Shadow

Overzicht nieuwste cruiseschepen: welke cruiseschepen worden er gebouwd?

Cruisemaatschappijen bouwen nieuwe cruiseschepen om in te kunnen spelen op de groei van het aantal cruisepassagiers. Welke nieuwe cruiseschepen staan er op stapel en wanneer komen ze in de vaart? En wat weten we over al die nieuwe cruiseschepen? Welke faciliteiten en opvallende noviteiten hebben ze aan boord? Dat kun je lezen in dit overzicht van de nieuwste cruiseschepen. Laatst gewijzigd: 27 december 2021.

Sommige cruiseschepen worden specifiek voor een bepaald segment cruisereizigers gebouwd. En dan hebben we het niet alleen over ultraluxe cruiseschepen die voor luxe cruisereizigers bestemd zijn. Sommige cruiseschepen worden speciaal voor de Amerikaanse of Aziatische cruisemarkt gebouwd. Chinese passagiers houden van een andere inrichting dan bijvoorbeeld Amerikaanse of Duitse cruisegangers en rederijen spelen daar op in. En als een schip na een paar jaar in een heel ander werelddeel gaat varen, ach, dan verbouw je toch gewoon de boel? Ook dat gebeurt regelmatig.

Cruises voor nieuwe schepen ver vooruit boeken

Voor veel van die nieuwste cruiseschepen kunt u al cruises boeken, ook al zijn de schepen nog niet in de vaart. En als u mee wilt op een inaugurele cruise, dan moet u er helemaal snel bij zijn. Want bijvoorbeeld Amerikanen boeken een cruisevakantie al twee jaar van tevoren. Als laatboekende Nederlander vis je dan achter het net. Wilt u als een van de eerste passagiers mee op een nieuw cruiseschip? Bekijk dan deze aanbiedingen voor cruises met nieuwe cruiseschepen.

De nieuwste schepen van MSC Cruises

De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises
De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises

Cruisemaatschappij MSC Cruises heeft enkele jaren geleden een omvangrijk investeringsprogramma aangekondigd voor de bouw van een groot aantal nieuwe schepen. Na de MSC Meraviglia zijn dat onder meer de MSC Bellissima, die in maart 2019 werd gedoopt, de MSC Grandiosa, die in oktober 2019 in de vaart is gekomen, en de MSC Virtuosa. De Virtuosa is op 1 februari 2021 aan MSC Cruises overgedragen. Bekijk of schrijf beoordelingen over de MSC Virtuosa.

Na de Virtuosa laat MSC Cruises nog een derde Meraviglia-Plus schip bouwen. Dit schip gaat in 2023 cruises maken. Het wordt aangedreven door LNG. Van een tweede LNG-schip is de bouw officieel op 28 juni 2021 begonnen: de MSC Euribia, vernoemd naar een Griekse godin. De MSC Euribia wordt gebouwd op de scheepswerf van Chantier de l’Atlantique in het Franse St. Nazaire en komt in 2023 in de vaart. MSC Cruises heeft dan 22 cruiseschepen. De MSC Euribia is het vijfde schip in de Meraviglia-klasse.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

Verder heeft MSC Cruises aangekondigd twee miljard euro te investeren in de bouw van vier luxe cruiseschepen. Die worden ondergebracht in het nieuwe luxe-merk van MSC, Explora Journeys. De schepen worden gebouwd bij Fincantieri en krijgen de nieuwste snufjes op het gebied van milieuvriendelijke technologie. Het eerste schip, de Explora I wordt gebouwd sinds juni 2021 en wordt opgeleverd in 2023. In de jaren daarna tot  en met 2026 volgt telkens nog een schip. De schepen meten ongeveer 64.000 brutoregisterton.

Eerste schip in nieuwe ultragrote World-klasse schepen: MSC World Europa

Verder heeft MSC Cruises in januari 2020 een contract getekend met de Franse scheepswerf Chantiers de l’Atlantique voor de bouw van twee World-Class-schepen. De World-klasse schepen worden opgeleverd tussen 2022 en 2027 en worden aangedreven door LNG-motoren.

De MSC World Europa is het eerste schip in deze nieuwe klasse en komt in november 2022 in de vaart. De Europa krijgt plaats voor 6761 passagiers en wordt 333 meter lang. Daarmee zou het in passagiersaantallen het grootste cruiseschip ter wereld worden. Het schip beleefde op 2 december 2021 haar float-out, waarna op dezelfde scheepswerf direct begonnen werd met de kiellegging van een ander nieuw schip van MSC Cruises, de MSC Euribia. Het tweede World Class schip volgt in 2024. De MSC World Europa zal in december 2022 haar inaugurele cruise maken in de Arabische Golf. Het schip maakt dan 7-daagse cruises vanuit Dubai naar Abu Dhabi, het eiland Sir Bani Yas, Dammam in Saudi Arabië en Doha in Qatar. Vanaf eind maart 2023 maakt de MSC World Europa cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee vanuit Genua naar Napels, Messina, Valletta op Malta, Barcelona en Marseille.

Tenslotte heeft MSC Cruises met dezelfde scheepswerf twee intentieverklaringen getekend voor de ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijke prototypen cruiseschepen. Die gaan pas na 2030 cruisen.

