Shadow

Alles over kledingvoorschriften aan boord van een cruiseschip

Moet ik een pak en stropdas mee aan boord? Wat betekenen kledingvoorschriften als  ‘formal en informal’? En mag ik ook gewoon een spijkerbroek en T-Shirt aan? Zomaar wat vragen die bij de redactie binnenkomen en aanleiding om alle kledingvoorschriften eens op een rijtje te zetten.

De tijd dat je aan boord van een cruiseschip vooral baljurken, cocktailjaponnen en jacquet en pak zag is voorbij. Elke maatschappij hanteert een eigen beleid als het gaat om kledingvoorschriften maar over het algemeen geldt voor elke rederij dat er gelegenheden zijn waar wat netter kleding gewenst, en soms zelfs vereist is.

De dresscodes

Om een kledingadvies te geven worden dresscodes gebruikt. Aan boord van cruiseschepen kom je meestal de volgende dresscodes tegen:

 • Casual
  Vrijetijdskleding. Denk aan spijkerbroeken, T-shirts, luchtige zomerjurkjes etc. Deze dresscode laat je vrij in je kledingkeus.
 • Smart Casual
  Nettere vrijetijdskleding (geen korte broeken etc).
 • Casual chic
  Gemakkelijke kleding met een chic detail.
 • Tenue de Ville
  Zomerse dresscode, netjes maar niet te chic.
 • Cocktail
  Feestelijke dresscode, vooral voor vrouwen. Cocktailjurk, grotere sieraden, opvallende make-up. Voor mannen is een mooi, niet te formeel kostuum of een pantalon met overhemd een aanrader.
 • Gala
  Afhankelijk van de uitnodiging kan de dresscode Black Tie of Feestelijk zijn.
  Bij Feestelijk is er weer een onderscheid tussen formeel (cocktailjurk, rok en blouse) of informeel (cocktailjurk, jumpsuit of mooie broek). Voor mannen formeel: net pak, of overhemd en pantalon en informeel: opvallend kostuum of opvallend overhemd.
 • Black Tie
  Dresscode die vaak gevraagd wordt op prijsuitreikingen of chiquere feesten. De heren komen in smoking (tuxedo) en de dames kunnen kiezen uit een lange of korte nette jurk met een klein decolleté.

Slechts bij enkele rederijen kunnen ook de onderstaande kledingvoorschriften voorkomen:

 • Jacquet
  Formele en sterk aan regels gebonden outfit bedoeld voor speciale gelegenheden.
 • White Tie
  Dit is de meest formele dresscode. Heren worden dan geacht een rokkostuum te dragen. Dames verschijnen in een lange, chique jurk waarbij een groter decolleté is toegestaan.

Wat draag je aan boord van een cruiseschip?

Overdag geldt aan boord de dresscode ‘vrijetijdskleding’. Dat betekent dat je alles kunt dragen, met inachtneming van een aantal ongeschreven, en soms geschreven regels. Je gaat niet in zwemkleding een restaurant binnen.
’s Avonds wordt het wel op prijs gesteld om niet in korte broek en op slippers aan te schuiven aan tafel.

Formele avonden
Deze worden vaak gehouden op ‘zeedagen’ als je de hele dag aan boord bent geweest. Afhankelijk van de rederij draag je dan avondkleding of, wat losser, een pak met das voor de mannen en een cocktailjurk of mooi broekpak voor de vrouwen.

Wat pak ik in?

Je hebt echt geen drie koffers nodig om toch met kledingvoorschriften rekening te kunnen houden. Het is, nogmaals, afhankelijk van de rederij en dat kun je vooraf bekijken. Pak twee leuke cocktailjurken, één lange galajurk, één kostuum, één nette pantalon, een stropdas en twee mooie overhemden in. Doe er een paar mooie pumps, open schoentjes met hak en een paar nette herenschoenen bij, en zowel man als vrouw zijn bijna op alle dresscodes voorbereid.

Het is vaak een erg leuke ervaring om te gaan dineren tussen allemaal mensen die er ook leuk opgedoft uitzien. Toch niet de juiste outfit bij je? Op de cruiseschepen is vaak van alles te koop. En geen zin in een formele avond? Dan kun je altijd nog in het buffetrestaurant terecht.

Globale kledingvoorschriften per cruisemaatschappij

Maak je een achtdaagse cruise dan hanteren de meeste rederijen 2 formele, 2 informele en 3 casual avonden.

Cruises met Norwegian Cruise Line in 2021 tot en met 2023 kun je boeken bij onder meer Zeetours, CruiseReizen.nl, Cruisetravel, Captain Cruise, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

MSC Cruises zijn onder meer te boeken bij Dreamlines, CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Captain Cruise, Cruisetravel, Zeetours, TUI en Stip Reizen. Lees meer artikelen over MSC Cruises.

Cruises van Costa Cruises zijn onder meer te boeken bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Dreamlines, Captain CruiseStip Reizen en Cruisetravel.

Boek cruises van Princess Cruises bij ZeetoursCruisetravel en Dreamlines.

TUI-Cruises met de Mein Schiff-schepen kun je boeken bij onder meer TUI, Dreamlines, Zeetours, CruiseReizen, Captain Cruise en CruiseTravel.

Disney cruises boeken kan bij Zeetours Cruises, CruiseReizen.nl, Cruisetravel en Dreamlines.

Cruises met Carnival Cruise Lines kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Dreamlines, Cruisewinkel, Captain Cruise, Zeetours en Cruisetravel.

Bekijk aanbiedingen van Seabourn cruises via onze zoek- en boekpagina of boek bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Dreamlines, Captain Cruise en Cruisetravel.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisetravel, Captain Cruise en Dreamlines.

Cruises van Regent Seven Seas Cruises kun je boeken bij onder meer Cruisetravel, Dreamlines, Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer Cruisetravel, Dreamlines, Zeetours en CruiseReizen.nl.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer Zeetours, Dreamlines, CruiseReizen en Cruisetravel.

Boek een Celestyal cruise bij Dreamlines en Captain Cruise.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Dreamlines, CruiseReizen.nl en Zeetours.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Dreamlines, Cruisereizen, Cruisetravel en Zeetours.

Een Hurtigruten-cruise boek je bij Dreamlines en BBI-Travel.

Welke kledingvoorschriften er voor jouw cruise gelden kun je – meestal- zien in de reisbescheiden die je bij je boeking krijgt en op de website van de rederij.

Op bijna alle cruiseschepen bestaat de mogelijkheid om tegen vergoeding je kleding te laten wassen en strijken. Let wel: dit is soms een prijzige zaak.

Meer cruisetips:

Mis nooit meer een bericht en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.