Shadow

Overzicht nieuwste cruiseschepen: welke cruiseschepen worden er gebouwd?

Cruises liggen nu even stil door de corona-uitbraak, maar naar verwachting trekt de cruisemarkt eind 2020 weer aan en wordt 2021 zeker een beter jaar. Cruisemaatschappijen bouwen nieuwe cruiseschepen om in te kunnen spelen op de groei van het aantal cruisepassagiers. Welke nieuwe cruiseschepen staan er op stapel en wanneer komen ze in de vaart? En wat weten we over al die nieuwe cruiseschepen? Welke faciliteiten en opvallende noviteiten hebben ze aan boord? Dat kun je lezen in dit overzicht van de nieuwste cruiseschepen. Laatst gewijzigd: 15 juni 2021.

Sommige cruiseschepen worden specifiek voor een bepaald segment cruisereizigers gebouwd. En dan hebben we het niet alleen over ultraluxe cruiseschepen die voor luxe cruisereizigers bestemd zijn. Sommige cruiseschepen worden speciaal voor de Amerikaanse of Aziatische cruisemarkt gebouwd. Chinese passagiers houden van een andere inrichting dan bijvoorbeeld Amerikaanse of Duitse cruisegangers en rederijen spelen daar op in. En als een schip na een paar jaar in een heel ander werelddeel gaat varen, ach, dan verbouw je toch gewoon de boel? Ook dat gebeurt regelmatig.

Cruises voor nieuwe schepen ver vooruit boeken

Voor veel van die nieuwste cruiseschepen kunt u al cruises boeken, ook al zijn de schepen nog niet in de vaart. En als u mee wilt op een inaugurele cruise, dan moet u er helemaal snel bij zijn. Want bijvoorbeeld Amerikanen boeken een cruisevakantie al twee jaar van tevoren. Als laatboekende Nederlander vis je dan achter het net. Wilt u als een van de eerste passagiers mee op een nieuw cruiseschip? Bekijk dan deze aanbiedingen voor cruises met nieuwe cruiseschepen.

Nieuw cruiseschip voor Silversea

silver origin
©Pr Silverseas

Deze week is Silversea’s  Silver Origin afgeleverd in Rotterdam. Het schip zal volgens planning op 22 augustus beginnen met de vaarroute in de Galápagos en neemt dan  de taken over van Silver Galapagos. Op de Silver Origin vind je lichte interieurs en een Basecamp waar je de expeditieleiders kunt ontmoeten. Daar is een uitgebreid, interactief LED-scherm geladen met beelden, video’s en informatie van het Galápagos National Park en de Royal Geographic Society of London. Vanzelfsprekend zijn er voor de 100 gasten die aan boord kunnen voldoende eet- en drinkgelegenheden en plekken om te zitten.

De Silver Moon, die in juli 2020 opgeleverd had moeten worden, is op 30 oktober 2020 in de vaart gekomen. Het nieuwste cruiseschip van Silversea is gebouwd op de Fincantieri-scheepswerf in Ancona en is het zusterschip van de Silver Muse uit 2017. De Silver Moon biedt plaats aan 596 passagiers en telt 298 suites. Het derde zusterschip Silver Dawn komt in het vierde kwartaal 2021 in de vaart. De Silver Dawn beleefde haar float out uit het droogdok op 14 januari 2021. Ook dit schip biedt plaats aan aan 596 passagiers en meet 40.700 BRT.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Nieuw cruiseschip voor P&O Cruises: Arvia

De Iona, hier nog bij de Meyer Werft in Papenburg, is het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises © Meyer Werft
De Iona, hier nog bij de Meyer Werft in Papenburg, is het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises © Meyer Werft

De Arvia wordt het nieuwste cruiseschip voor de Britse rederij P&O Cruises in de Excel-klasse. Het schip wordt gebouwd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Het wordt het zusterschip van de Iona die in 2020 is opgeleverd. Het eerste staal voor de Arvia is in februari 2021 gesneden. Het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises wordt in december 2022 opgeleverd en gebruikt LNG als brandstof. Het schip meet 180.000 BRT

Nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line

Artist impression van de Norwegian Prima, het nieuwste cruiseschip van Norwegian Cruise Line © NCL
Artist impression van de Norwegian Prima, het nieuwste cruiseschip van Norwegian Cruise Line © NCL

Nu de Norwegian Encore, het laatste cruiseschip van Norwegian Cruise Line in de Breakaway-klasse in de vaart is gekomen, richt cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line zich op het ontwikkelen van de volgende generatie cruiseschepen. De nieuwe schepen zijn ontwikkeld in het kader van het Leonardo-project. Het eerste schip krijgt de naam Norwegian Prima, wat betekent dat de zes cruiseschepen bekend komen te staan als de Prima-klasse.

De nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line bieden plaats aan rond de 3200 passagiers en komen tussen 2022 en 2027 in de vaart. Ze worden gebouwd door Fincantieri en zullen ongeveer 3000 passagiers tellen. Daarmee zitten ze tussen de schepen van de Breakaway-klasse, die zo’n 4000 passagiers op cruise kunnen meenemen, en de Jewel-klasse. Die bieden plaats aan ongeveer 2000 cruisegangers.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises

cruiseschip Sky Princess
Sky Princess©PR

Rederij Princess Cruises zal bij het oudere publiek voor altijd bekend blijven met de televisie-serie Love Boat, die op een Princess-schip werd opgenomen. Maar Princess Cruises kijkt vooruit naar de toekomst en investeert in de bouw van vijf nieuwe schepen. Die worden tussen 2019 en 2025 opgeleverd. De eerste twee nieuwste schepen van Princess Cruises zijn de Sky Princess en de Enchanted Princess.

De Sky Princess is het vierde Royal Class-schip van Princess Cruises. Dit nieuwe cruiseschip is op 15 oktober 2019 opgeleverd en maakt vanaf 20 oktober 2019 cruises. Zusterschip Enchanted Princess zou in juni 2020 volgen. Maar omdat de scheepswerf van Fincantieri wegens het coronavirus is gesloten, is de Enchanted Princess pas op 30 september 2020 opgeleverd. Beide schepen krijgen de grootste balkons op zee en de Ocean Medaillon.

Inmiddels is ook de naam van het volgende nieuwe schip van Princess Cruises bekendgemaakt: Dat schip gaat Discovery Princess heten. De Discovery Princess heeft 19 maart 2021 haar float-out beleefd en komt in 2022 in de vaart. Dat is enkele maanden later dan eerder gepland De Discovery Princess krijgt plaats voor 3660 passagiers en meet 145.00 BRT.

De Discovery Princess wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in het Italiaanse Montfalcone. Het is het zesde en laatste schip in de Royal-klasse van Princess Cruises. Zusterschepen in deze klasse zijn de Royal Princess, de Regal Princess, de Majestic Princess, de Sky Princess en de Enchanted Princess. Cruises met de Discovery Princess zijn nu al te boeken. Na de oplevering van de Discovery Princess volgen twee nieuwe ( LNG) schepen met elk een capaciteit van 4300 gasten en meten 175.00 BRT Die worden in 2023 en 2025 verwacht. Het worden de eerste LNG-schepen voor Princess Cruises.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Nieuwste cruiseschepen Holland America Line

De Rotterdam ligt nog in het droogdok op de Fincantieri-werf. © Holland America Line
De Rotterdam ligt nog in het droogdok op de Fincantieri-werf. © Holland America Line

Holland America Line heeft in het voorjaar de Nieuw Statendam laten dopen door Oprah Winfrey. Dit is na de Koningsdam het tweede schip uit de Pinnacle-klasse. En inmiddels wordt er een derde  Pinnacle-schip gebouwd, dat ook al een naam krijgt die bij Holland America Line vaker gebruikt is: Ryndam. Dit nieuwste schip van Holland America Line, het zestiende van de vloot, komt in mei 2021 in de vaart.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Tegelijkertijd heeft Holland America Line ook vier cruiseschepen verkocht.

De nieuwste schepen van MSC Cruises

De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises
De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises

Cruisemaatschappij MSC Cruises heeft enkele jaren geleden een omvangrijk investeringsprogramma aangekondigd voor de bouw van een groot aantal nieuwe schepen. Na de MSC Meraviglia zijn dat onder meer de MSC Bellissima, die in maart 2019 werd gedoopt, de MSC Grandiosa, die in oktober 2019 in de vaart is gekomen, en de MSC Virtuosa. De Virtuosa is op 1 februari 2021 aan MSC Cruises overgedragen.

Na de Virtuosa laat MSC Cruises nog een derde Meraviglia-Plus schip bouwen. Dit schip gaat in 2023 cruises maken. Het wordt aangedreven door LNG.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI.