Verder heeft MSC Cruises op 26 juli 2021 de MSC Seashore opgeleverd gekregen. De MSC Seashore beleefde op 20 augustus 2020 haar float-out. De Seashore is een zusterschip van de Seaside en de MSC Seaview, maar dan 16 meter langer. Het is dan ook het eerste schip van de Seaside EVO-klasse. De Seashore is met een lengte van 339 meter het grootste cruiseschip dat ooit in Italië gebouwd is. Ook dit schip is vooral bestemd voor de Amerikaanse markt. De MSC Seashore beleefde op 20 augustus 2020 haar float-out. Aan boord van de MSC Seashore is plaats voor 5877 passagiers en 1648 bemanningsleden. Sophia Loren, de vaste doopvrouw, heeft de Seashore op 17 november gedoopt op het privé-eiland van MSC cruises, Ocean Cay, in de Bahama’s. Bekijk beoordelingen over MSC cruiseschepen.

Tweede Seaside EVO-schip: MSC Seascape

Tenslotte is op 24 juni 2021 de kiel gelegd voor het tweede Seaside EVO-klasse schip: de MSC Seascape. De MSC Seascape heeft op 18 november 2021 haar float-out beleefd op de Montfalcone-werf van Fincantieri. Het schip komt in november 2022 in de vaart en krijgt 2270 hutten. De MSC Yacht Club aan boord van de Seascape, een luxe schip-in-het-schip, wordt de grootste van de hele MSC-vloot. Ook krijgt de Seascape een 540 meter lange boulevard langs het water. Blikvanger wordt de spectaculaire Brug der Zuchten met glazen vloer op dek 16 met een uniek uitkijkpunt op de oceaan. De MSC Seascape meet 169.400 BRT en biedt plaats aan 5877 passagiers. In het inaugurele seizoen, de winter van 2022-2023 maakt de Seascape cruises vanuit Port Miami cruises naar de Caraïben.

Nieuw cruiseschip voor P&O Cruises: Arvia

De Iona, hier nog bij de Meyer Werft in Papenburg, is het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises © Meyer Werft
De Iona, hier nog bij de Meyer Werft in Papenburg, is het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises © Meyer Werft

De Arvia wordt het nieuwste cruiseschip voor de Britse rederij P&O Cruises in de Excel-klasse. Het schip wordt gebouwd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Het wordt het zusterschip van de Iona die in 2020 is opgeleverd. Het eerste staal voor de Arvia is in februari 2021 gesneden. Het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises wordt in december 2022 opgeleverd en gebruikt LNG als brandstof. Het schip meet 180.000 BRT

Nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line

Artist impression van de Norwegian Prima, het nieuwste cruiseschip van Norwegian Cruise Line © NCL
Artist impression van de Norwegian Prima, het nieuwste cruiseschip van Norwegian Cruise Line © NCL

Nu de Norwegian Encore, het laatste cruiseschip van Norwegian Cruise Line in de Breakaway-klasse in de vaart is gekomen, richt cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line zich op het ontwikkelen van de volgende generatie cruiseschepen. De nieuwe schepen zijn ontwikkeld in het kader van het Leonardo-project. Het eerste schip krijgt de naam Norwegian Prima, wat betekent dat de zes cruiseschepen bekend komen te staan als de Prima-klasse.

De nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line bieden plaats aan rond de 3200 passagiers en komen tussen 2022 en 2027 in de vaart. Ze worden gebouwd door Fincantieri en zullen ongeveer 3000 passagiers tellen. Daarmee zitten ze tussen de schepen van de Breakaway-klasse, die zo’n 4000 passagiers op cruise kunnen meenemen, en de Jewel-klasse. Die bieden plaats aan ongeveer 2000 cruisegangers.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises

cruiseschip Sky Princess
Sky Princess©PR

Rederij Princess Cruises zal bij het oudere publiek voor altijd bekend blijven met de televisie-serie Love Boat, die op een Princess-schip werd opgenomen. Maar Princess Cruises kijkt vooruit naar de toekomst en investeert in de bouw van vijf nieuwe schepen. Die worden tussen 2019 en 2025 opgeleverd. De eerste twee nieuwste schepen van Princess Cruises zijn de Sky Princess en de Enchanted Princess.

De Sky Princess is het vierde Royal Class-schip van Princess Cruises. Dit nieuwe cruiseschip is op 15 oktober 2019 opgeleverd en maakt vanaf 20 oktober 2019 cruises. Zusterschip Enchanted Princess zou in juni 2020 volgen. Maar omdat de scheepswerf van Fincantieri wegens het coronavirus is gesloten, is de Enchanted Princess pas op 30 september 2020 opgeleverd. Beide schepen beschikken met de Sky-suites over de grootste balkons op zee en de Ocean Medaillon.

De Enchanted Princess is op 10 november 2021 begonnen aan haar eerste cruise. Het schip wordt maandag 13 december 2021 gedoopt tijdens een ceremonie die online te volgen is.

