Shadow

Overzicht nieuwste cruiseschepen: welke cruiseschepen worden er gebouwd?

Cruisemaatschappijen bouwen nieuwe cruiseschepen om in te kunnen spelen op de groei van het aantal cruisepassagiers. Wat zijn de nieuwste cruiseschepen wanneer komen ze in de vaart? En wat weten we over al die nieuwe cruiseschepen? Welke faciliteiten en opvallende noviteiten hebben ze aan boord? Dat kun je lezen in dit overzicht van de nieuwste cruiseschepen.

Laatst gewijzigd: 15 mei 2023

Inhoudsopgave: de nieuwste cruiseschepen per rederij
 1. Cruises voor nieuwe schepen ver vooruit boeken
 2. De nieuwste schepen van MSC Cruises
 3. Nieuw cruiseschip voor P&O Cruises: Arvia
 4. Nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line
 5. Nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises
 6. Nieuwste cruiseschepen Holland America Line
 7. De nieuwe cruiseschepen van Costa Cruises
 8. Nieuwe cruiseschepen van Royal Caribbean International
 9. De nieuwste cruiseschepen van Carnival Cruises
 10. Nieuwe cruiseschepen bij Aida Cruises
 11. Nieuwste cruiseschepen Oceania Cruises
 12. Nieuw cruiseschip voor Sea Cloud Cruises: Sea Cloud Spirit
 13. Nieuwe cruiseschepen Saga Cruises
 14. Nieuwe ultraluxe cruiseschepen
 15. Nieuwe cruiseschepen voor Seabourn
 16. Nieuwe cruiseschepen bij Silversea Cruises
 17. Nieuwe Silver Nova
 18. Nieuw cruiseschip voor Crystal Cruises
 19. Nieuwe cruiseschepen bij TUI Cruises
 20. Nieuwe cruiseschepen voor Ponant
 21. Drie nieuwe cruiseschepen voor Disney Cruise Line
 22. Het nieuwste cruiseschip van Azamara
 23. Nieuwe cruiseschepen Celebrity Cruises: Apex, Flora, Beyond en Ascent
 24. Nieuwe cruiseschepen voor Virgin Voyages
 25. Nieuw cruiseschip voor Cunard Line
 26. Nieuw cruiseschip voor Viking Cruises
 27. Flying Clipper naar Tradewind Voyages
 28. Nieuw superjacht voor Emerald Cruises
 29. Grootste schip ter wereld voor Dream Cruises

Sommige cruiseschepen worden specifiek voor een bepaald segment cruisereizigers gebouwd. En dan hebben we het niet alleen over ultraluxe cruiseschepen die voor luxe cruisereizigers bestemd zijn. Sommige cruiseschepen worden speciaal voor de Amerikaanse of Aziatische cruisemarkt gebouwd. Chinese passagiers houden van een andere inrichting dan bijvoorbeeld Amerikaanse of Duitse cruisegangers en rederijen spelen daar op in. En als een schip na een paar jaar in een heel ander werelddeel gaat varen, ach, dan verbouw je toch gewoon de boel? Ook dat gebeurt regelmatig.

Cruises voor nieuwe schepen ver vooruit boeken

Voor veel van die nieuwste cruiseschepen kunt u al cruises boeken, ook al zijn de schepen nog niet in de vaart. En als u mee wilt op een inaugurele cruise, dan moet u er helemaal snel bij zijn. Want bijvoorbeeld Amerikanen boeken een cruisevakantie al twee jaar van tevoren. Als laatboekende Nederlander vis je dan achter het net. Wilt u als een van de eerste passagiers mee op een nieuw cruiseschip? Bekijk dan deze aanbiedingen voor cruises met nieuwe cruiseschepen.

De nieuwste schepen van MSC Cruises

De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises
De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises

Cruisemaatschappij MSC Cruises heeft enkele jaren geleden een omvangrijk investeringsprogramma aangekondigd voor de bouw van een groot aantal nieuwe schepen. Na de MSC Meraviglia zijn dat onder meer de MSC Bellissima, die in maart 2019 werd gedoopt, de MSC Grandiosa, die in oktober 2019 in de vaart is gekomen, en de MSC Virtuosa. De Virtuosa is op 1 februari 2021 aan MSC Cruises overgedragen. Bekijk of schrijf beoordelingen over de MSC Virtuosa.

Na de Virtuosa laat MSC Cruises nog een derde Meraviglia-Plus schip bouwen. Dit schip gaat in 2023 cruises maken. Het wordt aangedreven door LNG. Van een tweede LNG-schip is de bouw officieel op 28 juni 2021 begonnen: de MSC Euribia, vernoemd naar een Griekse godin.

De MSC Euribia wordt gebouwd op de scheepswerf van Chantier de l’Atlantique in het Franse St. Nazaire en komt op 10 juni 2023 in de vaart. MSC Cruises heeft dan 22 cruiseschepen. De MSC Euribia is het vijfde schip in de Meraviglia-klasse, of het derde schip uit de Meraviglia-Plus-klasse zo u wilt, en beleefde haar float-out op 19 juni 2022. De Euribia zal in haar inaugurele seizoen, dat in juni 2023 begint, vanuit Kiel cruises van 7 nachten maken naar Noorwegen en Denemarken.

Cruises voor de MSC Euribia kun je boeken bij MSC Cruises in Nederland en MSC Cruises België, Sunweb, Cruisereizen, Zeetours, Cruisewinkel, Cruisetravel en CruiseOnline.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Verder heeft MSC Cruises aangekondigd twee miljard euro te investeren in de bouw van vier luxe cruiseschepen. Die worden ondergebracht in het nieuwe luxe-merk van MSC, Explora Journeys. De schepen worden gebouwd bij Fincantieri en krijgen de nieuwste snufjes op het gebied van milieuvriendelijke technologie. Het eerste schip, de Explora I wordt gebouwd sinds juni 2021 en wordt opgeleverd in 2023. In de jaren daarna tot  en met 2026 volgt telkens nog een schip. De schepen meten ongeveer 64.000 brutoregisterton.

Eerste schip in nieuwe ultragrote World-klasse schepen: MSC World Europa

Verder heeft MSC Cruises in januari 2020 een contract getekend met de Franse scheepswerf Chantiers de l’Atlantique voor de bouw van twee World-Class-schepen. De World-klasse schepen worden opgeleverd tussen 2022 en 2027 en worden aangedreven door LNG-motoren.

De MSC World Europa is het eerste schip in deze nieuwe klasse en is in oktober 2022 opgeleverd. De Europa krijgt plaats voor 6761 passagiers en wordt 333 meter lang. Daarmee zou het in passagiersaantallen het grootste cruiseschip ter wereld worden. Het schip beleefde op 2 december 2021 haar float-out, waarna op dezelfde scheepswerf direct begonnen werd met de kiellegging van een ander nieuw schip van MSC Cruises, de MSC Euribia. Het tweede World Class schip volgt in 2025 Dat wordt de MSC World America. Het eerste staal voor de MSC World America werd gesneden tijdens de oplevering van de MSC World Europa..