Verder heeft MSC Cruises aangekondigd twee miljard euro te investeren in de bouw van vier luxe cruiseschepen. Die worden ondergebracht in het nieuwe luxe-merk van MSC, Explora Journeys. De schepen worden gebouwd bij Fincantieri en krijgen de nieuwste snufjes op het gebied van milieuvriendelijke technologie. Het eerste schip, de Explora I wordt gebouwd sinds juni 2021 en wordt opgeleverd in 2023. In de jaren daarna tot  en met 2026 volgt telkens nog een schip. De schepen meten ongeveer 64.000 brutoregisterton.

Verder heeft MSC Cruises in januari 2020 een contract getekend met de Franse scheepswerf Chantiers de l’Atlantique voor de bouw van twee World-Class-schepen. De World-klasse schepen worden opgeleverd tussen 2022 en 2027 en worden aangedreven door LNG-motoren.

De MSC World Europa is het eerste schip in deze nieuwe klasse en komt in december 2022 in de vaart. De Europa krijgt plaats voor 6761 passagiers en wordt 333 meter lang. Daarmee zou het in passagiersaantallen het grootste cruiseschip ter wereld worden. Het tweede World Class schip volgt in 2024. Tenslotte heeft MSC Cruises met dezelfde scheepswerf twee intentieverklaringen getekend voor de ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijke prototypen cruiseschepen. Die gaan pas na 2030 cruisen.

Verder heeft MSC de MSC Seashore op stapel staan. Dat wordt een zusterschip van de Seaside en de Seaview, maar dan 16 meter langer. Dit is het grootste cruiseschip dat ooit in Italië gebouwd is. Ook dit schip is vooral bestemd voor de Amerikaanse markt. Door vertraging bij de bouw als gevolg van het coronavirus komt de Seashore pas 1 augustus 2021 in de vaart. De MSC Seashore beleefde op 20 augustus 2020 haar float-out.

De nieuwe cruiseschepen van Costa Cruises

De Italiaanse rederij Costa Cruises heeft de afgelopen jaren een stevig bouwtempo ingezet. Er werden maar liefst drie nieuwe cruiseschepen gebouwd: De Costa Venezia, de Costa Firenze en de Costa Smeralda zijn de nieuwste schepen van Costa Cruises. De Costa Venezia is in maart 2019 in gebruik genomen en is het eerste Costa-schip dat voor de Chinese cruisepassagiers gebouwd is.

Ook de Costa Firenze, het zusterschip van de Venezia dat een Florentijns thema heeft, is voor de Chinese markt bestemd. De Costa Firenze is 23 december 2020 opgeleverd op de Maghera-scheepswerf van Fincantieri. Het schip maakt vanaf eind februari tot oktober 2021 cruises door de Middellandse Zee, voordat het naar Azië vertrekt. De Costa Firenze meet 135.000 brutoregisterton een biedt plaats aan 5200 passagiers.

Begin december 2019 is de Costa Smeralda overgedragen aan Costa Cruises. Oplevering van dit schip was voorzien voor oktober, maar de werf had meer tijd nodig. De Costa Smeralda is eind februari in Savona gedoopt door actrice Penelope Cruz.

Dit is het eerste cruiseschip van Costa Cruises dat op vloeibaar aardgas (LNG) vaart. De Costa Smeralda krijgt ook een zusterschip: de Costa Toscana. Het eerste staal voor de Costa Toscana is eind juli 2019 gesneden op de Meyer-werf in het Finse Turku. De assemblage van de afzonderlijke scheepsmodules is 11 februari 2020 gestart.

De Costa Toscana heeft op 14 januari 2021 haar float-out beleefd en zou in december 2021 opgeleverd moeten worden. Maar de oplevering van het 185.000 BRT door LNG aangedreven cruiseschip vindt waarschijnlijk pas in 2022 plaats. Adam Tihany, die het interieur van de HAL-schepen Koningsdam en Nieuw-Statendam heeft ontworpen, is aangesteld als ‘creative director’ voor de beide nieuwe Costa-schepen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Het moederbedrijf van Costa Cruises, Carnival Corp. , heeft bovendien een joint-venture opgezet met het Chinese China State Shipbuilding Corp. Carnival brengt de Costa Atlantica en de Costa Mediteranea, worden in deze joint venture ingebracht. De schepen gaan cruises door Azië maken. De joint-venture laat ook twee nieuwe cruiseschepen bouwen, waarvan de eerste in 2023 wordt opgeleverd.