Inmiddels is ook de bouw van een volgend nieuw cruiseschip voor Princess Cruises ver gevorderd. Dat schip gaat Discovery Princess heten. De Discovery Princess heeft 19 maart 2021 haar float-out beleefd, heeft in december 2021 de eerste sea trials achter de rug en komt in op 27 maart 2022 in de vaart. Dat is enkele maanden later dan eerder gepland. De maiden cruise van de Discovery Princess is een 7-daagse cruise vanuit Los Angeles naar de Mexicaanse Rivièra. De Discovery Princess krijgt plaats voor 3660 passagiers en meet 145.00 BRT.

De Discovery Princess wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in het Italiaanse Montfalcone. Het is het zesde en laatste schip in de Royal-klasse van Princess Cruises. Zusterschepen in deze klasse zijn de Royal Princess, de Regal Princess, de Majestic Princess, de Sky Princess en de Enchanted Princess. Cruises met de Discovery Princess zijn nu al te boeken. Na de oplevering van de Discovery Princess volgen twee nieuwe ( LNG) schepen met elk een capaciteit van 4300 passagiers en meten 175.00 BRT Die worden in 2023 en 2025 verwacht. Het worden de eerste LNG-schepen voor Princess Cruises. Het eerste staal voor deze schepen uit de Sphere-klasse is gesneden op 3 september 2021. Het worden de grootste cruiseschepen die ooit in Italië gebouwd zijn.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Nieuwste cruiseschepen Holland America Line

De nieuwe Rotterdam van Holland America Line © Holland America Line
De nieuwe Rotterdam van Holland America Line © Holland America Line

Holland America Line heeft in het voorjaar de Nieuw Statendam laten dopen door Oprah Winfrey. Dit is na de Koningsdam het tweede schip uit de Pinnacle-klasse. Het derde schip in de Pinnacle-klasse, de Rotterdam, is op 30 juli 2021 overgedragen aan Holland America Line. Na de verkoop van vier schepen in 2020 telt de vloot van Holland America Line nu weer 11 schepen.

De Rotterdam is het zevende schip in de geschiedenis van de Holland America Line dat die naam draagt. Het nieuwste cruiseschip van Holland America Line biedt plaats aan 2668 passagiers. De Rotterdam zal haar eerste cruise met passagiers maken op 20 oktober 2021. Dan vertrekt een transatlantische cruise vanuit Amsterdam naar Fort Lauderdale, waarna de Rotterdam de herfst en winter zal doorbrengen met Caraïbische cruises. Het is nog niet bekend wanneer, waar en door wie de Rotterdam gedoopt wordt.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Tegelijkertijd heeft Holland America Line ook vier cruiseschepen verkocht.

De nieuwe cruiseschepen van Costa Cruises

De Italiaanse rederij Costa Cruises heeft de afgelopen jaren een stevig bouwtempo ingezet. Er werden maar liefst drie nieuwe cruiseschepen gebouwd: De Costa Venezia, de Costa Firenze en de Costa Smeralda zijn de nieuwste schepen van Costa Cruises. De Costa Venezia is in maart 2019 in gebruik genomen en is het eerste Costa-schip dat voor de Chinese cruisepassagiers gebouwd is.

Ook de Costa Firenze, het zusterschip van de Venezia dat een Florentijns thema heeft, is voor de Chinese markt bestemd. De Costa Firenze is 23 december 2020 opgeleverd op de Maghera-scheepswerf van Fincantieri. Het schip maakt vanaf eind februari tot oktober 2021 cruises door de Middellandse Zee, voordat het naar Azië vertrekt. De Costa Firenze meet 135.000 brutoregisterton een biedt plaats aan 5200 passagiers.

Begin december 2019 is de Costa Smeralda overgedragen aan Costa Cruises. Oplevering van dit schip was voorzien voor oktober, maar de werf had meer tijd nodig. De Costa Smeralda is eind februari in Savona gedoopt door actrice Penelope Cruz.

Dit is het eerste cruiseschip van Costa Cruises dat op vloeibaar aardgas (LNG) vaart. De Costa Smeralda krijgt ook een zusterschip: de Costa Toscana. Het eerste staal voor de Costa Toscana is eind juli 2019 gesneden op de Meyer-werf in het Finse Turku. De assemblage van de afzonderlijke scheepsmodules is 11 februari 2020 gestart.

De Costa Toscana heeft op 14 januari 2021 haar float-out beleefd. Maar de oplevering van het 185.000 BRT door LNG aangedreven cruiseschip is vertraagd en pas eind oktober 2021 vonden de zeetesten en de munt-ceremonie plaats. Het schip is op 2 december 2021 opgeleverd. Wie op de eerste cruise van de Costa Toscana wil meevaren, moet nog even geduld hebben. De maiden cruise van de Costa Toscana staat gepland voor 5 maart 2022. Het schip vertrekt dan uit Savona voor een cruise van een week naar Marseille, Barcelona, Valencia, Palermo en Civitavecchia/Rome. De rest van 2022 maakt het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises cruises door de Westelijke Middellandse Zee. Adam Tihany, die het interieur van de HAL-schepen Koningsdam en Nieuw-Statendam heeft ontworpen, is aangesteld als ‘creative director’ voor de beide nieuwe Costa-schepen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Het moederbedrijf van Costa Cruises, Carnival Corp. , heeft bovendien een joint-venture opgezet met het Chinese China State Shipbuilding Corp. Carnival brengt de Costa Atlantica en de Costa Mediteranea, worden in deze joint venture ingebracht. De schepen gaan cruises door Azië maken. De joint-venture laat ook twee nieuwe cruiseschepen bouwen, waarvan de eerste in 2023 wordt opgeleverd.