De MSC World Europa zal in december 2022 haar inaugurele cruise maken in de Arabische Golf. Het schip maakt dan 7-daagse cruises vanuit Dubai naar Abu Dhabi, het eiland Sir Bani Yas, Dammam in Saudi Arabië en Doha in Qatar. Vanaf eind maart 2023 maakt de MSC World Europa cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee vanuit Genua naar Napels, Messina, Valletta op Malta, Barcelona en Marseille.

Tenslotte heeft MSC Cruises met dezelfde scheepswerf twee intentieverklaringen getekend voor de ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijke prototypen cruiseschepen. Die gaan pas na 2030 cruisen.

Verder heeft MSC Cruises op 26 juli 2021 de MSC Seashore opgeleverd gekregen. De MSC Seashore beleefde op 20 augustus 2020 haar float-out. De Seashore is een zusterschip van de Seaside en de MSC Seaview, maar dan 16 meter langer. Het is dan ook het eerste schip van de Seaside EVO-klasse. De Seashore is met een lengte van 339 meter het grootste cruiseschip dat ooit in Italië gebouwd is. Ook dit schip is vooral bestemd voor de Amerikaanse markt.

De MSC Seashore beleefde op 20 augustus 2020 haar float-out. Aan boord van de MSC Seashore is plaats voor 5877 passagiers en 1648 bemanningsleden. Sophia Loren, de vaste doopvrouw, heeft de Seashore op 17 november gedoopt op het privé-eiland van MSC cruises, Ocean Cay, in de Bahama’s. Bekijk beoordelingen over MSC cruiseschepen.

Tweede Seaside EVO-schip MSC Seascape opgeleverd

Tenslotte is op 24 juni 2021 de kiel gelegd voor het tweede Seaside EVO-klasse schip: de MSC Seascape. De MSC Seascape heeft op 18 november 2021 haar float-out beleefd op de Montfalcone-werf van Fincantieri. Het schip is 16 november 2022 opgeleverd en beschikt over 2270 hutten met keuze uit 12 verschillende typen hutten en suites met balkon, waaronder de begeerde achtersuites.

De MSC Yacht Club aan boord van de Seascape, een luxe schip-in-het-schip, wordt de grootste van de hele MSC-vloot. Ook krijgt de Seascape een 540 meter lange boulevard langs het water. De MSC Seascape telt zes zwembaden, waaronder een prachtige infinity pool op het achterdek met een fantastisch uitzicht op de oceaan. Blikvanger wordt de spectaculaire Brug der Zuchten met glazen vloer op dek 16 met een uniek uitkijkpunt op de oceaan.

De MSC Seascape meet 169.400 BRT en biedt plaats aan 5877 passagiers. In het inaugurele seizoen, de winter van 2022-2023 maakt de Seascape cruises vanuit Port Miami cruises naar de Caraïben. De MSC Seascape werd op 7 december 2022 in New York gedoopt. Lees meer over de doop van de MSC Seascape. De eerste cruises werden in december 2022 gemaakt vanuit Miami. Het gaat om verschillende cruises van 7 nachten vanuit Miami:

 • Oostelijke Caribbean: met de bestemmingen: Ocean Cay MSC Marine Reserve en Nassau op de Bahama’s, San Juan in Puerto Rico en Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek
 • Westelijke Caribbean: met de bestemmingen: Ocean Cay MSC Marine Reserve, Cozumel in Mexico, George Town op de Kaaimaneilanden en Ocho Rios in Jamaica

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Nieuw cruiseschip voor P&O Cruises: Arvia

De Iona, hier nog bij de Meyer Werft in Papenburg, is het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises © Meyer Werft
De Iona, hier nog bij de Meyer Werft in Papenburg, is het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises © Meyer Werft

De Arvia is het nieuwste cruiseschip voor de Britse rederij P&O Cruises in de Excel-klasse. Het schip werd gebouwd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg en is het zusterschip van de Iona die in 2020 is opgeleverd. Het eerste staal voor de Arvia is in februari 2021 gesneden en de muntceremonie heeft op 15 februari 2022 plaatsgevonden. Het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises is in december 2022 opgeleverd en gebruikt LNG als brandstof.

Het schip meet 184.000 BRT en is 344,5 meter lang en 42 meter breed en verder nagenoeg identiek aan de Iona. Er is plaats voor ongeveer 5200 passagiers. De Arvia is op 16 maart 2023 gedoopt op Barbados door zangeres Nicole Scherzinger, de lead-zangeres van de band The Pussycat Dolls.

Nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line

Artist impression van de Norwegian Prima, het nieuwste cruiseschip van Norwegian Cruise Line © NCL
Artist impression van de Norwegian Prima, het nieuwste cruiseschip van Norwegian Cruise Line © NCL

Nu de Norwegian Encore, het laatste cruiseschip van Norwegian Cruise Line in de Breakaway-klasse in de vaart is gekomen, richt cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line zich op het ontwikkelen van de volgende generatie cruiseschepen. De nieuwe schepen zijn ontwikkeld in het kader van het Leonardo-project. Het eerste schip heeft de naam Norwegian Prima gekregen, wat betekent dat de zes cruiseschepen bekend komen te staan als de Prima-klasse. Popster Katy Perry heeft de Norwegian Prima op 27 augustus 2022 in Reykjavik gedoopt.

Het twee de schip dat in aanbouw is, gaat Norwegian Viva heten. De Norwegian Viva is begin augustus te water gelaten op de Maghera-scheepswerf van Fincantieri in Venetië. Door toeleveringsproblemen is de bouw van de Norwegian Viva dusdanig vertraagd dat de inaugurele cruise, die in juli en augustus 2023 gepland stonden, geannuleerd zijn. De eerste cruise staat nu gepland voor 26 augustus 2023.

De nieuwe cruiseschepen van Norwegian Cruise Line bieden plaats aan rond de 3200 passagiers en komen tussen 2022 en 2027 in de vaart. Ze worden gebouwd door Fincantieri en zullen ongeveer 3000 passagiers tellen. Daarmee zitten ze tussen de schepen van de Breakaway-klasse, die zo’n 4000 passagiers op cruise kunnen meenemen, en de Jewel-klasse. Die bieden plaats aan ongeveer 2000 cruisegangers.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises

De Sun Princess wordt het grootste schip van de vloot van Princess Cruises © Princess Cruises
De Sun Princess wordt het grootste schip van de vloot van Princess Cruises © Princess Cruises

Rederij Princess Cruises zal bij het oudere publiek voor altijd bekend blijven met de televisie-serie Love Boat, die op een Princess-schip werd opgenomen. Maar Princess Cruises kijkt vooruit naar de toekomst en investeert in de bouw van zes nieuwe schepen in de Royal-klasse. Het gaat om de:

De nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises beschikken met de Sky-suites over de grootste balkons op zee en de Ocean Medaillon.

