Overzicht nieuwste cruiseschepen: welke nieuwe cruiseschepen worden er gebouwd?

Geplaatst door Redactie op 7 mei 2019 om 18:04 in de categorie Cruiseschepen & Reportages

Zo ongeveer alle cruisemaatschappijen bouwen tegen de klippen op nieuwe cruiseschepen om in te kunnen spelen op de groei van het aantal cruisepassagiers. Welke nieuwe cruiseschepen staan er op stapel en wanneer komen ze in de vaart? En wat weten we over al die nieuwe cruiseschepen? Welke faciliteiten en opvallende noviteiten hebben ze aan boord? Dat kun je lezen in dit overzicht van de nieuwste cruiseschepen.

MSC Grandiosa's sea trials© Bernard Biger

MSC Grandiosa’s sea trials – © Bernard Biger

Wereldwijd gaan er nog steeds meer mensen op cruisevakantie. De wereldwijde brancheorganisatie CLIA verwacht dat het aantal cruisepassagiers in 2019 stijgt naar 30 miljoen. En omdat ook voor de komende jaren een groei wordt verwacht, bouwen cruiserederijen nieuwe cruiseschepen.

Sommige cruiseschepen worden specifiek voor een bepaald segment cruisereizigers gebouwd. En dan hebben we het niet alleen over ultraluxe cruiseschepen die voor luxe cruisereizigers bestemd zijn. Sommige cruiseschepen worden speciaal voor de Amerikaanse of Aziatische cruisemarkt gebouwd. Chinese passagiers houden van een andere inrichting dan bijvoorbeeld Amerikaanse of Duitse cruisegangers en rederijen spelen daar op in. En als een schip na een paar jaar in een heel ander werelddeel gaat varen, ach, dan verbouw je toch gewoon de boel? Ook dat gebeurt regelmatig.

Cruises voor nieuwe schepen ver vooruit boeken

Voor veel van die nieuwste cruiseschepen kunt u al cruises boeken, ook al zijn de schepen nog niet in de vaart. En als u mee wilt op een inaugurele cruise, dan moet u er helemaal snel bij zijn. Want bijvoorbeeld Amerikanen boeken een cruisevakantie al twee jaar van tevoren. Als laatboekende Nederlander vis je dan achter het net. Wilt u als een van de eerste passagiers mee op een nieuw cruiseschip? Bekijk dan deze aanbiedingen voor cruises met nieuwe cruiseschepen.

Nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line

De nieuwe Norwegian Encore © Norwegian Cruise Line.

De nieuwe Norwegian Encore © Norwegian Cruise Line.

Nu de Norwegian Encore, het laatste cruiseschip van Norwegian Cruise Line in de Breakaway-klasse in de vaart is gekomen, richt cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line zich op het ontwikkelen van de volgende generatie cruiseschepen. Dat wordt de Leonardo-klasse die uit zes schepen gaat bestaan. De zes cruiseschepen komen tussen 2022 en 2027 in de vaart. Ze worden gebouwd door Fincantieri en zullen ongeveer 3000 passagiers tellen. Daarmee zitten ze tussen de schepen van de Breakaway-klasse, die zo’n 4000 passagiers op cruise kunnen meenemen, en de Jewel-klasse. Die bieden plaats aan ongeveer 2000 cruisegangers.

Boek nu al voor de nieuwste cruiseschepen van Norwegian Cruise Line bij onder meer Zeetours, CruiseReizen.nl, Cruisetravel, Captain Cruise, TUI, Stip Reizen, Cruisewinkel en Kras.

Nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises

cruiseschip Sky Princess

Sky Princess©PR

Rederij Princess Cruises zal bij het oudere publiek voor altijd bekend blijven met de televisie-serie Love Boat, die op een Princess-schip werd opgenomen. Maar Princess Cruises kijkt vooruit naar de toekomst en investeert in de bouw van vijf nieuwe schepen. Die worden tussen 2019 en 2025 opgeleverd. De eerste twee nieuwste schepen van Princess Cruises zijn de Sky Princess en de Enchanted Princess. De Sky Princess is het vierde Royal Class-schip van Princess Cruises. Dit nieuwe cruiseschip is op 15 oktober opgeleverd en maakt vanaf 20 oktober 2019 cruises. Zusterschip Enchanted Princess volgt in juni 2020. Beide schepen krijgen de grootste balkons op zee en de Ocean Medaillon.