Nieuwe cruiseschepen van Royal Caribbean International

De float out van de Odyssey of the Seas op de Meyer Werft in Papenburg © Royal Caribbean International
De float out van de Odyssey of the Seas op de Meyer Werft in Papenburg © Royal Caribbean International

Royal Caribbean International staat bekend om z’n megacruiseschepen. Denk aan de Symphony of the Seas (363 meter lang) die in april 2018 in de vaart kwam, en de Harmony of the Seas, twee van de grootste cruiseschepen ter wereld. Op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg wordt nu gewerkt aan de Odyssee of the Seas. De Odyssey of the Seas, het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean heeft zaterdag 28 november 2020 haar float-out beleefd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Het nieuwe cruiseschip is 347,1 meter lang, 41,4 meter breed, meet 169.000 brutoregisterton en biedt plaats aan meer dan 5000 passagiers. De Odyssey of the Seas zou in april 2021 cruises vanuit Israël maken, maar is vanwege de oplaaiende strijd in de Gaza-strook naar Amerika gestuurd.

Royal Caribbean International bereikte in augustus 2021 nog een belangrijke mijlpaal voor een ander nieuw schip: de Wonder of the Seas begon aan haar eerste serie zeetests. Dit cruiseschip is nu het grootste cruiseschip ter wereld en heeft die titel overgenomen van de Symphony of the Seas. De Wonder of the Seas is begin november 2021 in stilte overgedragen aan Royal Caribbean International en naar een scheepswerf in Marseille gevaren voor de laatste afbouwklussen. In maart 2022 zal het schip naar China vertrekken.

De kiel voor dit vijfde Oasis-schip is op 10 oktober 2019 gelegd op de scheepswerf in Saint-Nazaire. De Wonder of the Seas gaat haar inaugurele cruise maken in maart 2022. Eerder in 2019 werd bekend dat Royal Caribbean nog een zesde Oasis-schip laat bouwen. Dat nieuwe cruiseschip komt in het tweede kwartaal van 2024 in de vaart en heeft nog geen naam.

Op diezelfde werf werd de laatste hand gelegd aan de Spectrum of the Seas. Dit schip is in april 2019 in de vaart gekomen en is het eerste Quantum Ultra-klasse-schip. De Spectrum of the Seas is ontworpen voor de Aziatische markt. Het schip biedt bij volledige bezetting plaats aan 5622 passagiers. Daarmee is de Spectrum het grootste en duurste cruiseschip van Azië. De Quantum-Ultra-klasse-schepen zijn een maatje kleiner dan de Oasis-schepen.

Verder heeft Royal Caribbean International bij Meyer in het Finse Turku drie nieuwe cruiseschepen in de nieuwe Icon-klasse besteld. Deze schepen meten ongeveer 200.000 BRT en bieden plaats aan ongeveer 5000 passagiers. De schepen varen op LNG en worden in 2023, 2024 en 2026 opgeleverd.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

De nieuwste cruiseschepen van Carnival Cruises

Cruiserederij Carnival Cruises kwam in 2016 met de Carnival Vista, het eerste schip in de Vista-klasse. De Vista heeft nog twee zusterschepen gekregen: de Carnival Horizon (2018) en Carnival Panorama. De Carnival Panorama is het derde schip uit de Vista Klasse en biedt plaats aan 4000 passagiers en is in 2019 opgeleverd.

Carnival Cruise Line wilde in 2020 ook een ander nieuw schip in gebruik nemen, de Mardi Gras. Dit nieuwe cruiseschip van de Excel-klasse telt 20 dekken. Het spectaculairste onderdeel van de Mardi Gras: een achtbaan op zestig meter boven zeeniveau.

Mardi Gras, het nieuwste cruiseschip van Carnival Cruises

De Mardi Gras zou eerst in augustus 2020 worden opgeleverd, toen in oktober 2020. Maar door de coronalockdown op de scheepswerf kan de Mardi Gras pas op 18 december 2020 opgeleverd worden. Cruisemaatschappij Carnival heeft daarom diverse cruises met de Mardi Gras geannuleerd. De inaugurele cruise van de Mardi Gras staat nu gepland voor 24 april 2021. De Mardi Gras is het nieuwe vlaggenschip van Carnival worden en wordt met ongeveer 5200 passagiers het grootste schip van de vloot. De Mardi Gras is op 23 oktober 2021 gedoopt door oud-basketballer ‘Chief Fun Officer’ Shaquille O’Neal. Miss Universe van de Domincaanse Republiek Kimberly Jimenez is ‘godmother’ van het schip.

Nieuw cruiseschip Carnival Celebration

In juli 2020 werd bekend dat Carnival een tweede schip van de Excel-klasse laat bouwen. Dit LNG-aangedreven schip gaat Carnival Celebration heten en moet in november 2022 opgeleverd worden. Het staat op stapel bij Meyer Turku in Finland. De Carnival Celebration krijgt net als de Mardi Gras een achtbaan aan boord. De inaugurele cruise van de Carnival Celebration moet plaatsvinden in november 2022 vanuit Miami, wanneer Carnival Cruise Line haar 50ste verjaardag viert. Cruises met de Carnival Celebration zijn nu al te boeken. De introductie van de Celebration valt samen met de 50ste verjaardag van Carnival Cruise Line in maart 2022.