Inmiddels is het zesde en laatste nieuwe cruiseschip uit de Royal Class van Princess Cruises opgeleverd. De Discovery Princess heeft 19 maart 2021 haar float-out beleefd, heeft in december 2021 de eerste sea trials achter de rug en is op 31 januari 2022 opgeleverd. De Discovery Princess is in op 27 maart 2022 in de vaart gekomen. Dat is enkele maanden later dan eerder gepland.

De maiden cruise van de Discovery Princess was een 7-daagse cruise vanuit Los Angeles naar de Mexicaanse Rivièra. De Discovery Princess heeft plaats voor 3660 passagiers en meet 145.00 BRT. De Discovery Princess werd gebouwd op de Fincantieri-werf in het Italiaanse Montfalcone. Het schip is op 29 april 2022 gedoopt door modeontwerper Randy Fenoli, chef Alex Guarnaschelli, special effects designer Adam Savage en vastgoedondernemer Page Turner. Inderdaad, de Discovery Princess heeft vier ‘doopouders’.

Na de oplevering van de Discovery Princess volgen twee nieuwe ( LNG) schepen met elk een capaciteit van 4300 passagiers en meten 175.00 BRT Die nieuwe cruiseschepen van Princess Cruises worden in 2023 en 2025 verwacht. Het worden de eerste LNG-schepen voor Princess Cruises. Het eerste staal voor deze schepen uit de Sphere-klasse is gesneden op 3 september 2021. Het worden de grootste cruiseschepen die ooit in Italië gebouwd zijn.

Het eerste schip in de Princess Sphere-klasse gaat Sun Princess heten. Het is al weer het derde schip met die naam. De Sun Princess beleefde begin maart 2023 haar float out (video) en wordt eind 2023 opgeleverd. De Sun Princess is dan het grootste cruiseschip van Princess Cruises. Het wordt het eerste schip in de Sphere-klasse, die vernoemd is naar het enorme atrium op het bovendek.

De naam van het tweede Sphere Class-schip is inmiddels ook bekend: Star Princess. Dit schip moet vanaf 4 augustus 2025 cruises gaan maken. De inaugurele cruises bestaat uit een 9-daagse cruise vanuit Civitavecchia bij Rome naar Corfu, Kotor, en de Griekse eilanden Mykonos en Santorini en naar Napels. Daarna volgen 9- en 10-daagse cruises vanuit Rome, Athene of Trieste. Deze cruises voor het inaugurele seizoen voor de Star Princess zijn toe boeken vanaf 1 juni 2023.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij Captain Cruise, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Nieuwste cruiseschepen Holland America Line

De nieuwe Rotterdam van Holland America Line © Holland America Line
De nieuwe Rotterdam van Holland America Line © Holland America Line

Holland America Line heeft in februari 2019 de Nieuw Statendam laten dopen door Oprah Winfrey. De Nieuw Statendam is na de Koningsdam het tweede schip uit de Pinnacle-klasse. Het derde schip in de Pinnacle-klasse, deRotterdam, is op 30 juli 2021 overgedragen aan Holland America Line. Na de verkoop van vier schepen in 2020 telt de vloot van Holland America Line nu weer 11 schepen.

De Rotterdam is het zevende schip in de geschiedenis van de Holland America Line dat die naam draagt. Het nieuwste cruiseschip van Holland America Line biedt plaats aan 2668 passagiers. De Rotterdam maakte haar eerste cruise met passagiers op 20 oktober 2021. Dat betrof een transatlantische cruise vanuit Amsterdam naar Fort Lauderdale. De Rotterdam wordt 20 mei 2022 gedoopt door Prinses Margriet. Aansluitend maakt de Rotterdam een speciale doopcruise.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, Corendon, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Tegelijkertijd heeft Holland America Line ook vier cruiseschepen verkocht.

De nieuwe cruiseschepen van Costa Cruises

De Italiaanse rederij Costa Cruises heeft de afgelopen jaren een stevig bouwtempo ingezet. Er werden vier nieuwe cruiseschepen gebouwd: De Costa Venezia, de Costa Firenze, de Costa Smeralda en de Costa Toscana zijn de nieuwste schepen van Costa Cruises. De Costa Venezia is in maart 2019 in gebruik genomen en is het eerste Costa-schip dat voor de Chinese cruisepassagiers gebouwd is.

Ook de Costa Firenze, het zusterschip van de Venezia dat een Florentijns thema heeft, is voor de Chinese markt bestemd. De Costa Firenze is 23 december 2020 opgeleverd op de Maghera-scheepswerf van Fincantieri. De Costa Firenze meet 135.000 brutoregisterton een biedt plaats aan 5200 passagiers.

Begin december 2019 is de Costa Smeralda overgedragen aan Costa Cruises. Oplevering van dit schip was voorzien voor oktober, maar de werf had meer tijd nodig. De Costa Smeralda is eind februari in Savona gedoopt door actrice Penelope Cruz.

Dit is het eerste cruiseschip van Costa Cruises dat op vloeibaar aardgas (LNG) vaart. De Costa Smeralda krijgt ook een zusterschip: de Costa Toscana. Het eerste staal voor de Costa Toscana is eind juli 2019 gesneden op de Meyer-werf in het Finse Turku. De assemblage van de afzonderlijke scheepsmodules is 11 februari 2020 gestart.

De Costa Toscana heeft op 14 januari 2021 haar float-out beleefd. Maar de oplevering van het 185.000 BRT door LNG aangedreven cruiseschip is vertraagd. Het schip is op 2 december 2021 opgeleverd. Wie op de eerste cruise van de Costa Toscana wil meevaren, moet nog even geduld hebben. Adam Tihany, die het interieur van de HAL-schepen Koningsdam en Nieuw-Statendam heeft ontworpen, is aangesteld als ‘creative director’ voor de beide nieuwe Costa-schepen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Captain Cruise, Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Het moederbedrijf van Costa Cruises, Carnival Corp. , heeft bovendien een joint-venture opgezet met het Chinese China State Shipbuilding Corp. Carnival brengt de Costa Atlantica en de Costa Mediteranea, worden in deze joint venture ingebracht. De schepen gaan cruises door Azië maken. De joint-venture laat ook twee nieuwe cruiseschepen bouwen, waarvan de eerste in 2023 wordt opgeleverd.

