Shadow

Een kijkje in de keuken van de Seven Seas Explorer: “Nee zeggen tegen een gast bestaat niet”

Adel verplicht. En dat weten ze in de keukens van het ultraluxe cruiseschip Seven Seas Explorer maar al te goed. Willen de maximaal 750 passagiers allemaal kreeft bestellen bij het diner? Dan krijgen ze alle 750 kreeft op hun speciaal gemaakte Versace-borden. Nee zeggen is geen optie. “Ik pak nog liever mijn koffers dan dat een gast iets bestelt wat er niet is”, aldus Food & Beverage Director Stefano. En nee, de restjes gaan niet naar de bemanning.

Het Compass Rose restaurant op de Seven Seas Explorer © Nico van Dijk / Decruisegids
Het Compass Rose restaurant op de Seven Seas Explorer © Nico van Dijk / Decruisegids

De Fransman uit het Bretonse St. Malo geeft bij wijze van uitzondering een rondleiding door de keuken van het Compass Rose-restaurant. Dit restaurant op dek vier is misschien wel het sjiekste restaurant aan boord van dit superluxe cruiseschip van cruisemaatschappij Regent Seven Seas Cruises.

Normaal gesproken mogen passagiers hoogst zelden een kijkje in de keuken nemen op een cruiseschip. Strenge hygiëne-regels en hoge werkdruk staan het niet toe dat rondneuzende passagiers het keukenpersoneel voor de voeten lopen. Maar voor ons wordt een uitzondering gemaakt.

We hebben net in de Culinary Arts Kitchen, zeven dekken hoger, een kookworkshop gevolgd en mogen nu even rondkijken in de keuken van het exclusieve Compass Rose restaurant. Dit is koken op het hoogste niveau, al moet je dat laatste zeker niet letterlijk nemen. De voornaamste keuken van de Seven Seas Explorer ligt juist midscheeps op dek 4, het laagste voor de passagiers toegankelijke dek, en in het meest stabiele deel van het schip.

“Afwasmachine is het belangrijkste apparaat”

Michael Meyepa is Executive Chef op de Seven Seas Explorer © Nico van Dijk / Decruisegids
Michael Meyepa is Executive Chef op de Seven Seas Explorer © Nico van Dijk / Decruisegids

Executive Chef Michael Meyepa uit Zuid-Afrika en Food & Beverage Director Stephane Carriou uit het Franse St. Malo zijn samen verantwoordelijk voor alles wat op de Seven Seas Explorer te maken heeft met eten en drinken. De 88 koks voor de 8 verschillende restaurants op de Seven Seas Explorer staan onder leiding van de Meyepa. Hij legt uit dat hygiëne extreem belangrijk is. “De afwasmachine is daarom het belangrijkste apparaat van de keuken.” Etensresten worden van vuile vaat verwijderd en zoveel mogelijk gescheiden ingezameld.

Die restjes worden niet overboord gekieperd en worden ook niet, volgens een hardnekkig broodje aap-verhaal, aan de bemanning voorgezet. “De bemanning krijgt bijna hetzelfde soort ontbijt als de passagiers. Voor lunch en diner krijgen ze eten uit hun land van herkomst. De bemanning is net zo belangrijk als de gasten. Dit schip is voor hen een tweede huis.”

Nee zeggen is geen optie

De keuken van het Compass Rose Restaurant komt al om 1 uur ’s nachts tot leven. Dan gaan vijf bakkers aan de slag om zestien soorten brood te bakken, elke dag weer.

Versace-servies op de Seven Seas Explorer © Nico van Dijk / Decruisegids
Versace-servies op de Seven Seas Explorer © Nico van Dijk / Decruisegids

Tijdens de lunch en het diner kunnen maximaal 350 passagiers tegelijkertijd aan tafel. Er is vrije zitting, dus je kunt elke maaltijd gaan zitten waar en met wie je wilt. Het menu in het Compass Rose restaurant is elke dag anders. Al het eten wordt pas na bestelling bereid en ligt dus niet al voorgekookt in warmhoudbakken. Meyepa houdt via een groot digitaal ticketbord precies in de gaten hoeveel er van elk gerecht besteld wordt. Dreigt er iets op te raken, dan laat hij terstond uit de provisiekamers en koelcellen nieuwe voorraad aanrukken. “Wij verkopen geen nee. Alles is mogelijk”, aldus de Executive Chef.

Food & Beverage Director Stephane Carriou knikt instemmend. “Ik pak nog liever mijn koffers dan dat een gast iets bestelt wat er niet is.” Dat vereist met name bij de langere cruises en cruises in gebieden met weinig havens een strakke planning en maanden vooraf bestellen.

Meyapa proeft van alle gerechten en zorgt er voor dat de obers uitleg krijgen over de ingrediënten. “Mijn belangrijkste taak is om al die koks zo goed mogelijk samen te laten werken en al die maanden op zee de spirit hoog te houden. En Carriou vult aan “a happy crew, happy passengers.”

Alles inclusief

Op de cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises zijn alle maaltijden in alle restaurants inbegrepen. Ook alle drankjes zijn inclusief. Dat geldt ook voor fooien, wifi aan boord en excursies. Ook voor een verlenging aan land voor of na je cruise hoef je niet altijd bij te betalen. Lees hier wat is inbegrepen bij Regent Seven Seas Cruises. Lees hier alles over de cruisebestemmingen van Regent Seven Seas Cruises.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Lees meer artikelen over Regent Seven Seas Cruises.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.