In juni 2021 maakt Carnival bekend dat het een nieuw te bouwen cruiseschip in de Excel-klasse van zustermaatschappij AIDA Cruises overneemt. Dit nieuwe cruiseschip wordt eind 2023 opgeleverd en wordt gebouwd door Meyer Werft en gaat Carnival Jubilee heten. De nieuwe Carnival Jubilee krijgt Galveston, Texas als thuishaven. De Mardi Gras is het eerste schip van de Excel-klasse en meet 180.0000 brutoregisterton. Doordat Carnival medio 2022 ook de Costa Magica, gebouwd in 2003, overneemt van Costa Cruises, komt de totale Carnival-vloot eind 2023 uit op 27 cruiseschepen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

De aankondiging van dit nieuwe cruiseschip voor Carnival komt in een tijd de rederij ook bekendmaakte De Carnival Fantasy en de Carnival Inspiration af te stoten. Zij worden waarschijnlijk in Turkije gesloopt.

Nieuwe cruiseschepen bij Aida Cruises

De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises
De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises

Aida Cruises heeft momenteel dertien schepen in de vaart. Daar komen er tot en met 2023 nog drie bij. Het nieuwste cruiseschip is de AidaNova die in december 2018 bij de Aida-vloot kwam. Ook dit schip vaart op LNG. De andere twee schepen worden in 2021 en 2023 opgeleverd. De Aidacosma, eveneens een schip dat op LNG vaart, zou vanaf december 2021 cruises rond de Canarische Eilanden maken, maar de oplevering van het schip is voor de tweede keer vertraagd. De AIDAnova neemt nu de cruises van de AIDAcosma over. De AIDAcosma is op 21 december 2021 opgeleverd in Bremerhafen. Het schip maakt vanaf 26 februari 2022 zes 7-daagse cruises vanuit Hamburg. Atlete Kristina Vogel zal het schip op 9 april 2022 dopen in Hamburg. Daarna maakt de AIDAcosma een cruise van 2 weken naar onder meer Cadiz, Lissabon, Malaga, Mallorca en Barcelona.

Het schip is helemaal verbouwd en is het vierde Selection Class-schip van Aida. Helaas moest de korte Welcome-cruise direct na de doop worden geannuleerd. Er moest nog het een en ander aan het schip verbouwd worden. Passagiers kregen hun geld terug.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Nieuwste cruiseschepen Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zustermaatschappij van Norwegian Cruise Lines en Regent Seven Seas Cruises, laat momenteel twee nieuwe cruiseschepen bouwen. Het zijn schepen in de Allura-klasse die elk 1200 passagiers en 800 bemanningsleden kunnen vervoeren. De schepen worden gebouwd bij Fincantieri in Italië en meten ongeveer 67.000 BRT. Het ene schip, dat de naam Vista heeft gekregen, komt begin 2023 in de vaart. Het tweede nieuwe schip heeft nog geen naam en begint in 2025 aan haar maiden cruise. Cruises met de Vista van Oceania Cruises kun je sinds15 september 2021 boeken. Het inaugurele seizoen van de Vista begint in april 2023.

Nieuw cruiseschip voor Sea Cloud Cruises: Sea Cloud Spirit

Het nieuwe cruiseschip Sea Cloud Spirit van cruiserederij Sea Cloud ©  Sea Cloud
Het nieuwe cruiseschip Sea Cloud Spirit van cruiserederij Sea Cloud © Sea Cloud

De vloot van zeilcruiseschepen van Sea Cloud Cruises is uitgebreid met een nieuw cruiseschip: de Sea Cloud Spirit. De driemaster is na de Sea Cloud en de Sea Cloud II het derde 5-sterren cruiseschip van Sea Cloud Cruises. De Sea Cloud Spirit is gebouwd op de Metalships & Docks-scheepswerf in het Spaanse Vigo en biedt plaats aan 136 passagiers. De Sea Cloud Spirit is 6 september 2021 gedoopt in de cruiseterminal in Palma de Mallorca. Het nieuwe zeilschip zou oorspronkelijk gedoopt worden door prinses Elena van Spanje, maar die moest afzeggen. Haar taken als doopvrouw werden overgenomen door Gabriela Toran, de vrouw van de ontwerper van de Sea Cloud Spirit, Iñigo Echenique. Het nieuwe schip is 138 meter lang. De inaugurele cruise van de Sea Cloud Spirit ging vanaf Rome/Civitavecchia langs de Italiaanse kust naar Toscane en Sicilië. Vanaf november 2021 tot april 2022 maakt de Sea Cloud Spirit cruises langs de Canarische Eilanden.

Zeilcruises in Griekenland met Sea Cloud Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen Saga Cruises

Het wat minder bekende Saga Cruises heeft diverse nieuwe cruiseschepen besteld. In 2019 nam de rederij de Spirit of Discovery in gebruik. En eind juli 2020 beleefde haar zusterschip de Spirit of Adventure haar float-out op de Meyer Werft in Papenburg. Waarschijnlijk in augustus worden de zeetesten uitgevoerd. De Spirit of Adventure is 236 meter lang, heeft 554 hutten en kan 999 passagiers vervoeren.