Nieuwe cruiseschepen van Royal Caribbean International

De float out van de Odyssey of the Seas op de Meyer Werft in Papenburg © Royal Caribbean International
De float out van de Odyssey of the Seas op de Meyer Werft in Papenburg © Royal Caribbean International

Royal Caribbean International staat bekend om z’n megacruiseschepen. Denk aan de Symphony of the Seas (363 meter lang) die in april 2018 in de vaart kwam (bekijk of schrijf een cruise beoordeling over de Symphony of the Seas), en de Harmony of the Seas, twee van de grootste cruiseschepen ter wereld. Op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg wordt nu gewerkt aan de Odyssee of the Seas. De Odyssey of the Seas, het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean heeft zaterdag 28 november 2020 haar float-out beleefd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Het nieuwe cruiseschip is 347,1 meter lang, 41,4 meter breed, meet 169.000 brutoregisterton en biedt plaats aan meer dan 5000 passagiers.

Royal Caribbean International bereikte in augustus 2021 nog een belangrijke mijlpaal voor een ander nieuw schip: de Wonder of the Seas begon aan haar eerste serie zeetests. Dit cruiseschip is nu het grootste cruiseschip ter wereld en heeft die titel overgenomen van de Symphony of the Seas. De Wonder of the Seas is 27 januari 2022 officieel overgedragen aan Royal Caribbean International. Het schip zou oorspronkelijk cruises uit China maken. In plaats daarvan begint de Wonder of the Seas vanaf 4 maart met een inaugurele cruise vanuit Port Everglades in Florida. In april komt de Wonder of the Seas naar Europa voor een aantal 7-daagse cruises vanuit Barcelona en Civitavecchia bij Rome.

De Wonder of the Seas wordt 9 december 2022 in Port Miami gedoopt door Marie McCrea. Deze verder onbekende moeder uit Pennsylvania is de winnares geworden van de TikTok prijsvraag #SearchforWonderMom.

Nieuw cruiseschip Utopia of the Seas

De kiel voor dit vijfde Oasis-schip is op 10 oktober 2019 gelegd op de scheepswerf in Saint-Nazaire. Eerder in 2019 werd bekend dat Royal Caribbean nog een zesde Oasis-schip laat bouwen. Dat wordt de Utopia of the Seas. Het eerste staal voor de Utopia of the Seas is gesneden in april 2022. Het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International gaat op LNG varen en maakt haar eerste cruise in het voorjaar van 2024. De Utopia of the Seas gaat ongeveer 236.850 BRT meten en kan 5630 passagiers bij maximale bezetting op cruise meenemen.

Op diezelfde werf is ook de Spectrum of the Seas gebouwd Dit schip is in april 2019 in de vaart gekomen en is het eerste Quantum Ultra-klasse-schip. De Spectrum of the Seas is ontworpen voor de Aziatische markt. Het schip biedt bij volledige bezetting plaats aan 5622 passagiers. Daarmee is de Spectrum het grootste en duurste cruiseschip van Azië. De Quantum-Ultra-klasse-schepen zijn een maatje kleiner dan de Oasis-schepen. De Spectrum of the Seas maakt sinds 11 april 2022 weer cruises vanuit Singapore.

Nieuw cruiseschip in nieuwe klasse: Icon of the Seas

Verder heeft Royal Caribbean International bij Meyer in het Finse Turku drie nieuwe cruiseschepen in de nieuwe Icon-klasse besteld. Deze schepen meten ongeveer 200.000 BRT en bieden plaats aan ongeveer 5600 passagiers. De schepen varen op LNG en worden in 2023, 2024 en 2026 opgeleverd. Voor het eerste schip, de Icon of the Seas, is 5 april 2022 de kiel gelegd. Dit nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International moet in de herfst van 2023 in de vaart komen.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

De nieuwste cruiseschepen van Carnival Cruises

De Carnival Vista © Fincantieri
De Carnival Vista © Fincantieri

Cruiserederij Carnival Cruises kwam in 2016 met de Carnival Vista, het eerste schip in de Vista-klasse. De Vista heeft nog twee zusterschepen gekregen: de Carnival Horizon (2018) en Carnival Panorama. De Carnival Panorama is het derde schip uit de Vista Klasse en biedt plaats aan 4000 passagiers en is in 2019 opgeleverd.

Carnival Cruise Line wilde in 2020 ook een ander nieuw schip in gebruik nemen, de Mardi Gras. Dit nieuwe cruiseschip van de Excel-klasse telt 20 dekken. Het spectaculairste onderdeel van de Mardi Gras: een achtbaan op zestig meter boven zeeniveau.

Mardi Gras, het nieuwste cruiseschip van Carnival Cruises

De Mardi Gras zou eerst in augustus 2020 worden opgeleverd, toen in oktober 2020. Maar na vijf keer uitstel is de Mardi Gras op 31 juli 2021 eindelijk opgeleverd. De Mardi Gras is het nieuwe vlaggenschip van Carnival worden en wordt met ongeveer 5200 passagiers het grootste schip van de vloot. De Mardi Gras is op 23 oktober 2021 gedoopt door oud-basketballer ‘Chief Fun Officer’ Shaquille O’Neal. Miss Universe van de Domincaanse Republiek Kimberly Jimenez is ‘godmother’ van het schip. Schrijf of bekijk cruisereviews over de Mardi Gras.

Nieuw cruiseschip Carnival Celebration

In juli 2020 werd bekend dat Carnival een tweede schip van in totaal drie cruiseschepen in de Excel-klasse laat bouwen. Dit LNG-aangedreven schip heet Carnival Celebration en is in november 2022 opgeleverd en gedoopt. De Carnival Celebration is gebouwd bij Meyer Turku in Finland, waar het op 11 februari 2022 haar float-out beleefd heeft. De Carnival Celebration krijgt net als de Mardi Gras een achtbaan aan boord.

De inaugurele cruise van de Carnival Celebration vindt plaats in november 2022 met een transatlantische cruise van Southampton naar Miami, wanneer Carnival Cruise Line haar 50ste verjaardag viert.

In juni 2021 maakt Carnival bekend dat het een nieuw te bouwen cruiseschip in de Excel-klasse van zustermaatschappij AIDA Cruises overneemt. Dit nieuwe cruiseschip wordt eind 2023 opgeleverd en wordt gebouwd door Meyer Werft en gaat Carnival Jubilee heten. De nieuwe Carnival Jubilee krijgt Galveston, Texas als thuishaven. De Mardi Gras is het eerste schip van de Excel-klasse en meet 180.0000 brutoregisterton. Doordat Carnival medio 2022 ook de Costa Magica, gebouwd in 2003, overneemt van Costa Cruises, komt de totale Carnival-vloot eind 2023 uit op 27 cruiseschepen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

De aankondiging van dit nieuwe cruiseschip voor Carnival komt in een tijd de rederij ook bekendmaakte De Carnival Fantasy en de Carnival Inspiration af te stoten. Zij worden waarschijnlijk in Turkije gesloopt.

