Shadow

Culinary Arts Kitchen op de Regent Seven Seas Explorer: als koken verheven wordt tot kunst

Eten op cruiseschepen is misschien wel een van de belangrijkste activiteiten aan boord. Bij ultraluxe rederij Regent Seven Seas Cruises is het koken verheven tot kunst. Decruisegids volgde er een kookworkshop in de Culinary Arts Kitchen op het ultraluxe cruiseschip Regent Seven Seas.

De Culinary Arts Kitchen op de Regent Seven Seas Explorer. © Nico van Dijk/Decruisegids.nl
De Culinary Arts Kitchen op de Regent Seven Seas Explorer. © Nico van Dijk/Decruisegids.nl

Tekst en foto’s Nico van Dijk

Cruisemaatschappijen doen er alles aan om hun passagiers gastronomie van het hoogste niveau aan te bieden. Op veel cruiseschepen kun je 24/7 je maag vullen. En met kookworkshops, culinaire excursies, kookcompetities à la Masterchef en wijnproeverijen proberen cruiserederijen gastronomisch ingestelde passagiers te lokken. Op sommige cruiseschepen zijn speciale kookateliers ingericht. Daar kunnen culinair ingestelde gasten onder leiding van een chef hun kookkunsten verbeteren.

Dat is ook het geval bij de Culinary Arts Kitchen op dek 11 van de Seven Seas Explorer. Dit schip van rederij Regent Seven Seas Cruises staat bekend als een van de meest luxueuze cruiseschepen die ooit gebouwd zijn. Dat blijft het in ieder geval tot 2020 als het nieuwste Regent-schip in de vaart komt: de Seven Seas Splendor.

Aan boord hangt voor miljoenen euro’s aan kunst van onder meer Picasso en Chagall. Gasten worden aan boord verwend met een veelgeprezen culinair aanbod. Koken is hier verheven tot kunst. Een buitenkans dus, als je met een van de chefs op dit prachtige schip een kookworkshop, pardon, ‘culinary arts workshop’ mag volgen. En nee je hoeft geen keukenprins of -prinses te zijn. Ook kookklunzen kunnen meedoen.

Carrièreswitch van ‘corporate lawyer’ tot ‘chef instructor’

De Culinary Arts Kitchen bestaat uit achttien kookwerkplekken. Koken op een schip vereist enige aanpassingen in de keuken. Er wordt gekookt op inductieplaten, want passagiers die op een cruiseschip met open vuur aan de slag gaan, dat wil je niet. En hoewel moderne cruiseschepen amper deinen, zitten de keukenkastjes en lades ouderwets ‘zeevast’ dicht en gaan ze alleen met een stevige ruik open.

Chef Instructor Linda Miller © Nico van Dijk/Decruisegids.nl
Chef Instructor Linda Miller © Nico van Dijk/Decruisegids.nl

Elke deelnemer heeft z’n eigen kookstation. Chef Instructor Linda Miller staat voor de groep en geeft uitleg. Ooit was de Amerikaanse ‘corporate lawyer’, maar verliet ze uiteindelijk de advocatuur om te beginnen aan een opleiding aan een prestigieuze kookschool in Hyde Park, New York en andere culinaire instituten. “Dit is voor mij ideaal”, aldus de gewezen jurist. “Ik kan reizen, nieuwe keukens ontdekken en koken. Geloof me, ik wil nooit meer terug naar mijn oude baan.”

‘Hands on cooking’

Dankzij de grote schermen achter haar kunnen we vanaf onze eigen kookdesk op haar werkblad meekijken met wat ze doet. Het is echt ‘hands on cooking’. Linda geeft uitleg en doet het voor en dan gaan de passagiers aan de slag. Hulpkoks lopen langs de werkstations en bieden waar nodig assistentie. Na elke kookronde wisselen ze geruisloos pannen, bestek, overtollige ingrediënten en de vaat. Je zou willen dat het er thuis ook zo aan toe ging.

Een ‘culinairy arts class’ duurt normaal gesproken enkele uren, maar gelet op de beperkte tijd krijgen wij een stoomcursus. We krijgen eerst een mooie witte wijn en na enige uitleg gaan we aan de slag. “We beginnen altijd makkelijk om de gasten vertrouwd te maken met de technieken en het koken op inductie”, legt Linda uit.