Inmiddels is ook de naam van het volgende nieuwe schip van Princess Cruises bekendgemaakt: Dat schip gaat Discovery Princess heten. De Discovery Princess komt eind 2021 in de vaart. Het schip maakt haar inaugurele cruise vanaf 3 november 2021: een zevendaagse cruise van Rome naar Athene. De Discovery Princess krijgt plaats voor 3660 passagiers. De Discovery Princess wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in het Italiaanse Montfalcone. Cruises met de Discovery Princess zijn nu al te boeken. Kijk voor de beste aanbiedingen bij onder meer Cruisewinkel, Dreamlines, Captain Cruise, Cruisetravel, Zeetours en CruiseReizen.nl. Na de oplevering van de Discovery Princess volgen twee nieuwe ( LNG) schepen met elk een capaciteit van 4300 gasten. Die worden in 2023 en 2025 verwacht.

Nieuwste cruiseschepen Holland America Line

De Nieuw Statendam tijdens haar maiden call in Amsterdam in mei 2019 © Machiel van Kraaij via Aviareps

De Nieuw Statendam tijdens haar maiden call in Amsterdam in mei 2019 © Machiel van Kraaij via Aviareps

Holland America Line heeft in het voorjaar de Nieuw Statendam laten dopen door Oprah Winfrey. Dit is na de Koningsdam het tweede schip uit de Pinnacle-klasse. En inmiddels wordt er een derde  Pinnacle-schip gebouwd, dat ook al een naam krijgt die bij Holland America Line vaker gebruikt is: Ryndam. Dit nieuwste schip van Holland America Line, het zestiende van de vloot, komt in mei 2021 in de vaart. Bekijk aanbiedingen voor cruises met de Nieuw Statendam via Dreamlines, Kras, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

De nieuwste schepen van MSC Cruises

MSC Cruises heeft enkele jaren geleden een omvangrijk investeringsprogramma aangekondigd voor de bouw van een groot aantal nieuwe schepen. Na de MSC Meraviglia zijn dat onder meer de MSC Bellissima, die in maart 2019 werd gedoopt, de MSC Grandiosa, die in oktober 2019 in de vaart is gekomen. en de MSC Virtuosa. Dat laatste schip heeft eind november 2019 haar float-out beleefd en gaat vanaf oktober 2020 cruises maken. Daarna laat MSC Cruises nog een derde Meraviglia-Plus schip bouwen. Dit schip heeft nog geen naam en gaat in 2023 cruises maken. Het wordt aangedreven door LNG.

De MSC Grandiosa is het eerste schip uit de Meraviglia-Plus-klasse. Het schip staat onder leiding van kapitein Marco Massa. De MSC Grandiosa brengt haar inaugurele seizoen door in de westelijke Middellandse Zee. Genua wordt de thuishaven. Cruises met MSC Cruises kun je boeken bij onder meer DreamlinesKras, CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Captain Cruise, Cruisetravel, Zeetours en Stip Reizen.

Verder heeft MSC Cruises aangekondigd twee miljard euro te investeren in de bouw van vier luxe cruiseschepen. De schepen worden gebouwd bij Fincantieri en krijgen de nieuwste snufjes op het gebied van milieuvriendelijke technologie. Het eerste schip wordt opgeleverd in 2023. In de jaren daarna tot  en met 2026 volgt telkens nog een schip. De schepen wegen ongeveer 64.000 brutoregisterton.

De nieuwe cruiseschepen van Costa Cruises

De Italiaanse rederij Costa Cruises heeft de afgelopen jaren een stevig bouwtempo ingezet. Er werden maar liefst drie nieuwe cruiseschepen gebouwd: De Costa Venezia, de Costa Firenze en de Costa Smeralda zijn de nieuwste schepen van Costa Cruises. De Costa Venezia is in maart 2019 in gebruik genomen en is het eerste Costa-schip dat voor de Chinese cruisepassagiers gebouwd is. Ook de Costa Firenze, het zusterschip van de Venezia dat een Florentijns thema krijgt, is voor de Chinese markt bestemd. De Costa Firenze komt 2 november 2020 in de vaart en zal eerst een maand lang cruises in de Middellandse Zee varen, voordat het naar Hongkong vertrekt.