Nieuwe ultraluxe cruiseschepen

Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises
Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises

Ultraluxerederij Regent Seven Seas Cruises heeft een nieuwe ultraluxe cruiseschip op stapel staan: de Seven Seas Grandeur. Het eerste staal voor de Grandeur is begin november 2021 gesneden op de scheepswerf van Fincantieri in Ancona. Regent Seven Seas voegt dit nieuwe cruiseschip in november 2023 aan de vloot toe. Het wordt het zusterschip van de Seven Seas Splendor (die eind 2019 in de vaart kwam) en Seven Seas Explorer. Bekijk de suites op de Seven Seas Splendor.

Seven Seas Grandeur biedt plaats aan 750 passagiers en heeft een brutoregistertonnage van 55.254. Hiermee biedt het schip een van de hoogste ruimteverhoudingen en personeel-tot-gastverhoudingen in de branche. De cruiseroutes voor het inaugurele seizoen van de Seven Seas Grandeur worden in september 2022 bekend gemaakt. Opvallend is dat het befaamde Compass Rose-restaurant opnieuw ontworpen wordt.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel of Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen voor Seabourn

Ultraluxerederij Seabourn heeft twee nieuwe schepen in bestelling. Het worden allebei expeditieschepen die naar alle uithoeken van de wereld kunnen varen. Elk ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 264 passagiers. Het eerste schip, de Seabourn Venture, had haar inaugurele cruises in december 2021 moeten maken, maar de bouw van de Seabourn Venture liep door de coronapandemie vertraging op. De Seabourn Venture maakte haar eerste contact met water op 12 augustus 2021 en wordt nu afgebouwd. De eerste cruise met de Seabourn Venture zal plaatsvinden op 10 april 2022 vanuit Greenwich bij Londen en gaat bijzondere cruises rond het Verenigd Koninkrijk maken. De boekingen voor de Seabourn Venture zijn al open.

Het tweede nieuwe cruiseschip van Seabourn gaat Seabourn Pursuit heten en komt in februari 2023 bij de vloot. De eerste cruise staat gepland met vertrek van 4 april 2023 van en naar IJsland met bezoeken aan Groenland, Noorwegen en de Noordwest Passage. Het eerste staal voor dat tweede nieuwe expeditieschip van Seabourn is half september 2020 gesneden op de werf in het Italiaanse San Giorgio di Nogare. Opvallend detail: beide schepen worden uitgerust met een mini-onderzeeër en 24 Zodiacs. De nieuwe cruiseschepen voldoen aan de PC6-ijsklasse.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Nieuwe cruiseschepen bij Silversea Cruises

Ook concurrent Silversea Cruises zit niet stil. De Silversea Moon, die in augustus 2019 te water is gelaten, is op 30 oktober 2020 in de vaart gekomen. Maar door de coronapandemie heeft het schip tot eind juli 2021 moeten wachten op haar doopceremonie. Die vond plaats in de Griekse haven van Piraeus, waar Silversea Cruises weer met cruisen begon. Zusterschip Silversea Dawn, dat op 12 november op de Fincantieri-scheepswerf in Ancona is overgedragen aan Silversea Cruises, moet in het vierde kwartaal van 2021 cruises maken. De Silver Dawn is het tiende schip van de Silversea-vloot en het derde schip in de Muse-klasse. De Silver Dawn heeft plaats voor 596 passagiers die ondergebracht worden in 298 suites. Van die suites heeft 96 procent een eigen veranda. Er is een bemanning-gast ratio van 1:1,45.

De Silver Dawn en de Silver Moon zijn zusterschepen van de Silver Muse, dat momenteel het vlaggenschip van de vloot is. De Silver Moon is het negende schip in de vloot van Silversea Cruises en biedt plaats aan 596 passagiers. Dat cruiseschip is een paar maten groter dan de Silver Origin.

De Silver Origin wordt gebouwd op de Nederlandse scheepswerf De Hoop en is speciaal ontwikkeld voor cruises rond de Galapagos Eilanden. Het schip biedt dan ook plaats aan slechts 100 passagiers. Meer mag niet van de lokale autoriteiten. De Silver Origin, die gebaseerd is op het ontwerp van de Celebrity Flora, is medio januari 2020 te water gelaten en wordt in de zomer van 2020 opgeleverd.

De Silver Moon, die in juli 2020 opgeleverd had moeten worden, is op 30 oktober 2020 in de vaart gekomen. Het nieuwste cruiseschip van Silversea is gebouwd op de Fincantieri-scheepswerf in Ancona en is het zusterschip van de Silver Muse uit 2017. De Silver Moon biedt plaats aan 596 passagiers en telt 298 suites. Het derde zusterschip Silver Dawn komt in het vierde kwartaal 2021 in de vaart. De Silver Dawn beleefde haar float out uit het droogdok op 14 januari 2021. Ook dit schip biedt plaats aan aan 596 passagiers en meet 40.700 BRT.