Nieuwe cruiseschepen bij Aida Cruises

De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises
De AidaNova is een van de nieuwste cruiseschepen van AidaCruises. © Aida Cruises

Aida Cruises heeft momenteel dertien schepen in de vaart. Daar komen er tot en met 2023 nog drie bij. Het nieuwste cruiseschip is de AidaNova die in december 2018 bij de Aida-vloot kwam. Ook dit schip vaart op LNG. De andere twee schepen worden in 2021 en 2023 opgeleverd. De AIDAcosma is op 21 december 2021 opgeleverd in Bremerhafen. Atlete Kristina Vogel heeft het schip op 9 april 2022 gedoopt in Hamburg. Bekijk cruise reviews van de AIDAcosma.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Nieuwste cruiseschepen Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zustermaatschappij van Norwegian Cruise Lines en Regent Seven Seas Cruises, laat momenteel twee nieuwe cruiseschepen bouwen. Het zijn schepen in de Allura-klasse die elk 1200 passagiers en 800 bemanningsleden kunnen vervoeren. De schepen worden gebouwd op de Fincantieri-scheepswerf in Sestri Ponente, grenzend aan de zeehaven van Genua in Italië en meten ongeveer 67.000 BRT. Het ene schip, dat de naam Vista heeft gekregen, is in februari 2022 te water gelaten en maakt in mei 2023 haar eerste cruise. De Allura wordt het achtste cruiseschip van Oceania Cruises.

Artist impression van de Allura, dat in 2025 het nieuwste cruiseschip van Oceania Cruises wordt. © Oceania Cruises.
Artist impression van de Allura, die in 2025 het nieuwste cruiseschip van Oceania Cruises wordt. © Oceania Cruises.

Het tweede nieuwe schip krijgt de naam Allura en begint in 2025 aan haar maiden cruise. Cruises met de Vista van Oceania Cruises kun je sinds 15 september 2021 boeken. Het inaugurele seizoen van de Vista begint in april 2023. Ook het cruiseschip Riviera van Oceania is tien jaar geleden op deze werf gebouwd. De maiden cruise van de Vista staat gepland voor 14 april 2023. Het schip vaart dan van Civitavecchia naar Barcelona. Aansluitend maakt de Vista 12 Europese cruises.

Kenmerken van de Vista:

 • 12 eetgelegenheden, waarvan vier volledig nieuw
 • 1.200 gasten bediend door 800 bemanningsleden, dit betekent twee bemanningsleden voor elke drie gasten
 • Naar eigen zeggen de ruimste standaard passagiershutten op zee – meer dan 26 vierkante meter
 • Alle Penthouse Suites en passagiershutten hebben een grote badkamer met grote regendouches
 • lle Owner’s, Vista en Oceania Suites zijn voorzien van luxe ligbaden
 • Palatial Owner’s Suites en eersteklas bibliotheek exclusief gestyled in Ralph Lauren Home
 • Nieuwe Conciërge Level veranda-passagiershutten voor single-cruisers.
 • Acht bars, lounges en uitgaansgelegenheden
 • Aquamar Spa + Vitaliteitscentrum en Aquamar Spa Terras
 • Conciërge en Executive Lounges voor respectievelijk Conciërge Staterooms en Suites

Bekijk en boek cruises van Oceania Cruises bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, CruiseOnline, Cruise Travel en CaptainCruise.

Nieuw cruiseschip voor Sea Cloud Cruises: Sea Cloud Spirit

Het nieuwe cruiseschip Sea Cloud Spirit van cruiserederij Sea Cloud © Sea Cloud
Het nieuwe cruiseschip Sea Cloud Spirit van cruiserederij Sea Cloud © Sea Cloud

De vloot van zeilcruiseschepen van Sea Cloud Cruises is uitgebreid met een nieuw cruiseschip: de Sea Cloud Spirit. De driemaster is na de Sea Cloud en de Sea Cloud II het derde 5-sterren cruiseschip van Sea Cloud Cruises. De Sea Cloud Spirit is gebouwd op de Metalships & Docks-scheepswerf in het Spaanse Vigo, biedt plaats aan 136 passagiers en is 138 meter lang De Sea Cloud Spirit is 6 september 2021 gedoopt in de cruiseterminal in Palma de Mallorca.

Het nieuwe zeilschip zou oorspronkelijk gedoopt worden door prinses Elena van Spanje, maar die moest afzeggen. Haar taken als doopvrouw werden overgenomen door Gabriela Toran, de vrouw van de ontwerper van de Sea Cloud Spirit, Iñigo Echenique. Het nieuwe schip is 138 meter lang. De inaugurele cruise van de Sea Cloud Spirit ging vanaf Rome/Civitavecchia langs de Italiaanse kust naar Toscane en Sicilië. Vanaf november 2021 tot april 2022 maakt de Sea Cloud Spirit cruises langs de Canarische Eilanden. Op 16 juni meert de Sea Cloud Spirit voor het eerst af in Hamburg, waar het moederbedrijf gevestigd is. Aansluitend maakt de Sea Cloud Spirit 4 Oostzee-cruises om in augustus 2022 weer naar de Middellandse Zee te vertrekken.

Zeilcruises in Griekenland met Sea Cloud Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen Saga Cruises

Het wat minder bekende Saga Cruises heeft diverse nieuwe cruiseschepen besteld. In 2019 nam de rederij de Spirit of Discovery in gebruik. En eind juli 2020 beleefde haar zusterschip de Spirit of Adventure haar float-out op de Meyer Werft in Papenburg. Waarschijnlijk in augustus worden de zeetesten uitgevoerd. De Spirit of Adventure is 236 meter lang, heeft 554 hutten en kan 999 passagiers vervoeren.

Nieuwe ultraluxe cruiseschepen

Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises
Grand Suite Seven Seas Splendor © Regent Seven Seas Cruises

Ultraluxerederij Regent Seven Seas Cruises heeft een nieuwe ultraluxe cruiseschip op stapel staan: de Seven Seas Grandeur. Het eerste staal voor de Grandeur is begin november 2021 gesneden op de scheepswerf van Fincantieri in Ancona. Het schip beleefde begin januari 2023 haar float-out.

Regent Seven Seas voegt dit nieuwe cruiseschip in november 2023 aan de vloot toe. Het wordt het zusterschip van de Seven Seas Splendor (die eind 2019 in de vaart kwam) en Seven Seas Explorer die sinds 2016 cruises maakt. Bekijk de suites op de Seven Seas Splendor.