Nieuwe cruiseschepen van Royal Caribbean International

De float out van de Odyssey of the Seas op de Meyer Werft in Papenburg © Royal Caribbean International
De float out van de Odyssey of the Seas op de Meyer Werft in Papenburg © Royal Caribbean International

Royal Caribbean International staat bekend om z’n megacruiseschepen. Denk aan de Symphony of the Seas (363 meter lang) die in april 2018 in de vaart kwam, en de Harmony of the Seas, twee van de grootste cruiseschepen ter wereld. Op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg wordt nu gewerkt aan de Odyssee of the Seas. De Odyssey of the Seas, het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean heeft zaterdag 28 november haar float-out beleefd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Het nieuwe cruiseschip is 347,1 meter lang, 41,4 meter breed, meet 169.000 brutoregisterton en biedt plaats aan meer dan 5000 passagiers. De Odyssey of the Seas zou in april 2021 cruises vanuit Israël maken, maar is vanwege de oplaaiende strijd in de Gaza-strook naar Amerika gestuurd.

Verder laat Royal Caribbean een nieuwe schip van de Oasis-klasse bouwen voor de Chinese cruisemarkt. Deze Wonder of the Seas begint medio 2021 aan cruises vanuit Shanghai. De kiel voor dit vijfde Oasis-schip is op 10 oktober 2019 gelegd op de scheepswerf in Saint-Nazaire. Eerder in 2019 werd bekend dat Royal Caribbean nog een zesde Oasis-schip laat bouwen. Dat nieuwe cruiseschip komt ergens in 2023 in de vaart.

Op diezelfde werf wordt de laatste hand gelegd aan de Spectrum of the Seas. Dit schip komt in mei 2019 in de vaart en is het eerste Quantum Ultra-klasse-schip. De Spectrum of the Seas is ontworpen voor de Aziatische markt. Het schip biedt plaats aan 4246 passagiers. Daarmee is de Spectrum het grootste en duurste cruiseschip van Azië. De Quantum-Ultra-klasse-schepen zijn een maatje kleiner dan de Oasis-schepen.

Tenslotte is bekend geworden dat de oplevering van de Wonder of the Seas is uitgesteld tot 2022. Dit vijfde schip uit de Oasis-klasse is bestemd voor de Chinese cruisemarkt en zou eerst medio 2021 in de vaart komen.

De nieuwste cruiseschepen van Carnival Cruises

Cruiserederij Carnival Cruises kwam in 2016 met de Carnival Vista, het eerste schip in de Vista-klasse. De Vista krijgt nog twee zusterschepen: de Carnival Horizon (2018) en Carnival Panorama. De Carnival Panorama is het derde schip uit de Vista Klasse en biedt plaats aan 4000 passagiers. Vanaf de oplevering in november 2019 tot en met mei 2021 gaat het schip cruises maken langs de Mexicaanse Rivièra.

Carnival Cruise Line wilde in 2020 ook een ander nieuw schip in gebruik nemen, de Mardi Gras. Dit nieuwe cruiseschip van de Excel-klasse telt 20 dekken. Het spectaculairste onderdeel van de Mardi Gras: een achtbaan op zestig meter boven zeeniveau.

Mardi Gras, het nieuwste cruiseschip van Carnival Cruises

De Mardi Gras zou eerst in augustus 2020 worden opgeleverd, toen in oktober 2020. Maar door de coronalockdown op de scheepswerf kan de Mardi Gras pas op 18 december 2020 opgeleverd worden. Cruisemaatschappij Carnival heeft daarom diverse cruises met de Mardi Gras geannuleerd. De inaugurele cruise van de Mardi Gras staat nu gepland voor 24 april 2021. De Mardi Gras is het nieuwe vlaggenschip van Carnival worden en wordt met ongeveer 5200 passagiers het grootste schip van de vloot.

In juli 2020 werd bekend dat Carnival een tweede schip van de Excel-klasse laat bouwen. Dit LNG-aangedreven schip gaat Carnival Celebration heten en moet in november 2022 opgeleverd worden. Cruises met de Carnival Celebration zijn vanaf de herfst 2020 te boeken. De introductie van de Celebration valt samen met de 50ste verjaardag van Carnival Cruise Line in maart 2022.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

De aankondiging van dit nieuwe cruiseschip voor Carnival komt in een tijd de rederij ook bekendmaakte De Carnival Fantasy en de Carnival Inspiration af te stoten. Zij worden waarschijnlijk in Turkije gesloopt.

