontspannen in een van de hottubs op de hoogste dekken van de Norwegian Encore © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

4. Reduceren van wegwerpplastic

Duurzaam denken en doen is steeds belangrijker voor reizigers. Zeker acht van de tien cruisepassagiers recyclet (82 procent) en vermindert het gebruik van wegwerpplastic (80 procent) tijdens de reis. Zeven van de tien ondervraagde passagiers gaven in het CLIA-onderzoek aan geen plastic rietjes meer te willen.

5. Generation X en millennials ontdekken de cruise

Het beeld van een cruisevakantie verandert. Zo denkt 66 procent van Generation X (36-55 jaar) en 71 procent van de millennials (21-35 jaar) positiever over cruises dan twee jaar geleden. In 2018 boekten in Nederland zo’n 13.000 millennials een cruise, 2000 meer dan een jaar eerder.

6. Solo-cruisepassagiers

Het aantal singles neemt niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd nog altijd toe. Daarom houden steeds meer cruisemaatschappijen rekening met de wensen van soloreizigers. Zo zijn er steeds meer studiocabins, activiteiten voor singles en solo-lounges op cruiseschepen en verdwijnen toeslagen voor alleenreizenden.

7. Korte cruisevakantie tussendoor

Reisperiodes en reiswensen veranderen continue. Zo zoeken veel reizigers naar korte vakanties voor tussendoor. Cruisemaatschappijen spelen hierop in met cruises van drie tot vijf dagen met kortere vaarroutes naar verschillende bestemmingen.

Boek je cruisevakantie

Of je nu een korte of lange cruise wilt maken, een citytrip of een kerstcruise, millennial of single bent, met je gezin of de hele familie wilt cruisen… bij de volgende cruise-aanbieders vindt je altijd de cruise die bij je past:

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Cruises met Hapag Lloyd zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Cruisewinkel.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Bekijk aanbiedingen voor een cruise van Royal Caribbean International bij onder meer Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Cruise Outlook CLIA in cijfers 2020

Het Cruise Industry Outlook rapport is samengesteld op basis van onderzoeken, reisinzichten en gesprekken met reisagenten.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.