De zeetesten met de Costa Smeralda zijn intussen succesvol afgerond en begin december 2019 is de Costa Smeralda overgedragen aan Costa Cruises. Oplevering van dit schip was voorzien voor oktober, maar de werf had meer tijd nodig.

Dit is het eerste cruiseschip van Costa Cruises dat op vloeibaar aardgas (LNG) vaart. De Costa Smeralda krijgt ook een zusterschip: de Costa Toscana. Het eerste staal voor de Costa Toscana is eind juli 2019 gesneden op de Meyer-werf in het Finse Turku. Het schip wordt in 2021 opgeleverd. Adam Tihany, die het interieur van de HAL-schepen Koningsdam en Nieuw-Statendam heeft ontworpen, is aangesteld als ‘creative director’ voor de beide nieuwe Costa-schepen. Een Costa-cruise boeken kan bij TUI, Stip Reizen, Cruisetravel en Kras.

Het moederbedrijf van Costa Cruises, Carnival Corp. , heeft bovendien een joint-venture opgezet met het Chinese China State Shipbuilding Corp. Carnival brengt de Costa Atlantica en de Costa Mediteranea, worden in deze joint venture ingebracht. De schepen gaan cruises door Azië maken. De joint-venture laat ook twee nieuwe cruiseschepen bouwen, waarvan de eerste in 2023 wordt opgeleverd.

Nieuwe cruiseschepen van Royal Caribbean International

Royal Caribbean International staat bekend om z’n megacruiseschepen. Denk aan de Symphony of the Seas (363 meter lang) die in april 2018 in de vaart kwam, en de Harmony of the Seas, twee van de grootste cruiseschepen ter wereld. Op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg wordt nu gewerkt aan de Odyssee of the Seas. Dit schip van 163.000 ton gaat in de herfst van 2020 cruises maken. Een cruise boeken kan bij CruiseReizen.nl, Cruisetravel, Zeetours, Dreamlines en Kras. Verder laat Royal Caribbean een nieuwe schip van de Oasis-klasse bouwen voor de Chinese cruisemarkt. Deze Wonder of the Seas begint medio 2021 aan cruises vanuit Shanghai. De kiel voor dit vijfde Oasis-schip is op 10 oktober 2019 gelegd op de scheepswerf in Saint-Nazaire. Eerder in 2019 werd bekend dat Royal Caribbean nog een zesde Oasis-schip laat bouwen. Dat nieuwe cruiseschip komt ergens in 2023 in de vaart.

Op diezelfde werf wordt de laatste hand gelegd aan de Spectrum of the Seas. Dit schip komt in mei 2019 in de vaart en is het eerste Quantum Ultra-klasse-schip. De Spectrum of the Seas is ontworpen voor de Aziatische markt. Het schip biedt plaats aan 4246 passagiers. Daarmee is de Spectrum het grootste en duurste cruiseschip van Azië. De Quantum-Ultra-klasse-schepen zijn een maatje kleiner dan de Oasis-schepen.

De nieuwste cruiseschepen van Carnival Cruises

Cruiserederij Carnival Cruises kwam in 2016 met de Carnival Vista, het eerste schip in de Vista-klasse. De Vista krijgt nog twee zusterschepen: de Carnival Horizon (2018) en Carnival Panorama. De Carnival Panorama is het derde schip uit de Vista Klasse en biedt plaats aan 4000 passagiers. Vanaf de oplevering in november 2019 tot en met mei 2021 gaat het schip cruises maken langs de Mexicaanse Rivièra. Carnival Cruise Line neemt in 2020 een ander nieuw schip in gebruik, de Mardi Gras. Dit nieuwe cruiseschip telt 20 dekken. Het spectaculairste onderdeel van de Mardi Gras: een achtbaan op zestig meter boven zeeniveau. De Mardi Gras zou in augustus 2020 worden opgeleverd, maar scheepsbouwer Meyer Turku heeft laten weten dat het die datum niet gaat halen. In plaats daarvan wordt het schip in oktober 2020 opgeleverd. Cruisemaatschappij Carnival heeft daarom de eerste acht cruises geannuleerd. Cruises met Carnival Cruise Lines kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Dreamlines, Kras, Cruisewinkel, Captain Cruise, Zeetours en Cruisetravel.