Nieuwe Silver Nova

Op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg is begin december 2021 het eerste staal gesneden van de Silver Nova. Dit nieuwe cruiseschip van Silversea Cruises meet 54.700 BRT, biedt plaats aan 728 passagiers en moet in de zomer van 2023 opgeleverd worden. Bijzonder aan dit schip is dat het in havens brandstofcellen op waterstof als energiebron gebruikt, waardoor het dan emissieloos is. Tijdens een cruise vaart de Silver Nova op LNG en stroom uit accu’s.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Nieuw cruiseschip voor Crytal Cruises

Crystal Cruises heeft 17 juli 2021, bijna een jaar later dan gepland, de eerste cruise van de nieuwe Crystal Endeavor uitgevoerd. Dit ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 200 passagiers. Het schip zal vooral expeditiereizen maken naar bijvoorbeeld de poolgebieden en Tasmanië. Aan boord zijn ervaren gidsen om de expedities aan wal te begeleiden.

Nieuwe cruiseschepen bij TUI Cruises

Ook bij andere cruiserederijen zijn nieuwe schepen in bestelling of recent opgeleverd. TUI Cruises heeft Mein Schiff 2 in februari 2019 aan de vloot toegevoegd. Op de Meyer scheepswerf in het Finse Turku wordt gebouwd aan de Mein Schiff 7. Dit schip van TUI Cruises wordt opgeleverd in 2023 en is identiek aan de Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2. De Mein Schiff 7 biedt plaats aan 2894 passagiers die keuze hebben uit 1447 hutten. Het schip wordt gevaren door ongeveer duizend bemanningsleden. Het schip meet straks 111.500 BRT, wordt 316 meter lang, 35,8 meter breed en telt 16 dekken. Ook een TUI Cruise met een Mein Schiff-cruiseschip boeken?

Tenslotte heeft de Franse cruisemaatschappij Ponant in november 2019 bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri twee nieuwe luxe expeditieschepen besteld. Die gaan cruises verzorgen voor dochtermaatschappij Paul Gauguin. Op een derde schip is een optie genomen.

De nieuwe expeditiecruiseschepen komen in 2022 in de vaart en zullen doorontwikkelde versies van de Explorer-klasse zijn. Ze bieden plaats aan ongeveer 230 cruisepassagiers. Als ook het derde cruiseschip gebouwd wordt, beschikt Paul Gauguin over vier cruiseschepen.

Drie nieuwe cruiseschepen voor Disney Cruise Line

Tijdens de kiellegging van de Disney Wish werd een gouden munt met de afbeelding van Minnie Mouse aan de kiel bevestigd. © Robert Fiebak / Disney Cruise Line
Tijdens de kiellegging van de Disney Wish werd een gouden munt met de afbeelding van Minnie Mouse aan de kiel bevestigd. © Robert Fiebak / Disney Cruise Line

Disney Cruise Line heeft drie nieuwe cruiseschepen besteld. F Het eerste schip, dat in de zomer van 2022 opgeleverd wordt, gaat Disney Wish heten. De Disney Wish zou eerst in januari 2022 opgeleverd worden en krijgt een afbeelding van Repelsteeltje op de boeg. Het is nog niet bekend hoe de andere twee nieuwe Disney-cruiseschepen gaan heten. Zij komen op z’n vroegst in 2024 en 2025 als zesde en zevende cruiseschip bij de Disney-vloot. Dat is twee jaar later dan gepland.

De schepen worden ongeveer 140.000 brutoregisterton. De door LNG-aangedreven Disney Wish krijgt 1250 hutten en is een fractie groter dan de Disney Dream en Disney Fantasy. Tijdens de muntceremonie in april 2021 werd een munt met Minnie Mouse aan de kiel van het schip bevestigd. Ten minste twee schepen maken de eerste vijf jaar cruises uit Amerika. Ze krijgen Port Canaveral in Florida als thuishaven. Dat was ook de thuishaven van de vier bestaande Disney-cruiseschepen toen ze in de vaart kwamen.

De Disney Wish is het derde cruiseschip van Disney Cruise Line dat gebouwd wordt door Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Ook de Disney Dream en de Disney Fantasy zijn hier gebouwd.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Nieuwe cruiseschepen bij Celebrity Cruises

Celebrity Cruises heeft eind maart 2020 via een virtuele scheepsoplevering de Celebrity Apex in ontvangst genomen. Op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique werd de Franse vlag verruild voor de Amerikaanse vlag, terwijl de top van Celebrity Cruises toekeek via een videoverbinding. De Apex is na de Celebrity Edge (2018) het tweede schip in de Edge-klasse. Vanwege het coronavirus is de doop van de Celebrity Apex echter uitgesteld. Die zou op 30 maart plaatsvinden, maar is verplaatst naar oktober 2020. De doop zal dan plaatsvinden in Fort Lauderdale in Florida.

En op 13 mei 2019 heeft Celebrity Cruises de Celebrity Flora aan de vloot toegevoegd. Dat gebeurde in Rotterdam waar het schip gebouwd is op de werf van De Hoop. De Celebrity Flora is een wat kleiner schip dat speciaal voor cruises naar de Galapagos-eilanden gebouwd is. De Flora biedt plaats aan maximaal honderd passagiers.