Seven Seas Grandeur biedt plaats aan 746 passagiers en heeft een brutoregistertonnage van 55.254. Hiermee biedt het schip een van de hoogste ruimteverhoudingen en personeel-tot-gastverhoudingen in de branche. De cruiseroutes voor het inaugurele seizoen van de Seven Seas Grandeur worden in september 2022 bekend gemaakt. Opvallend is dat het befaamde Compass Rose-restaurant opnieuw ontworpen wordt.

De Seven Seas Grandeur is na de Explorer (2016) en de Splendor (2019) het derde en laatste schip uit de Explorer-klasse.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, Cruise Travel of Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen voor Seabourn

Ultraluxerederij Seabourn heeft twee nieuwe schepen in bestelling. Het worden allebei expeditieschepen die naar alle uithoeken van de wereld kunnen varen. Beide schepen zijn gebouwd volgens de PC6 Polar Class-standaard. Elk ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 264 passagiers. Het eerste schip, de Seabourn Venture, had haar inaugurele cruises in december 2021 moeten maken, maar de bouw van de Seabourn Venture liep door de coronapandemie vertraging op. Door problemen op de scheepswerf is de inaugurele cruise van de Seabourn Venture nu voor de tweede keer uitgesteld van april naar juni 2022. Op 29 juni 2022 is de Seabourn Venture opgeleverd.

De Seabourn Venture telt 132 veranda-suites. De Seabourn Venture maakte haar eerste contact met water op 12 augustus 2021. Alison Levine, avonturier en poolreiziger, heeft zondag 20 november 2022 tijdens een expeditiecruise op de Wedell Zee bij Antarctica de Seabourn Venture gedoopt.

Het tweede nieuwe cruiseschip van Seabourn gaat Seabourn Pursuit heten en komt in augustus 2023 bij de vloot. Oorspronkelijk zou de Seabourn Pursuit in februari 2023 opgeleverd worden en 4 april 2023 cruises naar IJsland maken met bezoeken aan Groenland, Noorwegen en de Noordwest Passage. Het eerste staal voor dat tweede nieuwe expeditieschip van Seabourn is half september 2020 gesneden op de werf in het Italiaanse San Giorgio di Nogare. Opvallend detail: beide schepen worden uitgerust met een mini-onderzeeër en 24 Zodiacs. De nieuwe cruiseschepen voldoen aan de PC6-ijsklasse.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Cruise Travel, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Nieuwe cruiseschepen bij Silversea Cruises

Ook concurrent Silversea Cruises zit niet stil. De Silversea Moon, die in augustus 2019 te water is gelaten, is op 30 oktober 2020 in de vaart gekomen. Maar door de coronapandemie heeft het schip tot eind juli 2021 moeten wachten op haar doopceremonie. Die vond plaats in de Griekse haven van Piraeus, waar Silversea Cruises weer met cruisen begon. Zusterschip Silversea Dawn, dat op 12 november op de Fincantieri-scheepswerf in Ancona is overgedragen aan Silversea Cruises, moet in het vierde kwartaal van 2021 cruises maken.

De Silver Dawn is het tiende schip van de Silversea-vloot en het derde schip in de Muse-klasse. De Silver Dawn heeft plaats voor 596 passagiers die ondergebracht worden in 298 suites. Van die suites heeft 96 procent een eigen veranda. Er is een bemanning-gast ratio van 1:1,45. De Silver Dawn is 31 maart 2022 in Lissabon gedoopt door food- en wine-expert Nilou Motamed. De Silver Dawn begon 1 april aan haar inaugurele cruise van Lissabon naar Barcelona en blijft tot november in de Middellandse Zee. Daarna cruiset het schip via de Canarische Eilanden naar het Caraïbisch gebied en Centraal-Amerika.

De Silver Dawn en de Silver Moon zijn zusterschepen van de Silver Muse, dat momenteel het vlaggenschip van de vloot is. De Silver Moon is het negende schip in de vloot van Silversea Cruises en biedt plaats aan 596 passagiers. Dat cruiseschip is een paar maten groter dan de Silver Origin.

Silver Origin exclusief gebouwd voor de Galapagos

De Silver Origin is gebouwd op de Nederlandse scheepswerf De Hoop en is speciaal ontwikkeld voor cruises rond de Galapagos Eilanden. Het schip biedt dan ook plaats aan slechts 100 passagiers. Meer mag niet van de lokale autoriteiten. De Silver Origin, die gebaseerd is op het ontwerp van de Celebrity Flora, is medio januari 2020 te water gelaten en is in de zomer van 2020 opgeleverd. De Silver Origin is gedoopt op 25 februari 2022 door Johanna Carrión. Zij is opgegroeid op de Galapagos-eilanden en de baas van een natuurorganisatie die gesteund wordt door Silversea

De Silver Moon, die in juli 2020 opgeleverd had moeten worden, is op 30 oktober 2020 in de vaart gekomen. Het nieuwste cruiseschip van Silversea is gebouwd op de Fincantieri-scheepswerf in Ancona en is het zusterschip van de Silver Muse uit 2017. De Silver Moon biedt plaats aan 596 passagiers en telt 298 suites. Het derde zusterschip Silver Dawn komt in het vierde kwartaal 2021 in de vaart. De Silver Dawn beleefde haar float out uit het droogdok op 14 januari 2021. Ook dit schip biedt plaats aan aan 596 passagiers en meet 40.700 BRT.

Nieuwe Silver Nova

Op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg is begin december 2021 het eerste staal gesneden van de Silver Nova. Dit nieuwe cruiseschip van Silversea Cruises meet 54.700 BRT, biedt plaats aan 728 passagiers en moet in de zomer van 2023 opgeleverd worden. Bijzonder aan dit schip is dat het in havens brandstofcellen op waterstof als energiebron gebruikt, waardoor het dan emissieloos is. Tijdens een cruise vaart de Silver Nova op LNG en stroom uit accu’s. De eerste cruise van de Silver Nova is met een maand uitgesteld door vertraging in de levering van bouwmateriaal en staat nu gepland voor 14 augustus 2023.

Eind november 2022 is ook het eerste staal gesneden van de Silver Ray, het tweede cruiseschip in de Nova-klasse. Dit schip wordt in de zomer van 2024 opgeleverd. Op de Meyer Werft in Papenburg is 23 maart 2023 de kiel gelegd voor de Silver Ray.

En op 19 november 2022 is de Silver Endeavour gedoopt. Dit expeditiecruiseschip werd gedoopt door poolreizigster Felicity Aston. Dat gebeurde in het Lemaire-kanaal bij Antarctica.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen, Zeetours en Cruise Travel.