Nieuwe cruiseschepen bij Aida Cruises

De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises
De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises

Aida Cruises heeft momenteel dertien schepen in de vaart. Daar komen er tot en met 2023 nog drie bij. Het nieuwste cruiseschip is de AidaNova die in december 2018 bij de Aida-vloot kwam. Ook dit schip vaart op LNG. De andere twee schepen worden in 2021 en 2023 opgeleverd. De Aidacosma, eveneens een schip dat op LNG vaart, gaat vanaf december 2021 cruises rond de Canarische Eilanden maken. De inaugurele cruise van de Aidacosma begint op 22 december in Hamburg.

Daarnaast heeft Aida op 30 november 2019 de Aidamira gedoopt. Dit is de voormalige Costa neoRomantica van zuster-rederij Costa Cruises.

Het schip is helemaal verbouwd en is het vierde Selection Class-schip van Aida. Helaas moest de korte Welcome-cruise direct na de doop worden geannuleerd. Er moest nog het een en ander aan het schip verbouwd worden. Passagiers kregen hun geld terug.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Nieuwste cruiseschepen Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zustermaatschappij van Norwegian Cruise Lines en Regent Seven Seas Cruises, laat momenteel twee nieuwe cruiseschepen bouwen. Het zijn schepen in de Allura-klasse die elk 1200 passagiers en 800 bemanningsleden kunnen vervoeren. De schepen worden gebouwd bij Fincantieri in Italië en meten ongeveer 67.000 BRT. Het ene schip, dat de naam Vista heeft gekregen, komt begin 2023 in de vaart. Het tweede nieuwe schip heeft nog geen naam en begint in 2025 aan haar maiden cruise. Cruises met de Vista van Oceania Cruises kun je boeken vanaf september 2021.

Nieuwe cruiseschepen Saga Cruises

Het wat minder bekende Saga Cruises heeft diverse nieuwe cruiseschepen besteld. In 2019 nam de rederij de Spirit of Discovery in gebruik. En eind juli 2020 beleefde haar zusterschip de Spirit of Adventure haar float-out op de Meyer Werft in Papenburg. Waarschijnlijk in augustus worden de zeetesten uitgevoerd. De Spirit of Adventure is 236 meter lang, heeft 554 hutten en kan 999 passagiers vervoeren.

Nieuwe ultraluxe cruiseschepen

Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises
Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises

Ultraluxerederij Regent Seven Seas Cruises heeft twee nieuwe ultraluxe schepen op stapel staan. De eerste is de Regent Seven Seas Splendor. Dit varende luxepaleis komt februari 2020 in de vaart. Bekijk alvast de suites op de Seven Seas Splendor. Topmodel en actrice Christie Brinkley zal de Seven Seas Splendor op 21 februari 2020 in Miami dopen.

Het all suite, all balcony-schip biedt plaats aan 750 passagiers die in de watten gelegd worden door 543 bemanningsleden. En in het najaar van 2023 komt er nog een zusterschip bij. De naam van dat nieuwe schip is nog niet bekend.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel of Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen voor Seabourn

Ultraluxerederij Seabourn heeft twee nieuwe schepen in bestelling. Het worden allebei expeditieschepen die naar alle uithoeken van de wereld kunnen varen. Elk ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 264 passagiers. Het eerste schip, de Seabourn Venture, maakt haar inaugurele cruises in december 2021. De boekingen voor de Seabourn Venture zijn al open.

Het schip maakt een inaugurele wintercruise naar Noorwegen Het tweede schip heeft nog geen naam en komt in mei 2022 bij de vloot. Het eerste staal voor dat tweede nieuwe expeditieschip van Seabourn is half september 2020 gesneden op de werf in het Italiaanse San Giorgio di Nogare. Opvallend detail: beide schepen worden uitgerust met een mini-onderzeeër en 24 Zodiacs. De nieuwe cruiseschepen voldoen aan de PC6-ijsklasse.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Nieuwe cruiseschepen bij Silversea Cruises

Ook concurrent Silversea Cruises zit niet stil. De Silversea Moon, die in augustus 2019 te water is gelaten, komt op 30 oktober 2020 in de vaart, terwijl de Silversea Dawn in het vierde kwartaal van 2021 cruises gaat varen. De Silver Dawn en de Silver Moon worden zusterschepen van de Silver Muse, dat momenteel het vlaggenschip van de vloot is. De Silver Moon wordt het negende schip in de vloot van Silversea Cruises en biedt plaats aan 596 passagiers. Dat cruiseschip is een paar maten groter dan de Silver Origin.

