Shadow

Ook grote cruiseschepen de Seine op

Onlangs liet minister Frédéric Cuvillier van Transport weten dat de Franse regering de regels voor het scheepvaartverkeer op de rivier de Seine zo heeft veranderd dat nu ook grote cruisescheppen van 135 meter lang Parijs kunnen bereiken.

Een zogeheten 'longship' van Viking River Cruises op de Rijn. Parijs wil ook meer van dit soort schepen ontvangen. © Viking River Cruises
Een zogeheten ‘longship’ van Viking River Cruises op de Rijn. Parijs wil ook meer van dit soort schepen ontvangen. © Viking River Cruises

Goed nieuws voor de Noorse maatschappij Viking River Cruises. De maatschappij laat een groot schip bouwen op een werf in de kuststad Saint-Nazaire en wil in 2015 met het nieuwe cruiseschip over de Seine naar het centrum van de Franse hoofdstad varen.
Volgens de minister is door de overeenkomst met de Noorse cruisemaatschappij de werkgelegenheid in de komende 3 jaar voor meer dan 250 mensen in Saint-Nazaire verzekerd.

Meer toerisme

Door de openstelling van de Seine voor grote cruiseschepen zal het  toerisme over het water van Le Havre naar de hoofdstad flink toenemen, zo verwacht de Franse minister. Tot nu toe was het alleen mogelijk voor cruiseschepen tot maximaal 110 meter lang om over de rivier naar Parijs varen.

Volgens Le Parisien is het gevaar dat zulke grote schepen de aanblik van de rivier en de stad verpesten. Om de rivier op te mogen eisen de Franse autoriteiten wel dat schippers op deze grote cruiseschepen een Rijnpatent hebben. Dit patent geeft aan dat de schipper weet waar de ondiepten en de gevaarlijke stromingen in de Rijn zitten en dat is volgens de Franse  overheid een garantie dat de schipper ook om kan gaan met de moeilijke omstandigheden op de Seine.