Nieuw cruiseschip voor Crystal Cruises

Crystal Cruises heeft 17 juli 2021, bijna een jaar later dan gepland, de eerste cruise van de nieuwe Crystal Endeavor uitgevoerd. Dit ultraluxe cruiseschip biedt plaats aan 200 passagiers. Het schip zal vooral expeditiereizen maken naar bijvoorbeeld de poolgebieden en Tasmanië. Aan boord zijn ervaren gidsen om de expedities aan wal te begeleiden.

Nieuwe cruiseschepen bij TUI Cruises

Ook bij andere cruiserederijen zijn nieuwe schepen in bestelling of recent opgeleverd. TUI Cruises heeft Mein Schiff 2 in februari 2019 aan de vloot toegevoegd. Op de Meyer scheepswerf in het Finse Turku wordt gebouwd aan de Mein Schiff 7. Dit schip van TUI Cruises wordt opgeleverd in 2024 en is uiterlijk identiek aan de Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2. De Mein Schiff 7 biedt plaats aan 2894 passagiers die keuze hebben uit 1447 hutten. Het schip wordt gevaren door ongeveer duizend bemanningsleden. Het schip meet straks 111.500 BRT, wordt 316 meter lang, 35,8 meter breed en telt 16 dekken. Ook een TUI Cruise met een Mein Schiff-cruiseschip boeken?

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Nieuwe cruiseschepen voor Ponant

Tenslotte heeft de Franse cruisemaatschappij Ponant in november 2019 bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri twee nieuwe luxe expeditieschepen besteld. Die gaan cruises verzorgen voor dochtermaatschappij Paul Gauguin. Op een derde schip is een optie genomen.

De nieuwe expeditiecruiseschepen komen in 2022 in de vaart en zullen doorontwikkelde versies van de Explorer-klasse zijn. Ze bieden plaats aan ongeveer 230 cruisepassagiers. Als ook het derde cruiseschip gebouwd wordt, beschikt Paul Gauguin over vier cruiseschepen.

Cruises van Ponant kun je boeken bij Zeetours en Cruise Travel.

Drie nieuwe cruiseschepen voor Disney Cruise Line

Tijdens de kiellegging van de Disney Wish werd een gouden munt met de afbeelding van Minnie Mouse aan de kiel bevestigd. © Robert Fiebak / Disney Cruise Line
Tijdens de kiellegging van de Disney Wish werd een gouden munt met de afbeelding van Minnie Mouse aan de kiel bevestigd. © Robert Fiebak / Disney Cruise Line

Disney Cruise Line heeft drie nieuwe cruiseschepen besteld. Het eerste schip, dat op 9 juni 2022 is opgeleverd, is de Disney Wish. De inaugurele cruise van de Disney Wish begon op 14 juli 2022.

De Disney Wish, het eerste nieuwe cruiseschip van Disney in tien jaar tijd, heeft een afbeelding van Repelsteeltje op de boeg. De Disney Wish maakt deel uit van De Triton-klasse. Eind maart 2023 is op de Meyer Werft de kiel gelegd voor het eerste zusterschip van de Wish, de Disney Treasure. Dit schip wordt opgeleverd in 2024 en wordt dan het zesde cruiseschip in de Disney-vloot. In 2025 volgt nog een derde cruiseschip in de Triton-klasse, waarvan nog geen naam bekendgemaakt is.

De Disney Wish en de Disney Treasure worden ongeveer 140.000 brutoregisterton. De door LNG-aangedreven cruiseschepen tellen1250 hutten en zijn een fractie groter dan de Disney Dream en Disney Fantasy. Die zijn in 2010 en 2011 ook bij Meyer Werft gebouwd. Het waren destijds de grootste cruiseschepen die tot dan toe in Duitsland gebouwd waren. De nieuwste cruiseschepen van Disney krijgen Port Canaveral in Florida als thuishaven. Dat was ook de thuishaven van de vier bestaande Disney-cruiseschepen toen ze in de vaart kwamen.

Tenslotte is Disney eind oktober 2022 eigenaar geworden van het casco van de Global Dream. Dit schip zou met een passagiersaantal van zo’n 9000 het grootste passagiersschip ter wereld moeten worden, niet qua lengte of volume, maar qua aantal passagiers.

Disney kocht het schip uit de failliete boedel van Gentry Hong Kong en laat het schip nu afbouwen. In de nieuwe opzet zouden er maximaal 6000 passagiers aan boord kunnen. In 2025 moet de voormalige Global Dream, die een nieuwe naam zal krijgen, cruises maken.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Cruise Travel, Zeetours, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Het nieuwste cruiseschip van Azamara

Azamara heeft een nieuw cruiseschip laten bouwen, de Onward. Het nieuwste cruiseschip van Azamara wordt op 2 mei 2022 in Monte Carlo gedoopt door Beth Santos, de oprichtster van de online community Wanderful. De Azamara Onward begint direct aan haar maiden cruise.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Nieuwe cruiseschepen Celebrity Cruises: Apex, Flora, Beyond en Ascent

Op 13 mei 2019 heeft Celebrity Cruises de Celebrity Flora aan de vloot toegevoegd. Dat gebeurde in Rotterdam waar het schip gebouwd is op de werf van De Hoop. De Celebrity Flora is een wat kleiner schip dat speciaal voor cruises naar de Galapagos-eilanden gebouwd is. De Flora biedt plaats aan maximaal honderd passagiers.

Celebrity Cruises heeft in 2018 de Edge-klasse geïntroduceerd met als eerste schip de Celebrity Edge-klasse. Daarna volgden in maart 2020 de Celebrity Apex en op 6 april 2022 de Celebrity Beyond. De Celebrity Beyond is het grootste en meest luxueuze cruiseschip van Celebrity Cruises. De Celebrity Beyond is 326,44 meter lang, heeft een volume van 141.420 BRT is 17 dekken hoog en 21 meter langer dan de zusterschepen Celebrity Edge (2018) en Celebrity Apex (2020). In november 2020 is het kielblok geplaatst en heeft de muntceremonie plaatsgevonden. Op 2 april 2021 beleefde de Celebrity Beyond haar float-out.

Het schip is gebouwd op de Franse Chantiers de l’Atlantique-werf. De Celebrity Beyond vertrok 27 april 2022 voor haar 10-daagse maiden cruise vanuit Southampton naar Bordeaux, Lissabon, Sevilla, Mallaga, Palma de Mallorca en Barcelona.. Aanvankelijk zou het nieuwste cruisechip van Celebrity Cruises al in de herfst van 2021 cruises gaan maken. De Celebrity Beyond is op 4 november 2022 in Port Everglades gedoopt door Olympisch turnster Simone Biles.