De Silver Origin wordt gebouwd op de Nederlandse scheepswerf De Hoop en is speciaal ontwikkeld voor cruises rond de Galapagos Eilanden. Het schip biedt dan ook plaats aan slechts 100 passagiers. Meer mag niet van de lokale autoriteiten. De Silver Origin, die gebaseerd is op het ontwerp van de Celebrity Flora, is medio januari 2020 te water gelaten en wordt in de zomer van 2020 opgeleverd.

En Crystal Cruises telt af naar 17 juli 2021. Op die datum begint, bijna een jaar later dan gepland, de eerste cruise van de nieuwe Crystal Endeavor. Dit ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 200 passagiers. Het schip zal vooral expeditiereizen maken naar bijvoorbeeld de poolgebieden en Tasmanië. Aan boord zijn ervaren gidsen om de expedities aan wal te begeleiden. De eerste cruises van de Crystal Endeavour bestaan uit vijf cruises van tien dagen rondom IJsland.

Ook bij andere cruiserederijen zijn nieuwe schepen in bestelling of recent opgeleverd. TUI Cruises heeft Mein Schiff 2 in februari 2019 aan de vloot toegevoegd. Ook een TUI Cruise met een Mein Schiff-cruiseschip boeken?

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Tenslotte heeft de Franse cruisemaatschappij Ponant in november 2019 bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri twee nieuwe luxe expeditieschepen besteld. Die gaan cruises verzorgen voor dochtermaatschappij Paul Gauguin. Op een derde schip is een optie genomen.

De nieuwe expeditiecruiseschepen komen in 2022 in de vaart en zullen doorontwikkelde versies van de Explorer-klasse zijn. Ze bieden plaats aan ongeveer 230 cruisepassagiers. Als ook het derde cruiseschip gebouwd wordt, beschikt Paul Gauguin over vier cruiseschepen.

Drie nieuwe cruiseschepen voor Disney Cruise Line

Tijdens de kiellegging van de Disney Wish werd een gouden munt met de afbeelding van Minnie Mouse aan de kiel bevestigd. © Robert Fiebak / Disney Cruise Line
Tijdens de kiellegging van de Disney Wish werd een gouden munt met de afbeelding van Minnie Mouse aan de kiel bevestigd. © Robert Fiebak / Disney Cruise Line

Disney Cruise Line heeft drie nieuwe cruiseschepen besteld. Het eerste schip, dat in de zomer van 2022 opgeleverd wordt, gaat Disney Wish heten. De Disney Wish zou eerst in januari 2022 opgeleverd worden en krijgt een afbeelding van Repelsteeltje op de boeg. Het is nog niet bekend hoe de andere twee nieuwe Disney-cruiseschepen gaan heten. Zij komen op z’n vroegst in 2024 en 2025 als zesde en zevende cruiseschip bij de Disney-vloot. Dat is twee jaar later dan gepland.

De schepen worden ongeveer 140.000 brutoregisterton. De door LNG-aangedreven Disney Wish krijgt 1250 hutten en is een fractie groter dan de Disney Dream en Disney Fantasy. Tijdens de muntceremonie in april 2021 werd een munt met Minnie Mouse aan de kiel van het schip bevestigd. Ten minste twee schepen maken de eerste vijf jaar cruises uit Amerika. Ze krijgen Port Canaveral in Florida als thuishaven. Dat was ook de thuishaven van de vier bestaande Disney-cruiseschepen toen ze in de vaart kwamen.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Nieuwe cruiseschepen bij Celebrity Cruises

Celebrity Cruises heeft eind maart 2020 via een virtuele scheepsoplevering de Celebrity Apex in ontvangst genomen. Op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique werd de Franse vlag verruild voor de Amerikaanse vlag, terwijl de top van Celebrity Cruises toekeek via een videoverbinding. De Apex is het tweede schip in de Edge-klasse. Vanwege het coronavirus is de doop van de Celebrity Apex echter uitgesteld. Die zou op 30 maart plaatsvinden, maar is verplaatst naar oktober 2020. De doop zal dan plaatsvinden in Fort Lauderdale in Florida.