Nieuwe cruiseschepen bij Aida Cruises

De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises

De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises

Aida Cruises heeft momenteel dertien schepen in de vaart. Daar komen er tot en met 2023 nog drie bij. Het nieuwste cruiseschip is de AidaNova die in december 2018 bij de Aida-vloot kwam. Ook dit schip vaart op LNG. De andere twee schepen worden in 2021 en 2023 opgeleverd. Daarnaast heeft Aida op 30 november 2019 de Aidamira gedoopt. Dit is de voormalige Costa neoRomantica van zuster-rederij Costa Cruises. Het schip is helemaal verbouwd en is het vierde Selection Class-schip van Aida. Helaas moest de korte Welcome-cruise direct na de doop worden geannuleerd. Er moest nog het een en ander aan het schip verbouwd worden. Passagiers kregen hun geld terug. Cruises van Aida Cruises zijn onder meer te boeken bij CruiseReizen.nl, Dreamlines, Kras, Cruisewinkel, Zeetours, Stip Reizen, Captain Cruise en Cruisetravel.

Nieuwe ultraluxe cruiseschepen

Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises

Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises

Ultraluxerederij Regent Seven Seas Cruises heeft twee nieuwe ultraluxe schepen op stapel staan. De eerste is de Regent Seven Seas Splendor. Dit varende luxepaleis komt februari 2020 in de vaart. Bekijk alvast de suites op de Seven Seas Splendor. Topmodel en actrice Christie Brinkley zal de Seven Seas Splendor op 21 februari 2020 in Miami dopen. Het all suite, all balcony-schip biedt plaats aan 750 passagiers die in de watten gelegd worden door 543 bemanningsleden. En in het najaar van 2023 komt er nog een zusterschip bij. De naam van dat nieuwe schip is nog niet bekend. Kijk voor aanbiedingen met de nieuwste Regent-schepen bij Cruisetravel, Dreamlines, Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Ultraluxerederij Seabourn heeft twee nieuwe schepen in bestelling. Het worden allebei expeditieschepen die naar alle uithoeken van de wereld kunnen varen. Het eerste schip, de Seabourn Venture, maakt haar inaugurele cruises in juni 2021. De boekingen voor de Seabourn Venture zijn al open. Het tweede schip heeft nog geen naam en komt in mei 2022 bij de vloot.

Nieuwe cruiseschepen bij Silversea Cruises

Ook concurrent Silversea Cruises zit niet stil. De Silversea Moon, die in augustus 2019 te water is gelaten, komt in 2020 in de vaart, terwijl de Silversea Dawn in het vierde kwartaal van 2021 cruises gaat varen. De Silver Dawn en de Silver Moon worden zusterschepen van de Silver Muse, dat momenteel het vlaggenschip van de vloot is. De Silver Moon wordt het negende schip in de vloot van Silversea Cruises en biedt plaats aan 596 passagiers. Dat cruiseschip is een paar maten groter dan de Silver Origin. De Silver Origin wordt gebouwd op de Nederlandse scheepswerf De Hoop en is speciaal ontwikkeld voor cruises rond de Galapagos Eilanden. Het schip biedt dan ook plaats aan slechts 100 passagiers. Meer mag niet van de lokale autoriteiten. De Silver Origin, die gebaseerd is op het ontwerp van de Celebrity Flora, is medio januari 2020 te water gelaten en wordt in de zomer van 2020 opgeleverd.

En Crystal Cruises telt af naar 10 augustus 2020. Op die datum begint de eerste cruise van de nieuwe Crystal Endeavor. Dit ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 200 passagiers. Het schip zal vooral expeditiereizen maken naar bijvoorbeeld de poolgebieden en Tasmanië. Aan boord zijn ervaren gidsen om de expedities aan wal te begeleiden.

Ook bij andere cruiserederijen zijn nieuwe schepen in bestelling of recent opgeleverd. TUI Cruises heeft Mein Schiff 2 in februari 2019 aan de vloot toegevoegd. Ook een TUI Cruise met een Mein Schiff-cruiseschip boeken? Kijk voor aanbiedingen bij TUI, Dreamlines, Captain Cruise, Zeetours en Kras.