Celebrity Cruises laat inmiddels het derde schip in de Edge-klasse bouwen: De Celebrity Beyond is het derde cruiseschip in de Edge-klasse. In november 2021 is het kielblok geplaatst en heeft de muntceremonie plaatsgevonden. Op 2 april 2021 beleefde de Celebrity Beyond haar float-out. Het schip wordt gebouwd op de Franse Chantiers de l’Atlantique-werf. De Celebrity Beyond wordt eind april 2022 opgeleverd. Aanvankelijk zou het nieuwste cruisechip van Celebrity Cruises al in de herfst van 2021 cruises gaan maken.

Op 17 november 2021 is ook het eerste staal gesneden voor het vierde schip uit de Edge-klasse, de Celebrity Ascent, dat op dezelfde werf wordt gebouwd als de Beyond. De Celebrity Ascent wordt begin 2023 opgeleverd.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen voor Virgin Voyages

Rederij Virgin Voyages heeft drie schepen besteld bij Fincantieri, die allemaal een ‘Lady’ in hun naam hebben. De Scarlet Lady is in februari 2020 opgeleverd, en maakt op 6 augustus 2021 haar eerste cruise vanuit Portsmouth.

In juni 2020 heeft het zusterschip Valiant Lady haar float-out beleefd. Dit schip is in juli 2021 opgeleverd en zal in november 2021 haar eerste cruises in de Middellandse Zee gaan maken. De cruiseschepen van Virgin Voyages zijn zogeheten ‘adult only’ cruiseschepen dus een familiecruise met de kids zit er niet in. De Valiant Lady meet 110.000 BRT, telt 1400 hutten en kan 2770 passagiers en 1160 bemanningsleden vervoeren. Het schip gaat begin 2022 cruises maken. Opvallend: alle schepen zijn ontworpen om zo min mogelijk lawaai en trillingen te veroorzaken.

Tegelijkertijd wordt al gebouwd aan Lady-nummer-drie. De Virgin-group heeft bekend gemaakt dat dit derde schip de naam ‘Resilient Lady’ gaat krijgen. Dit nieuwste cruiseschip van Virgin Voyages beleefde haar float-out in juli 2021 en moet in juli 2022 opgeleverd worden.

Nieuw cruiseschip voor Cunard

Cruisemaatschappij Cunard Line heeft 11 oktober 2019 het eerste staal gesneden voor de bouw van een nieuw cruiseschip. Het nieuwe schip, dat nog geen naam heeft, wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in Castellammare di Stabia bij Napels. Het nieuwe cruiseschip wordt in 2022 opgeleverd en is het 249ste schip in de 179-jarige geschiedenis van de cruisemaatschappij.

De nieuwe aanwinst wordt het een na grootste Cunard-schip van de vloot. Adam Tihanny neemt het ontwerp van het scheepsinterieur voor zijn rekening. Boekingen voor het nieuwe Cunard-schip kan vanaf een nog onbekende datum in 2020.

Nieuw cruiseschip voor Viking

Op de Fincantieri-werf in Ancona heeft in juni 2020 de float-out plaatsgevonden van de Viking Venus. De Venus is het zevende zeecruiseschip dat de scheepswerf voor Viking heeft gebouwd. De Viking Venus is in mei 2021 in gebruik genomen.

Op dezelfde werf beleefde ook de Viking Mars op 15 juli 2021 haar float out. De Viking Mars, die 47.800 BRT meet en plaats biedt aan 930 cruisepassagiers, wordt gedoopt door Lady Fiona Carnarvon. Alle suites op de Viking Mars hebben een veranda.

Flying Clipper naar Tradewind Voyages

Cruiserederij Star Clippers, dat met zeilschepen vaart, had een nieuw vijfmast zeilschip besteld bij rederij Brodosplit. Het schip, de Flying Clipper, was na vijf jaar bouwen nagenoeg klaar, maar de scheepsbouwer wilde het schip niet aan Star Clippers overdragen. De bouw is twee jaar vertraagd. Rederij en scheepswerf hebben de zaak voorgelegd aan een Nederlands arbitragetribunaal. De uitkomst van het geschil is dat het zeilschip eigendom blijft van de Kroatische werf en voor de Britse cruisemaatschappij Tradewind Voyages zeilcruises gaat maken.

Nieuw superjacht voor Emerald Cruises

Emerald Cruises laat in Vietnam een nieuw superjacht bouwen. De kiel voor de Emerald Sakara is op 27 oktober 2021 gelegd. Dit zusterschip van de Emerald Azzurra is het tweede luxe superjacht in de zeevloot van Emerald Cruises. De Emerald Sakara komt in het eerste kwartaal van 2023 in de vaart. Emerald Cruises beschikt verder over 9 riviercruiseschepen.

Grootste schip ter wereld voor Dream Cruises

Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises
Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises

Cruisemaatschappij Dream Cruises, dat vooral in Azië actief is, laat momenteel het grootste cruiseschip ter wereld bouwen. De Global Dream, goed voor 9500 passagiers, is het eerste schip van de Global-klasse. Het nieuwe cruiseschip komt in het voorjaar van 2021 in de vaart en krijgt de grootste achtbaan op zee. De Global Dream is vooral bestemd voor de snelgroeiende Aziatische cruisemarkt.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.