Als eerste gieten we een scheutje olijfolie in de pan. Als die op temperatuur is, laten we er plakjes prosciutto-ham in glijden. Vegetariërs maken een ander gerecht. Ondertussen geeft Linda tips. “Leg je ingrediënten niet meteen uit de koelkast in de pan. Dan bakken ze niet.” Klinkt voor de een misschien als een open deur. Voor de ander is het een eyeopener.

Verrassende combinatie van smaken

De Culinary Arts Kitchen betekent 'hands on cooking' voor alle deelnemers © Nico van Dijk/Decruisegids.nl
De Culinary Arts Kitchen betekent ‘hands on cooking’ voor alle deelnemers © Nico van Dijk/Decruisegids.nl

De prosciutto laten we even bakken waarna we er gedroogde pruimen in rollen. Het levert een verrassende combinatie van smaken op: zout, zoet en een beetje bitter. Tussen het koken door vloeit de wijn rijkelijk. “We houden er van om wijn te schenken tijdens het koken”, aldus de chef.

En terwijl zij uitleg geeft over het tweede gerecht dat we gaan maken, een pannenkoekje gevuld met lavendelijs, afgedekt met bramen en frambozen, wisselen de sous-chefs en hulpkoks op de achtergrond het gebruikte kookgerei om voor schone pannen. Ook brengen ze een nieuwe sprankelende wijn met een framboos er in.

We vetten de pan in met geklaarde boter, gieten behendig het klaargezette beslag in de bovenste rand van de goed verhitte pan, trekken de pan iets onderuit zodat het beslag gelijkmatig verdeeld wordt en we wachten totdat er een bruin randje aan de pannenkoek verschijnt. Dan is het een kwestie van voorzichtig met een spatel omkeren, de andere kant afbakken en binnen een mum van tijd staat er een heerlijke crȇpe op tafel. “Very nice”, complimenteert Linda.

Koken is herinneringen ophalen

Linda Miller "Ik krijg ik weet niet hoeveel herhaalbezoek." © Nico van Dijk/Decruisegids.nl

We vragen wat voor passagiers haar kookworkshops volgen. “Dat zijn niet per se mensen die thuis veel koken. Maar ze willen wel smaken leren kennen en thuis iets smaakvols voor hun vrienden kunnen bereiden. Gasten vinden het leuk hier bezig te zijn en leuke gerechten te maken. Die kunnen ze thuis ook weer maken en herinneringen aan de cruise ophalen met hun vrienden.” Daarom heeft ‘Executive chef’ van de Culinary Arts Kitchen, Kathryn Kelly, ook een kookboek met recepten uit de Culinary Arts Kitchen samengesteld.

Per dag geven Linda en haar collega’s twee workshops. Dat kunnen ook themaworkshops zijn waarbij de focus ligt op een bepaalde techniek of op keukens uit de regio waar het schip op dat moment vertoeft. Bij cruises naar Noord-Europa kunnen dat bijvoorbeeld gerechten van de Vikingen zijn. De workshops staan los van wat er in de scheepskeukens aan boord gebeurt, al worden er ook wel eens recepten van populaire gerechten uit de restaurants gemaakt.

Op de nieuwe Seven Seas Splendor worden zestien nieuwe kookworkshops aangeboden. Die zijn geïnspireerd op de Caraïbische en Middellandse-Zee-bestemmingen waar de Seven Seas Splendor in haar inaugurele seizoen in 2020 vaart.

Met de chef naar de lokale versmarkt

En af en toe nemen de chefs in een haven gasten mee naar lokale markten, bijzondere restaurants of lokale voedselproducenten. De workshops en culinaire excursies slaan absoluut aan bij de Regent-cruisereizigers. “Ik krijg ik weet niet hoeveel herhaalbezoek van passagiers”, aldus Linda.

De Culinary Arts Kitchen wordt alleen aangeboden op de Regent Seven Seas Explorer. Per dag worden twee workshops voor 18 deelnemers per keer gegeven. Deelname moet je minstens 36 uur vooraf doorgeven. Met dieetwensen zoals vegetarisch of glutenvrij eten wordt rekening gehouden. Zelf een cruise meemaken op de Regent Seven Seas Explorer?

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, Cruise Travel of Captain Cruise.

Lees ook: Een kijkje in de keuken van de Seven Seas Explorer: Nee zeggen tegen een gast bestaat niet.

Lees meer artikelen over Regent Seven Seas Cruises.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.