Op 17 november 2021 is ook het eerste staal gesneden voor het vierde schip uit de Edge-klasse, de Celebrity Ascent, dat op dezelfde werf wordt gebouwd als de Beyond. De muntceremonie voor de Celebrity Ascent heeft op 24 augustus 2022 plaatsgevonden, de float-out op 22 januari 2023. De Celebrity Ascent telt 17 dekken. De eerste cruise van de Celebrity Ascent staat gepland voor 3 december 2023. Voorafgaand aan die maiden cruise worden twee korte cruises vanuit Florida gemaakt naar Cozumel en de Bahama’s. De Ascent en de Beyond zijn 20 meter langer dan de eerste twee cruiseschepen uit de Edge-klasse.

Inmiddels staat ook een vijfde Edge-schip op de planning dat opgeleverd moet worden in 2024. Dit schip kan op verschillende brandstoffen varen, waaronder methanol.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Sunweb.

Nieuwe cruiseschepen voor Virgin Voyages

Rederij Virgin Voyages heeft drie schepen besteld bij Fincantieri, die allemaal een ‘Lady’ in hun naam hebben. De Scarlet Lady is in februari 2020 opgeleverd.

In juni 2020 heeft het zusterschip Valiant Lady haar float-out beleefd. Dit cruiseschip is in juli 2021 opgeleverd en maakte pas in maart 2022 haar eerste cruise. Die ging van Portsmouth naar Zeebrugge. Oorspronkelijk had de eerste cruise van het nieuwste cruiseschip van Virgin Voyages al in november 2021 haar maiden cruise zullen maken.

De cruiseschepen van Virgin Voyages zijn zogeheten ‘adult only’ cruiseschepen dus een familiecruise met de kids zit er niet in. Elk schip meet 110.000 BRT, is 278 meter lang, 38 meter breed telt 1400 hutten en kan 2770 passagiers en 1160 bemanningsleden vervoeren. Het schip gaat begin 2022 cruises maken. Opvallend: alle schepen zijn ontworpen om zo min mogelijk lawaai en trillingen te veroorzaken.

Tegelijkertijd is al gebouwd aan Lady-nummer-drie dat de naam ‘Resilient Lady’ krijgt. Dit nieuwste cruiseschip van Virgin Voyages beleefde haar float-out in juli 2021 en zou in juli 2022 opgeleverd worden. Dat werd uiteindelijk net voor de jaarwisseling van 2022-2023. De eerste cruise van de Resilient Lady begint 14 mei 2023 in Pireaus, de haven van Athene.

De vierde en laatste ‘Lady’ heeft inmiddels ook haar float out beleefd. De Brilliant Lady werd in november 2022 het droogdok uitgevaren. De eerste cruise van de Brilliant Lady staat gepland voor 24 december 2023 vanuit San Juan in Puerto Rico.

Nieuw cruiseschip voor Cunard Line

De float-out van de Queen Anne op de scheepswerf van Fincantieri in Marghera bij Venetië © Carnival Corporation & PLC
De float-out van de Queen Anne op de scheepswerf van Fincantieri in Marghera bij Venetië © Carnival Corporation & PLC

Cruisemaatschappij Cunard Line laat een vierde cruiseschip bouwen. Het nieuwe schip, dat de naam Queen Anne heeft gekregen, wordt gebouwd op de Fincantieri-werf in Castellammare di Stabia bij Napels. Het nieuwe cruiseschip wordt in 2024 opgeleverd en is het 249ste schip in de 179-jarige geschiedenis van de cruisemaatschappij. De Queen Anne beleefde op 3 mei 2023 haar float-out. Dat is exact 365 dagen voor de oplevering.

De nieuwe aanwinst wordt het een na grootste Cunard-schip van de vloot. Adam Tihanny neemt het ontwerp van het scheepsinterieur voor zijn rekening. Boeken voor het nieuwe Cunard-schip kan sinds mei 2022.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Zeetours, Cruise Travel en Captain Cruise.

Nieuw cruiseschip voor Viking Cruises

Op de Fincantieri-werf in Ancona heeft in juni 2020 de float-out plaatsgevonden van de Viking Venus. De Venus is het zevende zeecruiseschip dat de scheepswerf voor Viking Cruises heeft gebouwd. De Viking Venus is in mei 2021 in gebruik genomen.

Op dezelfde werf beleefde ook de Viking Mars op 15 juli 2021 haar float out. De Viking Mars, die 47.800 BRT meet en plaats biedt aan 930 cruisepassagiers, wordt gedoopt door Lady Fiona Carnarvon. Alle suites op de Viking Mars hebben een veranda.

In december 2021 heeft Viking Cruises haar eerste expeditieschip in ontvangst genomen: de Viking Octantis. Op 30 september is de Ocantis, die op dat moment op de Grote Meren op de grens van de VS en Canada voer, via een live-videoverbinding vanuit Amsterdam gedoopt. Dat gebeurde tegelijk met de doop van haar nieuwe zusterschip, de Viking Polaris, die wel in Amsterdam lag.

De bouwwoede van Viking Cruises kent geen grenzen, want tot en met 2028 worden nog 6 zeecruiseschepen gebouwd met een optie op nog eens 2. De Viking Saturn, een zusterschip van de Viking Mars, komt in februari 2023 in de vaart. Het schip meet 47.842 BRT

Flying Clipper naar Tradewind Voyages

Cruiserederij Star Clippers, dat met zeilschepen vaart, had een nieuw vijfmast zeilschip besteld bij rederij Brodosplit. Het schip, de Flying Clipper, was na vijf jaar bouwen nagenoeg klaar, maar de scheepsbouwer wilde het schip niet aan Star Clippers overdragen. De bouw is twee jaar vertraagd. Rederij en scheepswerf hebben de zaak voorgelegd aan een Nederlands arbitragetribunaal. De uitkomst van het geschil is dat het zeilschip eigendom blijft van de Kroatische werf en voor de Britse cruisemaatschappij Tradewind Voyages zeilcruises gaat maken.

Nieuw superjacht voor Emerald Cruises

Emerald Cruises laat in Vietnam een nieuw superjacht bouwen. De kiel voor de Emerald Sakara is op 27 oktober 2021 gelegd. Dit zusterschip van de Emerald Azzurra is het tweede luxe superjacht in de zeevloot van Emerald Cruises. De Emerald Sakara komt in het eerste kwartaal van 2023 in de vaart. Emerald Cruises beschikt verder over 9 riviercruiseschepen.

Grootste schip ter wereld voor Dream Cruises

Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises
Artist impression van de Global Dream © Dream Cruises

Cruisemaatschappij Dream Cruises, dat vooral in Azië actief is, laat momenteel het grootste cruiseschip ter wereld bouwen. De Global Dream, goed voor 9500 passagiers, is het eerste schip van de Global-klasse. Het nieuwe cruiseschip komt in het voorjaar van 2021 in de vaart en krijgt de grootste achtbaan op zee. De Global Dream is vooral bestemd voor de snelgroeiende Aziatische cruisemarkt.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.