En op 13 mei 2019 heeft Celebrity Cruises de Celebrity Flora aan de vloot toegevoegd. Dat gebeurde in Rotterdam waar het schip gebouwd is op de werf van De Hoop. De Celebrity Flora is een wat kleiner schip dat speciaal voor cruises naar de Galapagos-eilanden gebouwd is. De Flora biedt plaats aan maximaal honderd passagiers.

Celebrity Cruises laat inmiddels het derde schip in de Edge-klasse bouwen: De Celebrity Beyond is het derde cruiseschip in de Edge-klasse. In november 2021 is het kielblok geplaatst en heeft de muntceremonie plaatsgevonden. Op 2 april 2021 beleefde de Celebrity Beyond haar float-out. Het schip wordt gebouwd op de Franse Chantiers de l’Atlantique-werf. De Celebrity Beyond wordt in het voorjaar van 2022 opgeleverd. Aanvankelijk zou het nieuwste cruisechip van Celebrity Cruises al in de herfst van 2021 cruises gaan maken.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen voor Virgin Voyages

Rederij Virgin Voyages heeft drie schepen besteld bij Fincantieri, die allemaal een ‘Lady’ in hun naam hebben. De Scarlet Lady is in februari 2020 opgeleverd, maar heeft nog geen cruises gemaakt. Virgin Voyages heeft al haar cruises uitgesteld tot en met 30 juni 2021.

En in juni 2020 heeft het zusterschip Valiant Lady haar float-out beleefd. Dit 110.000 registerton metende schip zal in november 2021 haar eerste cruises in de Middellandse Zee gaan maken. Het zijn zogeheten ‘adult only’ cruiseschepen dus een familiecruise met de kids zit er niet in.

Tegelijkertijd wordt al gebouwd aan Lady-nummer-drie. De Virgin-group heeft bekend gemaakt dat dit derde schip de naam ‘Resilient Lady’ gaat krijgen. Dit nieuwste cruiseschip van Virgin Voyages moet in juli 2022 opgeleverd worden. Het schip biedt plaats aan 2770 passagiers.

Nieuw cruiseschip voor Cunard

Cruisemaatschappij Cunard Line heeft 11 oktober 2019 het eerste staal gesneden voor de bouw van een nieuw cruiseschip. Het nieuwe schip, dat nog geen naam heeft, wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in Castellammare di Stabia bij Napels. Het nieuwe cruiseschip wordt in 2022 opgeleverd en is het 249ste schip in de 179-jarige geschiedenis van de cruisemaatschappij.

De nieuwe aanwinst wordt het een na grootste Cunard-schip van de vloot. Adam Tihanny neemt het ontwerp van het scheepsinterieur voor zijn rekening. Boekingen voor het nieuwe Cunard-schip kan vanaf een nog onbekende datum in 2020.

Nieuw cruiseschip voor Viking

Op de Fincantieri-werf in Ancona heeft in juni 2020 de float-out plaatsgevonden van de Viking Venus. De Venus is het zevende zeecruiseschip dat de scheepswerf voor Viking heeft gebouwd. De Viking Venus wordt ergens in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen.

Flying Clipper naar Tradewind Voyages

Cruiserederij Star Clippers, dat met zeilschepen vaart, had een nieuw vijfmast zeilschip besteld bij rederij Brodosplit. Het schip, de Flying Clipper, was na vijf jaar bouwen nagenoeg klaar, maar de scheepsbouwer wilde het schip niet aan Star Clippers overdragen. De bouw is twee jaar vertraagd. Rederij en scheepswerf hebben de zaak voorgelegd aan een Nederlands arbitragetribunaal. De uitkomst van het geschil is dat het zeilschip eigendom blijft van de Kroatische werf en voor de Britse cruisemaatschappij Tradewind Voyages zeilcruises gaat maken.

Grootste schip ter wereld voor Dream Cruises

Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises
Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises

Cruisemaatschappij Dream Cruises, dat vooral in Azië actief is, laat momenteel het grootste cruiseschip ter wereld bouwen. De Global Dream, goed voor 9500 passagiers, is het eerste schip van de Global-klasse. Het nieuwe cruiseschip komt in het voorjaar van 2021 in de vaart en krijgt de grootste achtbaan op zee. De Global Dream is vooral bestemd voor de snelgroeiende Aziatische cruisemarkt.

Deel dit bericht:

Mis nooit meer een bericht en meld je aan hieronder voor onze gratis nieuwsbrief. Volg ons ook op Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.