Tenslotte heeft de Franse cruisemaatschappij Ponant in november 2019 bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri twee nieuwe luxe expeditieschepen besteld. Die gaan cruises verzorgen voor dochtermaatschappij Paul Gauguin. Op een derde schip is een optie genomen. De nieuwe expeditiecruiseschepen komen in 2022 in de vaart en zullen doorontwikkelde versies van de Explorer-klasse zijn. Ze bieden plaats aan ongeveer 230 cruisepassagiers. Als ook het derde cruiseschip gebouwd wordt, beschikt Paul Gauguin over vier cruiseschepen.

Drie nieuwe schepen voor Disney Cruise Line

Disney Cruise Line heeft drie nieuwe cruiseschepen besteld. Het eerste schip, dat eind 2021 opgeleverd wordt, gaat Disney Wish heten. De Disney Wish gaat vanaf januari 2022 cruises maken en krijgt een afbeelding van Repelsteeltje op de boeg. Het is nog niet bekend hoe de andere twee nieuwe Disney-cruiseschepen gaan heten. Zij komen in 2022 en 2023 als zesde en zevende cruiseschip bij de Disney-vloot. De schepen worden ongeveer 140.000 brutoregisterton. Ten minste twee schepen maken de eerste vijf jaar cruises uit Amerika. Ze krijgen Port Canaveral in Florida als thuishaven. Dat was ook de thuishaven van de vier bestaande Disney-cruiseschepen toen ze in de vaart kwamen.

En tenslotte kijkt Celebrity Cruises uit naar de Celebrity Apex die voor levering in april 2020 gepland staat. De Apex is het tweede schip in de Edge-klasse. En op 13 mei 2019 heeft Celebrity Cruises de Celebrity Flora aan de vloot toegevoegd. Dat gebeurde in Rotterdam waar het schip gebouwd is op de werf van De Hoop. De Celebrity Flora is een wat kleiner schip dat speciaal voor cruises naar de Galapagos-eilanden gebouwd is. De Flora biedt plaats aan maximaal honderd passagiers. En Virgin Voyages heeft de Scarlet Lady besteld. Dit schip wordt begin 2020 opgeleverd.

Nieuw cruiseschip voor Cunard

Cruisemaatschappij Cunard heeft 11 oktober 2019 het eerste staal gesneden voor de bouw van een nieuw cruiseschip. Het nieuwe schip, dat nog geen naam heeft, wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in Castellammare di Stabia bij Napels. Het nieuwe cruiseschip wordt in 2022 opgeleverd en is het 249ste schip in de 179-jarige geschiedenis van de cruisemaatschappij. De nieuwe aanwinst wordt het een na grootste Cunard-schip van de vloot. Adam Tihanny neemt het ontwerp van het scheepsinterieur voor zijn rekening. Boekingen voor het nieuwe Cunard-schip kan vanaf een nog onbekende datum in 2020.

Oplevering Flying Clipper voor Star Clippers uitgesteld

Cruiserederij Star Clippers, dat met zeilschepen vaart, heeft een nieuw vijfmast zeilschip besteld bij rederij Brodosplit. Het schip, de Flying Clipper, is na vijf jaar bouwen nagenoeg klaar, maar de scheepsbouwer wil het schip niet aan Star Clippers overdragen. De bouw is twee jaar vertraagd. Rederij en scheepswerf gaan de zaak nu voorleggen aan een Nederlands arbitragetribunaal.

Grootste schip ter wereld voor Dream Cruises

Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises

Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises

Cruisemaatschappij Dream Cruises, dat vooral in Azië actief is, laat momenteel het grootste cruiseschip ter wereld bouwen. De Global Dream, goed voor 9500 passagiers, is het eerste schip van de Global-klasse. Het nieuwe cruiseschip komt in het voorjaar van 2021 in de vaart en krijgt de grootste achtbaan op zee. De Global Dream is vooral bestemd voor de snelgroeiende Aziatische cruisemarkt.

Overzicht nieuwste cruiseschepen: welke nieuwe cruiseschepen worden er gebouwd?
3.7 (73.33%) 6 vote[s]

Delen

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.